2008 júliusára babát várók (beszélgetés)
Kedves Pécsiek!
Segitsetek maaaaaa legyszi.A munkacsyban volt a haziorvosom, akinel nem voltam vagy negy eve.A munkacsy elkoltozott de osszevissza telozok es senki sem tudja hova.??????Es a dokim nevet is elfelejtettem.(pirulos szmajli)Valami Horvathra emlekszem de mar elbizonytalanodtam.Nott egy nagy csomo a nyakamra.Azt hittem eloszor pattanas.De sak no es nincs mit kinyomni belole.Remelem nem daganat.Pls helpppppp.:-)
Csajok! Köszönöm nem kérek több reakciót sem itt, sem priviben. Szeretném ha már nem kellene reagálnom az előzőekhez hasonló kommentekre.Egyébként Mókival megbeszéltük, Ő sajnálja legjobban, hogy félreértette a dolgokat. Megjegyzem én is.
Légy szíves pörgessétek fel a fórumot valami viccessel, hogy minél előbb eltűnjön ez a pár hsz.
A nézetkülönbséggel nem volt eddig semmi gond, úgy gondolom ha az idegeket szándékosan húzó privik nem lettek volna, Móki nem érti félre a helyzetet, és szépen megkérdezi priviben. Ja. ezek a privik mentek mindkét oldalra... (szép)Szóval részemről el van felejtve, és állítom, hogy Mókit találom a legkorrektebbnek.
Én ezzel kapcsolatban nem szeretnék többet. Valami eltört, és sosem lesz már a régi. És itt persze csak a törzsgárdát sajnálom. De majdnem biztos vagyok benne, hogy nem ők szították a tüzet!
Ugye tudjátok törzsgárda, hogy a szívemben vagytok?! Azok is akik éppen most nincsenek itt, a többi nem érdekes.:)
Pusza Nektek!
Ez most mi volt?? Ugyanazt ollóztuk be... csak leírtam, hogy csak bajuk volt vele az érintetteknek...
Nagyon vártad már a pillanatot, hogy végre kioktathass??? Mert nagyon úgy jött le.. javaslom, hogy először olvass, gondolkozz, és utána.. elküldtem először priviben, de gázos lenne ha ezt így itt hagynám. Gondolom aki tud olvasni az szintén nagyot fog nézni a hozzászólásodon.
Örülök, hogy már létezel és tájékozódás nélkül szítod a tüzet.
Helló!:-)
Csajok, nemáááá, nem hiányzik a veszekedés!
Babatali: tennék én fel képet, ha kapok, teszek is, ugyanis a fénykpezőgép itthon csücsült, amíg mi Pesten.... Szóval én is várom a többiektől a képeket. Jellemző, hogy pont a gépet hagytuk otthon...:-(
Lovaglás: nem, nem nyomja a kukijukat!!!:-DDDDD Ugyanis nem azon ülnek!!!:-DDDDD Amiért kevesebb fiú lovagol, az egészen más. Piciként ha kiviszik a szülők a kisfiúkat a lovardába, akkor pontosan úgy reagálnak a lóra, mint a kislányok, nincs különbség. Később viszont a fiúkat szinte kivétel nélkül elcsábítja a foci, illetve a technika. Felnőttkorra viszonylag normalizálódik az egyensúly a két nem között, azért, mert persze mindig vannak lovas fiúk, a lányok viszont gyereket szülnek, gyakran ezután abba is hagyják a lovazást, vagy legalábbis jóval kevesebbet vannak a pacikkal, mert ott a gyerek. Így kiegyenlítettebb lesz az ivararány. A legtöbb lovas lány amúgy kiskamaszkortól gyakorlatilag a gyerekszülésig lovagol, a ló ugyanis kielégíti a lányok gyengédségszükségltét, valamiyen szinten még a gyerek utáni vágyat is egy ideig.
Szia!Nem ollozok be többet semmit sem,csakhogy neked legyen igazad!
Kár ezen vitázni egyébként,tudni kell nyelni!
Szia bumbu!
Mi van Veletek?
Kedves Julimami!
En abszolult de nem akarok zsenit csinalni a fiambol.Amugy sem tudnek.Ha ugy szuletett az lesz, ha nem, hat nem.Viszont en vagyok az anyja en toltok vele 24-bol 24-et,es tudom mikortol hivhatom a kommunikaciojat tudatosnak.Eddig is utanzott minket de azok amolyan "veletlenszeruek" voltak.Na mindegy nem is magyarazom tovabb...MInt mar irtam ismerem a sajat gyermekem.
Szia Inci!
Isten hozott megint közöttünk!;)
Bence igazan nagyot fejlödött a kepek alapjan!
Meselj,jol vagytok?
Remelhetöleg többször jelentkezel majd.
MOki!
Neked akartam irni,hogy ma a 6-os ut menten volt egy plakat.Valami peneszirto szerrol.Olyan gyorsan robogtunk el mellette, hogy nem tudtam megjegyezni.
Szio time!
A vadabb tornazas mar nalunk is regota nyerö.Hiaba,szereti a Marcus a kihivast,csak mi birjuk majd.:)
Szio Alexa!
Tenyleg,varjuk a kepeket!Biztos jo volt a talalka.Az,hogy Reka az utat is jol viselte az mar haladas.;)
Ja fiuk es lovaglas tema.Nem nyomja a "tutijukat"?
Lehet,hogy hülye kerdes,de ezen gondolkodtam,hogy biztos azert lovagol kevesebb fiu.
Huuuuuuh!!!!!!
Remelem pikk-pakk lenyugodnak a kedelyek Lanyok.
Lesz nap holnap is.
Mi lesz igy a talalkaval?Persze csak ha lesz egyaltalan.:)
Tenyleg,nem lenne jo ötlet?
szijasztok ismét!
node tényleg lányok, nemám veszekedni, tényleg nem kell ennyire komolyan venni a dolgot!!! fórumozunk, véleményeket írunk, de semmi több... én is hol az egyik, hol a másik véglettel értek egyet...
viszont én kérdeznék:
Cash, meg vagytok elégedve a borostyánlánccal? van még valakinek Bazsán kívül borostyánlánca? én már tényleg mindent kipróbáltam, és azt hiszem, most jutottam el oda, hogy nincs más ötletem, lulu ma is gyakorlatilag egész nap sírt, és nincs is olyan jó kedve mostanában.:( estére akkora karika volt szegénynek a szemei alatt, hogy még a szomszéd szobából is látszott.:(
ez az egész napos szenvedés egyikünknek sem tesz jót...
szóval, tapasztalatok?
Nem nagyon volt időm sajna.
Nagyon lefoglal Bencus,meg a gyógytorna miatt sokat kell mennünk.
Mi újság meséljetek.Nem győzöm követni a dolgokat.
Nem hát! Már máskor is volt ilyen.. Ezért akadtam ki nagyon..:((
Mi is imádjuk az akrobatikát..:))
Csajok, ne csináljátok! Nem hiszem, hogy bárkinek a véleménye a beszéd kapcsán személyeket érintő lett volna. Felvetődött egy téma, megvitattuk. Ennyi. Nem összeveszni itt nekem!!!
Fáj a rekeszizmom, annyit kacagtunk ma Emmával. Rájöttem, hogy szereti a kicsit vadabb levegőakrobatikás játékokat. :) Eddig ilyen szinten nem mertem légtornáztatni. Jó kis edzés ez nekem is.
Nem tudom vágod-e, hogy ma írtam már ide.. jó nagyot csalódtam benned, mert ahelyett, hogy kérdeztél volna (akár priviben), beokádsz egy ilyet..:(((
Érdekes... máskor mindig ment a privi...
Ezt rohadtul benézted. De ezek után.. Pá.
Más.. fórumos betegségem van és volt.
Drága Cash!
Olvastam a naplód és lám tudok olvasni a sorok között, ha így gondolod, akkor legyen így...PÁ
Sziasztok!
Én is kihagynám ezt a beszéd-témát, csak annyi, hogy kíváncsi leszek, Ági kihez fog hasonlítani. Annám két évese kezdett beszélni, de akkor folyékonyan, tisztán, szépen. Laci már egy évesen gagyogott pár szót, de két és fél évesen sem érthető teljesen, amit mond. Ahogy ismerem a leányzómat, egy harmadik utat fog választani.:-)))
Tegnap kóstoltunk először párolt krumplit almával, neki se ízlett igazán. Eltettem a maradékot és ma répával együtt megette az egészet! Kicsit aggódom, ugyanis igaz, szobamérlegen, de megmértem Ágit és még mindig 7,2kg. Majdnem két hónapja lépte át a 7kg-t. Nem tudom mire vélni, hogy nem hízik, szopik rendesen, jókedvű, rengeteget mozog. Kb. 10 nap múlva megyünk a védőnőhöz, remélem ő majd megnyugtat. Eddig mindenkinek én mondtam, hogy semmi vész, most meg én kezdek parázni...
Itt egyébként hatalmas hó van, már építettünk 3 hóembert, tonnaszám sütöm a fánkot és készül Anna farsangi jelmeze...
sziasztok, huh, jól kiveséztétek ezt a témát, úgyhogy én már nem is szólnék hozzá...:)
Timcsi, rég láttalak már!
Márlétezem: beleborzongtam, mikor a 15482. hsz-odat olvastam... brrrrr!!! az ilyenekkel engem be lehet paráztatni rendesen!
Alexa, kéretik felrakni fotókat a babócák találkozásáról!
remélem mindenki jól van, annak ellenére, hogy ismét borzalmas az időjárás (legalábbis itt Pesten...:()
ugyanezt ollóztam be én is. Nem volt hatásos. DE!
Részemről vége a téma.
Hogyan és mikor fejlődik ki a beszéd?
Nézzük, mit figyelhetünk meg gyermekünk beszédfejlődése közben. A gyermek beszéde egymást követő szakaszokra épül, fejlődik, majdnem minden kisgyermeknél hasonlóan, de rendkívül eltérő és változó időrend szerint. Egyesek nagyon korán, míg mások nagyon későn kezdenek el pl. gügyögni. Amennyiben a pici kétnyelvű családban nő fel, a szókincse megoszlik a két nyelv között.
Az anyaméhben
Sok kutató hiszi, hogy a nyelv tanulása már az anyaméhben elkezdődik. Ugyanúgy, ahogy a magzat hozzászokik a szív ritmusához, ráhangolódik az anya hangjára is. Már születése pillanatában is képes felismerni édesanyja hangját.
A születéstől a harmadik hónapig
A baba első kommunikációs formája a sírás. Nincs két egyforma sírás: amíg a szűnni nem akaró, segítségkérő sírás azt jelentheti, hogy éhes a pici, addig a szaggatott hüppögés pelenka cserére szólít. Ahogy idősödik a baba, bővül a repertoár különféle gurgulázásokkal, gagyogással, gügyögéssel.
Ami a nyelvértési képességet illeti, az első pillanattól kezdve, hogy beszédet hall, elkezdi elraktározni a szavak hangzását, és a mondatok szerkezetét. Nyelvészek állítják, hogy már a 4 hetes baba is képes különbséget tenni az olyan nagyon hasonló szótagok között, mint a „ma” és a „na”.
4-től 6 hónapos korig
Ebben a korban kezd el a kicsi gagyogni, kombinálni magán- és mássalhangzókat. (pl. baba, jaja) Az első mama és papa is kicsúszhat a száján egyszer-egyszer. Biztosan szívhez szólóan hangzik ez, de egyelőre még nincs párhuzamban a szó és a jelentése. Ez majd kb. egy éves kora körül jön el.
A baba első kísérletei a beszédre úgy hangoznak, mint egy öntudattal teli, véget nem érő monológ, végtelen szavakkal valamilyen idegen nyelven. A hangképzés egy játék a baba számára, aki kísérletezik a nyelv, a fogak, a szájpadlás és a hangszálak használatával. Ebben az állapotában a gagyogás ugyanúgy hangzik magyarul, mint németül, angolul, vagy éppen kínaiul. Néha felfedezhető, hogy a baba már favorizál bizonyos szótagokat (pl. ka, da) amelyeket többször is ismételget, mert tetszik neki a hangzása, vagy az érzés a hangképző szervekben, ahogy kiejti őket.
7-től 12 hónapos korig
Mostanra a csacsogás néha úgy tűnik, mint ha értelmes lenne. Ez még egyelőre azért fordulhat elő, mert a kicsi próbálja utánozni a tőled hallottakat. Fejlesszük a gügyögését úgy, hogy szemébe nézve beszélünk hozzá, vagy felolvasunk neki nyúlfarknyi mondókákat, verseket.
13-tól 18 hónapos korig
Mostanra a kicsi már egy, vagy több szót is használhat, és a jelentésükkel is tisztában van. Elkezdi a hanghordozást is próbálgatni. Rájön a nyelv fontosságára, ahogy az igényeit egyre jobban kitudja vele fejezni.
19-től 24 hónapos korig
Körülbelül 50-70 szót használ már a kicsi, de legalább 200-at megért, többségében főneveket. 18 és 20 hónapos kor között a baba napi 10, vagy több szót is megtanul. (figyeljünk oda, hogy mit mondunk a gyerek előtt!) Elkezd kétszavas mondatokat alkotni, mint pl. „vegyél fel”.
Mire két éves lesz, már akár három szavas mondatokat is alkothat, és egyszerűbb dallamokat is énekelgethet. Az öntudata beérik, és elkezd arról beszélni, hogy mit szeret és mit nem, mit gondol és érez.
A névmások még nem egyértelműek számára, ezért önmagáról általában egyes szám, harmadik személyben beszél.
25-től 36 hónapos korig
A kis totyogó esetleg még küzdhet a megfelelő beszédhangerővel, de hamarosan megtanulja a helyes beszédmódot. Lassan kezdi helyesen használni a névmásokat. A szókincs 300 körülire duzzad. Kezdi a főneveket és az igéket egy mondatban használni, és komplett, egyszerű mondatokat kezd alkotni. (pl.”Én most eszem”.)
Mire 3 éves lesz, már egészen kifinomult kis szónokká válik a kicsi. Képessé válik hosszas beszélgetéseket folytatni, követni a beszélgetés témáját szókinccsel és beszédmintával, igazodva a beszélőpartnerhez. Például míg kortársaival egyszerűbb szavakat használ, addig veled sokkal közlékenyebben és választékosabban beszél. Mostanra szinte teljes mértékben érthető a beszéde. A nevét és a korát is megmondja, ha kérdezik.