Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Ti mennyi pénzből éltek havonta és hogyan viselitek az esetleges pénzügyi nehézségeket? fórum

Ti mennyi pénzből éltek havonta és hogyan viselitek az esetleges pénzügyi nehézségeket? (beszélgetés)

❮❮ ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... ❯❯
649. bowie (válaszként erre: 640. - Gavrilo1)
2012. szept. 5. 10:11

Nah, de látod, te is mérlegelsz..:)

Nem veszed meg 40 ezerért azt, amit az árleszállításnál mondjuk 15ért megvehetsz.:)

És szerintem a gyerekednek sem veszel meg egy három számmal nagyobb cipőt, csak mert az úgy spontán megtetszik.:)

648. csgybzs (válaszként erre: 644. - 34c48a3825)

Egyetértek!

Szomorú tény viszont, hogy ezzel a hozzáállással gyökeresen szembemész a társadalom "jajveszékelésével", miszerint nem lehet előre tervezni... még pár évre sem. Köszi, hogy rácáfoltál.

A méregdrága cuccokkal nem teljesen értek egyet. Én szeretem ha nem kell tíz évig ugyanazt a csizmát-cipőt hordanom, még ha van is választék. A jó minőség alapfeltétel, de az ár-érték arány nálam kicsit máshol van.

647. Leander1 (válaszként erre: 634. - 34c48a3825)

Sziasztok!

Megkérdezhetem, hogy pontosan mit jelent a 4x10%-os megtakarítás?

646. 34c48a3825 (válaszként erre: 643. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 10:09

Nyaralás: akkor van egyensúlyban a nyaralásod a bevételeidhez képest, akkor "engedheted meg magadnak", ha egy éven át félreteszed az összbevétel 10%-át erre a célra. Mondjuk ez legyen havi 25 ezer ft, egy átlagos háztartást számolva. Ez évente 250.000ft, ezt a keretet lehet nyaralásra költeni, az utolsó fillérig.

Ami ezen túllép, az már nem a megfelelő kategória.

645. bowie (válaszként erre: 638. - Gavrilo1)
2012. szept. 5. 10:09

Én mondjuk 10 nadrágból 6ot veszek turiból, általában ugyanolyan márkájú, mint a bolti, csak mi valahogy mindig 2 méret között vagyunk mindig, így főleg nadrágot nehezen kapok neki.

Felsőit most kinőtte, már a hosszúujjúakat, most még 6 darabot tudtam neki venni, ebből 4et a h&m-ben és kettő, szintén h&m-et turiban, és van még egy adidas amibe most nő bele..merthát a fiam is válogat 6 éves létére, tehát a méreten kívül egyértelműen figyeljük azt is, hogy jól nézzen ki.:) Viszont ő felsőket nem koszolja, csak normál mértékben, de ha véletlenül nem maradna egy tiszta sem, akkor van még 10 pólója is, pulcsi alá télen jó az is, az oviban dögmeleg van.

Nadrágokat hamarabb teszi tönkre, de általában ha azt látom, hogy már kezd kopni, vagy csúnyul..stb, akkor elindulok neki újat keresni.

Én szerdán és szombaton mosok, így ha napi 3 kellene mindenből, még az is beleférne. De nálunk nincs ideje tönkremenni a ruháknak. Ellenben én, mindig leeszem magam pl..a gyerek sose.:))

644. 34c48a3825 (válaszként erre: 635. - Bowie)
2012. szept. 5. 10:07

Én bevallom, méregdrága ruhákat vásárolok, nem csak magamnak, az egész családnak. Többek között azért, mert tapasztalatom szerint bizonyos, de csak bizonyos helyen vásárolt holmik nagyon sokáig tartanak. Ez alatt nem egy 28.000ft-os csizmát értek, hogy a te példádal éljek, hanem sokkal drágábbat. Évtizedeken túl szolgálnak, s valljuk be: egy 10 évig hordott 80.000ft-os lábbeli még mindig csak 8000ft évente, hogy egy extrém példával éljek.

A munkakörünk is igényli a finom holmikat, és szeretjük is.

Nekem nem 4 lábbelim van egy évszakra. Amikor elkezdtem, annak idején, 2 volt, két igen jó darab, amit folyamatosan bővítek kedvem szerint és gond nélkül megveszem a 7.-et is, HA nem máshonnan veszem el a pénzt rá, mert bőven megdolgoztam értem.

Takarékoskodni, de még inkább beosztani alapvető dolog. Filléreskedés helyett azonban még mindig sokkal hasznosabb hosszú távon tervezni, távlatokban számolni.

Érdemes egy-két számmal kisebb életvitelt folytatni, mint amennyi a havi bevétel. Ez már elég a 4X10% megtakarítására. A többi az már csak bónusz. ÉS a legfontosabb: évtizedekben kell gondolkodni. Azaz ha gyereked van, egyetemista lesz. Annak kiadása x ft, erre van mondjuk tíz év összegyűjteni. Akkor elosztod a hónapok száméval és bizony annyit kell félretenni. Hiszen a ma bevétele a jelent és jövőt is kell, hogy fedezze.

643. da33d8ee16 (válaszként erre: 640. - Gavrilo1)
2012. szept. 5. 10:01

Erről beszélek!

Én sem a "vásárlás a hobbim" kategóriájú egyedekről beszéltem, hanem arról, hogy az én szemléletem szerint nem lehet úgy élni, hogy minden le van fektetve a kockásban, hogy mire mennyi van.

Ha elmegyek nyaralni, nem csinálunk költségvetést, hogy szórakozásra ennyi és slussz!

642. bowie (válaszként erre: 639. - Gavrilo1)
2012. szept. 5. 10:01
Ezért is mondom, hogy mérlegeltem, nem garasoskodtam.:)
641. bowie (válaszként erre: 639. - Gavrilo1)
2012. szept. 5. 10:00
Ez így van.:) De mindenképpen olyat akartam, ami bírja a strapát (én állandóan pörgök, jövök, megyek), és nem mellesleg olyan kicsi a lábam, hogy ha elindulnék magamnak cipőt venni, tuti nem találnék. így fontos nekem egy cipőben az is, hogy ne egy szezont bírjon ki.
640. Gavrilo1 (válaszként erre: 637. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 09:58
Hát én ha látok valamit ami nagyon nagyon tetszik és jó az ára megveszem. És ezt teszem akkor is ha a gyerekeknek látok valamit. Persze ezen ne azt értsd, hogy csont mindegy hogy kell-e vagy nem megveszem, nem csak akkor ha valóban szükség van vagy hamarosan szükség lesz rá. Magamnak pl. óriási 80 %-os árleszállítással vettem cipőket őszre (konkrétan egy darabom se volt) -most lesz három is. :-))
639. Gavrilo1 (válaszként erre: 635. - Bowie)
2012. szept. 5. 09:55
Akkor ha belegondolsz vagyonokat költöttél pl. csizmára :-))
638. Gavrilo1 (válaszként erre: 635. - Bowie)
2012. szept. 5. 09:54

Nálunk a lányomat ismerve 10 felsővel max 2-3 nap amit kibírna és 1 hónbap múlva még játszáshoz is vacakok lennének. :-)

Ezért neki nagyon sok felsője van, legalább 20-25 db. Naponta 3-t felvesz és nem mert öltözködni akar, hanem mert leamortizálja őket. Ezért sokat turizok, teszveszezek neki pár száz forintért- és legalább nem sajnálom (annyira) ha tönkreteszi.

637. da33d8ee16 (válaszként erre: 633. - Bowie)
2012. szept. 5. 09:54

Arra céloztam, hogy nincs spontaneitás. Számomra ez az életvitel úgy tűnik, mintha hiányozna belőle az ÉLET konkrétan.

Nem érezném úgy jól magam, hogy meglátok valamit, és kockás füzetet előkapva előbb leosztanék, felszoroznék, hogy szabad-e.

Megdolgoztam érte? - Igen

Megérdemlem? - Igen

636. bowie (válaszként erre: 634. - 34c48a3825)
2012. szept. 5. 09:47

De van szórakozás is.:)

A bevételből x százalék az un. FUN money, amit arra költ az ember, amire kedve tartja.

Nekem pl az un. kajapénzből van a ruha is, fodrász is, mikor nem voltam terhes, a szoli is..stb, meg a kaja is.

A FUN money az meg csak a szórakozásra lenne, de épp azon gondolkodom, hogy csökkentem, mert sose használódik föl teljesen. Ez megy játékokra, étteremre, kirándulásra..ilyesmire..és mégis marad..jó, idén nem voltunk külföldön, de az elmúlt években hiába voltunk, a Fun pénz nem nullázódott vissza, pedig szállodában, all inclusive ellátásokkal nyaralunk mindig. Szóval épp most agyalok rajta, hogy mi legyen vele..nullázzam le, csapjam hozzá a gyerek pénzéhez, vagy tegyem hozzá a vésztartalékhoz, vagy hagyjam csupán tovább gyűlni és majd lesz vele valami..de csökkenteni mindenképp fogom azt hiszem, mert itt helyben annyi pénzt nem lehet elszórakozni, hetente többször menni más városokba, ahhoz meg sokszor kedvünk sincs, merthát itt az ősz, ovi suli meló..stb..

635. bowie (válaszként erre: 630. - 34c48a3825)
2012. szept. 5. 09:38

Szerintem nem mondta azt, hogy ne lenne sok ruhája. Évek alatt összegyűlik magas minőségű is, felsőből akár 20-30 darab..az meg egy hónapban egy felső minden napra. Legalábbis én magamból indulok ki. Évszakváltáskor, ha veszek egy két új ruhát, nadrágot, felsőt, pulcsit, az nem jelenti azt, hogy a többit nem hordom. Amit nem hordok, az egyértelműen megy viszont a kukába, vagy olyanoknak, akiknek nem futja újra. Cipőből egy évszakra nekem bőven elegendő 4 cipő, az 16 pár....most nyáron pl én hármat hordok váltva, van még ezenkívül..egy gyönyörű, olasz papucsom is, de valahogy nem hordtam..csak itt van szem előtt, mert túl drága volt ahhoz, hogy elajándékozzam, meg ahhoz is, hogy kidobjam..de tartogatom feleslegesen..összesen kétszer volt a lábamon. Volt még egy, amit nekiadtam a szomszédcsajnak.

Csizmám van egy 28ezer ft-os olasz bőr pici sarokkal, kettő eredeti ugg, és két szép, de olcsóbb magas sarkúm. A legutóbbi télen többnyire a két uggot hordtam, most is azt fogom, lévén, hogy babát várok, nem fogok magas sarkakban cikázni a jeges úton.:) Szóval személy szerint én úgy látom, hogy bőven elég 4 cipő egy évszakra. És nem gondolom, hogy garasoskodásból elég, hanem mert tényleg elég.

A gyerekemnek van, hogy impulzusból vásárolok, sajna azt nehéz megállni,de 10 felső-10 nadrág..stb-nél megállok, mert az, hogy 6 évesen van 26 darab felsője pl egy gyereknek, szintén nem ésszerű..mert az a fél év amíg jó rá..nekem az nem ésszerű. Az, hogy van neki egy óriás 4 méteres trambulinja, amit csak tavasztól őszig használunk, az viszont szerintem jó befektetés volt, és megérte azt a pénzt. Tehát nekem ezek szimpla mérlegelések, nem pedig görcsös gondolkodások..

634. 34c48a3825 (válaszként erre: 633. - Bowie)
2012. szept. 5. 09:30

Csak van különbség a folyamatos elfojtás és az ésszerűség között. Még a régi bibliai tanítás is megkövetelte, hogy a tized mellé legyen még egy tized, amit kötelező elszórakozni, élvezni Isten adományait.

Alapvetően mi is így élünk, sőt. Nincs hónap vége, nincs megszorulás, eladósodás stb. De a görcs nem jó, a görcsös nem helyett lehet ezeket a dolgokat igennel is kezelni. Tehát nem szorítani a pénzt, hanem befektetni azt, ahelyett, hogy ülnénk rajta egy bakszámlán, ahol a jelenleg 5.6%-os infláció folyamatosan rombolja az értékét.

Ésszerűen élni szerintem kötelező. Dolgoztatni a pénzt az érdekünkben szintén. Túlzásokba esni azonban fölösleges.

Én hiszek a 4X10% elvében, ha ezt valaki tartani tudja, akkor arra képes már, mint kevesen. Illetve a bevételnövelés mindig járhatóbb út, jobb, ha az a cél.

Legfőképpen manapság, amikor az emberek annyit konyítanak a pénzügyekhez, mint tyúk az ábécéhez, mert ostobák és/vagy lusták energiát fordítani rá. Látszik is az eredménye.

633. bowie (válaszként erre: 628. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 09:23

Én nem látom ezt görcsösnek, én évek óta így élek, mint gribedli. Tulajdonképp az ő naplója volt a tanítóm.:))

Nincs hó vége, nincs "jaj de várom már a fizut", nincs bosszúságérzés, ha valami elromlik, nem kell gondolkodnom azon, hogy miből vegyek új mosógépet vagy hűtőt pl, ha netán tönkremegy, ami van. Ha kedvem tartja, megengedhetjük magunknak a lazacot vagy a tonhalat, frisset, úgy, hogy nem kell attól tartani, hogy a hó végén vagy a jövő héten mit tudok tenni az asztalra. És mindezt átlagkeresetből..sőt. 170-200 ezerből havonta. Úgy, hogy van minden másra is, amire szeretnénk. Nem kell azon agyalnom sem, hogy jaj miből taníttassam a gyerekeimet, és nem kell lemondanom semmiről sem, nekem, magamnak sem, akkor, ha ők továbbtanulnak, és azt nekem kell finanszírozni. Nem kell azt néznem, hogy a gyerekem hitellel kezdi meg majd esetleg az életét, mert másképp nem tudja, mert fogok tudni segíteni. És még sorolhatnám.

Persze, ez nyilván más azoknál, akik tbbszázezret visznek haza egy hónapban, vagy akik csak úgy a gyerekük feneke alá raknak egy luxus autót, vagy gond nélkül megengedhetik maguknak bármikor egy többmilliós ház megvételét, hitel nélkül.

Nekem jó érzés, hogy van házam, van autóm, lehetek magamra igényes, a gyerekemre és a páromra is, és jó érzés, hogy tudom majd őket segíteni, úgy, hogy nincsen hitelem semennyi sem. És nekem büszkeség igen, hogy mindezt megvalósítottam annyiból, amiből sokan mások nem tudják. Én egész gyerekkoromban azt hallgattam az anyámtól, hogy nincs pénz..az én gyerekem nem így nő fel.:) És nekem ez öröm.

Jah, és nem mellesleg nincs kacattal tele a ház, nincsen olyan ruhám, amit egyszer vagy egyszersem vennék fel, és ha mindenki olyan tudatosan élne, mint mi, akkor egy tisztább, szebb és jobb világot hagyhatnánk hátra a gyerekeinknek, nem pedig olyat, amiben lehet nekik majd maszkkal kell kilépniük az utcára.

632. da33d8ee16 (válaszként erre: 631. - 34c48a3825)
2012. szept. 5. 09:08
Ezt én is így gondolom.
631. 34c48a3825 (válaszként erre: 628. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 09:04
Van különbség ésszerűen élés és folyamatos, fojtott garasoskodás között. Az előző rendben van, míg az utóbbi megkeseríti az életet.
630. 34c48a3825 (válaszként erre: 627. - F758a7200f)
2012. szept. 5. 09:03
Ezzel abszolút nem értek egyet. Érdemesebb több, váltott holmit viselni, azokból annyit tartani, amennyit kell, magas minőségben, így egyiket sem kell lecserélni, évtizedekig. Hosszú távon ez gazdaságosabb hozzáállás a ruházkodáshoz.
2012. szept. 5. 08:44
Ja, a dolce & gabbana dolgot nem vettem meg csak megneztem kozelrol es ettol allt meg az eszem, hogy szerintem nem birna ki egy mosast. Ha neked bejott es kibirja, orulok neki:)
628. da33d8ee16 (válaszként erre: 627. - F758a7200f)
2012. szept. 5. 08:44

Jó érzés ennyire "tervezetten" és - számomra - görcsösen folyton gondolkodva élni?

Nem történt veled még olyan, hogy elmentél sétálni, elhaladtál egy butik előtt, ahol beleszerettél első látásba valamibe és megvetted? Folyton ebben a fejszámolásban élsz?

Nem rossz?

627. f758a7200f (válaszként erre: 626. - Gavrilo1)
2012. szept. 5. 08:35

Nekem is van tobb de mondjuk engem nem zavar ha kikopik valamennyire a sarka, es igen 10 evig birjak. Mielott veszek egy ujat, elotte leamortizalom a reginek az arat ugy hogy elosztom a ruhapenzemet. Pl van x ruhapenzem egy honapban. A taska ara lehet, hogy elviszi egy evre eso ruhapenzemet. Igy dontok: le tudok mondani egy evig minden masrol? Ha igen akkor megveszem. Egy ev alatt leamortizalom az arat (nem a taskat, hanem az osszeget amibe kerult). A kovetkezo evben megint szabad a ruhapenzem de mondjuk addigra kell ruha is vagy cipo is, igy azokat is eszerint a rendszer szerint vasarolom. Olyan 3-4 evente kijon egy uj taska de jo minosegu ami nem olcso de megerte ra osszegyujteni. A mar meglevok pedig eltartanak 10 evig legalabb de ha jol meg nezem, van ennel regebbi is:)

Cipokkel ugy vagyok hogy csak akkor tervezek be egy uj cipot ha okvetlenul ki kellett dobni egy regit. Szoval nem impulzusbol hanem inkabb ha latok egy szep cipot mindig felteszem a kerdest: van-e olyan cipom ami kidobasra van itelve mert mar hordhatatlanra koptattam? Ha nincs akkor megallom hogy nem veszek, 4 cipo evszakonkent es stop. Ez annyit jelent hogy 1 evszakra lehet 4 cipom. Nem ennyit veszek hanem ennyi van es ha ezek kozul egy repul a kukaba, akkor a helyere johet 1 par uj.

Persze ezt nullarol nem lehet megcsinalni, en is evekkel ezelott kezdtem el igy "gyujteni" de azert mindenkinek van egy alapkeszlete amit ilyen szempontok szerint is atnezhet. Amirol beszeltem hogy rongyrazas az kb ez: jaj nezd azt a loui vuitton taskat, ebben az evben meg nem vettem, a masik mar tavalyi, okvetlenul meg kell vennem, jaj ha nem, meghalok:)!!!

Aztan persze, normalis dolog hogy mindenki arra kolti a penzet amire akarja sot nem kell magyarazkodnia sem ha megengedheti maganak, nem vagyok en sem adoellenor sem pap, csak szimplan idegesit ha utolag meg megy a siras

626. Gavrilo1 (válaszként erre: 620. - F758a7200f)
2012. szept. 5. 06:30

Akkor nem jó helyen vetted a dolcet. Az én pólóim 3-4 év után is olyan színben pompáznak mint az új és sehol sem nyúltak meg. :-)

A márkás táska sarka is kikopik ha az ember minden nap egy éven keresztül hordja- én pl. el se tudnám képzelni, hogy ne cserélgessem a táskáimat, szütyőimet kedvem, hangulatom, ruhám szerint. És ebből is csak márkásat veszek és ha váltogatva viselem őket 8-10 évet is kibírnak szép állapotban.

Nekem ilyesmiből az olcsó eddig még nem jött be- pillanatok alatt tönkrement a "bőr", szakadt a vállpánt.

625. f758a7200f (válaszként erre: 623. - 06718ca650)
2012. szept. 4. 19:14

A hangsúly ott van: aki okosan csinálja!:)

Mert aki okosan csinálja, az mindenhogyan tud spórolni, ez nemcsak ruha kérdése, hanem minden egyéb számít.

624. c7a878c6b5 (válaszként erre: 283. - Gavrilo1)
2012. szept. 4. 18:55
Cáfolom! Lehet! Én is ennyiből etetem a családot, hitelt, rezsit fizetünk. És 3 kicsi gyereket tartunk el. Mégis sok zöldséget eszünk. És nem krumpli, répa, káposzta mindig. Persze van, hogy rosszul jön ki lépés, megszorulunk, ilyenkor paprikás krumpli van krumpli paprkikással, meg serpenyős burgonya, krumpli leves:))) De ezek nagyon elenyészőek. Pl az én gyerekeim ismerik és szeretik a brokkolit,cukkínit, amit szerintem az utcában egy gyerek sem.... Na jó, talán egy. Tészták csak nagyon-nagyon ritkán vannak. Havonta 1-2x. És itt a mákos, grízes, káposztás, krumplisra gondolok. A férjem éjszaka dolgozik, és főtt ételt visz. Oda meg nem adhatok tésztát neki! Ajánlom figyelmedbe fogyis naplómat ( ugyan titkos, de szívesen beengedlek!). És nem zsíroskenyérrel fogytam 20 kg-ot.... Bár néha bizony megettem azt is, ha nem volt más, és szalonnát is.
623. 06718ca650 (válaszként erre: 605. - F758a7200f)
2012. szept. 4. 18:45
aki okosan csinálja, az sokkal kevesebből kijön mint egy boltban. én pl. amúgy is csak a kínaiban tudnék vásárolni, de azt meg kösz de kösz nem, vagy csak ritkán. :) de nem akarok kampányolni a turi mellett. :)
622. 06718ca650 (válaszként erre: 618. - Guruljka)
2012. szept. 4. 18:39
nem a márka a lényeg, hanem a minőség. én is vettem egy rövidgatyát, jól áll, jó szabás, jó anyag. aztán láttam egy újságban debenhams gatyát, felsőt, és láttam az árát. nem tudtam honnan olyan ismerős, csak mikor mostam, akkor vettem észre hogy a túrt gatya is az. nem is tudtam hogy az egy olyan márka. :)
621. f758a7200f (válaszként erre: 619. - Alidamolnar)
2012. szept. 4. 17:00
:)
620. f758a7200f (válaszként erre: 618. - Guruljka)
2012. szept. 4. 16:59

En is lattam sok vackot. Pl a dolce & gabbana az egyik legvacakabb marka amit annyira reklamoznak hogy az eszem megall es ha megnezed kozelrol akkor meg azert all meg az eszed hogy nem birna ki egy mosast!:)

En nem azert valasztok egy markat vagy nem mert ra van irva. Sot, ha egy bizonyos markajut veszek akkor sem pont azt a polot vagy nacit amire nagybetukkel ra van irva, hanem azt amelyik a legklasszikusabb fazon szamomra, hozzam illik es a ruhatarammal tudom kombinalni. Masik oka, hogy igy szepen lehet keverni nem markas cuccokat a markasakkal amik olcsobbak voltak. Tartos holmibol, ahogy mondod, megeri a minoseget valasztani mert sokaig kell es birnia kell a strapat (cipok, ovek, taskak). A tobbibol nem ennyire fontos. DE ezzel a mottoval sem er megvenni tobb markas taskat, amire egy vagyont csesznek el. Mert ha a minoseg miatt vette valaki akkor pont nem kell belole 10, hanem csak 1, ami jo 10 evig. Pl amit emlitettem az egy rugi volt keresztelore es mar az utana szuletett gyerek koptatja, bar nem sokaig mert tenyleg baba-meret:)

Szamomra ez a marka-minoseg viszony. A tobbit rongyrazasnak tartom, amikor valaki akkor is vesz es vesz amikor nincs is meg leamortizalva az elozonek az ara

❮❮ ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook