Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Értékválság fórum

Értékválság (beszélgetés)

7. Kedvesenfanyar (válaszként erre: 5. - Komor)
tegnap 20:17

Ismered a mondást: fejétől bűzlik a hal.

És ez így is van.

Nincs erkölcse már a vezető politikusoknak sem. Globálisan nincs.

tegnap 18:48
Ma már nem követelmény az erkölcs és a gerinc meg a feddhetetlenség. Sőt!
5. komor (válaszként erre: 1. - Szeretekolvasni)
tegnap 18:04

Igen, nagyot változott a világ. Az Anyukám megélte a háborút, 56-ot, ő mondta mindig, hogy fiatal korában tényleg bűnözőként néztek arra, aki lopott, sikkasztott vagy bűnözött valamilyen módon. Akkor az illetőt kirekesztette a közösség magából.

Most meg -mondta- aki lop, sikkaszt az nem bűnöző, hanem ügyeskedő, élelmes ember. Az ilyenek pozitív jelzőt kapnak manapság.

De ott vannak, akik pénzért árulják a testüket, merthogy több pénzt kap érte, mintha naponta dolgozni megy. Nincs erkölcsi visszatartó erő, mert fütyül az erkölcsre. Na azt is celebként látjuk viszont. Ilyen lett a világ.

Emlékszem a szülőfalumban volt egy szerencsétlen nő, aki fiatalkorában prosti volt. A közösség teljességgel kirekesztette. Most meg ezek osztják az észt, ezeket ajnározzák mindenhol.

Lassan nincs erkölcsi visszatartó erő. Mindent megtesz a mai ember, ha tudja, hogy nem kapják el...

4. Kacsahercegno (válaszként erre: 1. - Szeretekolvasni)
tegnap 16:24
Szerintem egy bizonyos társadalmi rétegre vagy embertípusra jellemző, amit írsz, ha most arra gondolsz aki a tiktokon nagyot megy. Náluk mindig is ez volt szerintem a megítélése a dolognak. Alapvetően nem baj, ha a társadalomba sikerül reintegrálni valakit és nem veti ki magából a közösség, mert valahol ez is lenne a cél, de tényleg van ebben a jelenségben valami furcsa...
3. globus (válaszként erre: 1. - Szeretekolvasni)
tegnap 16:02

Szerintem csak ha megváltoznak, beilleszkednek a társadalomba. Azzal elérte célját a büntetésük.

Most konkrétan csak egy jut eszembe, aki kerámiákat gyárt. Automatikusan nem jött a közkedveltség, ha jól emlékszem, göröngyös utat járt.

tegnap 15:18

Nem gondolom, hogy ma már minden börtönviselt ember automatikusan népszerű vagy megbecsült lenne. Sokan a büntetésük letöltése után is komoly hátrányokat szenvednek el a múltjuk miatt. Inkább arról van szó, hogy néhány látványos eset óriási nyilvánosságot kap, ezért könnyen kialakul az a benyomás, mintha ez lenne az általános.

Közben az is megfigyelhető, hogy a hírnév ma sokszor már nem kizárólag teljesítményhez kötődik, hanem ahhoz is, ki tudja a legjobban magára irányítani a figyelmet, akár botrányokkal is.

Ugyanakkor fontos különbséget tenni a második esély és a celebbé emelés között. Aki letöltötte a büntetését, és nem olyan súlyú bűncselekményt követett el, amely ezt különösen megnehezíti, annak szerintem is jár az esély arra, hogy tiszta lappal folytassa az életét. Ez azonban nem ugyanaz, mint amikor valakit éppen a bűnözői múltja tesz ismertté vagy népszerűvé. A beilleszkedés támogatása és a bűnözés romantizálása két teljesen külön dolog.

tegnap 14:16
Szerintetek mi vezetett oda, hogy ma már a börtönviselt bűnözők is lehetnek híres és sajnos közkedvelt celebek? Ha visszatekintek 30 évet, az ilyen emberek a közösségekben inkább szégyellték magukat és a közösség is őket. Inkább vesztettek, mint nyertek ezzel. Ma már inkább előny, ha valakit kicsit lecsuknak, mintha nőne tőle a renoméja, pedig pont ellenkezőleg kellene lennie. Nem értem, hogyan jutottunk ide.
Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Hoxa Facebook