Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Ti mennyi pénzből éltek havonta és hogyan viselitek az esetleges pénzügyi nehézségeket? fórum

Ti mennyi pénzből éltek havonta és hogyan viselitek az esetleges pénzügyi nehézségeket? (beszélgetés)

❮❮ ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... ❯❯
679. bowie (válaszként erre: 668. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 10:51
Tudok olyat, igen, aki havi 500 ezret keres, de még mindig több, mint havi 900 ezret költ el (jelenleg rajta van már a nav, tehát már nem sokáig tudja megtenni, de még mindig itt tart, hogy ez az élet..nem tudom mit csinál majd pár hónap múlva, hisz az már nem lesz neki élet)...sajnos jóval több ember van, aki több pénzt költ, mint ami a bevétele.
2012. szept. 5. 10:50

Szerintem mitzer csak annyiról ír, hogy nem tudna kockamódon spórolni, és élni, mert néha természetesen bizonyos keretek betartásával ki is kell rúgni a hámból.

:)

2012. szept. 5. 10:49

Mi például elég jól élünk ketten, és egy fizuból,hitelünk nincs, gyerek szintén nincs.

De így is tisztában vagyunk mi mennyi hova,mit kötünk le, mit mire szánunk.

És egyáltalán nem cél legatyásítani magunkat,mert jut rá.

Mert ott vannak a váratlan kiadások amik bármikor jöhetnek.

De viszont én úgy gondolom hiába van az embernek xy több az átlagnál,nem feltétlenül költ többet.

676. 34c48a3825 (válaszként erre: 672. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 10:48

Élni így is lehet, ha nem hiszed el, akkor is :))

Ha te tökéletesen biztos vagy abban, hogy előtakarékoskodsz ELEGET a nyugdíjatok, a gyerekek taníttatására, új autó vásárlására és minden egyébre előtakarékosság nélkül, az jó.

Ám ekkor a félretett pénzed is folyamatosan veszíti az értékét, hiszen nem számolod azt, nem keresed a befektetési lehetőségeket stb. Így én nem tudnék élni.

Azt felejted el, hogy amiről én beszélek, az nem azt jelenti, hogy kuporgatsz. Az azt jelenti, hogy JÓL élsz, lazán, kényelmesen, szórakozva ÉS emellett azt is bízvást tudhatod, hogy kis odafigyelésnek köszönhetően nem leszel kisnyugdíjas, nem szorulsz meg és tarthatod ezt a színvonalat a későbbiekben is. És SOHA nem kell a gyereked szemébe mondani, hogy NINCS.

675. bowie (válaszként erre: 666. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 10:47
Most csak mondtam egy számot...és igen előfordul, hogy kevesebbet költ az ember, de nem az a jellemző...ha nem tudja az ember, hogy mennyi áll rendelkezésére, akkor honnan tudja azt, hogy nem költött többet?
674. bowie (válaszként erre: 668. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 10:46

De itt nincsen okvetlen számolásról szó...tudod azt, hogy mennyi pénzed van, nem? Most az tökmindegy, hogy mire van...tudod, hogy mennyi áll rendelkezésedre, így éppúgy nem annyit költessz feltétlenül amennyit akarsz, hanem amennyi van.

Teljesen mindegy az, hogy van aki külön tartja számon, hogy van ennyi a gyerekeknek, és van ennyi vésztartalék..stb.

673. virus2008 (válaszként erre: 669. - 34c48a3825)
2012. szept. 5. 10:45
Így van.
672. da33d8ee16 (válaszként erre: 667. - 34c48a3825)
2012. szept. 5. 10:45

Attól, hogy valaki nem készít az életéhez konkrét tervet, az nem jelenti azt, hogy nincs tartaléka, nem gondol a szűk esztendőkre, nem gondol a kölykei iskoláztatására és nem tud új autót venni, ha éppen úgy tartja kedve!

Módszeresen, tudatosan lehet élni kevesebb felesleges agyalással is!

A lényeg az ÉLETEN van!

671. 34c48a3825 (válaszként erre: 661. - Bowie)
2012. szept. 5. 10:43
Egyetértek.
670. bowie (válaszként erre: 664. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 10:43

Akkor erre mondok egy példát. Van tegyük fel 2 gyereked, egy vagy két év korkülönbséggel. Ha mennek egyetemre, tegyük fel költségtérítésesre jutnak be, vagy venni kell az egyiknek lakást, mert oda jutott...akkor nem jut eszedbe az, hogy ha most az egyiknek odaadod az összes pénzt, akkor a másiknak, amikor egy év múlva ugyanazt kellene megadnod..nem tudsz semmit adni..vagy mérlegeled, hogy tessék itt van, nem adom oda, csak a felét, mert van még egy testvéred, akinek ugyanazt szeretném biztosítani...?

Nem biztos, hogy érthetően fogalmaztam, lehet zavarosan írom.:))

669. 34c48a3825 (válaszként erre: 668. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 10:42
Számolás és befektetés nélkül, tippelés alapján nem lehet az embernek minden célját fedeznie, a nyaralástól a taníttatáson át a lakásfelújításig meg a nyugdíjig is. Anélkül nem megy...
668. da33d8ee16 (válaszként erre: 665. - Bowie)
2012. szept. 5. 10:41

Szerinted az, aki nem számol ki mindent, az feléli a "kétmillát"?

667. 34c48a3825 (válaszként erre: 664. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 10:40

Nem dobozok, számlák, de teljesen mindegy... Ha azt is fejben tudod és akarod is tartani, hogy az adott kiadási célok éppen hol tartanak, akkor hajrá.

Csak a ma bevételei a jelen és a jövő kiadásainak fedezésére is vannak, nem pedig arra, hogy adott havi fizetést 30 nap alatt elköltünk. Hiszen valamiből kell majd nyugdíj, élni betegség esetén vagy új autó, esetleg iskola a gyerekeknek stb.

Itt ez a lényeg.

Nyilván nem kötelező ez, csak ésszerű.

666. da33d8ee16 (válaszként erre: 663. - Bowie)
2012. szept. 5. 10:39

5 millió még nem végtelen.

Azt a részét kifelejtetted, hogy a 'nem számolgatok' módszerrel az is megeshet, hogy kevesebbet költök, mint az, aki félrerak egy bekeretezett összeget?

SPONTÁN érzem jól magam!

665. bowie
2012. szept. 5. 10:39

Az a probléma, hogy sokan a bizonyos életmódokat elnevezik. Volt egy idős bácsi. Se tévéje, se vezetékes víz a házba, se semmi. Egész életében egy smucig, spórolós hülyének tartották. Amikor meghalt, az ágyneműből szedték ki a csomó lóvét a családtagok..volt amit egér rágott meg, volt, ami már forgalomba sem volt, de még így is ott volt több millió forint...én ma már tudom, hogy nem volt az az ember se spórolós, se smucig, csak nem volt több vagy magasabb igénye, és ezt az életmódot szokta meg és szerette meg. Ennyi.

Van, aki nem tudja elképzelni, hogy ne költsön el havi 2 millát, vagy akárcsak havi 500ezret. Van akinek meg, ha van is annyi havonta, ő abból is félretesz, és akkor se él többől, ha mondjuk hirtelen növekedni kezd a bevétele. De van, aki meg havi 100 ezerből azt mutatja, hogy milyen piszok gazdag. Amíg ki nem kapcsolják a villanyt, el nem viszik a luxus autót..stb.

664. da33d8ee16 (válaszként erre: 660. - 34c48a3825)
2012. szept. 5. 10:38

Engedtessék meg...

Lehet, hogy én vagyok naív, vagy tudatlan, vagy herdáló, de ha volt annyi eszem, hogy megkeressek egy adott összeget, akkor nyilván nem fogok 2 hét alatt fenekére verni, mert nyaralunk és itt semmi jellegű spórolás nincs, mert nem verem el!

Én csak azt mondom, hogy nem tudom-nem akarom-nincs hozzá kedvem, hogy az elkölteni kívánt pénzemet kategóriákba, kis "dobozokba" rakosgassam, hogy erre ennyi, arra annyi jut.

663. bowie (válaszként erre: 659. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 10:32
De akkor ez azt jelenti, hogy neked végtelen összeg áll rendelkezésedre...mert ha akrsz, akkor te egy vagy két hét alatt akár öt milliót is elkölthetsz..hiszen nem kell számolni?
662. spinneli (válaszként erre: 627. - F758a7200f)
2012. szept. 5. 10:31
Hú, én nem tudnék így élni...én inkább abba fektetek energiát, hogy több pénzem legyen, pont azért, mert nem tudnék ennyire spórolni.
661. bowie (válaszként erre: 654. - 34c48a3825)
2012. szept. 5. 10:30
Nagyon nehéz elérni, de szerintem elkezdeni mindenki el tudná...még ha csak pár száz forintokkal, de akkor is. Mert ilyenkor jönnek nekem azzal, hogy a pénzük még a rezsire se elég...ha nem elég, akkor nem mindegy, ha egy ezrest elrak akármilyen címszóval? HA másnem, hát azért, hogy hó végén ne éhezzenek a gyerekek. MErt sajna sok ilyen van a hoxán is. Sajnálom őket, tényleg, de nem hiszem el, hogy hó elején, ha valaki akárcsak a kevéske segélyt megkapja, abból ne tudjon megvenni egy kiló lisztet, amit hó végéig eldug a szekrénybe. És ha amellé elrak akár 100 ft-ot akkor hó végén már mindjárt nem éheznek a gyerekek. Engem ez borzaszt el, hogy olyan sok ilyen van..
660. 34c48a3825 (válaszként erre: 659. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 10:28

A keret azért fontos, mert akkor nem a másra szánt pénzből költ az ember és pontosan tudja, hogy nem kötelező, de akár az utolsó fillérig is elverheti az adott összeget, elvégre nyaralunk :)

S biztos lehet abban is, hogy nem dönti meg sem a likviditását, sem a hosszú távú terveit és nem a gyerek taníttatási pénzéből hajókázik például.

Ez egy nagy szabadság is egyben.

659. da33d8ee16 (válaszként erre: 652. - Bowie)
2012. szept. 5. 10:25

Ha elmegyünk nyaralni, akkor nem úgy megyünk el, hogy adott a keret, amiből lehet szórakozni, és az az utolsó cseppig költhető.

Elmegyünk és nem számolunk. Csak jól érezzük magunkat. Ami jól esik, megtesszük! És az is előfordulhat, hogy matekozás nélkül kevesebbet költünk, mint az, aki rámát rendel minden megmozdulása mellé.

2012. szept. 5. 10:24
Én ismerek olyat (családból), akinek a 6 számjegyes árral rendelkező cipői is úgy néznek ki 1-2 hónap után, hogy szinte hordhatatlan. Pedig nagyon sok (több mint 150) pár és mind márkás cipőből gazdálkodik. Egyszerűen úgy jár, hogy semmi sem marad a cipőiből. Ellentétben egy másik családtagommal, akinek meg se látszik évek múlva sem a cipőin hogy hordja őket.
657. bowie (válaszként erre: 653. - Gavrilo1)
2012. szept. 5. 10:22

Látod? Akkor itt szintén mérlegelsz, még ha nem is tudatosan.:)

Szóval ezt próbálom elmagyarázni, hogy ugyanazt csináljátok ti is, csak van aki leírja ezt egy füzetbe, van aki nem.:)

656. da33d8ee16 (válaszként erre: 646. - 34c48a3825)
2012. szept. 5. 10:21
655. bowie (válaszként erre: 644. - 34c48a3825)
2012. szept. 5. 10:20
Épp ezt írtam én is, hogy így csinálom. És hitelem sincsen. Ha azt nézzük egy évszakra nekem olyan 100-130 ezer ftból kijönnek a cipőim, mert ugye nekem is 4 van egy évszakra, és nyilván több évig kihúzzák, mert nekem a lábméretem ezt meg is követeli, ugyanis nem kapok rá cipőket egykönnyen. A páromnak volt akciósan 60 ezer az egyik téli cipője, a másik nem volt akciós, és úgy volt 30. Tehát, nem azt nézzük, hogy mindenképp drága legyen, hanem a minőségét, tartósságát is.
654. 34c48a3825 (válaszként erre: 647. - Leander1)
2012. szept. 5. 10:19

Szia!

Azt, hogy elméletileg akkor ideálisak a pénzügyeid, ha a bevételeid 60%-át költöd el a mindennapokban ételre, ruházkodásra, rezsire stb., a maradék 40%-ot pedig elosztod négyfelé.

Egy rész megy a vésztartalékba, amihez soha nem nyúlsz hozzá, ami arra kell, hogy ha valami miatt kiesnek a bevételek, akkor ne kerülj csődbe. Ma átlagosan 17 hónap alatt lehet új állást találni, ennyi hónapnak megfelelő összeget kell ott őrizni, hogy az ember ne haljon éhen.

A következő rész az egy éves célokra menjen: nyaralás, autó felújítás, új háztartási gép vásárlása stb.

A harmadik rész a körülbelül 5-8 éven belüli céloké: ilyen a lakásfelújítás vagy új autó vásárlása.

A negyedik rész pedig a hosszú távú célokra szóló megtakarítás: nyugdíj, gyerekek felsőoktatása.

Ez lenne az ideális, még akkor is, ha manapság sajnos nagyon nehéz ezt elérni sokaknak, de talán nem lesz ez mindig így :)

653. Gavrilo1 (válaszként erre: 649. - Bowie)
2012. szept. 5. 10:19
Én sose veszek nagyobbat mint amit hordanak. Halálra idegesít ha egy gyereken háromszor frlhajtott felső vagy kabát van- mert legalább 3-4 mérettel nagyobbat vettek neki. Én ha valakitől nagyobbat kapunk bedobozolom méret szerint és majd ha azt hordja előveszem. Épp most szedtem elő szuper állapotban lévő nike csukákat, pulcsikat a kis fiamnak, amit kb. 3 éve raktam el a nagyobbakról. (csak ne foglalnának annyi helyet)
652. bowie (válaszként erre: 643. - Da33d8ee16)
2012. szept. 5. 10:15
De mondjuk azt csak tudod, hogy van 500 ezer ft nyaralni, és akkor nem költessz el 700 ezret, csak úgy spontán, nem? Ez épp ugyanaz,amit én csinálok...ha van 500 ezrem nyaralni, akkor van, de ha nem szórom el nyaralás közben az összes pénzt, mert mondjuk ebből 200 a költőpénz, amiből simán futja fakultatív programokra, koktélokra..stb, akkor utána megmarad 80 ezer..azt nem verem el, ha nem tudom semmire....
651. 34c48a3825 (válaszként erre: 650. - 34c48a3825)
2012. szept. 5. 10:15
De ez természetesen csak akkor működik, ha időtálló az adott holmi és nem látszik rajta, hogy divatjamúlt lenne, ez feltételez egyfajta öltözködési stílust, amit nem lehet és nem is kell mindig és mindenkinek követnie.
650. 34c48a3825 (válaszként erre: 648. - Csgybzs)
2012. szept. 5. 10:13
Nem ugyanazt a csizmát, hanem ugyanazokat a csizmákat, folyamatosan bővítve a repertoárt, így értettem :)
❮❮ ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook