Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » A színek hatása az életünkre. cikk

A színek hatása az életünkre.


A színek teszik teljessé az életet, és tagadhatatlan a hatásuk az életünkre, valamint érzelmeinkre egyaránt.


A színek hatása árnyalatoktól függően egyénenként eltérő lehet. Vannak egyéni érzelmeket kiváltó színek, melyek gyakran a múltunk emlékeiből táplálkoznak, és vannak globális asszociációk egy szín kapcsán.

A színek hatása az életünkre.

A főbb színek és azok hatása az életünkre vagy érzelmeinkre:


Zöld


Nyugtató hatású szín, ezért használják előszeretettel műtőkben, és a műtőorvosoknak a ruházatának is domináns szereplője. A természetben is a fő színek között találhatjuk: a fű, a fák lombjai, gyümölcsök színei: dinnye, zöld alma, avokádó,szőlő stb….


Kék


Az ég kékje talán az első gondolat ami felmerül bennünk erről a színről. Azonban a tengerek és a vizeknek is a jelképévé vált. Általában az uszodák medencéjét is ezzel a színnel burkolják. A kék sötétebb árnyalatai, például az indigó kék a mindenséget és a világegyetemet is szimbolizálják. Hideg szín révén a lakásbelsőben is ehhez mérten érdemes alkalmazni.


Piros


Ez a szín a vadságot és a tűzet jelképezi, így elsődlegesen olyan helyeken alkalmazható, ahol nem a lenyugvást, hanem inkább a felpörgést vagy a szenvedélyt szeretnénk előtérbe helyezni. Falszínként éjszakai szórakozóhelyeken vagy bárokban gyakran megtalálható, de lakásokban is gyakran felbukkan dekorációs jelleggel.


Fehér

A tisztaságot jelképezi és nagyon jól párosítható szinte minden színnel. A fehér és kék párosítása például a tradicionális görög építészet ismert színpárja. A fehér szín a skandináv országok belső tereinek a letisztult építészeti stílusát is jelképezi.


Fekete

Elsődlegesen a gyász színeként gondolunk rá, de sokkal több van benne mint gondolnánk. Egyre több helyen találkozhatunk a belső terekben is feketével, amely szintén több színnel jól párosítható.


Lila


A kreativitást és a természetfölöttit jelképezi. A természetben a virágok színeiben gyakran felbukkanó árnyalat. Élénk szín, amelyben az összetevőiből adódóan ( kék+piros) keveredik a hideg és a meleg színhatás. Az indiai művészetben gyakran előtérbe kerül.


Barna


A föld színe vagy a fák törzse talán az első gondolat, ami eszünkbe jut róla. A faanyagokban a barna különböző árnyalatait használhatjuk, a lakásbelső és külső tereiben egyaránt.


Szürke


Ebben a színben a kompromisszum erőteljesen benne van, mert a fekete és fehér keverékéből áll. Szimbolikusan a világosság és a sötétség keverékéből jön létre, így egy érdekes egységet jelképez. Rengeteg árnyalata van így a lakberendezésben is jól használható.


Rózsaszín


Lányos színként szokták emlegetni, amelyben van némi igazság, mert valóban a hölgyek körében örvend nagyobb népszerűségnek.


Sárga


A napsütés és a tavasz fő jelképe. A tavaszi levelek talán az elsődleges képviselői a természetben. A sárga erősebb árnyalataiban benne van egyfajta nyugtalanság, ezért belső terekben nagyobb felületekre óvatosan használjuk. Figyelemfelkeltő szín, ezért gyakran használják tiltó tábláknál oszlopoknál és a taxiknak is ez a színük. A sárgát az irigység színeként is szokták használni.A színek hatása természetesen egyénenként változó. Így egy-egy szín minden ember számára a felsoroltakon kívül számtalan más érzelmi hatást is jelenthet.
Írta: steveeee, 2022. március 2. 09:35
Fórumozz a témáról: A színek hatása az életünkre. fórum (eddig 13 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook