Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Nem tudunk senkiről, aki autista lett volna, egyik oldalról sem.
Enyhe érintettségű a nagyobb? Mikor derült ki? Mennyire lehet fejleszteni?
azt hogy érted, hogy "egy az egyben leírják az sni-t"
?
Labolen: hol kaptátok a diagnózist?
Most én is megint végigolvastam a papírunkat, és furcsa, hogy egy az egyben leírják az sni-t, csak maga a szó nincs benne...
Nekem azt mondta az óvodavezető, hogy nem kapnak utána pénzt. De lehet csak úgy gondolta, hogy az önkormányzat nem ad nekik többet. Majd hétfőn rákérdezek.
Mindenesetre köszönöm a segítséget, és a nagy megvilágosodást! Most már sokkal nyugodtabb vagyok, mert ezek szerint mindenképpen felvehető az itteni suliba. :)
A szakvéleményben nem írtak semmi fejlesztést. idézem: javaslat: óvodai nevelés javasolt, specifikus egyéni fejlesztés mellett." És később sincs leírva, hogy konkrétan mit, mennyiszer. Erre kérhetnek pénzt?
Csak mert nagyon rendesek velünk, és miattunk ugye két gyerekkel kevesebb van a csoportban, de pénzt meg nem kapnak. Szóval tiszta ráfizetés vagyunk nekik már így is.
szerintem felveheti az iskola simán.
AZ ovi akkor kérheti az emelt fejkvótát, ha a gyerek megkapja a szakvéleményben leírt fejlesztési órákat.
Beírom pontosan: "A gyermek sni- a megismerés és viselkedés fejlődésének tartós és súlyos rendellenessége miatt: Asperger szindróma tüneteit mutatja. (SNI/a)"
Akkor most ki integrálhatja? Mert ez benne van a suli alapító okiratában, de az autizmus nem. Ez a mondat meg mind a kettőt tartalmazza. És ha az ovink integrál ilyet, akkor kérheti az emelt kvótát?
Jó, tehát a Bno az csak megnevezés, és az F tartalmazza, hogy mi a diagnózis. De az F84.5 kódra adhatnak-e olyan sni besorolást, hogy megismerésben és viselkedésben zavart, vagy már nem is tudom mit. Szóval, hogy
Most elővettem a papírunkat, és teljesen hülye vagyok. :D Ez van ráírva!!!
"Azt a doki is mondta, hogy sokszor ki se derülnek ezek az esetek, simán rossz gyereknek tartják. Az igazi gond 12-13 éves korban kezdődik, amikor sokan mély depresszióba esnek a kortárs kapcsolatok hiánya miatt, mert akkor kezd ez ugye meghatározóvá válni.. Akkor meg már könnyen megy a drog, meg minden ilyen, ezért kell ezzel foglalkozni most."
Nehéz lehet.
az SNI egy törvényi kategória, de nem diagnózis!!
Minden betegségnek van egy kódja, ez a BNO-kód. (BNO=Betegségek Nemzetközo Osztályozása)
A diagnózist a BNO kódokkal írják le: például F 81.2 az a diszkaklulia kódja.
Példák még:
F84 Pervazív fejlõdési zavarok F84.0 Gyermekkori autizmus (autismus infantilis)
F84.1 Atípusos autizmus
F84.2 Rett szindróma
F84.3 Egyéb gyermekkori dezintegratív zavar
F84.4 Mentális retardációval és sztereotip mozgászavarral társuló túlzott aktivitás
F84.5 Asperger szindróma
F84.8 Egyéb pervazív (átható) fejlõdési zavar
F84.9 Nem meghatározott pervazív (átható) fejlõdési zavar
F88 A pszichológiai fejlõdés egyéb rendellenességei
F89 A pszichológiai fejlõdés rendellenességei k.m.n.
ezeket a kódokat írják rá a szakértői véleményre, s ez alapján minősítenek valakit sajátos nevelési igényűnek.
Remélem, hogy így már pontosabban érthető :)
Nálunk 5 éves az érintett fiam, a húga 3 éves teljesen normális fejlődésű. Lányoknál ritkább, remélem nem lesz gond a kisebbeddel.
A kisebbik fiam 15 hónapos, tudom min mész keresztül. Mi is a 3. születése előtt kaptuk a diagnózist, így nem teli el nap, hogy ne ezen agyalnék...
Sziasztok!
Eléggé el vagyok kenődve. Tegnap a pszichológus megerősítette a gyanút, hogy a jövő hónapban kétéves kisfiam autista. Nagyon sok bejegyzés van így nincs időm végigolvasni mindet.
Szeretném megkérdezni tőletek, hogy több gyermek esetén kinél fordult elő tesónál is autizmus. A fiamnak van egy 3 hónapos huga is. Azt hiszem megőrülök, ha kiderül róla is. Köszi.
Köszönöm !
Leginkább az jellemzi a viselkedési rendellenességét,(ami egyátalán nembiztos hogy erendellenes)hogy képes egy zenét meghallagatni hónapokon át,de csak egypár ütemet ragad ki ,és azt ismételgeti.
Volt pszichiátrián ,és nem állapítottak meg nálla mániát.
előfordul (főleg, ha a megfelelő intézméyn kiválasztásával vannak gondok), hogy a SZakértői Bizottság -a szülő sugalmazására- kikerüli a valós diagnózist, és ráír mondjuk egy F89-et...
amit Te idéztél, az nem diagnózis, hanem kategória, a diagnózist a BNO-kóddal kell kiírni,
Az autizmus egy elég széles spektrumon helyezkedik el, és a spektrum "széle" összemosódik a "normális" viselkedés spektrumával.
A lényeg, hogy 3 területen kell eltérésnek lennie, a szociális, fantázia és a kommunikáció területén. Ha a kommunikáció kevéssé sérült, akkor ezt hívja a köznyelv "Asperger szindróma"-nak.
Ha az ismerősöd fantáziája jól működik és magas szinten kommunikál, akkor nem nevezhető autistának. Persze ezek a kisebb nagyobb diszfunkciók ugyanúgy idegrendszeri fejlődési zavarok szerintem, de ahhoz, hogy valakire autizmus diagnózist húzzunk, ahhoz ennek a 3 területnek érintettnek kell lennie.
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?