Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Fogyatékos felnőtt fórum

Fogyatékos felnőtt (beszélgetés)

júl. 9. 09:47

Ha az anya volt a hivatalos gondnoka, a halálával a gondnoki tisztség megszűnik. Ezt azonnal jelezni kell a Gyámhivatalnak.

A Gyámhivatal első körben meg fogja kérdezni a testvért, hogy vállalja-e a gondnokságot.

Ha a testvér vállalja a gondnokságot, joga és kötelessége lesz eljárni a testvére nevében és intézheti a sérült testvér tartós bentlakásos szociális intézménybe (pl. fogyatékosok otthonába) való elhelyezését.

Ha a testvér nem vállalja a gondnokságot, a Gyámhivatal egy hivatalos hivatásos gondnokot rendel ki, ő fogja intézni a sérült felnőtt állami gondozásba, intézetbe való elhelyezését.

A sérült felnőtt a saját ellátásaiból (rokkanthasági, fogyatékossági állami támogatások) fogja fizetni az intézményt, a hiányt pedig az állam állja, ha a testvér nem tudja fizetni.

29. Hansika (válaszként erre: 26. - Levarosbukta)
júl. 8. 00:14

senki sem kérte tőled, hogy sajnálj engem...

és a fórum nem is rólam szól.

28. birebora (válaszként erre: 14. - Hansika)
júl. 7. 17:42
Megbízol egy ingatlanost és eladja neked. A pénzből vígan élsz, semmiben nem szenvedsz hiányt. Szerintem. Nem bonyolult és kivitelezhető.
27. 55Judit (válaszként erre: 26. - Levarosbukta)
júl. 7. 16:32
Én meg nem szeretnék a helyében lenni.
26. levarosbukta (válaszként erre: 14. - Hansika)
júl. 7. 16:02
Hát nem tudlak sajnálni!
25. Antiteista v.á.k. (válaszként erre: 22. - 55Judit)
júl. 6. 16:35
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
júl. 6. 16:06
Nem.
23. Kedvesenfanyar (válaszként erre: 1. - Kentaurcica)
júl. 6. 15:22
Nem, a felnőtt testvért önmagában a rokoni kapcsolat miatt nem kötelezi a jog arra, hogy személyesen ápolja a testvérét.
22. 55Judit (válaszként erre: 21. - Hansika)
júl. 6. 12:11
Basszus, tényleg! Mostanában úgy látszik sokat vagyok Alzheimer barátommal.🤣
21. Hansika (válaszként erre: 19. - 55Judit)
júl. 6. 11:57

húúúú... te is öregszel ám...

már legalább 100 X mondtam, hogy a kulcs a lábtörlő alatt van..-)9

20. Hansika (válaszként erre: 18. - 55Judit)
júl. 6. 11:55

a Main egy folyó, olyan mint Pesten a Duna...

ott vannak a kacsáim..-))

19. 55Judit (válaszként erre: 17. - Hansika)
júl. 6. 11:49
Oké! Hol a kulcsom?
18. 55Judit (válaszként erre: 15. - Hansika)
júl. 6. 11:49
Nem tudom mi az a Main. A gondozó aki jár hozzád nem tudna elvinni? Szerintem van az a pénz.
17. Hansika (válaszként erre: 13. - 55Judit)
júl. 6. 11:47
meheccc is akkor füvet vágni...
16. 55Judit (válaszként erre: 14. - Hansika)
júl. 6. 11:47
Meg tudsz bízni ingatlanközvetítő irodát, eladja pontosan megegyezés szerint. A vele járó ügyeket is elintézi.
15. Hansika (válaszként erre: 12. - 55Judit)
júl. 6. 11:46

ezt jól látod Judit, újat már nincs mit hozzátenni.

csak példa:

a Main csak 5 percre van tőlem és tavaly nyáron láttam utoljára.

14. Hansika (válaszként erre: 11. - Michelle.r)
júl. 6. 11:41

a budaörsi ház még meg van, meg az utolsó pesti ingatlanom is.

de én itt, azok meg ott.

tudod ha megöregszünk, betegen, segítség nélkül nem olyan könnyű már eladni sem

nekem ez a tapasztalatom.

13. 55Judit (válaszként erre: 11. - Michelle.r)
júl. 6. 11:40
Azt már rám íratta.
12. 55Judit (válaszként erre: 10. - Hansika)
júl. 6. 11:39
Igen, tudom. Főleg ha nem ad meg hozzátartozó elérhetőséget és senki nem látogatja. De otthon maradni sem biztonságosabb. Amikor a legelesettebb valaki, akkor tudnak legjobban visszaélni a helyzettel a gondozók is. Sajnos kevés lelkiismeretes ember van, csak a haszonszerzés számít soknál.
11. michelle.r (válaszként erre: 8. - Hansika)
júl. 6. 11:36
Mi történt a budaörsi házzal? Annak az árából elleszel néhány évig. Hogy a többiről ne is beszéljünk. 😉
10. Hansika (válaszként erre: 9. - 55Judit)
júl. 6. 11:35

Az a mondás, hogy aki sír, attól el kell venni.😉

:-DDD

ezt a mondásodat sajnos más is ismerhette, mert volt rá akkoriban próbálkozó...

a bizalommal lehet élni, meg lehet visszaélni is vele...

de nem részletezem

egy kórházban az ember eléggé kiszolgáltatott.

9. 55Judit (válaszként erre: 8. - Hansika)
júl. 6. 11:25
Jaj, ne beszélj már! Néhányan azért ismerünk már egy ideje. Az a mondás, hogy aki sír, attól el kell venni.😉
8. Hansika (válaszként erre: 7. - Globus)
júl. 6. 11:20

szegény vagyok mint a templom egere...

nincs semmim amit eladhatnék vagy pénzzé tehetnék....

maxime csak magamat... de értem meg nem tolonganak...

7. globus (válaszként erre: 5. - Hansika)
júl. 6. 10:53
Pénzzé teszed, amid van, árából hotel szintűt választasz. Ott nincs tolongás.
6. 55Judit (válaszként erre: 5. - Hansika)
júl. 6. 10:21
Bevonulsz egy színvonalas helyre, lesz megfelelő ellátásod, társaságod, minden amit szeretnél.
júl. 6. 10:06
most azon töröm a fejem, hogy velem vajon mi lesz?
4. 55Judit (válaszként erre: 3. - Pötibaba)
júl. 6. 09:40

Csinál is. Akár betegről, akár idősről van szó aki egyedül él, nincs segítsége. Elviszik egy olyan szociális otthonba ahol gyorsan halnak az emberek, rövid időkön belül vannak üresedések.

Nálunk is pont nem régiben vittek el egy nénit. Én majdnem vállaltam a segítségnyújtás számára, amikor meghallottam hogy lopással vádolta meg a volt segítségét és már mást is aki nála járt. Sajnáltam szegényt hogy elvitték és tudtam mi vár rá, de én itt maradok, és nem szeretném ha a környezetem véleményt változtatna rólam. Így jártunk.

3. pötibaba (válaszként erre: 1. - Kentaurcica)
júl. 6. 09:03

Ez általában patthelyzet. Ha ápolja, nem tud dolgozni, ha nem dolgozik, nincs pénz. Ha fogad mellé valakit, egy fizetésből nem fogja tudni kifizetni, az otthonok meg... egyrészt nem olcsók, másrészt nem lehet csak úgy bekerülni gyorsan, éveket várnak az emberek.

Mondjuk, hogy az állam ilyenkor mire kötelezhető, azt nem tudom. Mert elvileg az államnak is kellene valamit csinálni!

2. 55Judit (válaszként erre: 1. - Kentaurcica)
júl. 6. 08:28
Nem kötelezik a testvért ellátásra. Viszont ha nem vállalja, gondoskodnia kell az elhelyezéséről. Vagy ha meg tud fizetni házi gondozót, akkor fogad mellé.
júl. 6. 08:08
Valaki tudna arra válaszolni, hogy ha egy súlyosan mentálisan sérült, önmagát ellátni nem tudó felnőttet az anyja ápol etet fürdet, plusz velük él egy felnőtt férfi testvér, akkor mi történik, ha az anya meghal? Apa nincs. Más családtag nincs. A testvért kötelezi a jog az ápolásra?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Hoxa Facebook