A kenyér, ami nem hizlal - de táplál (beszélgetés)
Szép estét mindenkinek!
A kenyér akkor nem hizlal, ha eléggé levisszük a glikémiás indexét és megfelelő mennyiségű rost van benne, és akkor tápláló, ha ezt biológiailag értékes összetevőkkel érjük el.
Ennyi az egész.
Az alap recept a következő.
Száraz anyag összetevők:
60 g búzakorpa
40 g lenmag
40 g tisztított napraforgó mag
40 g búzasikér
40 g szezámmag
20 g búzacsíra
10 g só
150 g finomliszt
A folyadék keverék a következő.
200 g víz + 25 g élesztő + 20 g cukor
------
A fentieket beleteszem egy kenyérsütő gépbe és a "teljes kiőrlésű kenyér", vagy hasonló programot beállítva kb. 3 óra alatt kész a kenyér.
Az előkészítése nem több, mint 5 perc.
Mi van, ha nincs kenyérsütő gép?
Semmi, ez a recept működik akkor is, ha sütőben készíted, de akkor sokkal több időt elvesz.
Akkor úgy kell csinálni, ahogy a kelt tésztát készítik.
Az én véleményem az, hogy kb. 15-20 ezer forintot egyszer beruházni egy két keverő lapátos kenyérsütő gépbe nagyon hamar megtérül, ha átállsz erre a kenyérre, ha meg az egész család, akkor meg pláne.
-------
Megjegyzések:
1) A száraz összetevőket úgy variálhatod, ahogy akarod, de ehhez a 2 dl vízhez mindig 400 g-ra egészítsd ki finomliszttel az összes száraz anyagot.
2) A finomliszt/búzasikér/búzakorpa/búzacsíra arányai gyakorlatilag a teljes kiőrlésű lisztet "modellezik", csak a korpa van egy kicsit túlsúlyban - szándékosa.
2) Ha a búzacsíra mennyiségét növeled, akkor ragadósabb és sűrűbb lesz a tészta, ez nem szerencsés.
3) A sikér mennyiségét úgy 60 g-ra megemelheted, akkor lazább lesz az állaga - nekem az már túl "laza".
4) Tehetsz bele ízesítőket, pl. őrölt kömény vagy akármi más.
5) Minimum 150 g finomliszt, 40 g sikér és 25 g élesztő legyen benne, hogy megfelelő állagú legyen a kenyér.
6) A fent leírt összetevő arány kialakulásáig kb. 50 db kenyeret sütöttem meg (rontottam el?:)), hogy optimális legyen az állaga és mégis tartalmazza azt a sok finomságot, ami benne van.
Sok sikert, és ne kedvetlenedjetek el, ha az első 2-3 db nem úgy alakul, ahogy vártad, a recept tuti. Már évek óta nem változtatok rajta, mert nem kell.
Egyetértek az utolsó mondatoddal! Kérlek ezt írd le feltétlenül!
Az itteni kenyerek nem jók. Ha hiszed, ha nem a kinti kenyerektől egy dekát nem híztam és nem éreztem evés után a kellemetlen feszültséget sem. Már azt határoztam el, hogy itthon nem eszem kenyeret, mert hízlal és mert rossz! Kint a sütemény sem hízlalt, pedig sajnos fogyasztottam nasit derekasan. Az egyik gyengeségem,hogy imádom az édességet. Ilyen szempontból nem vagyok egy szilárd jellem.
Érdekesség, hogy egyik éven Olaszországban jártam, és mivel mindent szerettem volna megkósolni, izgultam a hízás miatt, mert az nálam a hiúság az ott van. Megnyugtattak, hogy bármennyit eszem, sütit - tésztát, egy dekát nem hízok. Igazuk volt. Szerinted miért nem? Milyen anyagokból készül?
A "kenyér domináns" étkezést folytatóknak az egyik legnehezebb, hogy diétázzanak, mert a kenyér helyettesítése nem egyszerű.
Azok a pékségek, amik körülvesznek minket, azok a kenyér paródiáját árulják, "kenyérnek nevezett" valami van a polcaikon.
Én is "kenyeres" vagyok.
Pár éve nekiültem, hogy összerakjak egy olyan kenyér receptet, ami minden minden tekintetben pozitív a szervezet számára.
Nagyon alacsony glikémiás indexe van, rostban és makro, mikro elemekben gazdag, az állaga nagyon rendben van és még mindig úgy eszed, hogy kenyeret eszel - teljesen kenyér feelingje van.
Ja, és nem aranyból van (!), a 60 dkg-os szuper kenyér kb. 200 Ft-ból kijön.
Szerintetek is van ilyen?
Mit gondoltok mi van benne?
Szerintem ennél mindennapibb, mindenkit érintő téma kevés van.
(Előnyben van, aki a hozzászólásaimat olvassa, mert idén már talán el is mondtam a receptjét valahol máshol.)
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek igaz, vagy tévhit az, hogy ha egy sima kenyeret pirítósként esszük, akkor nem annyira hízlal mintha simán a kenyeret ennénk?
- Ha elhagyom a kenyeret, ami nagyon hizlal akkor, hogy lakok jól, mitől lesz jóllakott érzetem? Mert a zöldségtől biztos nem, ugye?
- Ha sima fehér kenyeret megpirítok pirítósnak, és light margarinnal meg hagymával megeszem, az hízlal?
- A fekete kenyer ugyanugy hizlal mint a feher?
- Igaz az, hogy a pirítóskenyér kevésbé hizlal, mint a rendes kenyér?
- A kifli vagy a barna kenyér hizlal jobban?