Ti vesztek valamit a párotoknak karácsonyra? (beszélgetés)
Azt azért hozzáteszem, hogy bár csak ketten vagyunk, az, hogy nem ajándékozunk karácsonykor egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem ünneplünk.
Ugyanúgy főzök karácsonyi menüt, állítunk fát, feldíszítjük a lakást...
Ez csak a szeretetnyelvek különbözőségén múlik, van akinek az ajándékok jelentik a szeretete kimutatását, van akinek a közös meghitt pillanatok...szerintem annyi a lényeges, hogy a családon belül egyformák legyenek ezek.
Egyik kolléganőm mesélt arról, hogy neki mennyi problémát okozott a férjével való kapcsolatában, hogy különbözően fejezték ki a ragaszkodásukat, a férje sok ajándékkal fordult felé, Ő pedig inkább több közös programot igényelt volna...valószínűleg nem csak ezért, de el is váltak...
A gyerek nem hülye, mégis beadjuk neki először, hogy a Jézuska hozza az ajándékot meg a nyuszi festi a tojást, és persze hogy egy kövér cukros bácsi rakja a cipőbe az édességet.
Az utóbbit akár nevelési szempontból aggályosnak is mondhatnánk, mert idegenektől nem fogadunk el semmit, és nem is szabad őket a lakásba engedni, nem hogy kinyalt csizmával csalogatni. Tényleg, akkor a Mikulás lábfetisiszta vagy valami ilyesmi?
Anyu, apu is rokon, sőt a nagyim is és a többiek, felnőtt fejjel sem azt lesem ki mit vesz kinek, pedig könnyebb észben tartani mint egy gyereknek, főleg, de valahogy nem érdekel, hát majd pont a 4 éves gyerekem ácsingózik azon, hogy anyu megkapta-e aputól a kiszemelt táskát/könyvek/csecsebecsét, főleg hogy általában "eltelik" a saját ajándékával, örül neki annyira, hogy pláne nem foglalkozik más dolgával.
Az ajándékot egyébként nálunk még a Jézuska hozza, eszébe sem jut, hogy én tolom a fa alá a meglepit.
No de hogy téged idézzelek: "Tényleg nem értem minek magyarázom"
Nem a pénz miatt...egyszerűen felesleges, ha valamire vágyunk alkalomtól függetlenül megvesszük.
Mondjuk nálunk mindketten rühellünk ajándékot venni, karácsonykor elég a családnak kitalálni...
Én csak citromlevet és porcukrot keverek össze, jó töményen és fecskendővel szoktam díszíteni. Telejesen hófehér lesz és mivel nálunk nagy a mennyiség, sokáig tart ezért nem rakok bele tojásfehérjét, de így is szilárdul. Csak tényleg nagyon sűrűnek kell lennie, alig tudom felszívni a fecskendőbe. Korábban színeztem is ételszínezékkel, de nincs sok értelme, mert ugye ételszínezék nem épp egészséges, másrészt pár óra és "kiül" belőle a cukor és nem lesz szép
Amivel szoktam még csicsázni azok a dekorcukrok, mogyoró, dió, mandula, kandírozott gyümölcs szépen frissiben bele lehet tapasztani a fehér mázba
Ohhh..:)ezt nevezem:)királyság.
Én is sütögettem mindig valamennyit,de csak idén szántam el magam,hogy ha törik,ha szakad,kikísérletezem a tökéletes habot,amivel vékony vonalakat lehet rajzolni..szeretnék végre oylan szépeket készíteni,mint amiket vásárokban láttam.van valami szakmai tanácsod,praktikád a díszítéshez?
"nem hülye a gyerek és látja, észreveszi, rákérdez előbb-utóbb"
akkor én egy ritka h.lye gyerek voltam; a mai napig fogalmam sincs egyik rokonom mit ad a másiknak, valahogy nem tartom számon
A páromnak meg készítek ezt-azt,személyes dolgokat,oylasmiket,hogy elmondani sincs értelme,mert csak nekünk jelentősek ezeka dolgok.
Én már ezt ellőttem szülinapra,de akinek volt iylen,annak ajánlom:nyaralós képekből a legjobbakat albumba rendezve,jól esik karácsonykor újra örülni a közös élménynek.
nekem van egy egyszerű tippem,akire nem lesz más ötletem az iylet kap:mézeskalács formákra(a páromnak szivecskékre) ráírom a keresztnevének betűit,és majd sorbarakja magának.Ezt kisebb kézügyességgel is meg lehet csinálni,és úgy vettem észre,az emberek szeretik a saját nevüket leírva látni,a szivecske meg karácsonyra elmegy aranyosságnak,még ott is,ahol nem iylen romantikázósak a pár tagjai.
gyereknek meg lehet állat alakú kalácsokat szaggatni,arra írni a betűket.
A családon belüli, karácsonyi ajándékozásnak kb. 100 éves múltja van Magyarországon, de amúgy sem vagyunk vallásosak.
Mi szeretünk ajándékozni, szeretjük egymást minden ok vagy alkalom nélkül is meglepni, ez a gesztus nem kötődik csak a karácsonyhoz.
Varrni tanultam, így nem ügyes vagyok:)
A többi viszont más. gyerek koromban fedezték fel a kézügyességemet nagyon szépen rajzolok, festek )kiállításokra küldték a műveimet. Külföldre is). Sajnos a szüleim nem engedték, hogy képzőművész legyek, így csak hobbynak maradtak ezek, de az ismerőseim nagyon örülnek neki, hiszen ha nem magunknak, akkor nekik készítek ilyeneket:)
Bár mi szoktunk egymásnak ajándékozni,de mivel 1 éven át jóformán a házra költöttünk,így nagy öröm és béke lesz leülni az új szobába,és élvezni a munkánk gyümölcsét..
gyerkőcke kap valami hasznos ajándékot,ő még mindennek örül..:)
a kreás ajándékról meg annyit,hogy én ugye egész évben kézműveskedek,páromnak nem tudnék és nem is igazán adnék ilyen holmit..amit lakásdekornak készítek,azt látjuk mindketten..:)
idén kimarad az ajándékozás,de jövőre remélhetőleg meglepjük valami aprósággal egymást..:)
egyébként meg évközben megvesszük magunknak ami szükséges.Nem vagyok telhetetlen,meg van mindenem,ami kell..ékszereket nem hordok,parfümöt,nőcis táskát holmikat szintén nem.Viszont egy jó minőségű,erős porszívónak,vagy spéci takarítócuccnak úgy tudnék örülni,mint más egy aranyláncnak,vagy bundának..:)
mások vagyunk..mások az igényeink..
"Majdnem ingyen pedig millió dolog van, fotó saját készítésű kerettel, saját Készítésű festmény, millió dolog. "
a kézügyességem nagyon tré, az ilyen sajátkészítésű dolgokat meghagyom a gyereknek, senkit nem hoznék zavarba azzal, hogy örüljön annak, amit én képes vagyok elkészíteni (kivéve a sütiket, egy barátom minden évben somlói galuskát kér tőlem szülinapjára), párom is elég furcsán nézne rám ha sajátkészítésű fotókerettel lepném meg, de végülis az tuti meglepetés lenne, és viszont, elképzelem ahogy görnyed az asztal felett miközben keni nekem az akvarellt :D Más beállítottságúak vagyunk ennyi.
És hangsúlyozom, ez nem jelenti azt, hogy nem lepjük meg egymást soha semmivel (apró gesztusok, süti, kajcsi, gyerek nélküli lustulás, egyéb program; ma pl ágyba kaptam a reggelit, főznöm se kell 3 napja és lustálkodhatom kedvemre), a gyerek pedig közel sem kapja meg a fél játékboltot.
A kérdésed az volt, milyen ajándék van ingyen (vagy fillérekből), erre válaszoltam, nem arra, hogy te vagy a családtagjaid minek örülnétek, mit tekintetek ajándéknak és mit nem.
Ami nekem furcsa volt, az az, hogy itt többen is abszolút semmit nem adnak a párjuknak karácsonykor. Azt is tisztáztunk, ezerszer leírtam, hogy nem az ajándék értéke a lényeg, hanem hogy ezen a napon valamivel meglepjük a másikat.
Fillérekből és nem ingyen? Fillérekből sem lehet.
Ha olvastad, amit írtam, akkor olvastad, hogy még a karácsonyfa díszeket is én készítem és nem csak magunknak. Egyik sincs ingyen és még fillérekből sem tudom kihozni. Ahhoz pl., hogy készítsek 20 db karácsonyfa gömböt kb. 5000 Ft kell és sok idő, mert egy gömb elkészítése 2 óra. Nekem ez nem teher és szívesen csinálom.
Az a probléma, hogy te azt amit írunk át sem gondolod, mert eldöntötted, hogy mi tényleg nem adunk semmit.
Most már hiába írunk neked bármit, te ezt hiszed:)
Egyébként egy selyem sálat összedobok saját magam kb. 2 perc alatt. Számomra ez nem ajándék épp ezért. És, hogy fokozzam, azt sem tekintem ajándéknak, ha valakinek varrok egy nadrágot, mert ez kb. fél óra alatt meg van. És ezeket természetesen nem csak karácsonykor teszem meg, hanem az év bármely napján. Ha a férjem azt mondja, hogy neki kell egy sál, akkor varrok neki egyet néhány perc alatt vagy kötök neki egyet néhány nap alatt.
Szerintem elég szép ajándékokat gyártok, bár nem olcsók és igen véges a pénz, amit költhetek rá és én ezeket igazán nem tartom ajándéknak.
És mivel a fiam 23 éves, így már neki sem veszem meg a drága ajándékokat, hanem ő is csak valami csekélységet kap, akár olyat, amit én gyártok vagy veszek néhány ezer forintért. Nálunk az ünnepek sosem az ajándékról szólnak, hanem arról, hogy ilyenkor ráérősebben tudunk egymással eltölteni egy kicsit hosszabb időt. Én még különleges kaját sem főzök, csupa egyszerű étel van és süti. Az ünnep a hangulattól lesz ünnep. Nálunk sosincs kapkodás ünnepek előtt, nem görcsölünk, hogy még nincs meg mindenkinek az ajándék, nem ugrálunk, hogy még nincs kész a kaja, nem veszekszünk, mert még van egy csomó dolog, stb.
Mi ünneplünk, ahogy most is:)
Itthon van a család, filmezünk együtt, a férjemmel elmegyünk sétálni, bicajozni, átmegyek a barátnőmhöz, együtt főzünk (most épp a férjem, mert pasi kaja lesz:)). És nem akadtunk ki már hét közepén, hogy 4 napos ünnep lesz.
Ennél jobban nem tudom leírni....
Karácsonykor nem ajándékozunk senkinek semmit. Gyerek nincs a családban, majd ha lesz, akkor természetesen ő kapni fog.
A születésnapokat, névnapokat megtartjuk, azok megoszlananak, bár arra is csak mondhatni jelképes ajándékokat adunk egymásnak (édesség, ital, esetleg kisebb ajándéktárgy). Nem győznénk anyagilag azt, hogy mindenkinek egyszerre vegyünk valamit.
Karácsonykor találkozunk, eszünk-iszunk és ennyi.
Mi a párommal 1-2 napra elmegyünk valahová a két ünnep közt és jól érezzük magunkat.
Ezen a fórumon nem a pénz volt a probléma senkinél, ahogy olvastam, de akár teljesen ingyen is lehet adni valamit, amit magad készítesz. Nem pont férjnek, de pl. falevelekből rózsacsokor, gyereknek kartondobozból alagút (ingyen el lehet hozni Aldiból, Lidl-ből), stb... Rengeteg tippet lehet a neten találni. Majdnem ingyen pedig millió dolog van, fotó saját készítésű kerettel, saját Készítésű festmény, millió dolog.
Tavaly a férjem fehér selyemsálat szeretett volna, de nem kaptam sehol. Ezért végül vettem egy darab fehér selymet, a nagynéném pedig beszegte a szélét. Fillérekből lett ajándék.
Azt hiszem, én ezt a témát itt és most, részemről lezárom. Nem hiszem, hogy magyarázkodnom kellene.
A fórumkérdésre, miszerint veszek-e a páromnak valamit karácsonyra, a válaszom továbbra is nem. Ennyi.
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- 2010 karácsonyig - 15 kiló. Társakat keresek, együtt könnyebb:)
- Ti hány embernek vesztek karácsonyi ajándékot?
- XBOX 360 gépet kapott a fiam karácsonyra és a lemezt bekarcolta a gép. Lehet valamit tenni?