Szerintetek mikor aratják a tarhonyát? (tudásbázis)
OK :)
ooooOOOOo A 4 nagyot holnap jó elültetni, az 5 kicsit meg ma délután.
Tehát általad bizonyítást nyert, hogy amit eddig leírtam, az mind a valóság.:-)
Köszönöm, hogy a hitetlenekkel szemben megvédtél.:-)
Biztos, hogy tarhonya ültetvény volt?
Mert ha igen akkor hozzátok telepíteni kell a terhonyabogarat, hogy a nem arab betüket kiválogassa.
Válogatás után nem tud írni, sem Japánul, sem Kínaiul, de még Oroszul sem.
Igen.
Hinnye-hunnya!, tar a honya,
Nincsen haja, hogy befonja,
Bánatában (tériszonya
sincsen neki) sötét ló nya-
-kába ugrana, de Ó! nya-
-valyás ellép… nincs zokszó, nya-
-fogás: „Mért nem hajashonya
vagyok, netán galagonya?!”
Némán tűri, gazdasszonya
Szafttálalja: „Egyél, Szonja!”
Forrás: Google kereső, "hajashonya" szóra
Kép is van hozzá.
Maga a recept:
Kapros gyöngytyúk vajas lúdgége tésztával
Hozzávalók:
6 személyre:
1 db gyöngytyúk, 8 ml olaj, 1 db vöröshagyma, pirospaprika, 1 db zöldpaprika, 150 g gomba, kapor, 1 db paradicsom, 1 pohár tejföl, 40 g liszt, 100 ml tejszín, 280 g lúdgége tészta, 40 g vaj, só.
Elkészítés:
A gyöngytyúkot megtisztítjuk, feldaraboljuk. A tisztított, finomra vágott vöröshagymát olajban megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal beletesszük a megmosott gyöngytyúk darabokat. Fedővel letakarva, mindig csak kevés vizet hozzáadva pároljuk. Sóval ízesítjük. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a kockára vágott, megmosott zöldpaprikát, a kockára darabolt gombát, kevés sóval ízesítjük, majd a friss, apróra vágott kapor felét is. Majd beletesszük a héjától megtisztított, kockára vágott, kimagozott paradicsomot. Végül tejfölös habarást készítünk, dúsitjuk a tejszínnel, és hozzáadjuk a vágott kapor másik felét. Állandó keverés melett hozzáadjuk az ételhez, néhány percig mérsékelt tűzön forraljuk. A sós vízben kifőzött lúdgége tésztát olvasztott vajra téve átforrósítjuk, és külön edényben adjuk a gyöngytyúkhoz. Tejföllel meglocsolva, és kapor levéllel díszítjük
Persze ne legyünk igazságtalanok a lúdgégével kapcsolatosan, ezért:
Csigatészta, csiga, lúdgége
ünnepi húslevesbe főzött tészta.
Úgy készül, hogy gyúrt (→ gyúrt tészta), vékonyra kisodort tésztából apró rombusz alakú darabokat vágnak, s ezeket egyenként szövőborda darabra vagy → csigacsinálóra fektetve → orsóval vagy e célra készült fa, ill. fém penderítővel feltekerik. Lakodalmi levesbe sok kell belőle, ilyenkor a rokonság nőtagjai összegyűlnek csigacsinálóba. Csigatészta készítésével és piaci árusításával az alföldi városokban szegény asszonyok foglalkoztak. Csigatésztaként megformált bordás haluskából a palócok → kifőtt tésztát is készítettek. – Irod. Ecsedi István: A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása (Debrecen, 1935).
Bár senki nem kérte, de mivel szóba hoztad, így álljon itt egy penne recept:
Tejszínes-gombás penne
Kategória: tészták
Elkészítési idő: 15-30 perc
Nehézség: elhanyagolható
Hozzávalók
25 dkg bajor füstölt sonka
30 dkg szeletelt gomba
vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
só, bors, oregano
500 g penne tészta
Elkészítés
A Penne tésztát sós vízben kifőzzük. A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, rátesszük a szeletelt füstölt sonkát és a gombát. Hozzáadjuk az 5 gerezd összezúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük sok oreganoval. Kevés vizet öntünk rá és kis lángon kb 30 percig főzzük. Összekeverjük a kifőtt tésztával és a tejszínnel. Tűzálló tálba tesszük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal és pár percre a sütőbe tesszük.
Jó étvégyat.
Timi, erről nem beszél a Fáma, hogy a Penne és a Lúdgége bokrokra is veszélyes lenne a tarhonyabogár. Mivel "távólabb" van a kutatóktól a Nyírség, így az ottani viselkedésükkel még nem foglakoztak behatóan.
Köszönik viszont a figyelem felkeltést, hogy a kutatásukkat milyen írányba terjesszék ki.:-)
Az észrevételeiteket, a központi faxszámukra, a Tarhonyabogár kutatóknak címezve.:-))
Izlandi tudosók kimutatták a múlt század végén, hogy a tarhonyabogár, csak az elhagyatott helyen lévő betütésztafára telepszik rá.
Előnye viszont van a tarhonyabogár betütésztafára településének, mert állítólag a nem arab ábécé szerinti betűket, a termésből simán kiválogatják.
A mai aratással már elkéstél, a tarhonya aratása, ha ültetésre szánják a magját, csak február 13-án 00:00-24:00 -i elfogadható.
Vannak egyes élőlények, akik még a másnapon aratott tarhonyát felhasználják, de azt már leginkább csak étkezési célra érdemes.
A szájhagyomány szerin az április 31-én aratott tarhonya, már emberi fogyasztásra teljesen használhatatlan. A minőségtanúsító Intézetek hivatalos mérése szerint, egyenesen káros anyagokat tartalmaz az emberi szervezetre. Ezért ezt az aratási napot ki kell hagyni. Május 1-én a májusfa állítással egyidőben viszont újra lehet kezdeni, ez már a második termése a tarhonyának. A legújabb fajták egy éven bellül 4 szer fordulnak termőre és pont ez okozza a galibát, hogy az évenkénti 365 nap, maradék nélkül 4-el nem osztható egészszámot ad. Bonyolult képlettel számolható ki, hogy az alap február 13- hoz képest melyik napokra esik az aratásra ideális órai időpont.
Matematikusok foglalkoznak vele, de nem tudnak közös nevezőre jutni, mert úgye a percek vonatkozásában is gond van, sőt mindenkit megnyugtatok, hogyy a másodperceknél is. Ezért a másik 3 aratásnál, elfecsérelt idő van, mivel később kezdik és korábban fejezik be a biztonság miatt. Ezen termelés kiesés pótlását, még nem sikerült megoldani.:-)
A tarhonyabogár, azért hasonlít a szentjánosbogárra, mert a családfájuk egy azon törzsből származik.
Mivel a szentjánoskenyér, /másnéven papsajt/ is hasonlít a tarhonyára, csak az egyik vadon nő, mig a másikat termesztik, de erről már többen írtak.
Védekezés ellenük nagyon egyszerű, amennyiben a farokrésznél jobb oldalról hajdinakásával bekenjük a tarhonyabogár szagló szervét, így nem tudja a tarhonyavetést kiszagolni, és áttelepszik a szomszédba. Az egyszerű védekezést egy picit neheziti, hogy a hajdinakása felhordása csak nagyító alatt végezhető el, amihez bizony minden tarhonyabogarat meg kell fogni és nagyító alá tartani. A megfogásnál arra kell ügyelni, hogy a hűvelyk és a kisujjunk közé kell becsipni a potroháját, mert akkor a szaglószerve kinyilik automatikusan. Mint érdekesség más ujjak használatánál ez nem fordul elő és nem tudjuk a hajdinakását megfelelő helyre juttatni.
Hogy abba biztossak lehessünk, hogy a szomszédba fog a művelet után áttelepűlni, ezért legjobb, ha vederbe gyűjtjük és magunk gomdoskodunk a helyszinváltásról.:-)
Természetesen csak akkor, ha teljesen érett !!!!!!
( Ha-ha-ha....)
:) :) :)
További ajánlott fórumok:
- 160, -Ft=1 CHF Szerintetek lesz ebből valami? És mikor?
- Ettetek már rakott tarhonyát?
- Hogyan készíted a tarhonyát?
- Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan kell tarhonyát csinálni? Olyat szeretnék amilyen az éttermekben van, sötét barna.
- Hogy készítsem a - Virslis tarhonyát -?
- Rakott tarhonyát szeretnék csinálni, bele tehetem a tegnapról maradt pörköltet?