Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Ez a fiú, aki most megnyerte a magyar döntőt, 11.-es. De lehet, hogy a covid miatt csúszott a verseny. Vagy a döntő csúszik. És a suli honlapján római döntő van.
Van másik fórum?
Ahogy elnézem, lehet, hogy ezt nevezték el diákolimpiának itthon...
Sejtem az eddigiekből, hogy a lányod nem szeret annyira versenyezni.
:) Tud magyarul, bár az ügyintézés nem az erőssége egyelőre.
És a nyelvekből 1,75 még terv.
Szerintem is nagyjából csak a neve új most a nemzetközi kapcsolatoknak.)
Más. Hogy csináltad az MA-t angolból? Mire? Mármint milyen alapszakhoz tudtad illeszteni, anglisztika?
Nem, Nemzetközi kapcsolatok mestert a Corvinuson 2001-2004-ig (Külker alapdiplomára), épp vártam és szültem az elsőt, aki már 20 éves tavaly érettségizett....MSc közgazdász van az oklevélen.
De az EU állásra a második szülése után rögtön egy EPSO Concours versenyvizsgával jutottam be.
Amúgy angoltanárit (MA) is végeztem a Károlin, amikor atnyergeltem a tanításra , 44 évesen , szóval tényleg nincs leállás...:-)
Diplomáciai területen mindig fontos volt a francia, és most is az még ha veszített is a fényéből az angol térhódítása miatt.
Én versenyszférában vagyok otthon, alapvetően az angol viszi a pálmát, az EU-ban elég fontos még a német és francia is, bár kevésbé kerül előtérbe, de olyankor nagyon jól jön - feltéve, hogy jól beszéli az illető.
Viszont, ha az USA-ra fókuszálunk, akkor egyértelmű, hogy angol, spanyol és esetleg valamelyik a távol-keleti nyelvek közül (japán, kínai...) a leginkább használható. Persze, kicsit feljebb, Kanadában nem baj, ha valaki beszéli a franciát is.
Látom, te sem tettél pontot a tanulásra 24 évesen :)
3 évet dolgoztam egy Eu intézménynél, Luxembourgban, ott a francia szinte alap volt, boltokban, munkahelyen - Brüsszelben szintén, az EU Parlamentnél, Tanácsnál fontos pl , a Bizottságnál első már az angol , a 3 fő nyelv közül.
Luxemburgban 3 hivatalos nyelv van luxi, német és francia - szuperul megoszlik, a diplomácia és az újságírás nyelve a fr, a gazdasági dolgoké a német...
Amúgy felnőtt fejjel tanultam meg második idegennyelvként a franciát, és nemz kapcs szaknyelvvizsgát tettem , a crovinus vuszgaközpontban - sztemis elég fél év, vagy egy nyári szünet is és egy jó szaknyelvkönyv, én pont a vizsgáztató által írt könyvből készültem (tényleg véletlen volt) , de meglátta a táskámban, és onnantól nyert ügyem volt, akkor 38 évesen:-) a sok egyetemista mellett...A Corvinus MSc hez kellett az angol mellé.
AMi nagyon hasznos votl nekem pl az ASSIMIL nyelvkönyv és CD - állandóan hallgattam - és este 20 erc alatt végigrágtam magam a könyv aktuális részén - amit napközben hallgattam - nagyon hamar nagyon jó szintre el lehet vele jutni és mindne nyelvből szinte elérhető
Biztos vagyok benne, hogy tanárral hatékonyabb a felkészülés.
NLG-ben akkor egész szépen haladtak, végül is a lényeget ott megtanulta, nem kell neki sok a nyelvvizsgához sztem.
De jó, köszi. :)
A Ferenczi-Monostori az egyetemista-könyv, amit én spec nem szeretek. Szerintem abból nagyon nehéz felkészülni nyelvvizsgára. Kultúrtörit akkor az Antik Róma napjai c. könyvből kell megtanulni mellé, meg kimazsolázgatni a szerzők életét, műveit innen-onnan. Meg azt sem szeretem benne, hogy le vannak butítva az olvasmányok. Vicces módon a gimis könyv a kicsiknek sokkal hamarabb ad eredeti szöveget. :) És uncsi is. Fiam bealszik rajta. :)))
De ha lányod 4 évig tanult, akkor egész jól kell már tudnia. Hol tanult, egyháziban? És a Fazékban általában összejön egy latinos csoport évfolyamonként? Persze lányod nem kezdő, szóval neki nyilván nem az kell.
Lányommal is először a Fenercziék könyvét kezdtük el, de azzal teljes kudarcba fulladtunk. Ő most 11.-es, és kb 9.-ben volt a kudarc.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!