Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » A szerelem az agyban vagy a szívben alakul ki? – avagy a hormonális tűzijáték és a szerelem mítoszai fórum

A szerelem az agyban vagy a szívben alakul ki? – avagy a hormonális tűzijáték és a szerelem mítoszai (beszélgetős fórum)


1 2 3 4
2011. febr. 2. 07:53
2011. jan. 29. 15:15
Itt is ott is amott is.Bár mikor bár hol bele lehet esni a nagy betűs SZERELEMBE.Csak két szerelemre vágyó fél kell hozzá.És ha meg jött a tűzijáték akkor meg lesz mítosz is remélem.
2011. jan. 25. 14:13

Én szomorú vagyok attól, hogy a világ értékrendje ennyire megváltozott.

A család elveszítette szerepét, jelentőségét.

Az emberek a defektjeik jó részét gyerekkorban szedik össze, mert a család szétbomlik vagy mert a szülök idegbetegek, stresszesek és szeretetlenek, tele vannak gondokkal, legyen az anyagi vagy érzelmi kiegyensúlyozatlanság. Pedig meg lehetne mindezt előzni, ha a család valós értékekre épülne, valódi szeretetre, bizalomra, hűségre, megbízhatóságra, elkötelezettségre.


De csak akkor lesz ilyen, ha azok az emberek kötik össze az életüket, akik valóban ismerik egymást, szeretik és elfogadják egymást, megbecsülik a másik ember értékeit és elfogadják a hibáit. Ehhez viszont érettség kell, felelősségteljes magatartás, szóval fel kellene nőni. Egy biztos érzelmi háttér, még ha nem is nyújt erőteljes nagy élvezetet, hosszabb távon kifizetődőbb, mint alkalmi szenvedélyes kalandjai.

Kérdés, kinek mire van szüksége?

Élvezetek hajszolása rövidtávon vagy hosszútávon egy biztonságos érzelmi nyugalom?

Megöregszem a társam mellett, akivel megoszthatom az életem vagy mindig mással vagyok és öregkoromra egyedül halok meg.

Biztos vagyok benne, hogy aki önző módon, kompromisszumok nélkül, saját érdekeit előtérbe helyezve éli életét, magányosan fog meghalni és nem lesz aki eltemesse.

95. 0e1de0a449 (válaszként erre: 93. - 6a33602f01)
2011. jan. 24. 11:22
Azt tudom, hogy napjainkra a fogalom értelmét, értékét vesztette Rengetegen a testiséget párosítják a szóval/ felizgat az illata, a bőre, a szeme, a hangja / Nincs érték, nincs tartás Sok esetben mondható, némely emlős felelősebb, s monogánabb, mint az emberi faj Minden a visszájára fordult, s a szabad akaratot félreértelmezik sokan A lélek - az ember - míg adható, vehető, addig egyetlen érték sem fog a helyére kerülni Beszűkült a tudat, a látás A családmodell nem éri meg, csak egyéni érdekek dominálnak itt is A szerelem függhet belül bármitől, ha a külvilág -s a politika - mást kíván - mert biza, nálunk is dívik a kasztrendszer erősen - A fáklyavivők, a tiszták, a megélők s megtartók kevesen vannak Szerintem
2011. jan. 22. 19:33

Feniletilamin

A tudósok felfedezték, hogy a feniletilamin egy agy által termelt, ingerületátvivő anyag, mely felelőssé tehető azért, ha valaki őrült szerelembe esik. Az amfetamin természetes formája, mely elárasztja az agyat szexuális izgalomba jövetelkor. Tanulmányok bizonyítják, hogy egymást szenvedéllyel szeretőknek azonos szintű a feniletilamin szintje. Joggal nevezik a szerelem molekulájának. A „szerelem első látásra” történeteknél is ez a vegyület önti el az agyat. Azt még pontosan nem derítették ki, hogy a látás miként okozza a reakciót, és pontosan hogyan folyik keresztül az agyon és a testen.


A gond csak az, hogy a szakemberek azt is megállapították, hogy a feniletilamin csak körülbelül a kapcsolatok első 3-5 évben működik. Ez ahhoz az emberfejlődési teóriához vezethető vissza, mely azt feltételezi, hogy az ősidőkben a férfi csak addig maradt a párjával, míg gyermeket nemzett neki, majd védelmet nyújtott addig, míg a gyermek önállóan helyt nem tudott állni a klán mindennapjaiban. Természetesen a hosszú távú kapcsolatok nem csak a feniletilamin jelenlétén múlnak.


Az is megesik, hogy a feniletilamin egy másikért (nem a társunkért) indul be teljes gőzzel, mely magyarázat lehet a kalandokra, félrelépésekre vagy arra, hogy esélyt adunk egy második (vagy harmadik, negyedik, ötödik...) igaz szerelemnek. Egyes nézetek szerint a feniletilamin szint soha nem hág olyan magasra, mint az első hatalmas szerelem alkalmával. Viszont található bőven arra is példa – köszönet az életkor előrehaladtával járó agylebeny fejlődésének, mely a közös érdeklődést és célokat is figyelembe veszi -, hogy idősebb korban a feniletilamin szint sokkal nagyobb, mint középiskolai vagy egyetemi évek alatt.


Oxitocin

Az agyalapi mirigy választja ki ezt a peptidet, mely „mossa” az agyat és a reprodukcióért felelős részeit mindkét nem esetében. Ez a kémiai folyamat fokozza az érintésre való érzékenységünket, serkenti a simogatásra, ölelkezésre való vágyat nők és férfiak esetében egyaránt. A stresszt kiváltó hormonok működését is akadályozza.


HarmoNet tipp: A csók biokémiája - Ajkaktól a szexig >>


Az oxitocin elindul szervezetünkben minden kézfogásnál, szorosabb összebújásnál. Ez összeköt bennünket azokkal, akiket a legjobban szeretünk. Akár egy szerelem, egy szerető, egy gyerek, egy családtag vagy egy barát. Tanulmányok szerint az oxitocin szint a tetőfokára hág az orgazmus elérésekor mindkét nem esetében. A nőknél szüléskor és szoptatáskor az oxitocin szintén az égbe szökik. (A szülést elindító hormon, a pitocin az oxitocin egyik formája.)


Az oxitocint lehetne hormonális ragasztónak is nevezni, mert tulajdonképpen ez működik, mikor az előbbiekben tárgyalt feniletilamin már nincs jelen a szervezetben. Hatása erősebb a nők esetében, mivel az ösztrogén erősíti, viszont a tesztoszteron csökkenti működését.


Kutatások szerint az oxitocin szint az optimális alatt van mindkét nemnél, amennyiben legalább hetente legalább kétszer nem élnek meg orgazmust. Emellett egy másik kutatás - melyet 3500 résztvevővel végeztek – azt a konklúziót vonta le, hogy akik legalább hetente háromszor szeretkeznek, a valós koruknál 10 évvel fiatalabbnak néznek ki. A vizsgálatban résztvevő alanyok között voltak európaiak, és amerikaiak is.

Feromonok

Olyan vegyületek a testben, melyek másoknak tudatküszöb alatti jeleket adnak illat formájában. A szakemberek széleskörűen elfogadják azt a nézetet, mely szerint az állatok ily módon kommunikálnak és párzanak. Emellett a veszélyes helyzeteket is szaglással érzékelik.


Sokáig azt gondolták, hogy az emberek kevésbé fogékonyak ilyen alapvető szaglószervvel érzékelhető jelekre. Viszont kísérletek ennek az ellenkezőjét bizonyítják. Egy közülük: az ovulációt közvetlenül megelőző vagy követő napokban a női veríték befolyásolja a körülötte élő hölgyek menstruációját, mely 12-14 nappal eltolódhat vagy hamarabb jelentkezhet. A kutatók a jelenséget a feromenonoknak tulajdonították, pedig az emberi érzékelésük nem tudati szinten jön létre. Egyelőre az sem tudott, hogy az orr vagy a test érzékeli a feromonokat. Az viszont bizonyos, hogy hatással vannak a szexuális izgalomra és vonzalomra.

Néhány szakember abban bízik, hogy feromonokkal kezelni lehet termékenységgel kapcsolatos rendellenességeket, valamint depresszió és a stressz bizonyos formáit.

Szerotonin

Bizonyossággal állítható, hogy a szerotonin hiánya összefüggésbe hozható a depresszióval. Az antidepresszáns gyógyszerek úgy hatnak, hogy megemelik a szerotonin szintet, akár olyan hatást is elérhetnek, mint egy kellemes, meghitt beszélgetés a hőn imádott társunkkal. Az állatkísérletek során azt tapasztalták, hogy magas szerotonin szint növelte a szelektivitást, míg az alacsonyabb szint kimutatásakor kevesebb agresszivitás jelentkezett.


A szerotonin szintünk megemelkedik, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben. Szeretni valakit és szeretve lenni az egyik legcsodálatosabb dolog a világon, melynek érzetekor tapasztalhatjuk a legmagasabb rendű érzelmeket és elégedettséget.

2011. jan. 22. 16:04
lelki csökevényesség??? hmm...
92. 0e1de0a449 (válaszként erre: 91. - Veledjooo)
2011. jan. 22. 14:13
erre nem tudok, mit reagálni, mert igazad van, sokan vannak ilyenek, szerintem ez a lelki csökevényesség vagy ilyesmi
91. veledjooo (válaszként erre: 90. - 0e1de0a449)
2011. jan. 21. 12:08
... nos igen, de amikor már érteni se érti, miről van szó... :/ ;)
90. 0e1de0a449 (válaszként erre: 89. - Veledjooo)
2011. jan. 21. 11:49
Bár, hiába a szó, ha ezt valaki belül nem érzi. Az, hogy tudja, érti, nem uaz :(
89. veledjooo (válaszként erre: 88. - 0e1de0a449)
2011. jan. 21. 11:42
... vettem észre, hogy nem tudják...
88. 0e1de0a449 (válaszként erre: 86. - Veledjooo)
2011. jan. 21. 11:38
Ezt mondd el másoknak is:,,..szeretni csak egyféleképpen tudok" s úgy is, hogy: szeretni csak 1 féleképpen lehet. Nem tudják.
87. 0e1de0a449 (válaszként erre: 85. - Castellina)
2011. jan. 21. 11:35

Nem vagyunk egyformák, s ez az eset is érthető:) Nekem sejön be a, kövér, pocakos :) vagy a kopasz.


Sajátból azt gondolom, hogy kell azért ehhez érettség. Az én esetemben más, de szólt róla, szal, nem lepett meg. Mégse lett semmi. Lekéstem :( Na, majd a köviben ;)

2011. jan. 21. 09:54
... hát nemtom hol alakul ki, de hogy az agyban múlik el, az tuti. :)) ... elég volt hozzá egy fél mondat, "szeretlek, de nem annyira, hogy..." vagy valami ilyesmi... én szeretni csak egyféleképpen tudok, és ott nincs de.... és ha ez mindkét oldalon így van, számomra csak akkor működőképes a kapcsolat. Ha megjelenik a "de", akkor már nincs... se szerelem, se semmi, ott vége.
85. Castellina (válaszként erre: 83. - 0e1de0a449)
2011. jan. 21. 09:46
Egy barátom mesélte, hogy ő nem bukik a molett nőkre. Egyszer interneten megismerkedett egy lánnyal, a levelek alapján nagyon bejött neki. Amikor aztán találkoztak, kiderült, hogy a lány nagyon molett. Ha egy kicsit testes vagy duci, nem lett volna baj, de ő nagyon kövér volt. A srác bizony dobta, szép lélek, személyiség, ide vagy oda..
84. Castellina (válaszként erre: 76. - 6a33602f01)
2011. jan. 21. 09:36
ne általánosíts, nem azt mondtam, hogy mind ilyen, én azt mondtam, hogy előfordulhat ez is..
83. 0e1de0a449 (válaszként erre: 82. - 6a33602f01)
2011. jan. 20. 09:52
Van itt példa :) Szerintem is.Ha valakinek nem ok. a foga, tetesse rendbe.Na, ez se látszik a monitor mögül :)Jogos!:)
2011. jan. 20. 09:49
Különben én a lepedékes ápolatlan fogazattal vagyok így mert az aztán le írja az egyén személyiségét az aztán le !!
81. 0e1de0a449 (válaszként erre: 76. - 6a33602f01)
2011. jan. 20. 09:49
Nem! Csak ilyen is van.Semmi célzás nincs benne :)
80. 6a33602f01 (válaszként erre: 77. - 0e1de0a449)
2011. jan. 20. 09:48
hát nem is tudom ez a koszos körmű példa elégé durva nem ?? mert mi van ha olyan a munkája hogy meg festi a körmét vagy tönkre teszi ???
79. 0e1de0a449 (válaszként erre: 75. - Castellina)
2011. jan. 20. 09:46

:) Ja, ja!

De nem mind, s ez már jó :)

78. 0e1de0a449 (válaszként erre: 71. - Castellina)
2011. jan. 20. 09:42
Volt ilyen... :)Szép emlék :)
77. 0e1de0a449 (válaszként erre: 74. - Castellina)
2011. jan. 20. 09:41

,,Tudnod kell mit akarsz, kit akarsz. Ismerned kell magad...

Tudnod kell mire vágysz, mire van igényed....

...emberismeret is, továbbá tapasztalatok"

Igen! :) :)

S igen, ehhez az kell, hogy a 2 személy őszinte legyen.- Ne legyen lerágott, koszos köröm, s stb.-

A hazugság kiedrül, viszont, a koszos körmű szerintem alacsony intellektusú személy, s valószínűleg neki az olyan a megfelelő.

76. 6a33602f01 (válaszként erre: 74. - Castellina)
2011. jan. 20. 09:31
miért szerinted ha valaki csinos pofi meg csinos testtel rendelkezik az egy benn olyan aminek felvázoltad .Mert ez nem így van vagy félre értetem ??
75. Castellina (válaszként erre: 73. - 6a33602f01)
2011. jan. 20. 09:30

és honnan tudod, hogy mikor ír igazat? hogy amit előad igaz?


Ismerkedéskor minden pasi kedves, udvarias, amikor udvarolnak teljesen mások, aztán ugyanezeket a pasikat nézd meg utána, mintha nem is önmaguk lennének... tudnának mesélni a nők:))

74. Castellina (válaszként erre: 72. - 6a33602f01)
2011. jan. 20. 09:28

Szerencse is, lehet, de te is kellesz hozzá.

Tudnod kell mit akarsz, kit akarsz. Ismerned kell magad, hogy tudd neked ki a jó, mi a jó. Tudnod kell mire vágysz, mire van igényed és azt megtalálod e a másikban. Kell hozzá jó emberismeret is, továbbá tapasztalatok. Sok mindenből le lehet szűrni, hogy a másik megfelel e az igényeidnek. Csak a kérdés az, valóban ezeket nézed e? A pasik sajnos látványra mennek, arra, hogy néz ki, csinos pofi, milyen feneke vagy, vagy melle. Nem látják, hogy piszkos, kopott festett a körme, valószinüleg igénytelen és koszos. Nézd meg az otthonát... Vagy csontig rágott körmökkel egy labilis lelkivilágú csaj, aki idővel lelkileg ki fog készíteni... stb

73. 6a33602f01 (válaszként erre: 71. - Castellina)
2011. jan. 20. 09:19
meg persze ez akkor történik ahogy írtad elő adja magát de ha az igazt irkálja akkor nem nagyon érhet meglepi :D
72. 6a33602f01 (válaszként erre: 70. - Castellina)
2011. jan. 20. 09:17
szia akkor ez szerencse dolga is nem ??
71. Castellina (válaszként erre: 52. - 0e1de0a449)
2011. jan. 20. 09:16
Nem a látványra gondolok, hanem gesztusokra, amiket nem látsz, hangsúlyra, melyet nem hallasz, szagokra, mit nem érzel, mozdulatokra, melyeket nem tapasztalsz meg...
70. Castellina (válaszként erre: 51. - 6a33602f01)
2011. jan. 20. 09:15

Figyelj, volt tapasztalatom. Társkeresőn keresztül randiztam és bizony hosszú levelezések után. Már már szerelmes voltam csak a levelekből, de aztán a valóság kiábrándító... nem a külső miatt, hanem a ki nem mondott belső dolgok, melyek idővel kiderülnek. Én is tudom levél útján előadni magam akárkinek. Ideális lelki világgal, ha akarnám..

A valóságban persze idővel kiderülne, hogy egy jól átgondolt, megfogalmazott levél bárkit felültethet...

2011. jan. 19. 22:51

Illúzió romboló, de mi genetikailag be vagyunk programozva, hogy a fajt fenntartsuk, hogy a szex ôrômet okozzon, különben màr nem lennénk.... és a neuro-hormonàlis szabàlyozàs beinditja bennünk a szerelmet, gyermek gondozàsi és egyéb ösztönöket...

Ha màr igy van, akkor szerintem élvezzük ki...

1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook