Tényleg sokba kerül az egészséges táplálkozás? (beszélgetős fórum)
:)
Nem offolni akartam a fórumot, és értem mit mondasz. Sajnos így igaz.
És a leg"viccesebb", hogy azok is, akik nem tehetnék meg, még Ők is ilyenekkel tömik maguk.
Gyarló az ember! :) Közte Én is :) Bárcsak lenne mindenkinek elég ereje változtatni.
Gratulálok, hogy Neked volt, és elismerésem mindenkinek, akiben van elég elszántság hozzá.
Talán az egyre több jó példa meghozza nem csak a kedvet, de a kitartást is hozzá.
Csak minél többet beszélni kell róla :)
Szia!
A bevásárlást is én csinálom, meg a főzést is. Így maximálisan az van enni, ami a hűtőben van. 1részt, mivel én lisztérzékeny vagyok, és párom sem igényli, h 2 felé főzzek, csomó mindenből elhagytam a lisztes rántást, habarást. Ez máris egész sok felesleges szénhidrát, és zsiradék. Ha pld zöldbab levest csinálok, akkor nme liszttel habarom, hanem dúsabbra főzöm a levest, és simán tejföllel felfőzöm.
Fűszerkeverékeket elfelejtettem. Vettem mindenféle szárított fűszernövényt, és csak azokkal ízesítek. Ha húst sütök, akkor jó alaposan befűszerezem a husit (csirkecombra pld a 2féle hagymán kívül még legalább 5féle szárított fűszer megy), és semmi zsiradékot nem teszek alá, úgy sütöm ki! Csupán egy kis vizet öntök alá, alaposan lefedem alufóliával, és először lassú tűzön sütöm, h jól átpárolódjon, és közben jól be is vegye a fűszerek ízét is, és csak a végén tekerem fel a sütő hőfokozatát, h megpiruljon a hús. Amíg párolódik, annyi zsír kisül belőle.... Amikor elkezdtem így sütni a húsokat, akkor jöttem rá, h mennyire sok felesleges zsiradékot használunk. Hagymát pld úgy dinsztelek, h kevés olajon, viszont megsózom. Lassú tűzön azt is, és fedő alatt. Sokkal kevesebb olaj kell alá.
Figyelni kell, h zsírszegény tej legyen otthon, zsírszegény sajt, tejföl. Vaj helyett vmi jó minőségű pld Flóra margarin. Sovány felvágottakat kell előnyben részesíteni, kevés tésztaétel, több főzelék. Főzeléket is étkezési keményítővel sűrítek.
Nekem az az elvem, h párom diétájában vannak dolgok, amik nem lennének igazán fogyaszthatók (pld tepertő, szalonna, stb) . Viszont valljuk be. Ezek finomak (ő imádja). Megmondtam neki, h azt is ehet, de csak pár szemet, 1 szeletet, és nem mindennap! Egy életen át lemondani vmiről, amit imád az ember, az kínzás.... És lehetetlen is. Csak bezabálás a vége, meg diéta elhagyás, ha teljesen kivonom a kajájából. (a fogyókúráknál is ezért buknak el legtöbben)
Zöldség, gyümölcs mindig van otthon. Szendvicset is úgy készítek neki, h teszek bele saláta levelet is, paradicsomot is, paprikát is. Így aztán hamarabb el is telítődik, finom is, és kevesebb is elég.
Kenyér, pékárú szinte csak teljes kiőrlésű, vagy legalább korpás....
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Természetesen ez is igaz. Tudom, hogy vannak olyan emberek, akiknek szó szerint nincs mit enniük, ők nyilván nem válogathatnak, örülnek, ha bármilyen étel kerül az asztalukra. Nagyon sajnálatos egyébként, hogy nagyon sok ilyen család van ma Magyarországon (is).
Nyilván ez az egész téma nem ellenük szól, inkább azoknak az embereknek szeretném egy picit felnyitni a szemét, akik megtehetnék, hogy egy kicsit egészségesebben élnek, de nem teszik, inkább kólát meg cigit vesznek abból a pénzből, amiből almát vagy répát is lehetne...
Ezt a hasonlítást én is pont így értem. Ráadásul ez ott is úgy van, ahol mondjuk átlag család, van munka minimálbérért, és a legolcsóbb termékeket veszik meg. Vasárnap sütnek a 4 fős családnak sütit, vagy a 10 fősnek mert jönnek a nagyszülők. Szerintem esélyük nincs a pénzükből tk lisztből, nyírfacukorból, diab lekvárból sütni.
de nem is kell a sütiig menni. ha otthon süti a tk kenyeret egy 4 tagú szegény család. (meg kell venni a gépet: 14.000 Ft, esélyük nincs rá, de tegyük fel, hogy mégis) Ők valószínűleg reggel és este is kenyeret esznek, mert nincs pénzük arra, hogy sajtokkal, zöldségekkel, felvágottakkal, sonkával ezt kiváltsák). Így a kenyérgyártás is drága... sosem értettem, ha annyira az egészségünket akarják védeni, és az egészségtelen ételekre plusz adót vetettek ki, akkor az egészséges ételek áfáját mndjuk miért nem csökkentik...
Ez nem csak a magyarok sajátossága. Az osztrák "sógorok" is non-stop esznek. Tapasztalatból mondom, mert már 5,5 éve élek itt.
Információim szerint a Kelet-/Délkelet-Ázsiai emberek esznek mennységet tekintve viszonylag keveset.
Egyáltalán nem drágább, sőt. Mondjuk nekem nincs kertem, viszont minden szombaton a piacra járok. De először leírnám azokat az élelmiszereket, amit már jó ideje (hónapok óta) nem veszek.
ízesített joghurtok, túró rudik, készen vásárolható pudingok, poharas gyümölcsös rizsek, Tele vannak tartósítószerrel, cukorral, drágák és alig van a dobozba. Ezeket a pultokat kikerülöm. Nem iszom gyümölcsleveleket, üdítőket, egyéb csomagos édességeket, kekszeket, nápolyikat, fornettiket, lekvárokat. Helyette viszont veszem a natúr joghurtokat, kefirt, 12%-os tejfölt, túrót. Ezekből némi gyümölcs hozzáadásával remek „édességek” készíthetőek. Nagyon ritkán eszek kenyeret, helyette abonett, itt is megvárom az akciókat, egy zacsival sokáig elég. Nekem nagy kedvencem a zabpehely, minden reggel zabkását eszem. Pl. 500 gr zabpehely 200,-Ft. Csak csirke húst és halat eszem, némi tojást, viszont kolbászt, virslit, felvágottat egyáltalán nem. Tele vannak sóval, tartósítóval, húst alig tartalmaznak és drágák, már amiben hús is van legalább 60%-ig. A vásárlásaim nagy része zöldség és gyümölcs. Mindig én főzök, a főzelékek nem drágák, nem kell agyon rántani, nem kell hozzá kenyeret enni. Ragozhatnám estig is. Nem drágább és kész.
Az egész csak nézőpont kérdése! Lehet, hogy most sokakat megsértek ezzel, de itt "mértékegységeket" kevertek páran össze!
Szerintem nagyon is igaz az, hogy az egészségesebb táplálkozás drágább.
Csak nem mindegy, hogy mit hasonlítunk össze. Ha valaki igazán szegény, és nincsen pénze, az (nagyon remélem) nem chipset, meg mekis kaját eszik, és nem kólát iszik.
Mégis egészségtelenül étkezik, mert az olcsó (telített zsírsavakban gazdag) margarint ken a (fehér) kenyerére, (tejből készült) vaj helyett. Olcsó, mindenféle adalékkal "szennyezett" felvágottat tesznek az asztalra, (érthetően drágább) minőségi helyett.
És hát ott a nagy ellentmondást szító bio (öko) zöldség, gyümölcs, és feldolgozott ételek garmada. Érthetően! sokkal drágább ez is. Az már sajnos tényleg alkalmanként igaz, hogy "hamisítják" sokan. Ez alatt azt értem, hogy lefizetik az ellenőrző szervet (emberét), vagy csak szerencsének köszönhetően éppen megússzák. De valamennyire mindenképpen jobb, és kevesebb kemikáliát tartalmaz, hisz mindenki nem csalhat. (itt gondolom szerencse kérdése, hogy Te épp melyiket vetted meg)
Tehát ez lenne az egészséges, és ez is sokkal drágább.
Persze-persze, termeld magad akció, meg hasonló hangzatos szlogenek, de ne feledjük, panelba ez se megoldás.
Összességében sokkal drágább az egészséges életmód, de nyilván aki a chipset, csokit, cigit, piát és had ne soroljam (sajnos van sok) dolgokat cseréli le sokkal kevesebbre és egészségesre annak tényleg spórolás lesz az életmódváltás.
Ezt a kettőt semmiképp nem szabad összekeverni, hisz óriási különbség van köztük. Csak hogy ezt a "szlogent" nem azokra értik elsősorban akik halálra képesek enni magukat, hanem, akinek a napi betevő is megterhelő, mert az sajnos igaz manapság, hogy az étkezés a legdrágább. (bár az egészséggel vetekszik, de ha tudnánk egészébe nézni, akkor az egészséges élet már fél egészség, és fele annyi gyógyszer költség)
sziasztok
hol lehet ennyiért teljeskiőrlésű lisztet venni? én még nem találtam 500 alatt kilóját :(
Neked is nagyon igazad van, korábban én is tapasztaltam, hogy attól, hogy valamire rá van írva, hogy egészséges, attól még korántsem az. Sokáig kerestem cukormentes müzlit vagy kukoricapelyhet, és nemigen találtam! Erre szerintem az a megoldás, ha az ember magának kever müzlit. Zabpehely, árpapehely, búzapehely kapható natúr formában nem túl drágán, lehet tenni hozzá aszalt gyümölcsöt vagy olajos magvakat, és kész a müzli. ;)
A pékárukkal meg sajnos tényleg az a helyzet, hogy ami "barna", az még nem feltétlenül teljes kiőlésű lisztből készült, és főleg nem feltétlenül egészséges. Sokáig kerestem a "tökéletes" barna kenyeret, de nem találtam meg. Ezért inkább én sütöm. Csak a párom eszi, hetente kb. egy 60 dekás kenyér fogy el. Korábban heti egy kiló fehér kenyér nem volt elég.
Sajnos az én tapasztalatom, hogy bizony drága.
Mert az egészséges étkezéshez hozzátartozik a változatosság is.
Nekem PCOS miatt muszáj megfelelően ennem, és figyelnem.
Úgyhogy sokszor tapasztaltam ahhoz hasonlót, hogy , dejó 19 Ft a teljes kiőrlésű zsemle...persze, azért mert 50% búzaliszt és 10% teljes kiőrlésű lisztből készült..vagyis ugyanolyan egészségtelen. Tehát ha összetevők alapján választjuk a valóban egészséges ételeket, és változatosak akarunk lenni, és finom ételeket készíteni, bizony drága..
A legtöbb(tisztelet a kivételnek) jó áron kapható egészségesnek, reformételnek mondott étel, sajnos valójában nem az, ha elolvasod tüzetesebben.
Ilyen például müzli is...a jó áron kapható tele van cukorral, rengeteg cukorral. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó rohadt drága, és nem finom..
de azért én is próbálkozom..
Nálad a pont! :-)
Én is azt tapasztalatom, hogy a sok konzum kajából sokkal többet kell enni a "jóllakásig", mint a minőségi alapanyagokból készítettekből. Bár a minőségi drágább ugyan, viszont amiatt, hogy kevesebb is elég belőle több hozama is van - fogyás, jobb közérzet, bizonyos betegségek esetleges megszűnése v. könnyebben való viselése.
A kert művelés csak egy opció lenne. Ha szerintük drága az egészséges kaja (pl. zöldség/gyümölcs), akkor ezt-azt megtermelhetnének, és azzal meglenne a mozgás is, máris megvan az egészséges életmód. (Vagy legalábbis közelít.) Én csak erre céloztam.
Egyébként semmi bajom nem lenne a szemétevésükkel, ha nem siránkoznának folyton, és nem úgy néznének ki, mint a zombik. Pedig ugyanolyan körülmények között élnek, mint én (hasonló a fizetésük, nem dolgoznak többet). Lenne lehetőségük fittebben élni, csak nem veszik hozzá a fáradtságot.
Az egészséges táplálkozást, vagy nevezzük inkább változatos táplálkozásnak, sokan lenézik a környezetemben. Nem értik, mit kell nekem szaladgálni a piacra gombát, cukkinit, céklát, spenótot venni heti szinten, amikor ott az óóócsó krumpli, liszt, oszt lehet azzal is főzni. Ez tény, de 1. csömöröm van tőle, 2. nem is igazán egészséges, 3. szeretem a színes és változatos ételeket, szeretek főzni és enni, nemcsak krumplis tésztát.
A nagyokos spórolók meg behozzák a lemaradást bőven a cigivel, piával, egyéb dolgokkal, amire én nem költök. Ezt imádom a legjobban: úgy spórol, amjd meggebed, aztán havi 50 euró elmegy cigire, meg azért legyen meg a napi, kétnapi sör, kóla, csipsz. Sokra megy a spórolásával. Csak nehezebb kimondani: utálom a spenótot, inkább a másik a hülye, meg a pazarló.
További ajánlott fórumok:
- Imádok mozogni és egészségesen táplálkozni
- Mi számít ténylegesen egészséges táplálkozásnak?
- Ti hogyan táplálkoztok egészségesen?
- Cukorbetegek, inzulinrezisztensek, ti vigyáztok arra, hogy a gyerekeitek is egészségesen táplálkozzanak? Ha igen, mennyire?
- Az egészséges táplálkozás szerintem...
- Fogyás egészséges táplálkozással