Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Kedves Sirga!
Köszönöm türelmedet és figyelmedet!
Nagyon jó dolog,hogy sokan,akik tanácstalanok,fordulhatnak olyan kedves emberhez,mint amilyen Te is vagy és szívesen segítesz nekik. Ráadásul mivel már Te ezeken mind-mind átestél,tehát van tapasztalatod nagyon jó tanácsokat tudsz adni.Úgy érezem egyre több ilyen problémával küzdő gyerek és szülő van...és így legalább tudják,hogy mire kell odafigyelniük,mik azok a tünetek,amik az esetleges autizmusra utalhatnak..stb.
A képességvizsgálatok szinte "alkalmatlanok" a gyerek túlterhelésére, mivel a korosztályhoz tartozó próbák illeszkednek az adott korú gyerek természetes viselkedéséhez, tudásához! Ráadásul a legtöbb vizsgálat "megengedi" az 1-2-több évvel fiatalabb gyerekek szintjén való kezdést. Ettől a gyerek szinte mindig úgy érzi, hogy "ügyes, okos" volt, hiszen annyi mindent meg tudott válaszolni.
Ez nagyobb gyerekeknél fokozottan érvényesül ("képességvizsgálat, mint önbizalomnövelő beavatkozás"). Lényegében a képességvizsgálatok nem a gyereket, inkább a szülőt aggasztják és terhelik meg.
Egy diagnózis vagy "kód" közlésével kapcsolatban a szülőknek kétféle bajuk lehet: túl korai, mondják, egyszer-kétszer...látta a gyereket a szakember, és máris megalkotta a véleményt :(
Túl késői: hetek, hónapok (autizmus esetében akár évek) teltek el, és még mindig "nem tudják, mi a baja" a gyereknek.
Sziasztok!
Bogica, azért érdekel a Brunet, mert még tervezgetjük, hogy milyen vizsgálatokat lenne jó Dórikával elvégezni. Nekünk nincsenek igazán jó tapasztalataink, és nem akarom olyanba belerángatni, aminek igazából értelme sincs, és túlterheli a gyereket. Van egy gyógypedagógiai szaktanár ismerősünk, aki felajánlotta, hogy megpróbálják bemérni Dórika IQ szintjét, de még nem döntöttem el, hogy mikor kerüljön rá sor. Egyenlőre az oviba visszaszoktatás a fő feladat, úgy néz ki, hogy nem utálja annyira, mint tavaly, minden ismerős neki.
Lesz egy logopédusunk aki kimondottan a beszédindításra fog koncentrálni, folytatjuk a korai fejlesztést, és majd meglátjuk, hogy mi mire lesz jó. Dórika rengeteget fejlődött a nyáron, tulajdonképpen a beszéd hiánya az egyetlen problémánk, a többi simán belefér a "normális" 4 évesek jellemvonásaiba.
Szia Ancsi21!
A "nem-beszélő" kislányodnál valószínűleg más ok van, ikreknél sokszor előfordul, hogy késik a beszédfejlődés, néha mindkét gyereknél, pl. ikernyelven beszélgetnek egymás között. Nálatok az egyik gyerek beszédfejlődése gyorsabb, de a nem-beszélő kislányod leírásában én nem fedeztem fel autisztikus, autistára valló jegyeket... Ha olvastad az eddigieket, láttad, hogy 3 éves kor alatt is fel lehet mérni a fejlettséget is, autisztikus skálák is léteznek a picikre. Tehát érdemes szakemberhez vinned, azt hiszem, leginkább beszédindításra lehet szükség... az ő korában ez valószínűleg időnként tanácsadást jelent és otthonra kaptok majd feladatokat.
Sziasztok!Szeretném a véleményeteket kérni.Olvastam a fórumot és talán valaki tud mondani valami okosat.Az ikerlányaim 19 hónaposak lesznek.Egyikük nagyon szépen beszélget, rengeteg szót ismer és utánoz.Másikuk viszont 3-4 szón kívül nem hajlandó beszélni csak halandzsázik,ha van hozzá kedve.Egyébként sokat játszik, jókedvű, bár néha elvan magában.Régebben találkoztam egy anyukával,akinek a kislánya autista volt.Semmit nem beszélt,iszonyatosan hiperaktív volt és a beszéd helyett csak a halandzsa és a sikogatás volt, az anyukájának szót sem fogadott, de sokszor viszont csüngött rajta.Egyből ők jutottak az eszembe és most teljesen kétésgbe vagyok esve.Az én kislányom is igazából csak sikogat és halandzsázik.Az én lányom nagyon szeret mellettünk lenni és igényli a társaságunkat.Minden érdekli,imádja a testvérét és mindenét megosztja vele.Tudom,hogy a két gyerek nem egyforma,de nagyon aggaszt,hogy már 19 hónapos és azon a 3-4 szón kívül nem mond semmit, csak mutogat mindenre és hümmög.A tárgyakat nem nevezi meg, de mindent megértünk, amit szeretne.Bármit kérünk tőle megcsinálja és megérti, tehát a hallásával sem lehet gond.Ha valaki tud, segítsen.Beszéltem már szakemberrel,de még nem látták a gyereket.SZemély szerint nem gondolom,hogy autista lenne, de nagyon meg vagyok ijedve.
Előre is mindent köszi!!!
Szia Piros!
Nagyon alaposan leírtál mindent, köszönöm! Ijesztő, mennyi vizsgálatra, szakemberhez kell(ett) mennetek - szinte el sem hiszem, hogy valaha ugyanezt jártuk végig! Nálunk beszédfejlődésben egy logopédus jelentett hatalmas segítséget. Amikor a kisfiam 6 éves volt, éreztük, hogy már "kevés" neki az ovi, de a suliban nem volt hely. Ezért elvittük heti 1 alkalommal külön logopédushoz.(Eleinte félt a feladattól a szakember, mert nem volt még dolga autistával, de utólag ő köszönte meg, hogy ekkora sikerélményhez segítettük.)Az ovitól szerintem ne félj! (Szobatisztaság.) Olyan képzett szakemberek veszik majd körül, akiknek ez nem jelent újdonságot, és megbírkóznak a feladattal!(Én 5 perc alatt megőrültem volna a csoportban - kipróbáltam!)Még egy orvost javasolnék, ha még nincs fehérköpeny-undorod. A Heim Pál Gyermekkórházban Dr. Büki György nagyon "képben van" az autizmussal kapcsolatban. Pontosan tudja, "hova nyúljon", mit kérdezzen. Vele érdemes beszélni!
Szia Sirga!
Már jó ideje nem léptem be erre a fórumra,(persze a Hoxára igen),és ezért csak most olvastam,hogy érdeklődtél a kisfiam hogyléte felől,amit köszönök!
Már fél éve járunk különféle vizsgálatokra,de nem sokkal lettem okosabb,mint mielőtt elkezdtük az egészet.Saját kérésre elvittem a Nevelési Tanácsadóba,ahol kb.hat alkalommal voltunk a pszichológusnál,és többnyire én beszéltem,kikérdeztek a kicsi születési körülményeiről,fejlődéséről,arról,hogy mi az amit furcsának találok a gyermekem viselkedésében,stb.stb.aztán végeztek (már amennyire lehetett)egy intelligencia-tesztet,de nemigen volt bevonható a kisfiam,mert ami érdekelte,azt megcsinálta,ami nem,azt nem...ezért nem is tudtak biztosat mondani.Azt mondták,hogy könnyen terelődik a figyelme,stb...
Aztán jó egy hónapra az utolsó alkalomhoz,megkaptam a szakértői véleményt....de semmi újat nem mondtak,ami abban állt,már addigis tudtuk...de saját kérésre tovább lehetett kérni a kivizsgálását,melyhez szükséges volt az említett szakértői vélemény is.Jó időbe telt,mire kaptunk itt is időpontot.A következő lépés tehát a Megyei Gyógypedagógiai Szakértői és Rehabilitációs Intézet volt...ide kétszer kellett mennünk.Egy gyógypedagógus,egy pszichológus és egy pszichiáter orvos is megvizsgálta,szintén kikérdeztek,stb.
aztán azt javasolták,hogy vigyem a kicsit a saját érdekében kis csoportos speciális oviba,mivel már két év múlva tanköteles lesz,és le van maradva a beszéd és szobatisztaság terén.(Kb.két és fél éves kora óta nem szokott bepisilni,éjszaka sem,viszont a nagydolognál már gond van,mert csak utólag jelzi.)Még mindig csak szavakban beszél,bár nagyon sok új szót mond,de csak egy-két szótagú szavakat,folyamatosan,mondatokban,ahogy a korához képest már kellene,hogy beszéljen,úgy nem...
Azt mondták,hogy bár nagyon sok autizmusra utaló tünete van,nem meríti ki az autizmus fogalmát,tehát valószínű,hogy nem az,de egyértelmű diagnózist nem mondtak.Az állt a szakértői véleményben,amit innen kaptunk,hogy "kevert specifikus fejlődési zavarok""oki:perinatális károsodás"
Ide majd egy év múlva kell visszamennünk,hogy addig mennyit fejlődött az óvoda hatására....hogyan viszonul a közösséghez,stb.
A kijelölt kis csoportos speciális óvoda egy autista csoport,melyben vele együtt hatan lesznek.
Már megismerkedett az óvónénikkel,dadával,a gyógypedagógussal,és persze a környezettel,ahová fog járni szeptembertől oviba,és még néhány leendő csoporttársával,akik épp akkor bentvoltak.Ide csak 8-tól max.fél négyig lehet vinni gyermekeket.Korábban nem veszik be,de ha később érünk be az oviba,az nem baj,a lényeg,hogy mire az egyéni fejlesztés kezdődik (fél tíz)addigra odaérjünk.A csoportos fejlesztés mellett az egyéni fejlesztés hetente egyszer egy órában történik.
Aludniuk nem kell,de azt az én csemetém nem is igényli,soha nem alszik napközben (régebben sem,míg kisebb volt)...nagyon későn,éjszaka alszik el,de már korán felébred,ill.néha kicsit tovább alszik...napközben már-már úgy tűnik,hogy soha sem fárad el,de maga körül mindenkit kikészít percek alatt a viselkedésével.Mindent szétszerel,tönkretesz,mindenhová felmászik,keresi a veszélyhelyzeteket,stb.stb.nincs félelemérzete...borzasztó nehéz alkalmazkodni hozzá,és szinte minden percben arra kell figyelni mit csinál....
Még innen is mentünk tovább...a Gyermekpszichiátriára.Itt is elbeszélgettek velünk,szülőkkel,aztán "megfigyelték" a kicsit,hogy hogyan viselkedik ha mi nem vagyunk a szobában....de biztosat még itt sem tudtak mondani,hogy autista-e vagy sem.EEG-vizsgálatot is javasoltak,de egyenlőre nem tudjuk elvégeztetni,mert ahhoz nyugton kellene maradnia...ami nagyon nehéz nála...Végeztek egy altatásos BERA-hallásvizsgálatot (kb.egy órás)és előtte EKG,vérvétel,stb.Négyen kellett lefogni az EKG-vizsgálathoz...úgy ordított,de a vérvételnél szinte még hangja sem volt,csak utána sírt egy kicsit.Kiderült,hogy tökéletes a hallása....Azt mondták,hogy lehetséges,hogy a beszédértéssel lehet gond.Már másfél hónapja járunk vele a Gyermekpszichiátriára-pszichoterepautához.(Hetente-
kéthetente fél-egy óra.)Gyógyszert nem kell szednie szerencsére,de diagnózist nem tudtak még mindig mondani...ezértis kell vinni...Az ovi majd ki fognak járni megnézni,és lehet,hogy majd olykor az otthonunkba is,ill.az ovi mellett még vinni kell továbbra is pszichoterepautához,míg nem tudnak biztosat mondani,ill.kiderítsék mi a baj...
mert nem egyértelműek a tünetek.Azt mondták,hogy többszáz féle tünete lehet az autizmusnak,és mindenkinél más és más tünetek lehetségesek.Az én kisfiam nem kerüli a szemkontaktust,sőt,szinte már-már annyira mélyen a szemébe néz az embernek,mintha a gondolatunkat is értené.Testileg nincs semmi problémája,még kicsit idősebbnek is látszik a koránál.Mindent megért,amit mondanak neki,de nem vagy csak szavakban válaszol...
Nem húzódozik el,ha meg akarjuk puszilni vagy simogatni az arcát,fejét vagy átöleljük,sőt még ő jön oda sokszor,hogy puszit adjon,és mondja,hogy "szeret,szeretlek".
Állítólag elnézőek a szobatisztaság terén ebben az oviban,de azért mégis félek,hogy gond lesz...
És attól is,hogy hogyan fog alkalmazkodni az óvodához,óvónénikhez,társaihoz,stb.
Azt mondták a Gyógyped.Intézetnél,hogy ezt az évet mindenképpen abban a spec.oviban kell járnia,saját érdekében,hogy behozza a lemaradását,aztán a következő évben majd meglátjuk,lehet,hogy már mehet norm.oviba is...de lehet,hogy mégis jobb lenne,ha azt is ott járná...Egyenlőre most azon vagyok,hogy az ovit megszokja,megszeresse majd ősztől...ami egy hét múlva kezdődik.Ill.járunk továbbra is a pszichoterepautához...
Állítólag van egy másik betegség is,aminek hasonlóak a tünetei az autizmushoz,de mégsem az...
Én már semmit sem tudok,csak azt,hogy szeretném,ha a kisfiam végre szobatiszta lenne és folyamatosan beszélne...és meg próbálok megadni neki minden segítséget,hogy javuljon az állapota.
Hát ennyi....
Bocsi,hogy egy kissé hosszúra sikeredett...
Üdv.:Piros
A jelenlegi BNO már nem ezt használja.
most úgy írja,
enyhe mentális retardáció F70-BNOkód
középsúlyos mentális retardáció F71
súlyos mentális retardáció F72
A legtöbb szakértőiben ezeket látom.
A Brunében is úgy van hogy ha az FQ 70 alatti értéket mutat azt tekinthetjük "abnormálisnak".
De maga az értékelés elég bonyolult és a számértékek önmagában nem mondanak sok mindent.
Miért érdekel m74?
(másolat a Google-ból:)
(Czeizel- Lányiné- Rátay)
Megnevezésük:
Legsúlyosabb értelmi fogyatékos - 19 IQ
Súlyos értelmi fogyatékos 20 - 34 IQ
Értelmileg akadályozott - középsúlyos értelmi fogyatékos 35 - 49 IQ
Tanulásban akadályozott - enyhe értelmi fogyatékos 50 - 69 IQ
Mentálisan retardált (határeset) 70 - 84 IQ
Halihó!
A véleményem leírásával nem akartam vihart kavarni, egyszerűen így gondolom, ez van. Az anyuka írta, hogy volt a picinek vérvizsgálat, látás, hallásvizsg, jól mozog a baba, erős, tartja magát, fordul, gügyög stb. Tehát akárhonnan is nézem, a fejlődése is jó, és az orvosi vizsgálatok is megfelelőek. Viszont a túlzott aggodalmával a saját dolgát nehezíti. Persze bennem már kialakult egy erős kritikai érzék a szakemberek iránt, jól tudjuk, hogy nagyobb gyerekekkel is évekig kell szaladgálni, mire megtaláljuk a problémát és a fejlesztést is megoldjuk.
A Brunet-Lézine-nel kapcsolatban az értékelése érdekelne, milyen "pontszámok" mit jelentenek, stb. Köszönöm az eddigi tájékoztatást is.
Hétfőn kezdjük az ovit, Dórim már akkor is visít, ha csak messziről meglátja, úgyhogy érdekes lesz a visszaszoktatás. Pedig kiscsopiban egész jól elvolt, sokat fejlődött a többi gyerek között.
M74 abból indul ki, hogy 1 éves korig hagyjuk nyugton a gyereket. Vannak azonban olyan esetek, ahol leginkább 1 éves kor ELŐTT szükséges a segítség. Persze, hogy minél kisebb a gyerek, annál nehezebb, vagy lehetetlen egyes diagnózisokat (kódokat) megadni, de hát nem is ez a fontos pici korban, hanem a megfelelő tanácsadás és ha kell, fejlesztés.
Brunet-Lézine teszthez: 3 évnél idősebb gyereknél is ezt használják, ha elmaradást látnak vagy feltételeznek.
Méri a mozgás,szenzomotoros koordináció,beszéd,szociabilitást.Fejlődési kócienst mér aminek az értéke nagyjából egyezik az IQ értékével.Csecsemőotthonokban standerdizált teszt.Az egyik legjobb fejlődési vizsgáló eljárás a piacon...mindenképpen ajánlott neurológiai vizsgálat is.
Én azt gondolom hogy a mozgás terén a csecsemőkorban igenis sokat segíthet a szülő ha esetleg a gyerek valamit kihagyni akar pl:mászás,mondjuk egy gyógytornász,gyógypedagógus segítségével.Abban viszont gernának hatalmas igazsága ven hogy ilyen pici korban az anya segítése,terápiája legalább olyan fontos!!!!Én úgy tudom hogy szülőklub működik a Vadaskertben is,ahol az ott kezelt gyerekek szüleit párhuzamosan segítik.
Talán elkerülte a figyelmedet, hogy az anyuka aggodalmában érdeklődött, hová tudna fordulni. Így került elő a szakember-kérdés: mivel "szakember" talán jobban meg tudná nyugtatni őt. Felesleges és káros a baba 1 éves koráig aggódni az anyukának.
"Ne gondoljon semmi másra, kezelje egészségesként" Ez kb. olyan tanács, mint az, hogy Ne gondolj a fehér elefántra"
Sziasztok!
Jó hosszúra nyúlt a nyári szünetem. Reni123, nekünk is volt egy olyan sejtésünk Dórimmal kapcsolatban, hogy nem érti a folyamatos beszédet, ez kb. két és fél, 3 éves kora táján volt. Nálunk nagyon jól bevált az a módszer, hogy "visszababásítottuk". Állandóan dajkálás, ölben hurcikálás, folyamatos ölelgetés, puszilgatás volt a napirend. Dóri ezt amúgy is az átlagnál jobban igényli pici kora óta. A beszédben pedig teljesen visszaálltunk az egy szavas közlésekre, azt is szünetekkel. Pár hét alatt rendeződött a beszédértés problémája! Most is, ha nem érti a folyamatos közléseket, szavanként mondom neki. Pl: játszótérre indulunk, cipőt kell húzni. Mutatom: cipő! Amig felvesszük, mondom: Megyünk! 2mp szünet -Játszótérre megyünk! szünet, -Felvesszük a cipőt! Végül valamilyen figyelemfelkeltő, pl. ujjongó hanggal összerakom -Jujj de jó, felvettük a cipőt, megyünk játszótérre! Leírva macerásnak tűnik, a valóságban esetenkét fél percet vesz el, amíg amúgy is csináljuk az aktuális dolgunkat. Ezzel talán érdemes próbálkozni.
Amúgy nekünk is meglett a kódunk, F84.4, enyhe fokú, integráltan oktatandó, legalábbis ovis korban. (Mellesleg az F84.4-et 50-es IQ alatti gyerekekre szokták alkalmazni, úgyhogy ennyit a besorolásról...)
Tud valaki a Brunet-Lézine skáláról részletesebben tájékoztatni? Mi mit jelent?
Egyéni vélemény: 2 hónapos babát semmiképpen nem vinnék semmiféle szakemberhez. Sőt, én egy éves korig sehova sem vinném! Feleslegesen terheli az egész családot, és frusztrálja a babát. Ha testileg nem beteg, akkor egészségesként kell kezelni, és nem gondolni semmi másra!!! Egy szakember semmivel sem tud többet, mint az anyuka. Csak elrontja a boldog csecsemőkort babának, anyának egyaránt.
Hát megvagy :) Én meg hol vagyok, hol nem.
Játékról: mit szóltok a labdagurításhoz? anya-gyerek, gyerek-anya irányban.
Hová lett Sirga?? a fenébe, teleírom itt a topikját.
A korai fejlesztésen kapsz otthonra is tanácsokat, feladatokat, ötleteket! Csak akkor működik, ha együtt dolgoztok a fejlesztő pedagógussal.
Találtam a net-en: Autista Szülői Munkaközösség
Cím: 6724 Szeged, Csongrádi sgt. 141. IV/20.
Tel: (62) 482-372
Nekem ne is magyarázd meg :) Ismerem mind a kettőt.
Amit most Matyi érdekében tehetünk, az annyi, hogy ne zavarjuk még jobban össze. Az, hogy hol kit és mennyi időst fogadnak, abszolut helyi sajátosság. Nem lesz semmi vész, ha először hazai pályán próbálkozik. Ha belegondolsz, rájöhetsz, hogy itt nem elsősorban a kisbaba "vizsgálatáról" van szó, hanem az anyukával való foglalkozásról, segítségről.
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?