Tanító-/tanár nénik, beszélgessünk! (beszélgetés)
Sziasztok!
Tanítókat és tesitanárokat keresek szakdolgozatom kérdőívének kitöltéséhez! Téma: Talajtorna alsó tagozaton (esetleg felső tagozat is lehet)
Szia!
Én idén kezdtem el HEFOP-ozni, angolt tanítok egy gimiben. Egy évben 35 ilyen órát kell tartanom az 'emelt' csoportomban. A tapasztalataim nagyon frissek, kb. 2 hete csinálom. Az van, hogy maguk a projectek nagyon jók, nagyon jól kidolgozottak, érdekesek, színesek. Tőlünk nyelvesektől nem áll távol ez a módszer, hiszen már régóta használjuk, csak nem ilyen koncentrált változatban. A gyerekek nem nagyon szeretik, azt mondják, hogy ők normális angolt akarnak, nyelvtannal. Úgy érzik, hogy ezeken az órákon nem tanulnak eleget. 11.-esek, nyilván nem ehhez szoktak az elmúlt években. Én azt gondolom, hogy ez az anyag tökéletes lenne szakkörre, de nem az órarendi órákra, hanem + angolként. És valóban, nem lehet értékelni a szokásos módon őket, csak csoportokban. És ez bizony nem mindig igazságos.
akkor jo :)
megnyugodtam, ha nem kuszkodnek. Tudod, nekem mar az apro harmasvonal is sok!
koszi, egyetertek
(bar 5os vonalrendszerben 6-7eveseknek kicsit tulzas a hangjegyiras sztem)
Bocsánat, igazad van.
A zenei tagozaton már elsőben elkezdik a szolmizációt, alap ritmusokat, a dalkincs pedig javarészt gyermekdalokat tartalmaz, körjátékokat, és egyszerű népdalokat. És igen, az lenne a legfontosabb, hogy a gyerek szeressen énekelni. fontosabb, mint hogy mennyire tisztán vagy mennyire pontos ritmussal énekli a dalt. Ha megszereti az éneklést, a többi készség jön majd utána, szinte magától.
zene és az éneklés egyidejű az emberiséggel. A zene nem más, mint a csend és a hangszerek hangjának ritmusos váltakozása, mely érzelmet vált ki az emberből. A muzsika évezredeken keresztül fejlődött, változott.
Elődeink óriási népdalkincset és zeneszerzőink óriási műzene kincset hagytak ránk. Így vált az általános műveltség részévé. Egyetlen egy ember tudása sem teljes, ha nem foglalkozik a zene hallgatásával, művelésével.
Napjainkban a modernizált és városiasodott világ zenei műfajai, mint például a rock és a disco, valamint a különböző változatú poszt-modern "dallamok", melyek gyakori esetekben depressziót is kiváltanak hallgatóikból, teljesen elveszik az emberek figyelmét a népzene és a klasszikus értelemben vett dallamok varázsától.
Kodály a maga korában ezt még idejében észlelte, és megalkotott egy olyan zenepedagógiai módszert, mely az embert már óvodás korától neveli zenei készségeinek megőrzésére, továbbfejlesztésére. Ehhez a népzene az alap, s a azok az alkotások, melyek a népzene szellemében keletkeztek. Kodály, tudta, hogy az emberi hang a közös éneklés lehet a mindenki számár elérhető zenekultúra alapja. Célja a zenei írás-olvasás elsajátítása volt, s ehhez eszközként a relatív szolmizáció szolgál.
Ez a Kodály módszer, melyet a világ számos országában használnak a gyerekek zenei nevelésére. Mivel minden nemzetnek célja értékeinek megőrzése, zenei hagyományainak ápolása és továbbadása.
Azért írtam csak le, hogy zeneileg képzett az egész család, szóval hogy el tudjuk dönteni, van-e hallása és ritmusérzéke. Egyikkel sincs baj...
Minket a zenei tagozaton elsőben szerintem javarészt csak kórusban énekeltettek, a Kodály-módszernek ez az egyik lényege, nem? Megszerettetni az éneklést, nem megutáltatni...
Ahol én voltam általános iskolai gyakorlaton, ott ha a gyerek legalább ritmus szerint elmondta a szöveget, akkor kaphatott 4-est is, és azért ez nem olyan rossz, szerintem.
Beszélj azzal a tanító nénivel, mit és hogyan vár el a gyerekektől, mik a módszerei, stb.
A zenei hallás és a ritmusérzék nem egy és ugyanaz azért, és mindkettő fejleszthető.
Az egyedül éneklést én a középiskolában nem szorgalmazom, pontosabban nem kötelező, de jó jegyért bármikor lehet egyedül énekelni. Amúgy osztályszinten szoktunk dalolni, és szívesen is énekelnek így a diákok. Általánosban sajnos muszáj, mindenütt megkövetelik szinte a gyerektől, hogy az osztály előtt énekeljen, és sokan ennek "köszönhetően" meg is utálják az éneklést.
biztos, hogy tanitofuggo. Nincs fogadooraja? Mondd el, hogy fel a gyerek.
Emlekszem, nekunk jo enektanarunk volt. Az egyik lany 4es volt enekbol, pedig egy dalt sem volt hajlando enekelni, csak a tanar megkerdezte, hogy mihez lenne kedve: Beatricehez volt :)
Mivel o tanitotta a torit is, a "sztalin jott a harckocsikon" nagyon bejott neki is:) pedig kozepkoru volt
Az én fiam pedig egyáltalán nem botfülő, és azt írta be az énektanító, hogy nem tudja sem a szöveget, sem a ritmust - ehhez képest 2 éves kora óta nármit visszatapsol... Férjem és én is zeneibe jártunk, anyósom és sógornőm zenetanár, látnánk, ha le lenne maradva, de egyáltalán nincs. Ellenben sírva rettek az énekórától.
Ezzel a tanítónővel még sosem sikerült beszélnünk, mivel nem ő a miénk.
elsősöknél norméális szerintem hogy nem mindent kapnak ki,mármint könyvet,de ha én jelzem hogy szeretném ha valamelyket hazahozná a gyerekem,akkor hazaküldik,feltéve ha nem ép javítandó könyv.Beszéld meg a tanítónénivel,nektek kell közös nevezőre jutnotok ...
Nekem énekügyben mindíg szuper tanítóim voltak szerencsére,mert én a gimit is úgy kezdtem hogy felálltam,és elsirtam magam,tele volt zenesulisokkal az osztály .Ott is megoldható volt a dolog.Nálunk még nem hallottam hogy egyedül kellett volna,inkább közösen énekelgetnek és a botfülü fiamnak szép értékelése van,reális,sőt az általam vártnál jobb..
Sziasztok!
A "Kisiskolás problémákban" kérdeztem valamit, de nem tudom, fog-e ott valaki válaszolni, ezért itt is megkérdezném, ha nem baj, az alsós tanítóktól, hogy mi az elsős tananyag énekből?
Muszáj a gyerekeknek egyedül kiállni az osztály elé énekelni? Mi van azzal a gyerekkel, aki szégyenlős? Mi van azzal a tanítóval, aki ezt egyáltalán nem tudja kezelni? ...
Szolmizálni mikor kezdenek el? (Mert ők még nem.)
Az normális, ha az ének-könyvet és füzetet a tanító magánál tartja, és nem is látom, mi az anyag, hol tartanak benne? (És segíteni sem tudok a gyereknek ily módon? ...)
Külön tanító tartja az énekórát, nem az, aki az osztályfőnök is.
Kedves tanárok!
Tanít valaki kompetencia alapú programmal?
Ha igen írja meg legyenszíves a jó és a rossz oldalát.
Köszi:egy anyuka:)