Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Házi tejből vajat hogyan kell csinálni? fórum

Házi tejből vajat hogyan kell csinálni? (tudásbázis kérdés)


16. Arel (válaszként erre: 15. - C6973617d3)
2013. febr. 18. 12:34
Próba megvolt, eredmény klassz. Valóban nem lett sok, de úgy tűnik még tejszín volt a vége is. És tk. elég gyorsan elkészült egy mixeres rázópohár segítségével. Biztosan érdemesebb egyszerre nagyobb mennyiséget csinálni, ezek a kezdő szárnypróbálgatásaim. Köszi az eddigi segítséget!
15. c6973617d3 (válaszként erre: 14. - Arel)
2013. febr. 18. 08:18

Azt, hogy mikortól tejföl, azt sajnos neked kell kitapasztalnod, én úgy mondanám, amíg folyékony addig tejszín, később már tejföl.


Ha kimondottan vajat szeretnél, érdemesebb tejszínnel próbálkozni, mert így (tejből) lassan jön össze a vajra való.

14. Arel (válaszként erre: 13. - C6973617d3)
2013. febr. 18. 06:49

Szia!

Köszi a tanácsokat!

Most már összegyűlt kb 1 dl a hétvégén, úgyhogy ma újra próbálkozom a köpüléssel. Valóban sok oldalon leírják, hogy miképp kell köpülni, sajnos a tejszíngyűjtésről nem találtam infót (azaz meddig tejszín, mikortól már inkább tejföl).

13. c6973617d3 (válaszként erre: 12. - C6973617d3)
2013. febr. 15. 16:53
És ezt a zsíros tejszínt kell ráznod zárt edényben, vagy keverned turmixxal, míg eléred a kívánt vaj állagot.
12. c6973617d3 (válaszként erre: 9. - Arel)
2013. febr. 15. 16:45
Holnapra már felemelkedik a zsírosabb rész, a tejszín.
11. c6973617d3 (válaszként erre: 10. - Arel)
2013. febr. 15. 16:44
Kicsapódik benne a zsír, kettéválik, :) vaj és iró. A neten rengeteg oldal van, ahol részletesen leírják, hogyan kell vajat köpülni.
10. Arel (válaszként erre: 8. - C6973617d3)
2013. febr. 15. 16:30
Esetleg van arra is tipped, hogy mitől lesz a végén kenhető állagú?
9. Arel (válaszként erre: 8. - C6973617d3)
2013. febr. 15. 16:29
Köszönöm! Akkor a mai tejet hagyom állni, és meglátom, hogy hogyan sikerül.
8. c6973617d3 (válaszként erre: 7. - Arel)
2013. febr. 15. 16:25
Szobahőmérsékleten kb 2 nap, leszedet a tej fölét és köpülheted a vajat. A végén leszűröd és a kivált zsiradékot formába teszed.
7. Arel (válaszként erre: 5. - G.Garbo)
2013. febr. 15. 13:59
Hagyjam békén. OK. Hidegen vagy melegen? És mennyi ideig?
6. a78c2ff918 (válaszként erre: 5. - G.Garbo)
2013. febr. 15. 13:59

Nem is kell turmixgép.Én úgy csináltam,hogy leszedtem a tetejéről,kis műanyag dobozba tettem,ráztam pár percig és kész is volt a friss vaj,már ment is a kenyeremre.De ez nem egy hű de nagy mennyiség...:)

(viszont fini:) )

2013. febr. 15. 13:16
Ne főzd fel! Hagyd békén, a tetejére feljön a tejszín. azt leszeded, majd berakod a turmixgépbe és kész a vaj.
2013. febr. 15. 13:05

Itt kérdezd meg. Valaki biztosan tud válaszolni.

Hétpróbás konhatündérek gyülekezôhelye.


Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink:

3. c6973617d3 (válaszként erre: 2. - Arel)
2013. febr. 15. 12:55
Ha felfőzöd, akkor az már nem alszik meg.
2. Arel
2013. febr. 15. 12:35
Konkrétabban miután megvettem a tejet (háztól), akkor melegen kell hagyni állni, hogy feljöjjön a tejszín? 2 liter esetében ez mekkora mennyiség? Lehet ebből már vajat csinálni? Vagy érdemesebb felfőzni, és még egy adagot hozzágyűjteni? Meddig áll egyáltalán így el a tejszín?
1. Arel
2013. febr. 15. 12:33
Házi tejből vajat hogyan kell csinálni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook