Terhességi cukorbetegség (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Az Accu jó mérő, nekem is ilyen van. Az első terhességemnél vettem magamra itthonra. Az első babámmal 7,8 volt a cukrom. A másodikkal már 8,64. Én 165 grammos szénhidrát diétán voltam, gyógyszer nélkül.
Az eddigi értékeid teljesen jók, szerintem semmi indok az aggodalomra.
A mozgás a vércukorszint miatt, de amúgy is hasznos, meg jó! :) A kismamatorna abszolút jó, a séta is, s szerencséd is van most a szép idővel, használd ki!
Ha a diétát tartod, biztos, hogy nem lesz semmi gond! Ne is gondold tovább ezt a témát!
Boldog babavárást! :)
Az szerintem is tökéletes. Más a referenciatartomány cukros lötyivel, meg más a reggelizőssel, egy kicsit.
Igen, egy magánrendelésre járok ezzel kapcsolatban, illetve egészségcentrumba, de végülis ugyanaz. Mondták, h ne vegyek, hanem tőlük bérelhető, Accu Chek Active.
Nem tudom h azzal miért 7 alatt kell lennie, és benn miért 10,5 a határérték teteje. Oké, én egy csepp vérrel tesztelem, ők meg vesznek egy-egy ampullával, de attól még ugyanannyi az értékem, csak a tartomány más. És nem tudom miért.
Szia! Ugyan nekem nincs terhességi diabéteszem, ámde kétszer kellett menjek terhelésre, mert az egyik reggeli pisim mintáját - képzeld el - elcserélték egy terhespathológiás nőével, és nagyon durva eredmény jött ki belőle. Így, bár az újabb pisi már negatív eredményt hozott, mégis kérte a dokim, hogy biztos ami biztos ismételjünk terhelést is. És mindkétszer 7.8 alatt kellett lennie a 120 percesnek, a 60 percesre nem tudom a referencia értéket. Másodjára 60 és 120 perces is volt, és a 60 percesem volt 7.7, a 120 percesem pedig 6.7, mindkettőre azt mondta az orvosom, hogy tökéletes.
Írtad, hogy kaptál vércukor mérőt. A kórháztól kaptad? Lehet, hogy azzal mérve számít az az érték, amit mondtak, mert tudják, hogy azzal milyennek kell lennie, nem?
Sziasztok!
Elsősorban azzal nyitok, hogy igen, rákerestem, tudom, hogy van ilyen fórum, és azt is láttam, hogy "halott". Azért nyitottam újat, hátha újra belendül egy újabb, illetve hátha így hamarabb kapok választ a kérdésemre.
Azzal kezdeném, hogy jelenleg 21+4 hetes kismama vagyok. Terhesség előtt inzulinrezisztenciám volt (3*850mg Meforalt szedtem már akkor is). Emiatt a belgyógyászom a cukros lötyis terhelést már a 14.héten kérte, aminek az eredménye ez lett jan.23-án:
Glükóz terhelés 0' 4,0 mmol/L 3,5 - 6,1
Glükóz terhelés 120' 9,4 mmol/L * 3,1 - 7,5
Tehát már itt kiderült a terhességi diabéteszem. Gyógyszerszedés maradt. Kaptam egy vércukormérőt, hogy itthon naponta 1-1 főétkezés előtt, és az étkezés után 1 órával mérjem a cukrom, majd 3 hét múlva reggelizős terhelés. Ennek az eredménye ez lett febr.16-án:
Glükóz terhelés 0' 4,3 mmol/L 3,5 - 6,1
Glükóz terhelés 60' 6,1 mmol/L 3,1 - 10,5
Minden maradt a régiben, mérések és gyógyszer. Újabb 3 hét múlva ilyen eredményeim lettek a laborban reggelizős terhelés után, márc. 8-án:
Hemoglobin A1c. 4,7 % 4,1 - 6,2
Hemoglobin A1c 27,0 mmol/mol 20,0 - 42,0
Glükóz terhelés 0' 4,3 mmol/L 3,5 - 6,1
Glükóz terhelés 60' 6,6 mmol/L 3,1 - 10,5
Minden maradt tovább, gyógyszer, és mérések, 4 hét múlva kell mennem ismét terhelésre.
Tudom, h a terhesség előrehaladtával romlik/romolhat a cukor, azt is tudom, h mindenkinél reggel a legmagasabb a vércukorszint, ma mégis megijedtem.
Mondta a belgyógyászom, hogy étkezés előtt 5 alatt kellene lennie, étkezés után 1 órával pedig 7 alatt.
Tegnap reggeli előtt 5 volt, utána 1 órával 7,5.
Ma reggeli előtt 4,8 volt, utána 1 órával pedig 7,9.
A kérdésem az lenne, hogy mekkora folyamatos rossz értéknél jön az inzulin? Tudom, orvos válogatja, h ki mennyitől ad, de azért csak van egy átlag kb érték. Mert igazából nem érdekel, ha eljön/eljött az idő, h szúrnom kell magam, csak a babámmal minden rendben maradjon.
A másik kérdésem pedig az, h itthon miért kell 5 és 7 alatt lenni az adott értékeknek? Mert ahova járok vérvételre, oda a reggelizős vérvételre vinnem kell magammal a reggelit. Kvázi ugyanazt csinálom ott, mint itthon. Ott a terhelt mégis 10,5-ig jó.
Ill. várom ide az ebben szenvedő kismamikat, tapasztalatmegosztás, beszélgetés céljából.:)
Szia Móni,
igen, én diétáztam utána is, s úgy volt jó kétszer is a HgA1c-m... De hát így jártam... :)
Túl nagy előkészület nincs nálunk díszítés terén, mert nagy valószínűséggel sok nem maradna belőle 24-éig..., a kisfiúnk amit ér, azt meg is szerzi magának, előre izgulunk a fa miatt, hiába lesz asztalra állítva...
Nagyon szép karácsonyi együttlétet, ünneplést kívánok Nektek!
Szia!
Diéta mellett volt jó a 3 havid?
Én nem diétáztam.
Nagyon várják a gyerekek a karácsonyt. 2 naygobbik lányommal kidiszítettük a házat, kint még a fenyőfákat is kivilágítottuk. Egyfolytában karácsonyi filmeket nézünk.
Bella baba meg csodálja a díszeket.
És ti hogy készülődtök a karácsonyra?
Jajjj nem két órás a dietetikus.... :)
Hanem a kórházi dietetikus :) bocsi még korán van
Én mind a két babámmal inzulinon "éltem" végig.A második, 1,27 es cukorral született, szülés után átmenetileg visszaállt jóra a cukrom, majd elkezdett emelkedni, amikor étkezés után,sima odafigyeléssel és diétával a reggeli 6,2 az evés utáni 8,5 lett, nos akkor besokkoltam, hogy kell valamit csinálni, mert nem akarok gyógyszert... 2 hete kb norbizom, a cukrom stabilan éhgyomrira 4- 5,2 között, étkezés után egy órával-így kell mérnem- 5,1-6,2 között van és eszem édességet is :)
Valaki tudja, hogy miért 3 féle mérési idő van? 1 óra, másfél óra és 2 óra múlva, mi a különbség? Melyik a jó?
Szia Móni!
Nekem is jó volt a HgA1c, viszont volt terhelés is, ami megint borzasztó lett: 17,30 :( Szóval működik a hasnyálmirigyem, van saját inzulinom, de nem elég már... Így aztán marad a diéta és gyógyszeres is lettem... :(
S hogy vagytok máskülönben? Hogy készültök a Karácsonyra? :)
Szia!
Én is a 3 hónapos átlag alapján döntöttem úgy, hogy nem vagyok cukorbeteg. Annyira minimális volt az eltérés a terheléses cukorvizsgálaton és olyan szigorú diétára fogtak, hogy persze, hogy nem nőtt a babám megfelelően.
Neked mennyi lett a 3 havi átlag? Nekem 4,9. :)
Szia!
Ne haragudj, hogy így ismeretlenül írok neked, de olvastam, hogy aggódsz a baba miatt, ez természetes is, de nem kell!
Nekem is terhességi cukrom volt és csak diétáznom kellett. 7,8 volt a terheléses értékem. Majdnem minden étkezés után mértem a cukromat, még dietetikushoz se küldött el a nőgyógyászom, mert Keszthelyen lakom, ami nem oylan nagy város és a babámnak hála Istennek semmi baja nem lett. Az igaz, hogy születés után 2 hétig nagy volt az ijedelem, mert tüdőgyulladással született, de nem a cukrotól és szegénykémet majdnem gépre kellet kötni. Úgyhogy 2 hétig Zalaegerszegen voltam vel az intenzíven, ott meg nem tudtam számolgatni, hogy mit eszem. Őszintén a szülés után már nem is érdekelt, sőt azért, hogy minél több anyatejem legyen, egész nap almalevet ittam. Rengetg szénhidrát volt benne, de a babámnak a tej akkor aranyat ért. Nem is mértem meg a cukrom akkor. Aztán hazajöttem itthon megmértem, elég sokat ettem és 1 órával volt 7 körüli és 1 hónap múlva visszaállt a cukrom. Azóta a háziorvos nem terhelést csinál, hanem a 3 havi cukorértékből megnézte, hogy kell-e diétáznom, az jó lett.
Azért írom le neked ezeket, mert én is nagyon aggódtam. Nekem ő a harmadik kislányom és az első 2-vel nem volt iylan gondom, úgyhogy én is csak a rosszat tudtam olvasni. De ne aggódj, minden rendben lesz.
Hol laksz?
Hány hetes vagy? Hányadik babád lesz?
Szia,
Móni
Szia!
De régen beszéltünk. Jól vagytok? Gondolom már a te kisfiad is óriási és tündéri.
Hogyhogy megmaradt a cukorbetegséged?
Nekem úgy nézték meg, hogy a vérből ki lehet mutatni a 3 havi átlagcukrot és az jó lett. Néha megmérem itthon is és az is jó szokott lenni. Diétáznom sem kell. Legalábbis a háziorvoa ezt mondta a 3 havi alapján.
Neked hogy nézték meg, hogy megmaradt? Még szoptatsz? Mert akkor olyasmi a szervezet, mintha még terhes lennél, ha nem szoptatsz már biztosan visszaáll.
Szia,
Móni
Én a rosszabb esetek közé tartozom, 7,21 volt az éhgyomri és 18,24 a terheléses, erre igen sok inzulin és 210 CH-s diéta. S nekem állandóan volt keton a vizeletben. Viszont teljesen egészséges (56cm-es és 3560 gr-os) kisfiam született.
A cukorbetegség viszont megmaradt, gyógyszerrel :(
A tegnapi vizsgálaton a dokihoz vittem 24 órás vizeletet és keton volt benne. De azt mondta, hogy minden rendben van. Most böngésztem egy kicsit a neten és a keton nem jelent jót.
Kezeletlen cukorbetegség vagy akár éhezés következtében jelenik meg a vizeletben. 180gr CH-os diétára fogtak. Éhes nem vagyok, de teljesen más kajákat eszem mint régen. Járt már valaki így?
Nekem éhgyomi: 4,3 a 120 perces pedig 8,0.
Emiatt diétára fogtak, mert a 120 perces értéknek 7,8 alá kell mennie. 60 percest nem néztek.
Az éhgyomri mindig jó: 4,5 és 5,2 között szokott lenni.
Jujj szegénykém, tarts ki. A pöttyök is elmúlnak ám hamar. Ma megyek a nőgyógyászhoz kíváncsi vagyok, hogy ő mit fog mondani az értékekre. Mindig szigorúan fog engem, lehet azért, mert már 10 éve ismerjük egymást.
További ajánlott fórumok:
- A terhesség jelei a fogantatástól számítva 2 hétig
- Terhesség alatti cukorbetegségnél miket szabad enni?
- Akiknek terhességi cukorbetegsége volt/van, azoktól kérdeznék
- Ingadozó vércukorszint terhesség alatt (inzulinrezisztencia, terhességi cukorbetegség)
- A terhességi cukorbeteg kismamáknak mindenképpen hetekkel a szülés előtt be kell feküdni a kórházba? Részletek lent.
- GDM terhességi cukorbetegség