Fogamzásgátló tabletta abbahagyása után jelentkezik-e valamilyen mellékhatás? (tudásbázis)
Sziaszok!
Én a Cilest nevű készítményt "fogyasztom".
Nekem teljesen bevált. Ismerek egy csajszit, aki ezt szedte és semmi baja nem volt, miután abbahagyta, sőt azóta van neki egy kétéves fia.
A tablettáról való leszokás nekem még szerintem egy 1,5 év, de már közel 6 éve szedem.
Nem tudok elképzelni másfajta védekezési formát! :-(
makonya
Sziasztok!
Végig olvastam mindent és el fogott a félsz. Most hagytam abba a héten a bogyókat és azért netezek,hogy többet meg tudjak a várható utóhatásokról. Már 6 éve szedtem a Meliane-t, hamar megszoktam,nem volt gondom, látszólag. De a fogínyem már egy jó ideje állandóan gyulladt, a fogdoki rögtön azt kérdezet, hogy szedek e fogamzásgátlót. A lábaim vizesednek, különösen a térdemnél, mivel nekem térd problémáim vannak voltam ortopédián és a doki nem volt oda a bogyó hallatán. Ja és nem tudok lefogyni, igaz, hogy mind össze 5 kiló körül kellene, de ez semmivel nem indul el, az orvos szerint a bogyó tartja vissza a vizet a szervezetembe, ez okozza a vizesedést és az állandó láb fájásomat, mert a vénákat is nyomja. Így a bogyó szüneteltetése mellett döntöttünk a férjemmel. Most arra lennék kíváncsi, hogy a régi, bogyó előtti tünetek mind visszatérhetnek? Mert én pont azért kaptam gyógyszert 6 éve, mert elviselhetetlen volt az első menses napom. A görcsökön kívűl volt hányás, hasmenés, fejfájás, és olyan erősen fájt a derekamtól a térdemig minden, hogy ott ahol megjött onnan nem tudtam elvonszolni magam, de valószínüleg ez a folyamatos hányásnak is köszönhető volt. Lányok szerintetek ez most megint visszatér? Előre rettegek. Egyébként kivizsgáltak annak idején, hátra hajló méhem van, de ezen kívül más gond nincs. Válaszokat előre i köszi
Szia!
Talán inkább a megváltozott androgén (pl. tesztoszteron)-ösztrogén arány, vagyi relatíve sok az androgén; de szerintem akár az is lehet, hogy az androgén is elkezd nőni.
Sziasztok!
2003-ban, ahogy abbahagytam a bogyó szedését iszonyatosan elkezdett hullani a hajam. A másik problémám pedig az volt, hogy 2005 dec.-ben műteni kellett (laparoszkópiás cisztaeltávolításom volt), a fogamzásgátló abbahagyása miatt keletkezett cisztát kellett a petefészkemről eltávolítani. Legalábbis nekem a dokim azt mondta, hogy amiatt keletkezett a cisztám.
Most megint abba szeretném hagyni a tabletta szedést, rettegek, hogy újból ezekkel a problémákkal kell szembesülnöm.
Még egy tünet fogamzásgátló abbahagyása utánra:
Múlt héten voltam szemészeten, és sajna romlott a szemem, kb. 2 év óta nem romlott semmit, erre most majd egy egész dioptriát a bal szemem és egy negyed dioptriát a jobb szemem. Januárban voltam szemvizsgálaton ezelőtt, és akkor még minden rendben volt. Kérdezte is a szemész, hogy történt e valami hormonális változás a szervezetemben, erre mondtam, hogy négy hónapja abbahagytam a gyógyszert, erre ő, hogy akkor ez az ok. Ugyanis fog.gátló abbahagyása, elkezdése, másikra való áttérés, terhesség, magas vérnyomás, valamint pajzsmirigy betegség miatt romolhat hirtelen a szem. Na, hát ez nálam bejött.
Viszont van pozitív oldala is, simán megy a fogyikúra, nem zabálok, nincsenek falási rohamaim. Végre elértem az 53 kilót :-))
Ja, és a mesim is rendszeres, beállt 27-28 napra, de most mondjuk 6 napig tart, míg amíg szedtem csak 3 nap volt, és most görcsölök is az első nap. Nálam eddig ennyi a változás, a szememet sajnálom, de hát ez legyen a legnagyobb bajom :-)
Sziasztok!
Én áprilisban hagytam abbba a gyógyszert. Augusztus elejétől elkezdett hullani a hajam. Elmentem dokihoz, aki Forcapil vitamint adott. A hajhullás elmúlt..., most hízni kezdtem :( Hát nem tudom, pedig nem eszem többet! Egy másik doki most azt mondta menjek csináltassak hormon, pajzsmirigy és általános vérvizsgálatot is. Állítólag a gyógyszer után elképzelhető, hogy a tesztoszteron szint kezd el növekedni. ???
rossz:rendszertelen ciklus
jó:jóbban kívánom a sexet, megszüntek a rosszulléteim, sűrűbb a hajam.
eddig ennyi 2hónap alatt
Barátnőm most kezdte el szedni ugyanezt a gyógyszert. Neki a nődoki egy hónapot javasolt, vagyis addig még más módon is védekezzenek.
Szerintem nektek is érdemes az első hónapot megvárnotok. Bár ahogy látom már letelt... :-))
Magyarországon lévő fogamzásgátlók 98%át a Richter gyártja. Nem tudom, h a tiédet is.. Anyum ott dolgozik, és a múltkor hazahozott erről egy rakás anyagot. Már az első szem fogamzásgátló is hat, ugyh 1 hónap után már teljes a védelem (már amennyire lehet :-) )
...
Egyébként meg ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését, semmi mellékhatás nem lép fel. Ez akkor macerás csak, ha abbahagyod-elkezded-abbahagyod-elkezded és még gyógyszert is váltasz, mert akkor esetleg megborulhat a hormonháztartásod.
Másik téves közhiedelem --> A mostani fogamzásgátlókkal már nem kell szünetet tartani, sem 4 év után, sem semmikor! Folyamatosan lehet szedni.
Mondjuk én azért is mertem abba hagyni, mert szerettünk volna babát.
De azért meglepődtünk, hogy máris??!! :D
Én két hónapja nem szedem a Tri-regolt, és jövő hótól szedni fogom újra. Ugyanis másik dokinőhöz mentem, aki azt mondta, sem a korom, sem a súlyom nem idnokolja, hogy abbahagyatták velem.
Jó, mi? Két doki, két totál ellentétes vélemény. Viszon már csak olyan vagyok, hogy nyilván a rám nézve kényelmesebb variációt fogadom el:)
Sziasztok!
Egy hónapja nem szedem már a bogyót. Pontosan 28 napra megjött a mesim. Hát, nem valami frankó. Teljesen másabb,mint akkor, amikor szedtem, mennyiség tekintetében több és jobban is görcsöltem,mint gyógyszer szedésénél, és hát az is tuti most már, hogy ez nem 3-4 napig fog tartani, mint eddig. Voltam vérvételen és az eredmény jó lett.
Pattanással küzdőknek: nekem is iszonyú gennyes pattijaim lettek, ami miatt elmentem a házidokimhoz (aki mellesleg bőrgyógyász) és írt fel Differon 0,1%-os gélt, ami szerintem nagyon jó. Már másnapra lehetett látni az eredményt, jóval kevesebb pattim van és szépen húzódnak vissza. A gond csak az ennél a gélnélé, hogy fényérzékenységet okozhat, így csak este lehet használni. Remélem a továbbiakban is beválik. És tök tuti, mert nem szárítja ki a bőrömet, nem hámlok tőle, mint a recept nélkül kapható leszárító hatású kenceficéktől. Ja, és én is úgy éreztem magam, mint Zitamita: tinédzser vagyok újra, mármint pattanás tekintetében...
Szia!
Bár nem vagyok szakember, de lehet androgéntúlsúly (relatíve sok férfi-nemihormon), ez azonban nagy valószínűséggel csak átmeneti, úgyhogy nen aggódj;-)
Ennek ellenére érdemes lenne a kezelőorvosodat megkérdezni erről.