Van ilyen szó, hogy MEGfejlődni? (beszélgetés)
Azt hittem, csak engem irritál a "naon" - örülök, hogy nem vagyok vele egyedül. :)
Emlékszem, hogy nagytudású, imádott magyartanárom a "bevállal" szót ellenezte. És hát gyakran halljuk a "deviszont"-ot, amire olyan aranyosan reagált: azonnal és villámgyorsan elsorolt egy halom ellentétes kötőszót. :D
Igen, van aki becsukja az ajtót, van, aki beteszi. Van, aki hozzátok megy, van aki nálatok.
Van, aki függővé válik, van, aki ráfügg valamire. Van aki szerint a furi azt jelenti furcsa, Debrecenben hallottam, hogy a furi gyerek = aranyos.
És van, aki szerint a bicikli bicigli, de olyan is, aki szerint lábtekerészeti tovalöködönc. 🙃
Én nagyon sok mindent elfogadok a nyelvhasználatunkban, amit mások furcsállnak.
Ettől a most vitatott kifejezéstől: "megfejlődni" - borsózik a hátam. Szörnyű.
Egyre gyakrabban találkozom ezzel a förmedvénnyel én is. Megfejlődtem, megfejlődtünk...
Fejlődni sok mindenben lehet. Tudásban, kapcsolatokban, stb. Ezzel a megfejlődéssel - nekem úgy tűnik - valami nagyot akarnak mondani, akik használják. De siralmas.
Legalább annyira, amennyire megcsúfolják a magyar nyelvet, amikor - teljesen feleslegesen elnyelnek betűket. "Nagyon" helyett "naon", és társaik. Nem kellene. Más az, amikor idegen nyelvben nem ejtünk bizonyos betűket. De a magyarban?!
Nálunk az ételt felteszik a tűzhelyre, más vidéken odateszik.
Az odakapról jutott eszembe: leégett.
Divat.
Nincs igaza annak, aki azt mondja, hogy nélkülözhetetlen.
Beszül? Hovabe? Ez hol hallottad?
A felcsökken meg nem oximoron?
További ajánlott fórumok:
- Munkakeresés...avagy Ki hogyan, milyen úton talált munkát?
- Ki milyen praktikák alapján tudja beosztani úgy a konyhapénzt, hogy ne érezze hóvégén azt, hogy megfullad a nadrágszíj szorításától?
- Írd le, hogy milyen fajta és hány háziállatod van!
- Milyen oka lehet, hogy egy férfi hetekig csapja a szelet, utána meg sunyin próbál lerázni?
- Miért gondolja sok nő/férfi, hogy milyen szuper, ha valakinek nagy a melle?
- Írd le hogy ma milyen pozitív dologban volt részed? +++