Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Demenciában szenvedö családtag ápolása, ellátása. fórum

Demenciában szenvedö családtag ápolása, ellátása. (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6
2012. nov. 28. 14:31
Nagyon el vagyok keseredve. A nagymamám 2hete él nálunk. Mivel napközben én vigyázok rá, mindig nálam "borul be"....ez odáig fjault, hogy többször nekem támadt. Tele vagyok szorításnyomokkal és alig bírok úgy védekezni, hogy ne okozzak sérülést. Annyira sajnálom megszakad a szívem. De nem tudok jobban segíteni. Öregek otthonára nincs pénzünk, az anyukám elmére meg nem akarja befektetni. 3* támadt rám éles tárggyal és védekezés közben tele lettem foltokkal és sajnos ő is. Szétszakít a fájdalom. Valaki írjon tapasztalatokat, mit tehetnék.. nincs erőm a fórumot végig olvasni, ne haragudjatok. Teljesen felemészti a családot mama állapota...meg sem ismer már, el sem hiszi, az unokája vagyok...2 hét alatt egyre jobban romlik az állapota.
164. colombo (válaszként erre: 163. - 0888a0c192)
2011. okt. 28. 18:50

Szia beus181!

Februárban halt meg édesapám,azóta magunkhoz vettük demens édesanyámat. Az ő MMS eredménye a legrosszabb tartományban van, tehát elég előrehaladott az állapota.

Irodánkat bezártuk,azóta otthon dolgozunk, mert 24órás felügyeletet igényel anyukám. Sok nehézségen megyünk keresztül, sokmindent megtapasztaltunk.

Mi lenne a kérdésed?

2011. febr. 1. 20:32
Sziasztok! Látom eléggé megállt a fórum, de ha még olvassátok esetleg, jó lenne kicsit beszélgetni veletek...Nem nagyon tudom mással megbeszélni, és nagy segítség lenne beszélni olyannal, aki tudja min megyek át...
2009. dec. 12. 14:40

Szia,nagyon sajnálom a veletek történteket,de "biztos igy"jobb.Egy rossz kapcsolatban élni rosszabb,mintha egyedül lennél,de hál istennek ott van a kicsi fiad,megfogod találni az igazi társadat.Elöbb-utobb anyukád is rájön a rossz döntéseire,te ne hagyd magad rávenni semmire.

Mint irtam változatlan a helyzet,véleménye-hozzászolása semmihez nincsen csak ül és sohajtozik nagyokat.Nehéz kommunikálni vele.A másik probléma leköt engem a férjemnek a lábárol van szó,érszükületes ,most volt korházban talán sikerült megmenteni a lábát egy amputáciotol,mert már olyant is kilátásba helyezett az orvos.ezért irtam hogy nálunk se könnyü a helyzet!

Köszönöm a jó kivánságot,és a jelet amit küldtél.

Neked is kellemes ünnepeket és boldog új évet kivánok tiszta szivböl.

161. bezike
2009. dec. 9. 19:47
Szia, köszi mi jól vagyunk. Marci elmúlt egy éves, már szépen megy és egy-két szót mond, illetve egész érthetően kifejezi már magát. Sajnos az akarata is erőteljesen fejlődik, elég sokat hisztizik, nagyon akaratos, néha nem tudom mit kezdjek vele. Sajnos én egyedül maradtam, nyáron külön mentünk a párommal, kb. fél éves harc után feladtam. Nem bírtam megmenteni a kapcsolatunkat, túl sok dolog beárnyékolta. Most egyedül vagyok, elég nehéz, nem tudok senkire sem számítani igazából. Anyámnak február óta nincs munkája, igazából ott meg anyagi gondok vannak, nem túl jó a helyzet. A mama változatlanul hiányzik, nekem legalábbis nagyon. Sokat gondolok rá, sírok is néha, de sajnos ez van, nem tudom visszacsinálni... nagyon látszik, hogy nincs már velünk, anyám körül így felborultak a dolgok teljesen, egyik hülyeségből a másikba ugrik és húz engem is rendesen. Ez hosszú történet, nem akarok itt beszélni róla, de nagyon gáz... látszik hogy nincs ott a mama, aki fogná a kezét... sajnálom h nálatok változatlan a helyzet, úgy látszik ez már így marad. Kitartást nektek és kellemes ünnepeket meg egy boldogabb új évet kívánok.
2009. dec. 1. 19:15

Szia Bezike!

Köszi kérdésedet,semmi változás az állapotában,hacsak annyi nem hogy, januárban befekszik a szokásos 10napos infuzios kezelésre.Jóformán kise mozdul a lakásbol,mondván szeret köztünk lenni és ez megnyugtatja,vannak dolgai amitöl kihullik a hajunk,ha mind ezt leirnám kevés lenne a nap.Sok változást nem igen tudunk elképzelni..

Sajnos 2 hete korházba járok,férjemet beutalták a lábával,igy "elég" kevés idöt vagyok itthon.

Ti hogy vagytok?Anyukád?Marcika,biztossan nagy legény már!Hogy viselitek hogy nincs veletek a mama?nehéz idöszak lehetett nektek.Nagyon sajnálom.

159. bezike (válaszként erre: 157. - Micimacko62)
2009. nov. 29. 23:25
Szia Micimackó, nagyon régen beszéltünk már. Mi újság nálatok? Mama? Hogy vagytok?
158. bezike
2009. ápr. 24. 20:29
Szia, köszi jól vagyunk. Marcika növöget, fejlődik. Felül elkezdett nőni 1 foga, forgolódik, elég aktív már. A mami nagyon hiányzik, bár kezdek megnyugodni, minden nap többször is gondolok rá... sajnálom nálatok a helyzetet, nem lehet egyszerű... a mama is össze-vissza szedte a gyógyszereket azért vettük el tőle. Aztán még utána kiderült, hogy szedegetett titokban valami gyógyszert, valószínűleg még előtte dugta el. Nem mondom, hogy ez nem játszott közre a halálában...
2009. ápr. 24. 14:27

Sziasztok.

Nálunk semmi változás,minden a régi.Ha csak nem számitjuk le,hogy már 2-ik alkalommal beveszi az esti gyogyszereit a délivel,ha szolok aza válasza,hogy máshol jár az agya.Megkérdezitek hogy miért nem mi adjuk oda neki,azért mert zokon veszi és a válasza az "nem vagyok én hülye és nem keverem össze"Dehogy nem.

Na ennyi a változás,ha annak lehet nevezni,volt a dr-nö nél egy gyogyszeren változtatott,150 helyet 300mg-ot kell bevennie,hangulat fokozo állitolag.

gondolom már kezdesz megnyugodni és anyukád is.Marcika hogy van?

156. bezike
2009. ápr. 20. 10:20

Sziasztok, itt vagyok megint. Gondoltam azért írok még, nem akarok eltűnni. Szóval most már egy kicsit jobban érzem magam, már nem fáj annyira a dolog. Elfogadtam, mi mást tehetnék???? Hétvégén voltunk kint anyuval a temetőben, megcsináltuk a mama sírját, ültettünk szép virágokat.

Micimackó, nálatok mi a helyzet? Régen írtál? Változatlan minden? A mamát még a jó idő sem vidította fel?

2009. ápr. 7. 15:14

Szia,

Fel a fejjel,most még kicsit rossz de javulni fog a helyzet,és minden rendbe jön.Anyukád biztossan nem akart megbántani,csak őt is megviselte az egész helyzet.Neked megmaradnak a szép emlékek a nagyiddal, ha szomoru leszel az majd megvigasztal.

154. bezike
2009. ápr. 7. 14:07
Tudom, köszi a bíztatást....
153. 4a44daf233 (válaszként erre: 152. - Bezike)
2009. ápr. 7. 13:43

Elhiszem,ne keseredj el.

Majd csak lesz valahogy. Anyud is biztos nem szándékosan nem válaszolt csak biztos kikészült a sok lelki megrázkódtatástól.

Nyugodj meg hidd el rendeződnek majd a dolgok.

152. bezike
2009. ápr. 5. 22:38
Köszi... pénteken eltemettük szegénykémet. A temetésen jól kisírtam magam. Annyira hihetetlen volt az egész. Úgy éreztem, hogy valami félreértés történt, és hogy biztos nem is halt meg... egyszerűen nem tudok belenyugodni. Azóta is minden nap sírok. Anyám helyett anyám volt.... hiányzik a törődése, hogy mindig telefonálnom kellett, amikor hazaérek, hogy minden rendben van-e. Hetente többször is telefonáltam, mert mindig hiányolt. Mindig kérdezte, mikor megyek, mindig várt... most meg ezeket senki sem teszi meg. Anyám most elvan a pasijával, amikor hazaértem temetés után, küldtem egy sms-t, hogy haza értem, de nem is válaszolt. Azóta se kérdezte, mikor megyek. És ezek annyira hiányoznak. Úgy érzem, hogy elvesztettem az egyetlen embert, akinek igazán fontos voltam. Most annyira egyedül érzem magam ebben a nagy világban, nem tudom elmagyarázni, de nagyon rossz.
151. 4a44daf233 (válaszként erre: 150. - Bezike)
2009. ápr. 3. 20:32

Fogadd őszinte részvétem,tudom nagyon nehéz mert nálunk is még elég friss az eset.

Ugyanis a tata egy hónapja halt meg. Nagyon rossz volt és sok erő kellett de egy csak egy dolog tartja bennem a lelket hogy szegénykém már nem szenved.

Amit ki kell sírni az ki kell hogy jöjjön hogy megnyugodjon az ember és persze neked azért a babád miatt is tartanod kell magad. Had ne mondjam hogy a kicsi nálunk is megilyedt amikor kitört belőlem a hiszti de így legalább megnyugodtam.

ha esetleg hiszel az angyalokban akkor kérheted őket hogy minél hamarabb segítsék őt ahhoz hogy a lelke megnyugodjon:)

Nagyon vigyázzatok magatokra és jó egészséget z egész családnak.

150. bezike
2009. márc. 28. 15:56
Szia, köszönöm. Fú, hát eléggé meg vagyok most zuhanva, olyan hirtelen történt minden, hogy nem bírom feldolgozni... tegnap reggel felkelt a mama, anyu adott neki reggelit meg a gyógyszereit, aztán a mama kiment a kertbe. Mint kiderült, átmászott a szomszédba, ott kiment a kapun és a nagykapujuknál beszélgetett egy utcabelivel, aki egyébként hibás egy kicsit agyilag. Amikor a kutyák nyüszögtek anyám kiment, hogy megnézze a mamát, hallja ám, hogy a pasi mondogatja, keljen fel, nem hallja, keljen fel. Rohanás, mama már eszméletlenül feküdt a kapuba, gyorsan dokit hívtak, de akkor már nem is lélegzett, ott a kapuba meghalt szegénykém. A doki szerint szívelégtelenség. Egyszerűen érthetetlen, semmi előjele nem volt. Egyedül annak a 4 napnak örülök, amit két hete vele töltöttem, amikor vigyáztam rá. Nagyon hiányzik...
2009. márc. 27. 14:28

Szia,

fogadd öszinte részvétem.

148. bezike
2009. márc. 27. 11:26

Sziasztok, a nagyi ma reggel itthagyott minket, meghalt az én drágám....

majd írok, most nem megy......

2009. márc. 16. 05:11
Nagyon ügyes és erős vagy bezike. Le a kalappal!
146. bezike
2009. márc. 15. 21:35
Sziasztok! Én most éppen itt vagyok a nagyival, vigyázok rá, mert anyámék elmentek hétvégére a pasijával.Anyu kicsit már besokalt, aztán felajánlottam neki, hogy eljövök a Marcikával egy hétvégére, pihenje ki a mamát. Fú, hát nem egyszerű. Péntek óta 2 gyerekem van. A nagyinak enni kell adni, meg kell fürdetni, mert magától nem megy, levágtam a körmét, megmostam a haját, kimostam a ruháit, az ágyruháját... holnap szerintem összepakolunk a szekrényében is, mert nincs meg semmije. Főzök rá, gyógyszereket adok neki, mindezt egy 6 hónapos gyerek mellett... ráadásul ma kiderült, hogy egy rég meghalt családtagon kívül senkiről nem tudja, hogy kicsoda. Rólam azt gondolja, hogy a lánya vagyok, de amúgy nem tudja hány gyereke és unokája van. Anyunak nem tudja a nevét, és úgy beszélt róla, hogy az a nő, aki itt szokott főzni. Nem tudja hol van, össze-vissza beszél, ma egy nem tudom mikor összepisilt hálóingbe bújt. Már a folyosóról éreztem azt az erős pisiszagot, úgyhogy fél 9-kor mostam... á, durva. Mindent zárni kell, mert elcsámborog. Viszont a Marcit nagyon imádja, állandóan beszélget vele, meg magyaráz neki, aranyos amúgy... na mindegy.
2009. márc. 14. 07:06

Köszönöm az együttérzést én is úgy gondolom hogy jobb így neki sokat imádkoztam érte hogy minél hamarabb elmehessen mert szegénykémet rosz volt nézni hogy szenved.

Remélem álatok a mama jól van és boldogultok. Kitartást ha van kedved bezike vagy micimacko62 írjatok nyugodtan. További szép napot nektek:)

144. bezike (válaszként erre: 143. - 4a44daf233)
2009. márc. 6. 11:21
Hú szegény, részvétem a tatád miatt, de úgy látom annyit szenvedett a közelmúltban, hogy megváltás volt neki a halál. Szegények... úgy sajnálom ezeket az idős embereket. És a legszörnyűbb, hogy talán mi is így végezzük...
2009. márc. 3. 16:23

Sziasztok!

Nálunk a tat bekerült az idegosztályra mert kiborult és a doktornőhöz elvitte apu. Így utánna bent volt a kórházban három hetet kb.

Az idegosztályon eltört a combnyaka és utánna a traumatológiára vitték ahol renbe tették a lábát de már menni nem bírt. Múlt héten visszakerült az idegosztályra de fél óra után átvitték a belgyógyászatra mert összeomlott a veséje. Másnap hajnalban meghalt. nagyon rossz és sajnálom de nem tehettem semmit bekövetkezett. Csak annak örülök hogy már nem szenved. Viszont ezt azért írtam le mert olvastam az interneten hogy a veseelégtelenségtől is vannak ilyen idegi problémák. Nem vagyok orvos de szerintem rdemes lenne megnézetni mindenkinek a hozzátartozóját nem-e ilyen problémák is fenn állnak. Ugyanis a veseelégtelenségnek elég hétköznapi tünetei vannak amiből nem jön rá az ember hogy az a probléma. Nézzetek utánna csak jót akarok vele mert a doki nálunk erre is kitért. Hogy ez miatt alakulhatott ki a demencia.

Kitartást mindenkinek nagyon nehéz az ilyesmi.

2009. márc. 3. 14:14

Szia,

Nálatok eléggé nehéz helyzet van,de a mama tudja a nyugdijjának az értékét?hogy mennyi kiadás van,gyogyszerek,fütés stb ezt felfogja?

A mai helyzetbe nem lehet jotékonykodni és szégyenlösnek lenni,ha pénzröl van szó és kifizetni valo számlákrol.

Nálunk bevett "jó" szokás hogy semmi nem az övé igy nem kell neki fizetni mert ő csak 1 szobát használ,de ott van mellette a többi helység is,igaz oda csak végszükség esetén megy.Mi a kezdett kezdetén megbeszéltük hogy 70 000ft ad havonta ebbe benne van minden a tisztálkodási szerektöl a telefon számláig.De amiota elpakolta a pénzét azota nem kapja kézhez,csak amennyi kb kell neki,semmit nem vesz magának.

Most a legujjabb dolog,majd az ideg baj kerülget mind kettönket, ahol vagyunk ott van ő is,ha nézi a tv a férjem beül hozzá mindegy mi van benne,ha kijön ő is kijön,végül is rátelepszik az emberre,lehet hogy tudatán kivül,pedig nagyon idegesitö.Semmilyen téren nincs magán élete az embernek,mert mindig ott log a nyakunkba.

Nálunk is a lánya megkapta elöre a jussát,azota 1-2 havonta telefonál,egyszerse vitte el magához,pedig jó lenne ,közel 2 milliot tett zsebre,most pedig sz..... rá.Söt még szidja is,hogy nem ennyi járt volna neki...hát igaz,ennyi se járt volna neki.

Az álom lehet hogy igaz lesz,ezt te is tudod,nehéz elfogadni de ha nincs más megoldás, a lehetö legjobb helyet kell megkeresni neki,és talán akkor megnyugszol hogy jó kezekbe adtátok.

141. bezike
2009. febr. 27. 16:19

Azért nem tudja felvenni a postástól, mert már évek óta egy folyószámlára utalják a takarékszövetkezetbe. Anyu veszi fel már régóta a pénzt, eddig sem volt gond vele, mert ismernek minket. Ezután is valószínűleg ő fogja, csak gondolom rossz hallgatnia, hogy elszedi a pénzt, meg hogy nem adja oda neki. Pedig azért a mamát is el kell valamiből tartani, meg neki is bele kell szállnia a rezsibe. Most az a legújabb mániája, hogy el kell 3 felé osztani a nyugdíját: anyu, az öccse és a mama között. Csak az a baj, hogy az öcsike, a mama fia szinte rá se néz a mamára, pedig kertszomszédok vagyunk... Mivel anyunak most nincs munkahelye el fog menni munkanélkülire, így az ápolási segélyt nem veheti fel, már megkérdeztük.

Viszont szörnyű álmom volt...azt álmodtam, hogy pakoltuk a mama cuccait, mert készültünk vinni az otthonba... de én nem bírtam, úgyhogy elrohantam otthonról, de előtte még odamentem a mamához és csak öleletem,szorítottam és iszonyatosan sírtam. Hú, de rossz volt.

2009. febr. 27. 14:05

Szia

Hát ezek a problémák elég nagyok,tényleg valami megoldást kell rövid idön belül találni,mert nem jó igy senkinek.Gondolom sokat segitene a nyugdijja anyukádnak,miért nem ő veszi fel a postástol?Nálunk ugy van ha jön a postás kimegy a férjem aláirja a sajátját és az anyjáét és elrakja,megkérdezi van -e költö pénze ha nincs szoljon és ad neki.Persze a szomszédok másképp veszik le a dolgot,nem tudják mi is van az ajtok mögött,kivül állo mindig másképp lát mint aki 1háztartásba él a beteggel.Nem tudjátok gondnokság allá vetetni,mert akkor anyukád rendelkezhetne a nyugdijjával,vagy megkénne probálni anyukádnak az ápolási dijjat megkérni,igaz nem sok de több mint a semmi.Mivelhogy ilyen beteg a mama és ő ápolja.

139. bezike
2009. febr. 25. 19:28
Szia, hát igen, eléggé előrehaladott az állapota, és rohamosan romlik. Már tényleg össze-vissza beszél, és nagyon agresszív lett. Ordibál, csúnyán beszél, mindenki szemét. Anyámat elhordja mindennek, pedig rajta kívül senki nem viseli a gondját. Csak hát ugye nem engedi, hogy elcsavarogjon és már be kell zárni. Így is kiszökött egyik nap és elment a takarékszövetkezetbe, hogy vegyen ki pénzt. Kapott 1000 forintot, de azt is elhagyta. Nem engedi anyámnak, hogy felvegye a nyugdíját, közben meg állandóan éhes. Azt hazudja, hogy anyám nem ad neki enni, meg kizárja és elveszi a pénzét. Gondolom az idióta szomszédok meg elhiszik... anyunak meg nincsen munkahelye, alig kap pénzt, kellene a mama nyugdíja, de most kitalálta, hogy nem ad belőle. Én nem tudom, mi lesz...
2009. febr. 20. 13:52

Sajnos nem tudhato meddig mehet igy a dolog,nagyon nehéz elfogadni a tényt és együtt élni ezekkel a történésekkel.Ő már elörehaladott állapotban lehet,igy nem is tudja miket mond és cselekszik.olvastam a neten egy oldalon,hogy az ilyen betegeknek legjobb a családjukban,mert ott a megszokott környezett van és az jó nekik,és akik vele laknak?

Mi is voltunk az sztk-ba vizelet és gerinc röntgenen,hála semmi elváltozás nincs csak a korának megfelelö kopás nem beszélve a sulyárol.elmagyaráztuk hogy többet kellene mozognia,belátta és helyeselt,közben ugyan ugy üldögél tovább,és ugyanugy fal-tömi magába az ételt.Most akkor,vagy szeret orvosokhoz járni vagy foglalkozzunk vele többet,visszük, kisérgetjük,természetessen. tegnap mikor hazaértünk teljessen kivolt de annyira,hogy az ajtoban elesett,megszédült mondta.Végig rohantunk az uton de ugy szalad hogy nem érem utol,hát akinek fáj valamilye az igy tud rohanni?

Tegnap fürdönap volt szoltam,hogy menjen mert elötte 2 napig nem fürdött,a válasza annyi volt:na és?Eltudom képzelni egy 110-120kgnem fürdeni napokig,se wc után megmosakodni,a fogát sem,de még az arcát se mossa meg,én valosággal irtozom az ilyen lustáktol mert csak azt mondhatni el rola.hiába a gyogyszerek,meg az orvos ha ő nem látja be,hogy mit kellene csinálni,mi nem tehetjük meg helyette.

137. bezike
2009. febr. 16. 11:36
Igen, viszont nálunk a mama tényleg fogyott egy csomót. Neki volt egy időszaka amikor tényleg nem evett, mert már nem tudta kiszolgálni magát, mi pedig nem vettük észre. Ő nem szólt, anyu egész nap dolgozott, nem volt ott vele senki... De most már tudjuk és anyu mindig ad neki enni rendesen. Még meg is melegíti, tányérban van, kenyeret is vág, igazából csak bele kell tennie a szájába. Ennek ellenére azt mondja, hogy csak 3 zsemlét kap egy nap... egyik nap elcsatangolt a faluban, de hazajött. Azt mondta, hogy anyu kizárta, nem engedte be. Na ha ezeket valakinek elmondja és az elhiszi, akkor mit gondolnak rólunk??? Hétvégén le akartam menni, meg is beszéltük, csak közvetlen induláskor vettem észre, hogy lejárt a kocsi műszakija, így otthon maradtam. Felhívtam anyuékat, ő meg is értette, de a mama kifordult magából. Üvöltözött, hogy nem beszél velem a telefonban, mert én lesz...rom őt, meg nem foglalkozom vele, le sem tolom a pofámat, és nem is érdekli... én meg csak hallgattam, hogy úristen, ő az én szeretett nagymamám?????
136. micimacko62 (válaszként erre: 131. - Bezike)
2009. febr. 12. 13:10

Szia,

Hát ez már elég nagy baj,én ugy hallottam hogy az ilyen "agy betegek"csak esznek mert az teszi öket boldoggá.Nálunk is az anyosom töménytelen kaját eltud pusztitani,csak nézek,habzsol mire mi a leves felénél tartunk addig ő már befejezte közbe-utána böfög orrot fuj,ugy hogy legszivessebben felállnák az asztaltol.Pupozott tányér turostészát+cukorral megszorva képes pillanatokon belül eltüntetni.

Szerintem is nehéz megválni töle de ott biztonságba,biztos kezek közt lesz,ennyi dolgot már nem lehet elviselni ,hogy ne károsodjon a többi ember.Nem nagyon tudok tanácsot adni,mi még nem vagyunk "ennyire"benne,de ha ugy alakul....

1 2 3 4 5 6

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook