Terhességi cukorbetegség (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Ne keseredj el! Már csak a baba érdeklében se! Menni fog!!:)
Nekem sokkal több inzulin kellett, de gyönyörű és egészséges a babánk!!!
Holnap kezdem lőni magam :S 4-4-4 egységgel. Az értékek elég érdekesek voltak ezalatt az egy hét alatt volt jó pár kiugrás és ezért kaptam inzulint.
Ez van :(
Sziasztok!
Hétfőn kiderül hogy milyen lett a pénteki terhelésem, a 2. szúrás előtt én csekkoltam, 7,9 volt, kíváncsi vagyok hogy a labor mit mond.
Amikor diétáztam és mértem a terhelést akkor étkezés után 1 órával kellett mérnem, és az étkezés végétől számolva, kivéve ebéd után, mert ott 1,5 óra múlva kellett. 6,5 felett már húzta a száját a doki.
Én kb. 8 fölött érzem meg, de 16 éve cbeteg vagyok, van rutinom sajna. Valahogy fáradtabb vagyok, a szememen érzem, egy picit ég, mint aki már álmos, szomjasabb vagyok, de ez inkább 9-10 esetén, és akkor ha 1-2 óráig legalább ennyi a cukor.
Ne izgulj, szerintem, ha van is magas cukrod, biztosan nem több órahosszig, és ez a lényeg. A szénhidrátot elosztod, "sokszor kicsit" a jelmondat, és semmi baj nem lesz :)
Mindenképp megírom, mit mondtak, várom már a kontrollt nagyon! Azóta is jók az értékek, tegnapelőtt 6,8 volt, ma meg 7,0. Remélem így is marad tényleg. Amire ezután oda kell figyelnem, az az, hogy meglegyen a napi CH mennyiség, mert ahogy kb-re utána számoltam, nem volt meg minden nap. Már látom, hogy úgy kellett volna, hogy minden nap számolni mindent, meg okosabban elosztani, de utólag könnyű okosnak lenni. Mondjuk nem olyan sok az a nap, amikor kevesebb.
Remélem nem ugrott meg most sem nagyon, rakott krumplit ebédeltem, bár a java tojás volt, meg kolbász, meg tejfölös sajt.
Azt szeretném kérdezni, hogy azt én fizikailag érzem valahogy, ha megugrik a cukrom?
Majd mindenképp számolj be, hogy mit mondtak :) A 8,3 nem a legrosszabb, de azért nem árt figyelni. A diéta mindenképp kell szerintem, én inzulint nem adnék:) De sok függ a továbbiaktól. Látod, van aki azt irta, h egy 2. cukorterhelés tök jó lett neki, lehet 8 körüli értékek maradnak, és sajna lehet, romlik az állapot, szóval minden meglehet.
Amit leírtál, az alapján a diétát szépen tartod, és a legfontosabbakat, ahhoz képest, h nagyon nem is kaptál tájékoztatást - tudod is :)
Nem lesz itt baj!! :)
Hát, a jövőhéten megyek kontrollra a diabetológiára, ott majd mondanak valami "okosat". Bár nem tudom mennyire veszik komolyan ezt az egészet, mondani nem mondták a diétát sem, csak a leletemen olvastam, hogy 160 g CH lehet. Egy dietetikus nővér kérdezte meg, mit szoktam enni, meg javasolt pár dolgot, de se egy tájékoztatót, se egy étrend mintát, vagy táblázatot nem kaptam...
Szerintem egyébként az én védőnőm se konyít túl sokat a témához, amikor megjött a cukorterheléses 8,3-as eredmény, azt mondta hogy menjek a nőgyógyászomhoz, majd ő mond valamit, de szerinte úgyse küld tovább, nem olyan magas ez, majd biztos azt mondja csak, hogy figyeljek a CH-ra. Ehhez képest az orvosom nem vette ilyen könnyen, hála az égnek!
Egy fehértói pékség teljes kiőrlésű lisztes toast kenyereit szoktam venni mióta kiderült a dolog, eddig 3 szeletet ettem reggelire (elvileg 2 szeletben van 20 g körüli CH, azért írom hogy kb. mert vettem már grahamosat, korpásat, most épp rozsos van itthon, és mindegyik CH-ja eltér egy picivel) ma csak 2 szeletet ettem. Evés után mindig megiszok egy pohár ásványvizet, meg étkezések között is igyekszem odafigyelni, hogy meglegyen a folyadék, a teát nem szeretem üresen, ezért azt nem, a tejre pedig azt mondták, hogy az hirtelen megemeli a vércukrot, ezért reggel ne egyek/igyak tejterméket.
A diabetológián azt mondták, hogy étkezés után 1 órával mérjük.
Egyébként, ha nem a vitamin miatt, akkor szerintem a karalábé a ludas a dologban, néztem is hogy magasabba a CH-ja, mint a paradicsomnak, vagy az uborkának, azokat ettem eddig.
Azért remélem nem lesz inzulin a vége, és hogy holnap is hasonló jó értéket mérnek, mint ma.
Köszönöm szépen, hogy így odafigyelsz azokra, amiket írok! :)
Én mégis azt mondom, h egy gyogyi bevétel nem befolyásolja a cukrod. A védőnők egyáltalán nem képzettek ezen a téren, az enyém legalább nyiltam belátja, h nem tud tanácsot adni nekem. A karalábé is tud édes lenni, de nem tudom mi lehetett a baj. Méred a kenyeret? Vagy csak úgy szemre eszed? Az sokkal fontosabb, h minden alkalommal ugyanannyi kenyér menjen be. Mit szoktál inni? Mennyivel mérték reggeli után? 1.5 óra a legjobb. Ha ennél több telik el, már nem biztos,h a legmagasabb cukorértéket csípik el. Mondjuk én azt mondom, ha lement 6,3ra, akkor nincs ott baj, de akkor meg mitől volt 9,5 előző nap? Reggel a hormonok is bejátszanak....
Az inzulin doki függő. Olvastam már olyat, h tartós 7-8aknál is adott inzulint, de olyat is, aki 9-10 esetén. Sőt a neten legutóbb azt olvastam, h ha 11 fölé megy az étkezés utáni cukor, akkor kellene inzulin, vmi cikkben.
Ne parázz! :)Én is mellőzném az inzulint :) bár lehet, hogy jobb mint,mindent méregetni, mert ha megkívánsz egy sütit, akkor úgy adagolod...
Hozzá teszem, hogy az első babámnál a méhlepény a 38.-ik héten, azt mondták olyan szép, hogy sok nem cukros terhességnél nincs ilyen :) Tehát gondolom a sütikével együtt jó lett :)
Kingi, csak kíváncsi vagyok, de azthiszem igazad van. Majd pénteken kiderül. Próbálok nem ráparázni, mert az sem tesz jót.
Nem okozott problémát diétázni az előző terhességnél, de most mellőzném ha lehet.
Húúúúúúú Kingi. Megint insulin.
A Babó a fontos az biztos!
A tejes terhelés nem pontos, mert minden zsömle és tej más ch tartalmú, A cukormérőd meg nem ad pontos választ, mire akarsz felkészülni? Attól, ha tartasz egy főpróbát,nem lesz más az eredmény. A babád tartsd szem előtt! Meg inkább most derüljön ki,mint később.
Nekem most a 12. héten 10 lett a terhelés, jövő héten nagy valószínűséggel inzulin. Csak ő a fontos! :)
Sziasztok!
Az első babámmal 160g CH-s diétán voltam a 26. héttől mert 8,5 lett a 2 órás terhelés eredménye.
Most ismét terhes vagyok és óvatosságból a doki a 12. héten kért egy 2 órás terhelést, amit pénteken csinálnak. Nem emléxem már hogy mi a maximum érték ami még belefér a terhelésbe. Nagyon izgulok, itthon holnap meg akarom csinálni egy zsemlével és 2 dl tejjel a terhelést, van mérőm is. Pénteken csinálja a labor, csak fel akarok készülni lelkileg az várható eredményre.
Nekem is tetszett, amit írtál, bár én már korábban is olvastam valahol, de azért most sem siklottam el felette.
Lenne egy kérdésem hozzátok! Ma reggel voltam másodszor vércukorszintet méretni reggeli után egy órával. Tegnap 7,5 volt, ma 9,5! Pedig most még jobban betartottam, mint vasárnapig, hogy ne legyen magas, ideges is lettem kicsit, hogy mi okozhatta. Aztán eszembe jutott, hogy a magzatvédő vitamint nem pont akkor vettem be, mikor reggeliztem, hanem kb. negyedóra- húsz perccel később, tehát nem telt el az egy óra a mérésig. (Fel is húztam magam rajta, hogy hogy lehet ennyi eszem!!) Szóval a kérdés az lenne, hogy ettől lehetett magasabb, mint tegnap? Előre is köszi!
:)
Ez nagyon jó!
További ajánlott fórumok:
- A terhesség jelei a fogantatástól számítva 2 hétig
- Terhesség alatti cukorbetegségnél miket szabad enni?
- Akiknek terhességi cukorbetegsége volt/van, azoktól kérdeznék
- Ingadozó vércukorszint terhesség alatt (inzulinrezisztencia, terhességi cukorbetegség)
- A terhességi cukorbeteg kismamáknak mindenképpen hetekkel a szülés előtt be kell feküdni a kórházba? Részletek lent.
- GDM terhességi cukorbetegség