Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Hú. Hát ez pont az a típusú szöveg, amit én egyszerűen nem tudok értelmezni, de az eléggé erősen rémlik, hogy eddig volt ilyen kitétel, hogy a végzősök 12. év ősszel már nem előrehozottazhatnak. Szerencse, hogy Franciska ebben megerősített.
Fiaméknál az osztály nagy része tett angolból előrehozottat.
Az osztályozó után csak annak kellett bejárnia/részt vennie, aki még emeltezni akar.
A 8780.-ban linkelt doksi 2029.12.21-es datálású.
Egy megjegyzést is tartalmaz:
"* A 2020/2021. tanév május-júniusi vizsgaidőszakát érintő átmeneti szabályozás:
A vizsgaszabályzat egy új rendelkezéssel egészült ki:
60/D. § (1) Az a 2020/2021. tanévben a középiskola utolsó évfolyamán tanuló, akit egy adott vizsgatárgyból a 2020/2021. tanév október-novemberi
érettségi vizsgaidőszakában a SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány miatt sikertelen középszintű előrehozott érettségi vizsgája során pótló vizsgára
utasítottak, és
a) az írásbeli vizsgarészt vagy azon gyakorlati vizsgarészt, amelyre az írásbeli vizsgákra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, sikeresen
teljesítette, vagy
b) aki számára a 2020/2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakában a 24. § (4) bekezdése, a 20. § (7) bekezdése vagy a 31. § (5) bekezdése
alapján engedélyezték az írásbeli vizsgarész vagy azon gyakorlati vizsgarész szóbeli vizsgarésszel pótlását, amelyre az írásbeli vizsgákra vonatkozó
rendelkezéseket kell alkalmazni,
a 2020/2021. tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban a pótló vizsgát középszinten akkor is leteheti, ha egyidejűleg ugyanazon vizsgatárgyból
emelt szintű érettségi vizsgára is jelentkezett.
(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben az írásbeli vizsgarész vagy azon gyakorlati vizsgarész, amelyre az írásbeli vizsgákra vonatkozó rendelkezéseket
kell alkalmazni, nem ismételhető meg, a pótló vizsga - a korábban már sikeresen teljesített vizsgarészek mellett - csak szóbeli vizsgarészből áll."
Igen, elvileg nem lehetett volna ősszel, nálunk is kérdéses volt. Aztán a Covidra tekintettel engedték. De hogy ez most marad-e így, azt nem tudom.
Fogalmam sincs a korábbiról, mint tudod, nálunk kifejezetten gátolták az előrehozottozást, nem is foglalkoztam vele. Meg már úgyis mindegy.
Eddig is jgy volt? Csak valami olyan remlik, hogy akik tavaly tavasszal a karanten miatt nem mehettek 11.-ben, azoknak kulon engedely kellett osszel. Bogi tudna ezt pl.
Igen, az osztályzó és a sikeres érettségi mentesíthet. Az iskola engedélyezni szokta. Az orvosira készülők rendszerint ezzel élnek is.
Sajnos visszakeresni nem igazán lehet már.
Köszönöm, tudtam, hogy sehol máshol nem kapok ilyen gyors választ:) És mivel az érettségihez szükséges az osztályozó, akkor utána lehet mentesülni az órára bejárás alól? Biztos volt már szó ezekről, lehet esetleg témára szűrni a fórumon belül?
Lehet.
"Előrehozott érettségi vizsga a tanulói jogviszony fennállása alatt, az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt egyes érettségi vizsgatárgyból első
alkalommal tett vizsga, amely letehető:
a) idegen nyelvekből, informatikából a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző második tanév május-júniusi vizsgaidőszakában,
valamint az azt követő vizsgaidőszakokban, továbbá
b) olyan érettségi vizsgatárgyból, amelyeknél a tanuló számára az adott vizsgatárgy vizsgájára való jelentkezés feltételeinek teljesítéséhez
szükséges tantárgy, tantárgyak tanítása a középiskola helyi tanterve szerint a középiskolai tanulmányok befejezését megelőző tanévek
valamelyikében lezárul, először a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző második tanév május-júniusi vizsgaidőszakában,
valamint az azt követő vizsgaidőszakokban."
[link]
Várjál, 12. őszén nem biztos, hogy lehet előrehozottazni. Valaami rémlik, hogy nem.
Nagyon köszönöm! Biosz-kémia a célirány, úgyhogy nyelvből csak arra megyünk, ami szükséges. Akkor érdemes ősszel középszintűre jelentkezni, ahogy terveztük.
Bocs. max. 100 plusz pont szedhető össze. Ha két sikeres emeltet (egyik sem a nyelv) csinál, akkor azzal ezt kimaxolja, így nem lényeges ez esetben a nyelvvizsga sem. Nyelvből rlég a középszint.
Igen, ökölszabály, ha lehet, akkor előbb egy közép, aztán at emelt a célszerű.
De.
Ha a nyelv felvételi tárgya, csak akkor emeltezzen belőle, akkor 50 pontot ér. Ha nem felvételi tárgy, akkor a C1-et veszik figyelembe 40 pontért.
Sziasztok, nagyon klassz, hogy van ez a fórum is, csak győzze idővel az ember:) Nyelvi érettségivel-nyelvvizsgával kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni, hogyan érdemes nekifutni? Érdemes-e előbb középszintűzni, majd emeltezni? Vagy elég az egyik, a nyelvvizsgával kombinálva? Azt olvastam, hogy emeltezni csak egyszer lehet. A lányom most 11.-es, idén elvileg meglesz neki angolból a C1, amúgy két tárgyból tenne majd emelt érettségit. Köszönöm!
Igen, igen, a suli környéke valóban a gazdagabb övezet, akik ott lajnak, azoknak egy jellemzően aprópénz (na nem is lakunk ott :-D). És hát nekünk is egy gyerek jár ilyenbe, a többi nem.
Megértem a szempontjaitokat. Remélem, tényleg egy jó állami gimit találtok majd!
Lehet, hogy félreérthető voltam, mert azt akartam hangsúlyozni, hogy a környék áraihoz képest ez a tandíj nagyon baráti. Viszont teljesen igazad van, sajnos ez nem jelenti azt, hogy mindenki ki tudja fizetni. Alapvetően mi sem nagyzolásból járattuk a gyereket fizetősbe, hanem azért, mert pont akkor nem volt elég hely, amikor oviba ment (az utcánk végére éveket késve építették meg az új ovit). Aztán sulit már meséltem, mekkora mellényúlás volt a körzetes. Egyébként nem abba kellett volna elvileg járnia, csak gyakorlatilag a régen beígért új iskola is olyan késéssel nyitott meg, hogy már addigra harmadikos volt. Most meg ott tartunk, hogy a második választási kampány fut két új középiskola ígéretével, de az is csoda lenne, ha addigra megépülnének, mire leérettségizik a gyerek. Csak mostmár szeretnék egy pár év "ingyen" oktatást is igénybe venni, mint mindenki más, aki befizette az adót az elmúlt 25 évben...
Messze nem minden család tudja azt a nagyon szerényet sem kipengetni. Itt a közvetlen környezetemben a lakótelepen mi ezzel burzsujnak számítunk. (Elllenben nem járunk se síelni se Olaszországba nyaralni, műkörmöst csak látásból ismerek és sosem voltunk "wellnesselni" sem - szóval szerintem prioritás és értékrend kérdése is).
Azt én is megnéztem és a listánkon lesz, mert jókat hallottam róla. Nagyjából ugyanannyi pont kell, mint a mi Randótinkhoz, pár pontos különbség lehet, de ha valamelyikről éppen lemarad, akkor még beférhet éppen a másikba.
Pontosabban a nyelvi tagozattal volt a gond, mert elvileg aki suliban németes, az nem jelentkezhetett oda, mert angolból lett volna a felvételi, én meg azt hittem, hogy akkor az esélytelen. Ehhez képest ő akkor már egész jól tudott titokban angolul, csak ezt sose mondta. Még akkor sem, amikor emiatt lebeszéltem. Szóval kb a néma gyereknek anyja se-esete forgott fenn.
A Berzsenyiről lebeszéltem. Nagy hiba volt.
Mit tettél? Lehet, hogy már mondtad, de hirtelen nem tudom, mire gondolsz.
Azok után, hogy még a kormány rendeletet is képes voltam feltúrni :DDD Elárulom, hogy nem ötfogásos volt a vasárnapi ebéd :)
Abban rövidesen mindannyian azok leszünk, remélem :)))
Sokaknak tudsz ezzel segíteni ismerősi körben, ebben biztos vagyok. Engem is sokan kérdeznek IRL még mindig, ha ilyesmi kérdés felmerül, mert tudják, hogy mennyire beleástam magam a témába. Meg van egy hülye tulajdonságom, hogy az ilyen, kb felesleges infókat tök jól megjegyzem, ha akarom, ha nem :))) Aztán saját lányom esetében mégis elkövettem egy órisái hibát, amit azóta is bánok. Te ne járj így.
és a nyek utáni továbblépésben is profi leszel. :-)
Köszi!
Simán lehet, hogy a helyi gimi lesz a választásunk (az eredményesség tekintetében nem egy rossz hely), de szeretem jól felmérni a terepet, ha van rá idő és lehetőség. Meg ugye még kiderülhet, hogy valami elkezdi jobban érdekelni a gyereket jövő januárig és akkor meg nehogy már kapkodni kelljen, fejből felmondom a középsulikat, tagozatokkal együtt, 80 perces körzetben :D
Ha gyerek nemcsak várólistás lett volna, törhettük volna a fejünket, mit válasszunk ÖSB vagy E5. És hogyan hozzuk fel angolból szeptemberig arra a szintre, ahol az első osztályosok vannak. így utólag a sors döntött, és ez így pont jó is volt.:-)
Nagyon drukkolok, hogy megtaláld az ideális megoldást. Ha már ennyi energiát fektetsz ebbe az egész témába, ilyen jó előre, igazán megédemlitek. Bár van egy olyan érzésem, hogy végül a helyi gimi lesz a megoldás :)))
Off. Az ÖSB ára nagyon szerény, az ovink tandíja több volt annál - pedig nem arra vadásztunk, hogy minél többe kerüljön az, ami másnak ingyen van.
További ajánlott fórumok: