Tejből mit lehet csinálni? (tudásbázis)
Sajt:
kell hozzá 6l tej, kb. 1 dl fokhagymával érlet ecet(bárhol kapható). A tejet addig melegíted míg elkezd fölesedni, amikor már ezt nem tudod szétfújni akkor beleöntöd az ecetet, figyeled hogy mennyire csapja ki, tovább melegíted, én lassú tűzön szoktam, és feljön a tetejére akkor elzárod, vásznon keresztűl leszűröd és hagyod hogy csöpögjön egy fél órát, órát, azért figyeld nagyon ne száradjon ki és ne is tocsogjon a savóban. Akkor már meg van a sajtod. mi csináltunk sajtformát lukacsos fémből aljára, tetejére fából vágtunk kör alakú tetőt és ebbe teszem bele a sajtot, jól lenyomkodot és a tetejére követ teszek, így be a hűtőe másnapig, akkor kiveszem és kész a natur sajt. Ha gondolod lehet ízesíteni is.Mielőtt sajtformába teszed . Fokhagymát reszelhetsz bele, lilahagymát + sóval is ízesítheted, zöldhagymával, kaporral vagy amivel gondolod.
:)))))A kövezés elmarad,én tényleg olyan 30-40 dekás darabokban gondolkodtam:)
Valóban nem szoktam forralni,bár az utóbbi időben nagyon ritkán veszem.
Még nem olvastam el nehari, de láttam neten o hogyohh át ez kell bele meg ez meg az meg stb és feladtam
nah nem magamat külföldre xd
Wani, Böbbenet!
Kövezzetek meg érte, amiért mertem ajánlani hamykának az én módszeremet.
Eszembe nem jutna direk sajtot csinálni bolti tejből, de ha már úgyis összement, minek dobnám ki?
A módszer működik, láthatjátok a fotón.
Ez egy pici kis darabka sajt lesz, ne nagy tételben gondolkodjatok!
Szerintem Ti a bolti tejet nem is szoktátok forralni, ezért nem találkoztok azzal a jelenséggel, hogy összemegy forralás közben. Én még ilyen maradi vagyok, hogy még azt is fölforralom.
A mostani bolti tejből én sem tudok sem sajtot, sem egyebet csinálni.
És házitejből amúgy is sokkal finomabb! :D
Ha forralás közben összemegy /vagy forr.nélkül megsavanyodik/, akkor simán!
Kár lenne kidobni, legalábbis nekem nem szokásom.
Elolvastad a naplómban? Ott mindent leírtam és megmutattam.
hamyka,
bejegyzésedből arra következtetek, hogy bizonyára nem nézted meg a "receptem" és a fotóm.
Vagy ha igen, akkor viszont én vagyok a hibás, mert nem vagyok eléggé érthető.
Ennél egyszerűbb talán a világon sincs, mint ez a módszer.
Az összement tejből készíts házilag sajtot.
Nézz be a sütéseim-főzéseim sk. naplómba, a 76. bejegyzést olvasd el.
sőőt!!
van hogy darálok mákot is vele cukorral és mákos tészta így :DDDD
Nah én azért kérdeztem hogy jo-e a rendes cukor is,mert megtudom darálni és olyan lesz mint a bolti porcukor :D
Megmondom őszíntén még életemben nem vettem porcukrot (max kaptam :D), kristály cukrot szoktam venni és megdarálni, van itthon mák darálom, már régi de még jó :)
Itt van kicsit részletesebben az intelligens krémes:
Hozzávalók:
8 db tojás,
1 liter tej,
4 csomag vanilás cukor,
20 dkg margarin,
20 dkg cukor,
20 dkg liszt,
1/2 citrom reszelt héja.
Elkészítés:
A margarint felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, a reszelt citrom héjat, a tojások sárgáját.
Ezeket jól elkeverjük, majd hozzárakjuk a lisztet és 2 dl tejjel símára keverjük, majd fokozatosan, folyamatos keverés mellett, hozzáöntjük a maradék tejet.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és beleszórjuk a vaniliás cukrot.
Óvatosan összekeverjük az előzőekben elkészített masszával. (Nem kell megijedni: egy híg keveréket kapunk!)
Ezt az egészet beleöntjük egy kb. 5 cm magas szélű közepes, kivajazott és lisztezett tepsibe és előmelegítés nélküli sütőben 45 perc alatt, közepes hőfokon megsütjük.
A krémesünk akkor jó, ha a villát beleszúrva a közepébe, nem ragad rá a tészta.
A sütő ajtaját 30 percig TILOS kinyitni!
Ha kihült, felkockázzuk, porcukorral meghintve tálaljuk.
Elvileg jó lehet rendes cukor is. De én mindig porcukorral csinálom.
A vaniliás cukrot a tojás fehérjével keverd össze, úgy egy picit finomabb! :)
rendes cukor nem jo ami nem porcukor??
5 csomag vanílíás cukrot bele?? nem lesz az tulsok? :D
Gyors és intelligens krémes recept
20 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 8 db tojás sárgája és 5 csg vanilliás cukrot habosra keverünk.
Hozzáadunk 9 evőkanál lisztet majd 1 liter tejet és végül a 8 tojás fehérjét.
Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, 10 percig forró sütőben teljes lángon, majd 30-35 percig közepes lángon sütjük.
A sütési idő betartása nagyon fontos!
További ajánlott fórumok:
- Értem én, hogy járvány van, de mit lehet itthon csinálni hónapokig, ha minden bezár?
- Meg lehet csinálni!
- Mit lehet csinálni egy olyan anyóssal, aki úgy viselkedik, mint egy féltékeny szerető?
- Köldöksérvvel mit lehet csinálni?
- Tudna nekem segíteni valaki hogyan kell kecsketejből szappant csinálni lépésről-lépésre?
- Házi tejből vajat hogyan kell csinálni?