Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 2008 júliusára babát várók fórum

2008 júliusára babát várók (beszélgetés)

15518. 09e7548a84
2009. febr. 1. 11:47

Sziasztok lányok, látom, jó kis eszmecsere alakult ki a beszéd körül. Hát igazán megdöbbentő lenne, ha ekkora babák tudatosan használnának szavakat. Illetve, persze, hogy tudatos, (és a halózás is az az utánzás színtjén)annyiban, hogy a gyerek azt ondogatja folyton, amit tud. Ebben a korban nem csoda egy-két szótag ismétlése. Na ezt mi szülők szeretük anyának, illetve apának hallani. ÉS tudatos olymódon is, hogy a baba akar valamit, és már nem csupán sírással képes kifelyezni a szükségeleteit, hanem kiabálja ezeket a véletlenszerű szótagokat. Mi pedig ugrunk, hogy, szólt a gyerek. Látod, azt mondja anya. tudom, minden gyerek fejlődési ritmusa más és más. A motorika és a beszédkészség sohasem fejlődik párhuzamosan. EGyszerre csak az egyik. Ezért van az, hogy egyes babák már állnak, kilenc hónaposan járnak, míg másikak csak egy éves koruk után kezdenek el járni, Érvényes ez a beszédre is. Anitám másfél évesen két nyelven beszélt folyékonyan, a vele egykorú barátnője még csak azt mondta, hogy: mama, motorikailag viszont jóval, jóval előtte volt. EGyébként pedig teljesen mindegy. Szerintem a fő baki velünk szlőkkel van, hogy zsenit akarunk látni a gyerekünkben. Mégsincs új a nap alatt. Mennyire útáltuk ezt a szüleinkben, mi mégis ugyanolyanok leszünk. Szóval vigyáznunk kell, ne terheljük agyon a gyereket a különbözőség a fejlettebbség, a zseninek születettség gondolatával. Jó, ha zseni, akkor az úgyis elválik, de ne fojtsuk ezzel. (Beethoven egyébként jóval később süketült meg. GYerekkorában jó hallása volt.)visszatérve a beszédre: a nyelvi kompenetcia azt jelenti, hogy mindenki azzal a képességgel született, hogy megtanuljon beszélni. A világon sokkal több hang van, mint amit édes anyanyelvünk ismer. A baba úgy jön a világra, hogy mindezeket a hangokat képes lehet kiejteni. Ezért is produkálnak gaggyogáskor furcsa kombinációkat. Namármost, mi egyes kombinációkra reagálunk, hogy lám-lám, "mondott valamit". A gyerek látja a helyeslést, és ismétel. így alakul ki, de bizony csak jóval később a beszéd. Egyenlőre engedjük őket gügyögni, akár "arabul" is.

Szép hétvégét!

15517. Alexa77
2009. febr. 1. 08:16

Sziasztok!:-) Hűha, alig győztem visszaolvasni!:-)

Cash, a fiú-lány fejtegetéseddel amúgy egyetértek. Akármelyik lesz a következő, azt fogjuk imádni.:-) Hogy bennem az van, hogy lányt szeretnék, az azért lehet, mert egyrészt nekem is lánytestvérem van, másrészt a lányok sokkal inkább lovaznak, mint a fiúk. Húsz kicsiből 19 lovas lány.... De persze nem ez számít, mondom, ha legközelebb kispasi lesz a pocakban, akkor attól leszek marhára boldog és büszke!:-)

Beszéd: a védőnő volt itt a napokban és azt fejtegette, hogy a szoptatott babáknál már ebben a korban is előfordul, hogy valamilyen szóval azonosítják anyát, illetve leginkább a cicit. Hogy ebben van-e igazság, nem tudom, de az igazat megvallva nem is érdekel nagyon. Ha beszél, akkor beszél, ha nem , akkor majd később fog. Elhiszem, hogy vannak itt babák, akik tudatosan mondanak szavakat - miért ne hinném, a saját anyja csak tudja mindnek, hogy mit mond a babája - Rékám részéről szerintem még nincs szó tudatosságról, az ana szólhat nekem is, de leginkább csak így jön kis és kész.:-)

Más téma: tegnap Pesten voltunk otthonszülős babatalin. Olyan klassz volt, ahogy a nagy matracokon hempergő 6-7 hónaposokat néztük. Imádnival látvány a sok baba együtt.:-)) Láttuk Anka Lorkáját is, gyönyörű, okos nagy szemű, pont mint a képeken és nagyon ügyesen mászik, feláll, stb. Szóval cuki.

Rékám is élvezte, érdekes volt, hogy a hatalmas nyüzsi közepén simán aludt egy nagyot délután. Amúgy nem sírt, nem volt vele baj, még az utat is jól viselte, pedig autózni nem nagyon szeret. Szóval összességében klassz kis napunk volt!

Pusszantás és további jó hétvégét mindenkinek!

Ja és a priviben küldött jókíánságokat ezúton is köszönöm, bár a naplómban is megköszöntem, de hátha ott nem látja az illetékes.:-)

15516. b329419295
2009. febr. 1. 07:30
Sziasztok!Mint irtam korábban,minden gyerek másban és másképp fejlödik.....én 8 hónaposan mentem,mig ikertesóm másfél évesen indult el!Nem hihetetlen dolgok ezek....Napoleon egy foggal született:)Beethoven hamarabb zenélt,mint beszélt vagy járt és hozzáteszem süket volt:)Nem kell megrökönyödni a dolgokon,ha tudatosan használja,ám legyen úgy...én örülök,hogy a mai gyerköcök ilyen nagyon okosak:)
15515. annelly
2009. jan. 31. 21:56

Sziasztok! Én még mindig Mókival vagyok, bár úgy látom nem a mi csapatunk van túlerőben. de nem baj....

Amúgy hozzáteszem ezen képességeket tőlem is örökölt, én másfél évesen folyékonyan beszéltem...a könyvek szerint ekkor kezdenek el tudatosan szavakat használni a gyerekek...nem csoda ha ilyenkor egy-két szót használ...és tudja mire jó. Ha pedig mellette érzelmeket fejez ki, akkor az nem utánzás...mint pl szokta azt csinálni, hogy nyújtja a kezét és mondja hogy baba...nyilván tudja hogy azt akarja vegyem fel a babát. a telefon összekapcsolása a hallóval az nem hiszem hogy véletlen. Ja és volt ma olyan is, hogy Apa kiment a szobából, és közben szopizott, befejezte az evést, és megfordult, kinézett a szobából, és mondta, hogy apa...valószínűleg tudta, hogy odakint van, és szólt neki, hogy jöjjön játszani.

15514. bumbu23 (válaszként erre: 15508. - Mókicaaaa)
2009. jan. 31. 21:51
Moki:igen, igazad van.Rosszul irtam en is.Tudatosan használja azt a ket szot.De az tuti, hogy nem veletlen.
15513. 4af30810d1 (válaszként erre: 15512. - Timihugi)
2009. jan. 31. 20:55

:DD

Kinga?! Amúgy igazad lett...;DDD

15512. timihugi
2009. jan. 31. 20:38

No...mire ideértek Csajok, addigra rétest is nyújt, meg halászlevet főz;-DDDDDD

De tudjátok mit? Nekem az utolsó mondatom a témához, hogy mindenki azt mond/hisz/gondol, amit akar. Midenkinek szíve-joga;-). Punktum:-D!

Jóccakát mindenkinek!

15511. Mókicaaaa (válaszként erre: 15510. - Time)
2009. jan. 31. 20:05
hidd el hogy nekünk is annak tűnik, de ez tény, én az állást is annak tartom, de nem kételkedek...
15510. time (válaszként erre: 15509. - Mókicaaaa)
2009. jan. 31. 20:00
Oké, de ez valahogy nagyon korainak és hihetetlennek tűnik nekem, bár a mozgásfejlődéssel kapcsolatban is vannak döbbenetes babák a fórumon.
15509. Mókicaaaa (válaszként erre: 15507. - Time)
2009. jan. 31. 19:48
BOCSÁNAT! Én nem azt mondtam hogy beszél, hanem azt hogy két szót tudatosan használ!!!
15508. Mókicaaaa
2009. jan. 31. 19:47
Szijjasztok! Látom ismét van egy kibeszélni való téma: jelentem én most nem adok nektek igazat, mert Gergő tudatosan használja az Apa és Anya szót, nem csak úgy mondogatja, hanem akkor és akinek kell.. ez nem tudom miért olyan hihetetlen. ez olyan pl. hogy sokan meg már mióta mondjátok, hogy áll a gyerek, akkor én is kételkedhetnék, mert Gergő még csíráját sem mutatja. ki ebbe ki abba fejlettebb.. ez már nagyon régóta látszik, hogy Gergőnek a mozgása nem annyira fejlett.. és ezekszerint másban ügyesebb... nekem meg ennyi..
15507. time
2009. jan. 31. 19:46

Hú de nagy szelet kavart ez a beszéd-dolog!

Szerintem az, hogy a babák hagokat adnak ki, azokat gyakran össze is kapcsolják, utánozzák a mi hangjainkat, ez mind gyakorlatozás a beszédhez, de még nem az. Bár ha valakinek kedvére van ezt a jelenséget és fejlődési fázist beszédnek nevezni, hát tegye, de akkor mit fog mondani a beszédre? ;)

Pici jók a képek!! Tényleg bilizik Marcus??? Nagyon szépen ül az etetőszékben.

Ja igen, ha megyünk Pécsre, Apa krumplisat kér, én szeretem a sajtosat is. :)

15506. bumbu23 (válaszként erre: 15504. - Timihugi)
2009. jan. 31. 19:38
egyem meg Berciket.David meg nem sutoget de annal inkabb mndja a magaet.:-)
15505. 4af30810d1 (válaszként erre: 15504. - Timihugi)
2009. jan. 31. 17:02
Az jó.. ha megyünk Pécsre, jelentem én krumplisat, Bence meg sajtosat kér..;DDD
15504. timihugi
2009. jan. 31. 13:21
ja! Berci pogácsát is süt...tényleg! Mert nagyon sokszor csináljuk...ez a titka.
15503. timihugi (válaszként erre: 15501. - Bumbu23)
2009. jan. 31. 13:20

Igen, ezt hívják utánozásnak...másolásnak. Pont azért, mert utánad csinálja. Ez nálunk és másoknál is van szerintem. Sőt! Cselekvéseket is utánoznak...kidugják a nyelvüket, tátognak, mint a halacskák...ezt még korábban teszik.

Szerintem...

És most nem kötekedtem:-).

15502. timihugi (válaszként erre: 15498. - Pici04)
2009. jan. 31. 13:15

Hál' csak én kaptam be a vírust. Bár tegnapelőtt este Berci hányt háromszor is:-((, de mivel se hasmenése, és többször nem ismétlődött, a borjuhúsos kajára gyanakszom. Először kapta. Asszem elteszem egy jó darabig...

Még a naplómba sem írtam bele...majd pótolom.

Nálunk csak Apa pihikézik, Beci itt fedezi fel a hálót hason csúszva mellettem. Még jó, hogy csupa padlószőnyeg;-).

15501. bumbu23
2009. jan. 31. 12:54

Sziasztok!!!

Vgere van egy szuszanasnyi idom.Este meg jovok es visszaolvasok.Csak elkell majd szaladnom vasarolni.Lehet bolondnak fogtok nezni de David az biztos, hogy tudatosan beszel.Mondjuk O mindig is fejletebb volt a koranal.A "beszedet" eme formaban ket hete csinalja miota hazajottunk.Eleinte en is azt hittem veletlen.De aztan remiszto volt de rajottem, hogy tudatos.Kezdtuk a babababa-val.Allandoan formalta utanam a nyelvet es akkor mondta ha en mondtam.Mar a mama-t is mondja,utanunk.Foleg anyunak koszonhetem ezt a fejlodest mert neki van ideje beszelni vele egesznap.

15500. Pici04
2009. jan. 31. 12:46

Na jol van,lelepek,mert keszülödnöm kell.

Szep napocskat Mindenkinek!

Puszi

15499. Pici04 (válaszként erre: 15497. - Timihugi)
2009. jan. 31. 12:40
:D
15498. Pici04 (válaszként erre: 15496. - Timihugi)
2009. jan. 31. 12:33

szio!

Meggyogyultal?Bercike es Apja nem kaptak el?

A Fiuk alszanak.:)

15497. timihugi (válaszként erre: 15494. - Pici04)
2009. jan. 31. 12:32

Ja persze! A köveket kérve-kérem!!! Nem bííírok kövek nélkül élni!!!:-DDD

De a hsz-emmel csak azt akartam kifejezni, hogy én abba a táborba tartozom, aki nem hiszi az ilyen korai (tudatos) beszédet.

Bár, lássam azokat a vidijókat!:-))

De akkor is kétkednék kicsit, mert ha egyszer-kétszer "megmutatja" a baba a szót, az nem jelenti, hogy utána folyamatosan fogja használni...persze fogja, majd! Olyan ez, mint a hátra, vagy hasra fordulás...első alkalommal már nagyon korán megcsinálhatják, de tudatosan csak később.

15496. timihugi (válaszként erre: 15494. - Pici04)
2009. jan. 31. 12:26
Szijja! Jók a képek a naplódban...már ideje volt;-)! Nagyon klassz az etetőszéketek...olyan ízléses. Egy bútordarabnak is megállja a helyét. Bár én a fa székekben nem vagyok otthon, de itthon ilyen szépet még nem láttam. Hogy vannak a fiúk? Apa is jól van (mert vele mindig történik valami;-))?
15495. Pici04 (válaszként erre: 15494. - Pici04)
2009. jan. 31. 12:13
meg beszeljünk=megbeszeljünk
15494. Pici04
2009. jan. 31. 12:10

Csajok!

Az,hogy az Anya ismeri a Gyermeket legjobban az tagadhatatlan teny.

A fejlödesi menet szinten.

A mostani "beszede" a Babainknak ennek a fejlödesi menetnek a resze.Menet es nem ugras.

Ez egy folyamat es szep nyugiban zajlik.Persze foglalkozni kell es fejleszteni es amikor a Babaink eljutnak a tudatos beszedhez,akkor higgyetek el az egyertelmü lesz.

Nem piszkalasbol irom ezeket,de a legtöbben elsö Babas Anyukak vagyunk:mi is tanulunk a Csemeteinkkel együtt.

Szerintem ugyan a többediknel is ugyanugy tanulunk,mert egyforma Baba nincs.

A könyvek es kutatasok pedig probalnak iranyt adni.Ez nem azt jelenti,hogy könyvböl es tudomanyosan kell nevelnünk,de nem hasra ütesböl irodtak ezek sem.

Szoval csak ennyit akartam.Ne legyen senkiben sem tüske,azert vagyunk itt,hogy meg beszeljünk dolgokat.:)

Ja,a köveket most nem nekem,hanem Timinek küldjetek,Ö kerte!;D

15493. b329419295 (válaszként erre: 15492. - 4af30810d1)
2009. jan. 31. 11:01
Köszi!Akkor bemegyek hétfön és elintézem...akkor nem kinlódok vele itthon!Tollam meg van:)
15492. 4af30810d1 (válaszként erre: 15491. - B329419295)
2009. jan. 31. 10:59
nem kell megvenni.. ki is adják ha kéred.
15491. b329419295
2009. jan. 31. 10:37
a nyomtatványt!Vagy nem lehet megvenni?
15490. 4af30810d1 (válaszként erre: 15489. - B329419295)
2009. jan. 31. 10:30
mit megvenni????
15489. b329419295 (válaszként erre: 15488. - 4af30810d1)
2009. jan. 31. 10:23
Ahogy elnézem,nagyon macera...mhelyt végeztem az itthoni teendökel,nekiugrok és csintalankodom egyet:)ilyet még ugyse csináltam...de nem lenne egyszerübb megvenni és ugy bevinni?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook