Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Sziasztok!
Az én kislányom "normál" oviba jár, ott kezdtük tavaly a kiscsoportot, és most már nem változtatunk rajta. Nálunk itt az a vezető nézet, hogy mindenképpen integrált oviba járjon a gyerek, kivétel csak az, ha valamilyen olyan súlyos problémája van, ami valóban lehetetlenné teszi a hétköznapokat. Eleinte persze nehéz a gyereknek, de "vagy hajlik, vagy törik" alapon végülis megszokják egymást a gyerekek is, óvónők is és kialakulnak a dolgok. Nekünk nagyon jók a tapasztalataink, és ma már teljesen gördülékenyen megy az ovizás, Dórika részéről is, az óvónők is nagyon belejöttek az integrált nevelésbe, és a többi gyerek is elfogadta Dóri különcségeit, és kimondottak szeretik. Persze ehhez kellett az a majdnem egy tanév, ami mindannyiunknak "tanulóidő" volt.
Mindkét oktatási formának megvannak az előnyei és hátrányai, ezeket kell gondosan mérlegelni. Speciális oviban több idő jut a gyerekek egyéni képességeinek a fejlesztésére, viszont egyáltalán nem tapasztal és nem lát "normál" mintát, szinte semmilyen közösségi szituációban. Másik nagy hátránya, hogy nagyon valószínű, hogy a többi gyerek sem beszél, pedig a legfontosabb az állandó beszélő környezet.
Integrált ovi nagy hátránya, hogy fokozottabban érződik a gyerek mássága, és valóban nem jut idő a saját kis igényeire. Viszont tényleg jobban igazodik a gyerek, egy idő után természetesnek veszi a nagy közösséggel együtt járó dolgokat, mert nem is tapasztal mást. Az óvónőkön múlik a legtöbb, ha ők jól eltutujgatják az összes gyereket, akkor nincs nagy gond.
Személy szerint nekem az a nézetem, hogy az ovi feltétlenül integrált legyen, és mellette kapjon plusz fejlesztő foglalkozásokat a gyerek, de az iskola majdan inkább speciális legyen. De az nekünk még messze van, még annyira nem is gondolkodtam rajta.
Még valami: az ovinkban van olyan csoport, ahol kb. 23-25 egészséges gyerek mellett van 2 mozgássérült kisfiú, és egy nem beszélő autisztikus kislány, és szerintem remekül működik a csoport. Ja, még nem írtam, hogy vegyes csopiba járunk, nekünk sokkal jobban bevált, mint a korosztályos.
Megint más: a heti 4 óra foglalkozás nekem nagyon szerencsésnek tűnik, nekünk heti másfél óra jut, mert sok a gyerek, kevés a pénz.
Sziasztok!
Vagy kérdezd meg itt:
Autizmus Alapítvány központi épülete:
1089 Budapest,
Delej u. 24-26.
Tel/fax: 314-2859,
210-4364
Ambulancia:
1089. Budapest,
Delej u. 21.
Telefon: 334-1123
De talán beesik ide valaki, aki tudja.
Én nem tudom :(
www.Autizumus.lap.hu - talán.
Ne haragudjatok a zaklatásért, de mégegyszer megkérdem. Autista ihat kávét? Számomra elég fontos kérdés lenne...
Esetleg ennek hol tudok utána nézni?
6 éves korig maradhat a bölcsődében, ha van erre szakértői javaslata. Még egy évet nyugodtan maradhat szerintem, a többi 3 éves épp elég "húzóerő" a számára.
Igen, 5 éves korában normál oviba került. Nehéz volt, sokkal nehezebb, mint a bölcsődében.
Sziasztok!
Lenne egy elég fontos kérdésem. Fiatal autista felnőtt (21 éves) fogyaszthat kávét?
Sziasztok!
Nem tudná valaki nekem megadni Ugrai doki e-mail címét! Előre is köszönöm! Gabi
Lisztérzékeny, glutén-
mentes, táplálékallergiás
üzletek listája:
BUDAPEST:
* Táplálékallergia Centrum Budapest
Lehel piac
* Amurex Bt. Budapest Budapesti ut 49.
* Első Pesti Malom Budapest Soroksári ut 44.
* Mediline üzletház Kft. Budapest Lehel ut 8.
* Zöld Asztal Kft. Budapest Fehér út 1-3.
Az én gyerekem évekig teljesen fehérjementes diétát tartott (anyagcserezavar miatt). Tej, tejtermék helyett fejérjepótló tápszer, semmi hús, semmi tojás, semmi lisztféle (helyette keményítőpor és abból készült keksz, kenyér, sütemény), zöldségfélék mérsékelt mennyiségben, mert abban is van fehérje. Mindent otthon gyártottunk :(
Azóta sok fehérjementes diétás készítmény kapható, elő fogom keresni, hol.
Sziasztok!
Sajnos az sem biztosíték, ha az oltóanyag higanymentes. Én már az őrületbe kergettem a dokimat a higyannyal, így én voltam az egyetlen anyuka aki az oltás papírját is megkaptam. Az új oltóanyagban alumínium-származék van. És az se jó szegény babóknak :S
A tej- és lisztmentes diétát csak dicsérni tudom. No meg a Büki doktorurat is!
Szia! Nekünk a Büki mondta határozottan, hogy tejcukrot fogyaszthat, mert az teljesen más, mint a tejfehérje.Rákérdeztem azért az orvos unokatesómnál is, és Ő is azt mondta nagyon határozottan, hogy csak a tejfehérjét kerüljük, de tejcukrot nyugodtan adhatunk.( csak egy bizonyos fokhagyma kapszula miatt voltam tanácstalan)
Sirga! Te milyen virslit szoktál venni? Mi állandóan a füstlit vettük, de most már abban is van tejsavó.Eddig csak nem volt vajon feltüntetve, vagy csak mostanában változott meg az összetétele? Te szoktál venni olyan felvágottakat, amik nincsenek rajta a hivatalos listán, de a termék összetevőiben nincs sem glutén, sem tejszármazék? Én szoktam venni, nem tudom, hogy vajon szabad-e.
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?