Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Szoktatok -e otthon magokat csíráztatni, mik a tapasztalatok? fórum

Szoktatok -e otthon magokat csíráztatni, mik a tapasztalatok? (tudásbázis)

❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
2009. máj. 4. 11:23
nekem most pár naposak A csíráim, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy jó ez a három szintes tál. A legalsó bebolyhosidik vagy mi mintha penészedni akarna a legfelső pedig száraz marad, gondolom nem kap elég nedvességet. Cserélgetem őket de nem az igazi. A búzának is több a gyökere, mint a csírája pedig a múltkor amikor még nem ebben csináltam tök jó lett. Lehet, hogy inkább szétrakom őkeet egyenként.
425. Zarahell (válaszként erre: 424. - Lucy in the Sky)
2009. ápr. 30. 19:44
:P Ez nagyon jól hangzik, amit írtál! Asszem, ki fogom próbálni! :)
2009. ápr. 30. 19:21

Nagyo finomak.

Amikor először csíráztattam, nem volt hozzá tálam, egy sima tányérobn oldottam meg a dolgot, a tányért meg, mert nincs sok hely egy kollégiumi szobában a távollévő szobatárs ágyára tettem le, meg aznap beleült másik szobatárs haverja. =)

Egyik kedvencem: tejfölbe egy kis méz, egy kis mustár,retekcsíra, aztán ezt kenyérre vagy zöldtésztára meg saláta hozzá, nyamm.

423. emagdi (válaszként erre: 422. - Doboseva)
2009. ápr. 30. 16:58
hajrá, hajrá, majd írd meg hogy sikerült!:)))
2009. ápr. 30. 12:46
Sziasztok! Végre vettem én is rendes csíráztató tálat, három részeset. Van búza, vöröskáposzta és brokkoli magom, úgyohgy mától rendszeresen csíráztatás. Eddig csak a búzát próbáltam, az nagyon jó, remélem a többi is be fog válni.
421. loch ness (válaszként erre: 420. - M.gery)
2009. ápr. 30. 11:56
Naponta 2x mostam át. A csíráztatótálon az volt a haszn. ut., hogy fedjem le valamivel, hogy párában csírásodjon. De előfordulhat, hogy penészedik... Kösz. Elő is fordult. Akkor megpróbálom pára nélkül. Kösz szépen a tanácsot!
420. m.gery (válaszként erre: 417. - Loch ness)
2009. ápr. 30. 11:15

Nekem a lucerna még nem szőrösödött be, úgyhogy elképzelhető, hogy ez kezdeti penészke volt. Én nem szoktam letakarni, naponta kb 3x átmosom.

Próbáld legközelebb így meg, és sztem nagyobb sikerrel jársz!

419. Zarahell (válaszként erre: 414. - 2d5a00656a)
2009. ápr. 30. 11:13
Jobban esik az embernek, ha tudja, hogy egészséges is, amit eszik. :)
418. Zarahell (válaszként erre: 416. - Emagdi)
2009. ápr. 30. 11:11
Ezt megjegyzem! :) Jól hangzik! :)
2009. ápr. 30. 10:56

Sziasztok!

A tanácsotokat kérem. Pár napja kezdtem csíráztatni búzát és lucernát), csíráztatóedényben. Beáztattam, öblítettem, lefedtem tányérral, hogy párában legyen, ahogy az edényre volt írva. Ki is csírázott szépen, aztán egyik reggelre az összes gyökért apró, fehér szőrök borították. Gondolom, kezdődő penészedés volt. Ugyanis le lehetett törölni róluk, tehát nem a gyökérhez tartozott. Megettem azért párat, nem éreztem penészes ízt, de érzékenyebb gyomrúaknak nem merném adni. Mit csinálhatok, hogy ez ne forduljon elő? És ez vajon tényleg penész volt?

A másik kérdésem: ugye gyökerestül meg lehet enni a kicsírázott magot, nem csak a csíráját?

Előre is köszönöm, ha valaki válaszol!

416. emagdi
2009. ápr. 30. 10:09

ha budapestiek vagytok, menjetek el a herbaházba (stadionoktól nem messze a körút mellett van, www.herbahaz.hu), na ott aztán minden olyan csíráztatandó magvat vehettek amit csak el bírtok képzelni:)) (még azt is kiválaszthatjátok, hogy melyik gyártó termékét veszitek:))

egyébként minden más "reform" termékből is óriási a választék.

415. m.gery (válaszként erre: 414. - 2d5a00656a)
2009. ápr. 30. 09:58

Sziasztok! Apropó köles!

Képzeljétek, vettem kölespelyhet. Meleg tejbe kellett bekavarnom, pár perc alatt bedagadt. Tettem bele mézet, és aszalt barackot, és az volt a vacsim. Hát nagyon nyami finom volt. Olyan tejbegríz fílinggel.

2009. ápr. 29. 20:52

Egyszerű bioboltban veszegetem a xv. kerületben:)

Nm vagyok nagyon rákattanva csak normál szinten,és a kölköcskéimbeis tolom:)Minden reformosat megesznek/kölesfasírt itt a fórumon most a sláger nálunk nagyon bejött pl.és krémek/pl padlizsán,csicseri.../pirítóssal.Én főleg ezeken élek, ők pedig kiegészítőként fogyasztják a normál fehérjés kajálás mellé/kétfélét főzök/Mindent kipróbálok amit írtok és mindig fincsi:)Ha odakeveredek a biovásárba biztos bevásárolok:)

413. Zarahell (válaszként erre: 412. - 2d5a00656a)
2009. ápr. 29. 20:44

Ó!!

Akkor én kistanonc vagyok még.. :) Nem kóstoltam még ezeket.. Csak a lucernát. De az nekem meg ízetlen volt. A vöröshagymát nekem is ajánlották, hogy csíráztassam, mert nagyon finom. :) De most van 5 féle magom, azokat eleszegetem egy ideig. Mondjuk az egyik, a zöldborsó az nagyon nem volt finom..

Hol szerzed be egyébként? Egyszer bementem egy bioboltba, aztán volt összesen 2 féle magjuk.. :( Teljesen csalódott voltam.

Aztán tavaly az Öko-bio fesztiválon sikerült vennem még.

Tényleg! Ha érdekel ilyesmi, akkor nézz utána ennek, mert nagyon különleges termékeket lehet kapni ott! Lesz most megint nyáron! Én nagyon jól éreztem magam! :)

2009. ápr. 29. 20:17
Hát lesz rajta egy szürkésbarna lepel ami már nem guszta.Deén 2-3 naposan már megeszem úgyhogy nem várom be.A retketén erősnek találom nálunka vöröshagymaés a mu ngóvbab a nyerő és persze a lucerna,bejött még a vöröshere és a brokkoli..:)
411. Zarahell (válaszként erre: 410. - 2d5a00656a)
2009. ápr. 29. 20:13

:) Mi az a leplesedés?

Én csak azt vettem észre, hogy ilyen furcsa nyálkás lesz, pedig öblítem napi kétszer, rendesen..

Nekem a retek a kedvencem! Hamar kibújik, meg eleve a kedvenc zöldségem! :)

410. 2d5a00656a (válaszként erre: 409. - Zarahell)
2009. ápr. 29. 20:06
A görögszéna fincsi:)A napraforgót meg ne is várd megmert megleplesedik/vagy valami ilyesmi nevettaláltunk ki rá:)/
2009. ápr. 29. 19:59

Köszönöm szépen a válaszokat! Már tegnap is akartam írni, csak p o n t akkor dobott le ez a hülye net, mikor megírtam a választ...

Nem tudtam, hogy lehet hántoltat is csíráztatni, legközelebb akkor azt veszek. :) Köszönöm az infót!

Modjuk a napraforgónál mindig az áll fenn, hogy mikor egy kicsit kibomlik, és elkezd csírázni, rájárok, és soha nem jutok el addig, hogy egy jó kis napraforgócsírás pirítóst csináljak, mert elfogy addigra.. :)

Most bepróbálkozom megint a napraforgóval, meg teszek még görögszénát. :)

408. 2d5a00656a (válaszként erre: 404. - Zarahell)
2009. ápr. 29. 18:14

ÓH LÁNYOK!Mindenki ezzel szenved:)De már válaszoltak helyettem!Hamupipőke effektus!

Hántolt napraforgó:)

407. m.gery (válaszként erre: 405. - Emagdi)
2009. ápr. 29. 08:10
Köszönöm a tájékoztatást!!! :)
406. emagdi (válaszként erre: 404. - Zarahell)
2009. ápr. 28. 18:30

én is ezt kérdeztem nemrégiben:)

valóban volt már róla szó, de megspórolom neked a visszaolvasást: nincs rá csodamódszer, vagy egyesével leszeded a héjakat, vagy eleve hántolt magot kezdesz csíráztatni:) (nekem is van még egy fél csomag héjas magom, ami csíráztatásra vár, de nem sok kedvem van hozzá, mert tudom hogy sokat kell majd vele szöszölni)

405. emagdi (válaszként erre: 403. - M.gery)
2009. ápr. 28. 18:29

hát a bűzafű és a búzacsíra is a búzából "készül" :))

csak előbb csíra lesz, aztán fű:)

(csak azért tudom ezt a búzafű nem emészthető dolgot, mert már bennem is felmerült, hogy fene fog búzafű prést venni, majd leturmixolom aztán hajrá, kész a búzafű lé. akkor szóltak, hogy az nem lesz jó, ne csináljam, ha nem akarok bajt. de a csírában még nem alakultak ki azok a rostok, amik a füvet alkotják.)

2009. ápr. 28. 15:10

Sziasztok!

Én sűrűn szoktam csíráztatni! :) Szeretem! :)

Viszont hátha van köztetek, aki tud nekem segíteni abban, hogy a napraforgót hogyan kell jól csíráztatni?

Mert egyesével szoktam lehúzogatni a héját, mikor már kinyílik annyira, hogy le lehet. Ha tovább várnék, leesne magától?

Van erre valami sztenderd mód?

403. m.gery (válaszként erre: 402. - Emagdi)
2009. ápr. 28. 14:43
Na, ezt nem tudtam. De akkor a búzafű nem más, mint nagyra csírázott búza? Azt hittem az valami másmilyen mag.
402. emagdi (válaszként erre: 401. - M.gery)
2009. ápr. 28. 13:18

állítólag a bűzafüvet nem jó turmixolni, mert a fű rostjait nem tudod megemészteni, sőt sértik a bélfalat.

ezért szokták a bűzafüvet speciális préselőn préselni, ahol csak a leve jön ki.

szóval vigyázz azzal a fű turmixolással!

(vagy edd meg még akkor, amikor zsenge, csíraszerű:))

401. m.gery (válaszként erre: 400. - 2d5a00656a)
2009. ápr. 28. 12:07

Kipróbálom én is nagyobbra megnövesztve, sőt lehet, hogy le is turmixolom!

A mostani lucernám jó lesz, holnapra ehető méretűvé nő!

2009. ápr. 26. 21:20
Most már veszek búzát ,mindenki dícséri:)
2009. ápr. 26. 21:18

Sziasztok Magosok,

a napokban elfelejtkeztem egy tálcányi búzacsíráról s mire észbe kaptam, kb 4 cm-nyi hosszú tüskeszerűségre nőtt meg a csírája. Persze hogy megkóstoltuk. Olyan finom, olyan édes! Próbáljátok ki!

398. 2d5a00656a (válaszként erre: 397. - Emagdi)
2009. ápr. 26. 17:47
:o)
397. emagdi (válaszként erre: 396. - Vaczila)
2009. ápr. 26. 08:39

hát, lehet, de:

1. miért penészedne bele? az ember általában figyeli a csíráztatott dolgait (ha másért nem, hát mert naponta kétszer le kell öblíteni), szóval nem igazán tudnak szerintem durva állapotok kifejlődni az edényben.

2. azért azt is el lehet mosni/sikálni.

ennyi erővel mondhatnánk, hogy a műanyagnak a repedéseiben meg megtelepednek a baktériumok (hasonlóan mint az egyéb műanyag konyhai eszközökön).

de szerintem felesleges ezen ennyit pörögni, jó a kerámia is, a műanyag is, vagy akár az üvegtálka:)))

a lényeg, hogy növekedjen benne a fincsi csíra:)

❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook