Tengerimalac a háztartásban - tapasztalatok, élmények? (beszélgetés)
Szerintem tök mindegy,mit mondanak: amit megeszik,az jó neki és kész.
Nekünk volt korábban egy hörcsögünk,ennek az átlag életkora átlagosan másfél év.Na neki aztán adtunk a száraz kenyérhajtól elkezdve a főtt levestésztán (!) át mindent. Megduplázta az átlagéletkorát.
Sziasztok.3hét mulva érkezik a malackám,Dumbó,képet töltök fel a naplómba.Tenyészetből való,kisfiu,de szeretnék mellé majd egy lánykát is.Ha esetleg közületek lesz valakinek,nyugodtan jelezzen.Angol rövidszőrü érdekel,lehetőleg tricolor szinbe.:)
De meg amugyis jövök még ide csevegni :).
Én amíg olvasgattam az egyik kezemből adogattam Malackámnak a füvet...:D
Most is itt küzd érte,nem is hagy írni...:)
Csak nemtom mi lesz vele télen,mert mondjuk a répát és az ubit se nagyon kedveli...:/
Olyan válogatós...mindig csak a zöld...:D
Am azt nem értem,hogy az előző malackámnak adtam tényleg mindent...még száraz kenyér héjat is,és sose volt semmi baja...most meg már mindenre kitalálnak valamit,hogy ez nem jó.az nem jó nekik...:S
Pedig az a malackám 8 évet élt...
Az enyém is füvezik :) imádja
Amikr tudok, szerzek neki. Itt felém elég nehéz a sok autó miatt alakótelepen. Általában anya küld fel, és nagyi a kertből hazai zöldség zöldeket.
Amíg ilyen van,addig a bolti cucc nem is kell neki
Ugy tervezzetek a terrariumot vagy a ketrecet, hogy amennyire csak lehet, nagy legyen. Hiaba irjak szakertok es szakertoknek tunni akaro pl. konyvirok, hogy ennyi szer ennyis kell...van minimalis meret, ami az allatok (egy fajon beluli allatok) lelketol, vermersekletetol nagyon fugg, egyvalami azonban biztos: tul nagy nem lehet. Igaz, hogy altalaban szokas oket kiengedni, futtani, de a legjobb olyan helyen tartani oket, hogy ha az ember pl. nyaral, es a szomszed vagy barat ad nekik enni, es ezek nyilvan nem engedik ki, akkor akar ket hetig is jol erezzek magukat odabent.
Hazilag is lehet kituno ketrecet kesziteni nekik: rendelesre nagyon olcson keszittetheto femkeret, egy valosagos femrudakbol vagy pantokbol allo negyzet, amelyet jo a sarkoknal vinklivasakkal megerosittetni, ezt az egeszet le kell festeni, es kivulrol drottal raerositeni olcson kaphato nagyobbszemu drothalot, amely korrozioallo bevonatos. A femre egyszeruen ra lehet drotozni ezt, es a drotvegeket a legvegukon vissza kell hajtani, hogy ne szurhasson, valamint a drothalo- szeleket ugy allitani, hogy ne serthessek az allatokat...nagyobb szemu drothalo eseteben turelemmel vissza lehet hajtogatni az elvagott szalakat.
Miutan ez megvan, az egeszet egy szinten rendelesre, de az olcsosag kedveert akar hazilag eloallitott nagyon alacsony, kb. 10 cm magas akvariumba lehet allitani, amelynek az alja legyen inkabb matt uveg, amely nem csuszik, igy jobb valamivel az allatoknak...de ez nem igazan lenyeges. Az akvarium szeleit jo pl. koszoruko- darabbal eletleniteni. Az akvariumba allitas lenyege ugyanaz, mint a kaphato ketreceke: tisztitaskor csak ki kell emelni a felso, keretes reszt.
Az lyen ketrec lenyege, hogy pl. lakatos muhelyben nagyon olcson heggesztik a vazat, a drothalo is olcso, kis akvarium is, igy valoban sokkal olcsobb lehet, mint egy bolti, valamint a boltokban gyakran csak eleg kicsiket lehet kapni, mert jobban eladhatoak a kicsik, mivel az embereknek tetszik, hogy nem foglal helyet. Nagy elony tehat, hogy igy jo nagyot lehet kesziteni.
Lehet emeletet is kesziteni benne: ehhez eletlenitett uvegcsikok kellenek bizonyos magassagban, es ezek koze johet pl. vastagon lakkozott deszka, amelyet szinten hozza lehet drotozni a drothalohoz jopar helyen. Az uvegcsikok lehetove teszik, hogy fent is legyen nekik pl. fureszpor, szena.
Vessetek meg érte,de én nem vettem nekik terráriumot,igazából annak idején nem is nagyon tudtam,mihez kezdjek velük.Egy barátnőm szülinapjára vettük páran közösen,és mikor elhoztuk őket az akvarisztikából,nálam voltak egy estét,másnap adtuk oda.De sajnos a macska miatt nem tudta őket megtartani,aztán bevállaltam őket.
Miután nálunk is lett szaporulat :-),külön tettem őket.A kislányt egy olyan tömör műanyag,sötétkék tejesládába,mint ami a boltokban van,a másikat meg egy sűrű rácsos,szintén bolti ládába,amibe asszem' zöldségeket szoktak tárolni.Én nem vettem rajtuk észre,hogy rosszul éreznék benne magukat,nagyon kis interaktívok voltak mindig,sosem féltek,ha fentről nyúltam be hozzájuk.Csak oda kellett nyujtanom a tenyeremet,és más pakolták is bele a kis mancsukat,hogy vegyem ki őket :-).Elég sokat voltak kinn,délután 4-től durván este kilencig,szabadon jöttek-mentek a szobába,sosem csináltak a szőnyegre.A szekrény alá vonultak vissza,ha kicsit pihenni akartak,oda raktunk be nekik egy olyan szőnyeget,amire nyugodtan piszkolhattak.De volt olyan is,hogy az ágyamon rohangáltak :-).Tök aranyosak voltak: leültem az ágyamra,elvoltak,aztán egyszer csak oda jöttek,felugrottak az ölembe (vagy felágaskodtak,hogy vegyem fel őket),összegömbölyödtek a lábamon,aztán aludtak :-)).De vittem ki őket az udvarra is füvezni :-)).
Azt olvastam, az nem jó, mert nem látnak úgy át az üvegen. Ha meg felülről nyúlsz be mindig értük, azt támadásnak vehetik, és félni fognak.
Az enyém is jobban van mióta ketrece van. Igaz az akváriumban keveset volt, mert hamar kinőtte.
akkor nem vagyok nagyon elmaradva.
Pufinak is elgörbül.
Kicsinek hanyagoltam cseppet, ezért nagyobbak mint kell. De úgy látom ez őt még nem akadályozza a mozgásban.
egyedül meg nehéz leharcolnom, tartani és még vágni is. mindig félek, hogy belevágok és neki az fáj...c ezt szerintem megérzi, mert utálja
Azért egyre jobban sikerül, és már ő sem ficánkol közben annyira.
Ketrecben sokkal jobban érzi magát egy malacka...azt is ajánlják inkább.
Az enyém is abba van, persze sokat van kint rohangászni...:)
Nekem is volt már malackám,de tök máshogy viselkedett...annak adtam mindent enni is,nem aggódtam így mindenen,nem is volt sose baja,sőt elég hosszúéletű volt...
Am azóta Manikám nem csinja azt...
Arra is gondoltam lehet csak fel volt puffadva a fűtől,vagy ilyenek...:/
De mindenképpen dokihoz viszem,ha azt látom,h valami nem ok vele.Nem kockáztatok...:)
Kicsit megnyugodtam,h nem csinja már...
Fiú...de nem láttam rajta semmit,megnéztem...:/
Azóta amúgy elmúlt,de épp most is azt csinálja...:S
Nagyon elnyúlik...Tiszta lapos.:S
Így kifeküdve én nemláttam még malacot...:S
Lehet ő már csak ilyen?:S
Ilyenkor mindig úgy félek,hogy baja van,azt másnap mintha mi sem történt volna...:S
Pedig nem adok neki más kaját ilyenkor se.Nem értem.
Hát nem tom,szerintem Manikám nem fázik...bár neki nincs törcsije...:(:S
Kint fekszik a polár takarón a szobába,bár sokszor a hideg földön,de nem tom miért ott...a szekrény alatt...Ha a helyére betennék törcsit,akkor az csupa pisi-kaki lenne...:S
Fiú v. lány??? Most hallottam, hogy a fiúknak időnként ki kell tisztítani a végbélnyílását...
Nézd meg, hátha ez a gond....
Az én malackám is sokat fekszik mostanában, de ő szerintem inkább a hideg elől bújik be a törölközője alá...
Sziasztok!
Jó lenne ha valaki tudna segíteni...:(
Malackám ma feltűnően sokat feküdt...étvágya változatlan,szaladgált is nemrég,de nem szokott ennyit feküdni...És mikor fekszik egy kis idő után nyöszörög és hátra nyujtogatja a hátsó lábát.
Meg kakilás közben is nyöszörög...:S
Mitől van ez?Mi lehet a baja? :(
A hörcsögömnek kimért rágcsálótápot szoktam venni és most 1-2 napja kivételesen a malacomnak is adok belőle vegyesen a tengerimalac táppal, mert abból már kevés van és a napokban nem tudok elmenni venni...
Ezzel még nem lenne gond, mert az van benne amit ehet (kiv. a szotyi, de azt kiválogatom belőle), de előbb észrevettem, hogy kimászott a táptartó dobozból 1-2 kicsi fekete bogár... Átválogattam, többet nem találtam benne.. (a doboz am. zárt)
Lehet valami baja az állatoknak, ha esetleg abban is volt amit korábban adtam nekik? Nagyjából átszoktam nézni, nem láttam benne semmit, de sose lehet tudni!
Mitől kerülhet a tápba bogár? Friss táp, nemrég vettük...
:S :S :S
sziasztok
hoyg vagytok?tengerimalackáitok?
milyeink jól vannak,pulyki megint hízott :(
azért mert hirtelen másik kaját kaptak tápban,mert tönkre ment a tápjuk mikre lett másik amire addig kaptak sajnos dagika lett:S :)
de lassan fogyizik csak kicsit kell.
Ugy eszik a tököt :) céklát na meg a petrezselymet ma is be nyomtak sokat!!
Cinike meg megint szét szedte a száját,de anya "SZEGFŰSZEGES KAMILLÁS VÍZZEL BOROGATJA így javul"
azt mondták jobb lesz hamarabb gyógyul és tényleg :)
na akkor még félidőben van, nem aggódok
amúgy is vigyázok rá nagyon :)
További ajánlott fórumok:
- Milyen háztartási munkát végeztél legutoljára?
- Vegyi árú, háztartási papír áru, egyéb(pl seprű)
- Van valakinek tapasztalata Tesco márkájú háztartási gépekkel kapcsolatban? (Kávéfőző, mikró, ilyesmi)
- Használ/használt valaki a dízeles kocsijába háztartási olajat? Mik a tapasztalatok? Olyan, mint a bio dízel?
- Mik a tapasztalatok a "BEKO" mosógépekről, vagy más háztartási gépeikről?
- Mik a tapasztalatok a Russell Hobbs háztartási/konyhai gépekről?