Terhességi cukorbetegség (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Anita, itt Magyarországon mindenki inzulinra állít, ha kismama szeretnél lenni. Vagyis nincs gyógyszer melletti kismamaság. Aztán ha megszültél, nagy eséllyel ismét csak gyogyit kell szedni, bár most van egy ismerősöm épp, akinek megmaradt az inzulin.
Ne legyen lényeg, h gyogyi, vagy inzulin, a fontos a JÓ CUKORÉRTÉK legyen! Mindegy, h azt mi okozza.
Clarice:
Köszi a válaszodat. Most már teljesen meg vagyok kavarodva. Azóta voltam dokinál aki inzulint írt. Azóta tényleg jók az értékeim, vagyis gondolom lehetne jobb is. ReggeL, 5,6 5,7 5,2. Te végig gyógyszert fogsz szedn? Én előtte Merckformint szedtem.
Köszi
Szia
Sziasztok!
Én a 31. hétben vagyok, az utóbbi időben nekem is alacsonyabbak az értékeim, pedig nem tartom be 100 százalékosan a diétát. És állandóan ennék, reggeltől estig :D
AnitaT: En kint vagyok az USA-ben, itt az inzulin elott tobb orvos is a gyogyszeres kezelest valasztja. Glyburide-ot szedek reggeli elott es ejszakara. Vannak orvosok, akik szeretnek rogton inzulinra rakni, de csak mert az inzuklint konnyebb beallitani a tokeletes adagra.
Kerdes: Mas is tapasztalta, hogy a terehsseg vege fele konnyebb knotrolalni a vercukrot? 37 hetes vagyok, es az utobbi ket hetben egesz alasony szamokat kapok.
Szia!
Nem ebben a helyzetben vagyok, de több ismerősöm is van, akik tablettás cukorbetegek voltak, és a terhesség idejére inzulinra állították őket. Gond nélkül szültek :) Fel a fejjel!!! A 7.1-es HgA1c egy kicsit magas, lehet már egyébként sem ártana az inzulin. Nekem úgy szokott 6 körüli HgA1c-m lenni, h abban bőven van 10es érték is, meg persze 4es is. (Inzulinos vok)
Ja, arról meg, hogy hogy osszam el, semmit nem mondtak, még a múltkor annyit, hogy az ebédhez hacsak lehet, ne egyek kenyeret.
És igen, a 7,4 egy órával reggeli utáni érték.
Hát, igen, elég szigorú. Az előző papíromon 160 g CH van, most annyit mondtak, hogy ezen nem változtatnak. Nekem, meg ahogy a dietetikus elmondta, hogy mennyi mindent változtassak még, eszembe sem jutott megkérdezni, hogy akkor hogy lesz meg a napi 160 g?? Órákkal utána gondolkodtam el ezen.
Ma reggelire tojásrántottát ettem fél szelet toast kenyérrel, és egy óra (és pár perc, mert szenvedtem a mérővel,mire sikerült megmérni) múlva 4,4 volt az érték. Ez lehetséges? Lehet ilyen kevés, vagy elszúrtam valamit?
Azt mondták, hogy csak reggeli után mérjem, esetleg néha-néha mérjem meg napközben. A mérőhöz vennem kellett ugye csíkokat, 50 db-osat, azt mondták, hogy ez szülésig biztos elég lesz... De akárhogy számolom, ha csak heti 3-szor mérem, és még 12 hét van hátra (a 40-ig) az 60 db csík, és ha néha még napközben is megmérem, na mindegy, majd veszek még.
Erről a vizsgálatról nem mondtak semmit, ahogy írtad, most néztem utána google-ban, hogy mi is ez.
A mostani kontrollon megmérték a cukromat, meg volt vénás vérvétel is, de eszembe se jutott megkérdezni, hogy mit néznek, úgy meg voltam szeppenve, mintha nem is én lettem volna...
Ez a ma reggeli érték meglepett, ilyen kevés még nem volt, a kezdeti öröm után elgondolkodtam, hogy ez hogy lehet?
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni tőletek.
2008. decemberében derült ki hogy 2. típusú cukorbeteg vagyok. Merckformin 500-ast szedtem eddig. A reggeli értékeim mindig is magasabbak voltak. Januárban voltam HgbA1c vizsgálaton 7,1 % lett az eredmény. Eddig mindig tökéletes volt (5,7 %). Észrevettem hogy december közepétől magasabbak az értékeim. Reggel 8,1 körüli. Az emelkedés okát nem tudom, mikor nem változott az étkezésemben nagy mértékben semmi.
Babát tervezünk a párommal, ezért kb. 2 hete nem szedek gyógyszert (amitől ment is a hasam), odafigyelek az étkezésre, kötelező diétát írt az orvos, miután hazajöttem átnéztem, és eddig is így étkeztem. A háziorvos sem találta elegendőnek a diétát, így kerestünk egy másik diabetológust aki valószínűleg inzulint állít be nekem, mivel babát szeretnénk és gyógyszert nem lehet szedni. Szeretném kérdezni volt-e, van-e valakinek hasonló helyzete, tanácsa. Köszönöm.
Egy kicsit szigorúnak tűnnek... Az a 2 szelet kenyér hány dkg lehet? Nem tudnád lemérni? Kíváncsi vagyok. Ha tízóraira és uzsonnára nincs keksz, akkor összesen hány szénhidrátot tudsz megenni egy nap? Mennyit írtak elő?
Hogyan osztották el?
A 7,4 persze étkezés utáni cukrod... ugye?
Csak reggeli után kell mérned? Tény, h akkor megy fel a leginkább a cukor, de miért nem méretik a nap többi részében is??? Lehet, akkor meg 4-5ök a cukraid, pláne, ha csak egy diab. joghurtot, vagy gyümölcsöt eszel...
Csináltak már HgA1c vizsgálatot?
Ha saját mérőd van, akkor mérd meg a nap többi részében is a cukrod!
A 37. hétig ki kell húzni :))
Na megvolt a kontroll.
Hát, nem szidtak le, de az étrendemen változtatni kell. Azt mondták, nem ehetek meg reggelire 2 szelet toast kenyeret, meg hogy nem létezik, hogy abban csak annyi CH van, mint ami a zacskóra van írva. Meg hogy tízóraira meg uzsira a joghurt vagy gyümölcs mellé ne egyek 2-3 db korpovit kekszet, vagy az egyik, vagy a másik.
A ma reggeli cukrom 7,4 volt. Most hoztam mérőt, továbbra is mérni kell, de már csak egy hét alatt kb. 3-szor, és ha ezek mind 7 felett vannak, akkor egy hét múlva menjek vissza, ha alatta, akkor csak két hét múlva.
Az inzulinra nem is kérdeztem rá, remélem ha még jobban odafigyelek, még kevesebbek lesznek az értékek. Azt mondták még, hogy a terhesség előrehaladtával még kevésbé lesz elég az inzulin, amit a szervezetem termel, úgyhogy lehet, hogy még jobban szét kell majd osztanom az étkezéseket.
Rákérdeztem az édesítőszerre is,(mert múltkor azt mondták, hogy ha csak lehet, kerüljem), azt mondták hogy lehet, csak keveset. Kérdeztem hogy milyet, canderelt, vagy esetleg nyírfacukrot, a másodikat javasolták, úgyhogy majd veszek egy negyedkilósat, az kitart nekem végig. Csak úgy hiányzik a tea, de üresen nem szeretem.
Majd megszokom ezt is, hogy megint máshogy kell csinálni, az a fontos, hogy minden rendben legyen.
Már csak pár hónap, ha két hónap múlva megszülnék, már nem lenne korán, ennyit meg fél lábon is kibírok.
Én is elég tapasztalt vagyok így 16 év diabétesz távlatából :) És biztosra mondhatom neked, hogy normál diabétesznél is éppúgy szigorúan veszik az értékeket, mint a terhességi diab. esetén. Pláne ha az illető normál diabos kismama! (mint én is, és már nem először) Sokkal komolyabb komplikációk lehetnek, mint egy terhességi cukorbetegnél.
De ha csak arra gondoltál, h vkinek kiderül, h 10 a cukra, az nem olyan nagy dolog, nos ez sem igaz, mert a háziorvosnak egy ilyen érték láttán már küldenie kell a beteget diabetológiára.
Én nem azt mondtam, h nem baj, h picit magasabb a cukra, csak hogy nem kell rögtön az ördögöt a falra festeni. Ha visszaolvasol, egy labort javasoltam. A háziorvosa annak függvényében úgyis tanácsolja majd neki, h mit tegyen. Én csak az elijesztésnek nem vagyok híve.
További ajánlott fórumok:
- A terhesség jelei a fogantatástól számítva 2 hétig
- Terhesség alatti cukorbetegségnél miket szabad enni?
- Akiknek terhességi cukorbetegsége volt/van, azoktól kérdeznék
- Ingadozó vércukorszint terhesség alatt (inzulinrezisztencia, terhességi cukorbetegség)
- A terhességi cukorbeteg kismamáknak mindenképpen hetekkel a szülés előtt be kell feküdni a kórházba? Részletek lent.
- GDM terhességi cukorbetegség