Terhességi cukorbetegség (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Terhelés az a 75gr-os szirup megivása... azt 1-2 szer csinálják a terhesség alatt.
A prof előszőr, amikor a terhelés 10 lett előírta, hogy egy hétig naponta 6-szor mérjem a cukrot R-D-E evés előtt és után 170-180gr diéta mellett... hát volt egy jó pár kiugró érték, volt 8, 9,9... ezeket akarta látni, szerintem ezért kevés az egyszeri cukormérés.
A HgA1c-t megcsinálták, az 3 havi cukorértéket mutatott, ott jó volt 5,8, de az átlag cukor már magasabb volt. A HgA1c-m azért volt szerintem még jó, mert a terhességem legeleje is benne volt és akkor még jó volt a cukrom.
Mi írt elő a doktorod hatszor? Terhelést?
Az átlaghoz HgA1c és fruktózamin vizsgálatot szoktak kérni.
Csatlakoznék én is hozzátok!
Második babámmal vagyok kismama. Az elsővel 7,8-as terhelési cukor eredménnyel a diabetológián kötöttem ki. És csináltam a szénhidrát diétát.
Most a 16. héten megcsinálták, és most már 8,64 lett a terhelés. Csinálom a diétát és mérem magamnak rendesen a cukrot minden nap legalább egyszer.
Az éhgyomri cukra magas, azt diétával igen nehéz lenne kezelni, mert azt éjjel a máj termeli. Ezt a professzor mondta.
Azt akartam írni, hogy a terhességi cukornál szigorúbban veszik az értékeket, mint normál esetben. Most még nincs 10-es cukra, de észrevétlenül besurran.
Szóval azt akartad mondani, hogy a reggeli cukra kicsit magas, de nem baj így a 15 hét környékén... nos, tapasztalatból mondom, hogy ez nem jó.
Nem akarok vitatkozni, de mi az, h "itt nem egyszerű cukorról beszélünk, ahol teljesen jó még a 10 is"? Nem értem, hogyan akartad ezt érteni. A 10es cukor semmikor - senkinek sem jó. Pláne ha 10, akkor biztosan nem "egyszerű".
A másik, h szó sincs nála 10es cukrokról, a harmadik, h az étkezés utáni cukrai jók, a te cukrod meg étkezés után ment fel 8 fölé. Nem?
Sajnálom, hogy ismét insulin lett a vége. De Te már tapasztalt vagy, tudod mit miért kell csinálni!
Fel a fejjel!
Alapjáraton nem ijesztgetem, de ahogy a terhesség előre halad, úgy fog emelkedni. Ha most nem "kezeli"
akkor gond lehet a terhességgel.
Nekem is elég jók voltak az értékek, néha néha 8 felé ugrott és elkezdték az inzulint, mert a diétára nem reagált. Lehetett látni, hogy mentek feljebb az értékek és az inzulint is hozzá kellett emelni. Ha meg nála már ilyen korán ennyi, mi lesz a 30.-ik hétnél? Itt nem egyszerű cukorról beszélünk, ahol teljesen jó még a 10 is, hanem terhességi cukorról...
budapesten lakom, de a cukrommal még sehol nem voltam, az előző terhességemnél csak a védőnő tanácsait követtem.
terhesgondozásra a jános kórházba járok.
köszönöm szépen ezt az információt is!
Azt hiszem ezt hívják károsodott glükoregulációnak, amikor emelkedett az éhgyomri vércukorérték.
Hol laksz különben? Hova jársz gondozásra?
sziasztok! ha megengeditek, szeretnék csatlakozni hozzátok...
röviden magamról: 37 éves vagyok és 15+3 hetes terhes második babámmal. A kislányom 15 és fél hónapos, persze tündéri :)
Amiért szeretnék csatlakozni: mivel Bogicával a terhesség vége felé a sok hízás miatt javasolta a védőnő, h.mérjem a cukromat (sokat híztam) - ami picit magas volt, ezért az utolsó 2 hónapban enyhe diétát tartottam, de egyébként minden problémamentes volt - a terheléses vércukor eredményem is rendben volt.
Most pedig 1 hete megtaláltam a vércukor mérőmet és elkezdtem mérni, és aggasztanak az eredmények: reggel, éhgyomorra 6,6 és 7,1 közötti értéket mérek minden reggel...Sajnos nem vagyok még elég tájékozott a témában (természetesen elkezdtem aktívan utána olvasni) ezért fordulok hozzátok: szerintetek aggódnom kell, keressek fel gyorsan orvost, vagy egyenlőre elég ha elkezdek diétázni?
Köszönöm!!!
Igen jól értetted...szülés után 10 hónappal tért vissza hozzám a kis cuki:)
Na mindegy, tényleg van benne valami, hogy csak tanulják:DDD
Nálam tuti az volt a probléma, hogy nem tartottam be a 6 hetes diétát szülés után...
De nemhogy nem tartottam be, de szinte csak édességeket faltam:((
Jól értem, h most nem is vagy kismama, és "visszajött" a cukorbetegség? Sajnálom :( Igenis meg lehet érezni a 10es cukrot, az asszisztens tanulja, te meg érzed sajnos :( Nekem a mai napig olyan hülyeségeket akarnak sokszor bemesélni a gondozóban, hogy kettéáll a fülem. Ez sajnos nagyon egyénreszabott betegség, jól ki kell ismerni magad cukor szempontjából, és te leszel sajátmagad legjobb orvosa!! :)
Kitartás!!!!
Kedves Kismamák és Anyukák!
Tudom, hogy az idő az, amiből a legkevesebb van Nektek, ha mégis lenne 5 max. 10 percetek, a szakdolgozatomhoz kérném a segítségeteket, 3 rövid kérdőív kitöltésével.
Szülésznőnek tanulok és ez nagy segítséget jelentene. Leginkább terhességi cukorbetegek írjanak.
Ha van időtök, írjatok egy e-mailt nekem a demeterv@hotmail.com-ra és akkor onnan küldök nektek egy levelet, amihez csatolom a kérdőíveket. Ki tudjátok tölteni a gépen és csatolmányban visszaküldeni.
Nagyon köszönöm!
Veronika
Az elsőnél nekem is... 26-16-10-4-3 így zártam.:( Csak most előbb kezdtük, már a 14.-ik héten.
Tudom, hogy a baba a legfontosabb :) meg talán egy kicsit vizesedem inkább ez aggaszt :S
További ajánlott fórumok:
- A terhesség jelei a fogantatástól számítva 2 hétig
- Terhesség alatti cukorbetegségnél miket szabad enni?
- Akiknek terhességi cukorbetegsége volt/van, azoktól kérdeznék
- Ingadozó vércukorszint terhesség alatt (inzulinrezisztencia, terhességi cukorbetegség)
- A terhességi cukorbeteg kismamáknak mindenképpen hetekkel a szülés előtt be kell feküdni a kórházba? Részletek lent.
- GDM terhességi cukorbetegség