Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)

8399. levia (válaszként erre: 8397. - Virgilius)
2021. jan. 16. 11:38

Oh, ez más kutatói szakon is hasonlóan van. Mi is sokszor hallotuk, hogy aki képes kémiából mester szintre jutni, az bármit meg tud(na) tanulni. :-))

És az utánpótlás helyzet is kritikus...

8398. virgilius (válaszként erre: 8396. - Levia)
2021. jan. 16. 11:32
Igen, persze. :)
8397. virgilius (válaszként erre: 8395. - Virgilius)
2021. jan. 16. 11:32

amúgy Mérő szokott arról beszélni aaz előadásaiban, hogy egy klasszika filológián végzett emberke mennyi különböző helyen megállhatja a helyét, és a multik meg a banok állítólag kapkodak értünk (én mondjuk ezt nem érzékeltem), merthogy aki ilyen nehéz dolgot meg tud tanulni, az mindent meg tud. Vagyis hogy aa tanulási képesség átkonvertálható bármilyen területre. az tény, hogy a mi régi évfolamunkból és környékéről többen mentek ilyesmi helyekre, és valóbn jók is ott. a szakmában alig maradtunk páran. szerencsére azért néhány kutatóra is szükség van, nálunk már épp kezd hiány kialakulni, mert anyira nincs utánpótlás, de ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez egy tuti pályaa.

Viszont a több száz évente végző pszichológus akkor már érdekesebb kérdés, mert ennyit nem vesz fel belőlük sem a piac. Csak az ELTE-n 250-300 évente, és még van legalább 5 képzési hely...

8396. levia (válaszként erre: 8395. - Virgilius)
2021. jan. 16. 11:28
Latin nyelvű kódexekkel dolgozol?
8395. virgilius (válaszként erre: 8394. - Logarithmia)
2021. jan. 16. 11:22
Persze, nem igazán praktikus. Bár nálunk ez nem újdonság, én is kvázi a hobbimnak élek mint kodikológus. szóval lehet azért ilyesmit művelni munkaként, de nem sokaknak, ez tény. az a baj, hogy lányom tényleg bele van szerelmesedve a brit kultúrába, összeolvas és néz róla mindenfélét, történelem, irodalom, nyelv terén egyaránt... az óangol nála is szívszerelem, meg a skót dialektus, de néz Shakespeare előadásokat is eredeti nyelven, és sorolhatnám napestig. Imádja. Más dolog iránt ilyen lelkesedést és önálló tanulást nem látok rajta. Nekem több anglisztikás barátom van egyébként, akik jelenleg ott tanítanak vagy csak ott végeztek, és nem angoltanárként dolgoznak. sajnos lányom semmiképp sem szeretne tanítani, de az a baj, hogy a tanárszakon jóval kevesebb szakmai órát is kapna, és pont azokat nem, amik őt főleg érdekelnék. Nyilván a műfordító lenne neki az ideális munka (hogy nekem is), de ez sajna elég reménytelen, esetleg a kiadói szerkesztő lehet még jó, pláne olyan helyesírással, mint lányomé. de ezek se könnyen megcsíphető állások. aztán ha bekerülne anglisztikára, ott felvehetne valami érdekes minort, skandinavisztika vagy hasonlót, és ott is kibontakozhatna. Meglátjuk. És még az sem kizárt, hogy mégis a gyógytornát válsztja, mert az is érdekli azért (nem csak mert én javaslom), de közel sem ennyire sajna.
8394. logarithmia (válaszként erre: 8393. - Levia)
2021. jan. 16. 10:29

Ez nálam a hobbinak jó kategória:-). Meg lehet élni belőle? Nem jól, csak úgy egyáltalán...Évi 1-200 végzősnek...

Van most a környezetünkben anglisztikára pályázó lány, de ő nem tudja, mit kezdhet majd a diplomával, csak jó nyelvekből, viszont nem tanár-alkat.

Én a tanárszakot hozzádobnám, nem biztos, hogy pl.egy nyelviskolai kisebb csoportban nem élvezné a tanítást, és az "megfogható" tevékenység. De lehet, hogy ez teljesen más szakma.

8393. levia (válaszként erre: 8392. - Logarithmia)
2021. jan. 16. 07:43
Tőlünk egy angol OKTV helyezett lány választotta, aki elsősorban az óangollal szeretne foglalkozni, az utolsó két évében már világosan tudta. Volt, hogy bevitt angolórára témát is: ekkor az osztály óangolról tett át újangolra szövegeket, és egy kicsit ő volt a kistanár. 12.-ben maár leginkább ilyen csemegék fordultak elő angolórán. Csak a haladóknál persze.
8392. logarithmia (válaszként erre: 8391. - Virgilius)
2021. jan. 16. 06:31
Az anglisztika praktice hová jó? Nekem megfoghatatlan. Viszont a nyelvben jó, de nem nem tanár-aspiráns ifjaknak kézenfekvőnek tűnő választás.
8391. virgilius (válaszként erre: 8390. - Franciska76)
2021. jan. 15. 19:52
Ezt átérzem, lányomnak sem tökély az anglisztika. De nem tudjuk, mi lenne az.
8390. Franciska76 (válaszként erre: 8389. - Virgilius)
2021. jan. 15. 19:31
Igen. Az ELTE-BTK, nyelv. Bár az sem igazán neki való.
8389. virgilius (válaszként erre: 8374. - Franciska76)
2021. jan. 14. 20:47
Hajrá, ügyes volt. :) melyik irány erősödik? a filológia?
8388. Chelsey (válaszként erre: 8386. - Levia)
2021. jan. 14. 16:36
Az tényleg nagyon gyors.
8387. levia (válaszként erre: 8385. - Teglagyarimegallo)
2021. jan. 14. 15:44
Átmásolnád mindezt a külföldi továbbtanulásos topicba? Hasznos, ha ott megtalálható, témailag oda illik. Köszi!
8386. levia (válaszként erre: 8385. - Teglagyarimegallo)
2021. jan. 14. 15:43

Köszi!

Tavaly az osztrákok is gyorsak voltak, annak ellenére, hogy kivételesen esszével felvételiztek a jelentkezők, amit nem automata javított, mint egy feleletválasztós tesztet.

10 napon belül jött az ajánlat a dolgozat részletekbe menő írásos értékelésével, minősítésével együtt.

8385. Teglagyarimegallo (válaszként erre: 8383. - Teglagyarimegallo)
2021. jan. 14. 15:28
Bocs, Dánia március 15. Hollandiában vannak limitált létszámú szakok, azokra január 15. a jelentkezési határidő. Ami még fontos, hogy ezekben az országokban rolling admission van, ami azt jelenti, hogy ha nem a határidőhöz közel adja le a diák a jelentkezést, akkor nagyon rövid idő alatt kaphat ajánlatot az egyetemtől. Ősszel (sőt, még most is) kisebb a forgalom és gyorsabban reagálnak az egyetemek.
8384. Teglagyarimegallo (válaszként erre: 8383. - Teglagyarimegallo)
2021. jan. 14. 15:22
Ha valakit érdekelnek a poszt-Brexit külföldi továbbtanulási lehetőségek, lesz egy informatív webinar jövő szombaton. Nem akarom itt reklámozni, de privát üzenetben szívesen küldök linket -- regisztrálni kell. Ott a határidők stb. vélhetően el fognak hangozni.
8383. Teglagyarimegallo (válaszként erre: 8380. - Levia)
2021. jan. 14. 15:18
Nem tőlem kérdezted, de: Hollandia 2021. szeptemberi kezdésre május 1. a határidő általában, de láttam már kicsit későbbit is. Dánia sok helyen március 1. (de van más is) Cambridge nyelvvizsga legtöbbször jó azokon az egyetemeken, ahol IELTS-et kérnek. Holland egyetemeken sokszor az emelt angol érettségi is elég (!) -- de nagyok a különbségek, rendesen utána kell járni.
8382. Teglagyarimegallo (válaszként erre: 8379. - Chelsey)
2021. jan. 14. 15:13
... és Erasmus Rotterdam, Groningen, VU Amsterdam stb. :) Az eredeti kérdéssel kapcsolatban sajnos nem tudok segíteni, csak a Corvinusról van (limitált) fogalmam, de az nektek nem jön szóba, ha jól látom.
8381. levia (válaszként erre: 8380. - Levia)
2021. jan. 14. 15:08

osuták=osztrák

Utólag és előre is bocsi a millió elütésért, nyelvtani és egyéb fogalmazási hibáért. Milyen jó, hogy már nem pontoznak le érte. Remélem a mondandóm lényege ennek ellenére legtöbbször átmegy. :-)

8380. levia (válaszként erre: 8378. - Bogi11)
2021. jan. 14. 15:02
Az osuták jelentkezés még dokára indul csak az OSA-val. De a dán és holland pályázatoknak mi a beadási határideje? Kötelezően IELTS-et kárnek, vagy jó a meglevő CAE is?
8379. Chelsey (válaszként erre: 8378. - Bogi11)
2021. jan. 14. 15:00
Nyilván a Bocconin is vannak kurzusok angolul, de ha nem pálya Milánó, akkor mindegy is. Hollandiában a Tilburg talán a legjobb ezen a területen, de úgyis biztosan kutatja, hogy melyik lehet számára a legjobb.
8378. Bogi11 (válaszként erre: 8377. - Chelsey)
2021. jan. 14. 14:10

Köszönöm, de neki a német nyelvterület az irány egyelőre. Ott is leginkább Bécs. WU (közgáz) angol nyelvű képzése, vagy a német nyelvű ugyanott , esetleg az UW-n.

Biztosan nagyon jók az olasz egyetemek, de sosem tanult olaszul, és emiatt szóba sem került. Ha nem német, akkor is inkább Dánia vagy Hollandia angol nyelvű képzései kerülhetnének szóba.

8377. Chelsey (válaszként erre: 8364. - Bogi11)
2021. jan. 14. 11:14

Bocconi, Milano :)

Viccen kívül az egyik legjobb a világon, nézzen utána, hogy tudna oda bekerülni!

8376. Teglagyarimegallo (válaszként erre: 8375. - Teglagyarimegallo)
2021. jan. 14. 11:13
Ja, még valami, mert ezen az odavetett megjegyzésen azért felhúztam magam. Angliában pl. le lehetett adni részletes naplót arról, hogy a diák életére és tanulmányaira milyen hatással volt a covid. Idén pedig a kötelező tanári ajánlást is ki lehet egészíteni annak részletes leírásával, hogy a diák teljesítményét hogy befolyásolja a pandémia, online oktatás stb. Ha negatívan, akkor a felvételin ezt igyekeznek figyelembe venni. Ilyen van Magyarországon? Olyan jó lenne itthon is rendezni a sorokat ebből a szempontból.
8375. Teglagyarimegallo (válaszként erre: 8359. - Levia)
2021. jan. 14. 11:06
Ahh, Maruzsa... Az Egyesült Királyságban azért sokkal bonyolultabb volt a helyzet annál, hogy elmaradtak az érettségik. Először megajánlott jegyek ötlete röppent fel, aztán váltottak arra, hogy egy algoritmus által adott jegy legyen, ami a területi-iskolai átlagot hozta volna. Végül felmérve ennek a módszernek az igazságtalanságát, a megajánlott jegy lett, de az eredmények jóval magasabbak lettek, mint amit vártak és mint amire készültek. Így az egyetemekre 15%-kal több diák jutott be. Szóval igen, iszonyú káosz volt: de a folyamatot végigkövetve valahogy azt sosem éreztük, amit itthon. Mármint hogy ne a végzősök szempontjait priorizálnák.
8374. Franciska76 (válaszként erre: 8373. - Levia)
2021. jan. 14. 09:12
Gyerekem a határidő közeledtével egyre kevésbé tudja eldönteni, hogy mi legyen a sorrend. Mivel a spanyol OKTV-n továbbjutott, így erősödik ez az irány. Engem már leállított, igaza van, úgyis neki kell aztán végigcsinálnia.
8373. levia (válaszként erre: 8370. - Bogi11)
2021. jan. 14. 07:49
Ha van alkalmatok, bogarásszátok azt a linket, amit tegnap csatoltam. Nagyon jól, kis videófilmekkel magyarázza el a tudnivalókat. Meggyőző. És hallgatóbarát. Leányzó folyamatosan kapja a hírleveleket emailben, a passzívok kezét se engedi el az intézet. Jó helyen van most, de ez is nagyon jó hely lenne neki.
8372. virgilius (válaszként erre: 8367. - Bogi11)
2021. jan. 13. 23:27
Én valóban az vagyok, de a gazdasági felsőoktatásra nincs sok rálátásom. :) Fiaméktól rengetegen mentek ilyenre, Corvinus, BME (ott is van!) és BGE-re főleg. Corvinust nem szeretik túlzottan, BME-t még kevésbé, BGE-n elvannak, mint befőtt. Kb így. :) ELTE-t szeretik. BGEn lehet tanulni új nyelvet.
8371. levia (válaszként erre: 8370. - Bogi11)
2021. jan. 13. 23:18

Azt nem tudom, a német, vagy a francia mint részleges opció sajnos nem szúrt szemet a tályékoztatóban, pedig nagyon kerestem.

Corvinuson van német gazdasági szaknyelv tárgy, amit elsőéves is felvehet. Ha nem ütközik kötelezővel. Idén ütközött.

8370. Bogi11 (válaszként erre: 8366. - Levia)
2021. jan. 13. 23:09
Köszi, ez nagyon jó. Sok mindenre választ adott. Nagyon szimpatikus. Vajon van lehetőség arra, hogy egy másik nyelvet tanuljon az egyetemen? Vagy az már csak magánúton fejleszthető?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook