Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Svédországi magyarok topicja! fórum

Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)

❮❮ ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... ❯❯
5367. prospero (válaszként erre: 5366. - Hzsu)
2014. ápr. 14. 14:08
Köszönöm nektek a válaszokat, végre van infóm!
5366. Hzsu
2014. ápr. 14. 00:04
Az Orange groupot SEMMI KEPPEN SEM ajanlanam!!!es en is lattam ezt a riportot a tv2- n, nagyon jo riport. Vszont a most jelen levö media törveny miatt nem tudtak teljesen pontosan prezentalni a törtenetet. Ha apolo vagy akkro keress egy masik közvetitöi ceget, ha jol tudom eleg sok van belöluk. Az egeszsegugyben el lehet helyezkedni, persze ha van nyelvtudas.
5365. René13 (válaszként erre: 5364. - Prospero)
2014. ápr. 13. 19:06

A TV2 Napló c. műsora részletesen foglalkozott a témával . A riport címe a következő volt:

" Legyünk óvatosak a külföldi munkakereséssel "

Az Orange Group magyarországi képviselete az Orange Kft. ápolónőket közvetített Svédországba. Több embert vágtak át, mint amennyit nem.

A műsor még elérhető a TV2 honlapján.

Mindenki döntse el, hogy érdemes-e belevágni....

5364. prospero (válaszként erre: 5359. - Hzsu)
2014. ápr. 13. 18:30
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni tőletek: szívesen mennék Svédországba dolgozni, szakképesítésem is van, előtte még nyelvet is tanulnék. Van egy cég, Orange-Group, akik fizetik itthon még a tanfolyamot is. Az lenne a kérdésem, esetleg tudtok-e valamit erről a cégről, nem átverés-e, stb, a neten véleményt szinte egyáltalán nem lehet róluk találni sehol, így jutottam el ide. Minden válaszért nagyon hálás lennék!
5363. Joshx
2014. ápr. 13. 02:25

Ma olyan dolog tortent ami miatt majdnem sokkot kaptam! Parom mamajat 3 napja mutottek mert rakbeteg ezert a tudejenek egy reszet el kellett tavolitani. 71 eves a mamma. Szoval egy eleg komoly mutotetrol beszelunk majdnem 4 oras volt. Erre ma (szombat) 3 nappal a mutet utan kozlik,hogy a mamat Göteborgbol atszallitjak egy hozzank kozelebb eso korhazba! Mondom mi? Egy sulyos beteget aki epp labadozik es nagy a fertozes veszelye minek szallitgatnak 150 km-t a mutet utani 3ik napon?! Valasz : KELL AZ AGY! Azt hittem,hogy felrobbanok. Aztan erre mar csak plusz az,hogy szerencsetlennek nagyon nagy fajdalmai vannak ugyanis MASODIK NAP elvettek az osszes komoly fajdalomcsillapitot es leb@sztak neki az asztalra egy doboz alvedont! A jo krva anyjukat! Megfenyegettem a Sahlgrenska-t ha emiatt szovodmeny lep fel azonnal feljelentem oket! Ha kell elmegyek Brusszelbe csak hogy megtudja a vilag mi zajlik itt.....A vilag egyik legmagasabb adojat fizetjuk ezen az elatkozott helyen van egeszseg biztositas es ennek ellenere minden eltoltott nap a korhazban 100 Kr-ba kerul meg nincs eleg hey! Undorito! Moralisan elfogadhatatlan amit itt muvelnek.Hagyjak az embert szenvedni! Persze mert ez a koltseghatekony nehogy mar megegy påse fajdalomcsillapitot az infuziora tegyenek.....Szepen gyulnek ezek az esetek aztan ha elhagytam ezt a crap land-et akkor majd szepen megirok mindent. Ilyenkor nagyon sajnalom,hogy Sved vagyok de legfokepp azt,hogy ide koltoztem... :(

Bocs mindenkitol de ezt le kellett irnom....

5362. edinamarton (válaszként erre: 5351. - Badra7)
2014. ápr. 12. 16:13
nekem már a következő héten sikerült,de kérdezz meg mindent pontosan,főleg a pénzt, ne hogy úgy járj,mint én,mert buta voltam :)
5361. Judyt91
2014. ápr. 12. 14:17

Sziasztok,

barátom már majdnem három éve Goteborgban dolgozik és most úgy néz ki, hogy sikerult lakást szereznie. így én is készulnék utánna vizsgaidoszak után, talán júniustól. Tudom, hogy svéd nyelv nélkul nehéz az elhelyezkedés, fix munkát úgyse keresnék, mivel majd úgyis haza kell jonnom. otthon gyerekvigyázással, takarítással keresek pénzt suli mellett és meg szeretném kérdezni, hogy nem tudtok e véletlen magyar vagy szlovák családokról, akiknek szukséguk lenne mondjuk ilyen segítségre, legalább addig míg kint lennék. Minden infot és tanácsot elore is koszonok, minden jól jon, mivel nem tudom, hogy mukodik ez svédeknél :)

koszi

5360. virag32 (válaszként erre: 5359. - Hzsu)
2014. ápr. 12. 13:20
Egyetértek.Svédtudás nélkül szinte esélytelen,németül alig beszélnek itt.Ausztriát,Németországot javaslom.
5359. Hzsu (válaszként erre: 5358. - 5d248a7b29)
2014. ápr. 12. 13:17

Szia!

Ha nemetul beszel,akkor inkabb okyan orszagokban probalkozzon,ahol az az anyanyelv.Itt szinte 0,1% eselye van munkat talalnia ha nem beszel svedul.a nemet nyelv itt semmit sem er,. ( mar az angol se sokat ) :(

Sok sikert! Szep napot!

2014. ápr. 12. 12:32

Sziasztok!

Sziasztok! A fiam, 24 éves, és már 2 éve, nem tud elhelyezkedni, mert nem veszik fel sehová. Lassan mindenhol közmunkásokkal helyettesítik a dolgozókat.

Szóval, itthon nincs jövője. Tudna valaki segíteni abban, hogy Svédben tudjon dolgozni? Németül beszél, van jogsija. Gyakorlatilag bármilyen fizikai munka megfelel, mezőgazdaság, építőipar, bármi, ahol betanított munkát végezhet. Nem válogatós, meg bízható gyerek.

Tudom, ez nem kis kérés, de már annyi helyen próbálkozunk eddig eredménytelenül, hogy minden segítség jól jönne.

5357. virag32
2014. ápr. 12. 09:38
Engem meg tősgyökeres pestiként az az egy zavar Göteborgban,hogy olyan nyugodt és nincs benne élet. :-)))
5356. Joshx (válaszként erre: 5355. - Joshx)
2014. ápr. 12. 02:11
Csak azok a ro..dt madarak ne ebresztenenek fel minden hajnalban :D :D :D :D :D
5355. Joshx (válaszként erre: 5354. - Virag32)
2014. ápr. 12. 02:09

Azt hittem te tudod vagy latod ebben a logikat. :)

En mint kis videki ember semmit. Mindenesetre hajmereszto mikor hirtelen a sineken talalom magam aztan mogottem meg egy nagy hulladek villamos jon majdnem totalkarra torve az uj automat. Budapest-en nem fenyeget a veszely,hogy vezessek :) Egyebkent LA-ben sokkal jobb vezetni pedig a 405 es Freeway nehol 2x8 sav de legalabb nincs ott a nagy kek ronda villamos a tukorben :)

Egy idoben ugy volt,hogy milyen jo lenne GB-ba koltozni mert varos meg tenger de most,hogy nap mint nap jarkalok annyira megsem tetszik. Ipari varos nagyon lakohazakkal keveredve. Minden este orommel erek haza a kis hazikomba ami az erdo szelen van csendben, nyugalomban.

5354. virag32 (válaszként erre: 5352. - Joshx)
2014. ápr. 11. 09:10
Mit tudom én,miért van így,kérdezd meg a Trafikverketet. :-))) Ha Gbg-ban van halálfélelmed,soha ne jusdon eszedbe Pesten vezetni. :-))
5353. Joshx (válaszként erre: 5350. - Marabou)
2014. ápr. 11. 03:02

koszonom a hasznos infokat. Cirka hasonlokepp elek nem iszom, nem dohanyzom, mozgok. Sajnos szeretek napozni es kb. 2 eve kezdodott nalam,hogy az ev elso napfenye mikor a kezemre sut piros pottyos lesz es viszketni kezd. Utanna elmulik 2-3 napon belul. Nemtudom mi lehet de idegesito. Foleg,hogy a napfenyes Californiaban ilyen bajom sose volt pedig ott volt napfeny szinte egesz evben.

Stress: neha szoktam. Foleg mikor göteborgba vezetek autot :) Hala istennek ritkan megyek oda de akkor is :)))

5352. Joshx (válaszként erre: 5349. - Virag32)
2014. ápr. 11. 02:53
Azt mondd meg nekem legyszives hogy van az hogy göteborgban jarva autoval majdnem halalfelelmem van mert vannak heyek ahol a villamos vonalra terelodik az autout majd megint kulon valik es hogy ez miert van igy? Parszor sikerult a villamos ele mennem mert azt sem tudtam hogy mogottem jon villamos. Hajmereszto gb. ban vezetni szerintem es meg adot is szednek ugy hogy elkerulo korgyuru sincs......hm.....ma mar koszosz rentanszamtablaval (license plate) mentem kiv. vagyok felismeri a cam. az autot :)))
5351. badra7
2014. ápr. 10. 18:37

Sziasztok,

Ha valaki beregisztrál a munkaügyi központba, mennyi időnek kell eltelnie, hogy kiküldjék praktikra ha van erre lehetősége?

5350. Marabou
2014. ápr. 10. 11:55

A vizböl a tápcsatornába juto ilyen pici értékü radon az semmi, a tápcsatornábol gyorsan távozik, nem szivodik fel. Akkor a problémás ha zuhanyozik az ember évröl évre és belégzi a magas értékü sugárzást. Ha a kutból jövö viznek magas az értéke akkor muszáj megnézni az otthon levegöjét is, mert nagyon valoszinü az sem jo. A kozmoszbol, a járdán a láb alol stb is van sugárzás :)

Légy óvatos, mérd be, de kezeld a helyén ;) Ha lakást/házat veszel/bérelsz másikat nem árt elöbb utána nézni nehogy ...

Mozogj, étkezz jól, rostost is, fehér dolgokat mint fehér liszt, rizs, cukor keveset, ne mérgezd magad káros dolgokkal, ha az olaj tulhevül cseréld le ne süss benne ujra, ne tárolj müanyagban ételt, alkoholt keveset és ritkán, stb... s ne stresszelj, stresztöl minden borul a szervezetben :) Ha napra mész vastag réteggel kend le magad, nem csak a starndon, pl kiránduláson vagy kapála´shoz is ;) A test is elromolhat, nem csak egy gép, ha valami nem müx szervizelni kell, az az doki, nem húzni-halasztani, rengeteg ember nem megy idöben orvohoz, pedig látja a lelki szemeivel hogy a test müszerfalán ég az a bizonyos lámpácska, hogy "service" :) No ennyit a rák megelözéséröl :)

5349. virag32 (válaszként erre: 5348. - Joshx)
2014. ápr. 10. 09:49
Attól függ,mikor mész.Csúcsidőben 18 kr,utána 8 és este fél hét után plusz hétvégén ingyenes.Trängselskatt forever,göteborgiként én is imádom,főleg,hogy kb minden a városon kívül van.
5348. Joshx (válaszként erre: 5347. - Marabou)
2014. ápr. 10. 01:01

koszonom ezt a valaszt. Sok info volt benne igy el is mentettem. Sima vezetekes nem sajat csovon jovo vizem van ennek ellenere mertem mar picit emelkedett 0.20 uSv/h sugarzast a vizben. (vilagurbol jovo hattersugarzas : 0.05 uSv/h). Ez nagyon pici ertek de ott van hosszu tavon biztos nem egeszseges.

Radon meresrol mar hallottam es kovetkezo futesi szezonban szerintem meretni is fogok ha lesz ra mod.

Semmit sem bizok a veletlenre. :)

Göteborg: ma mikor mentem autoval lattam kivolt irva hogy 1 iranyba 8 korona. Ez most igaz,hogy akarhanyszor be megyek GB.ba fizetnem kell majd?

Mi van ha pl. falkenberg-be szeretnek menni akkor is csak GB.on keresztul tudok menni az E6-on akkor is fizetnem kell?

5347. Marabou
2014. ápr. 9. 16:27

Sziasztok :)

Rákos megbetegedések 2/3-a 65 éves kor felett történik. Mivel svédek átlagban hosszu életüek igy több a rákos.

10-30 % -a a rákos megebetegedéseknek öröklödö hajlamon alapul.

Kb minden 3. ember lesz rákos de 60-65% tuléli azt a bizonyos 5 évet.

10 tüdörákosból 8-9 dohányzik. 400-500 tüdörákos eset van kapcsolatban a radonnal, szinte mindannyian dohányosok.

A halálokok között kb 10% a dohányzás, szük 10% az alkohol.

.....

Kommun miljökontor tud arra válaszolni azon a helyen ahol élsz végeztek-e méréseket, valamint segithet honnan rendeld meg a bemérést az otthonodba. Mi is bemértük, kb 150 kr volt. Fütési szezonban kell mérni kb 3 honapon keresztül.

A csöhálozatbol jövö viz ellenörizve van, radonos akkor lehet a viz ha saját kútból jön, ezt pedig illik ellenörizni.

Hévizen azért nem ajánlják a gyerekeknek a fürdést mert rádiumos a viz.

.....

Ami évröl évre emelkedik az a börrákos esetek és a fiatalok körében is. Sokkal nagyobb a rizikoja valaki ez okból betegszik meg mint a rádiumtól.

5346. Joshx
2014. ápr. 9. 02:16

Mutet sikerult, reggel latogatas.

Ahogy egyre jobban asom magam bele a temaba jovok ra sajnos nem annyira jo a rak helyzet mint ahogy azt a statisztikak mondjak. (akarcsak a gazdasagi ami eleg erossen kozmetikazott manapsag). Svedorszagban minden 3-4ik ember rakban fog meghalni ami sok dolognak a kovetkezmenye. Eghajlat, kozet es vizben talalhato nehol nagy mennyisegu radon illetve az 60as 70es evekben epult sok sok haz amiben az a hirhedt blåbetong van.(szinten radioaktiv) Sok otthonba kellene,hogy legyen ventillacios rendszer mert magas a radon koncentracio. Beszereztem egy sugarzasmerot amivel vegig fogok vizsgalni dolgokat. Kivancsi vagyok a vegeredmenyre. Ha valakit erdekel akkor majd megoszthatom vele vagy akar itt is.

5345. virag32 (válaszként erre: 5344. - Joshx)
2014. ápr. 8. 08:29
Szerintem itt az egyik legjobb a rák-arány Európában,sajnálom,hogy pont beleesett a párod mamája.A Sahlgrenska jó hely,drukkolok.
5344. Joshx
2014. ápr. 8. 02:42
Hajnalban operaljak a parom mamajat a Sahlgrenska.ban (Göteborg). Szegenynek a cancer atment a tudejere szoval eleg komoy mutet les. Magyon kivancsi vagyok hogy mi lesz. Ma talalkoztam a muto orvossal egy Norveg ember. Normalisnak tunt. Azt mondta rutin lesz az egesz. Csak en latom ugy hogy itt nagton sok a rak beteg? Mar 2 idos ismerosom is haltmeg es hazi allatrol is tudok parrol akiknek rak volt. Van egy cica akkora daganat van a fejem mint a feje. Szerintem nem sokaig fog elni :(
5343. virag32 (válaszként erre: 5342. - Badra7)
2014. ápr. 7. 14:40

Szia!

Nem.A személyi szám a tiéd marad.

5342. badra7
2014. ápr. 7. 14:32

Sziasztok,

Olyan kérdésem lenne, ha valaki egy időre (mondjuk egy év) vissza akarna menni Mo-ra családi okok miatt, a személyi szám elvész?

Köszönöm a választ.

üdv.

5341. Bacskai Tamara (válaszként erre: 5340. - Joshx)
2014. ápr. 7. 09:38
Teljesen igazad van-magunkra "hagytuk "kapatni az orvosokat is .A pärom csak 8 eve el kint es otthol a szulei tavaly korhäzban voltak.Hiäba fizettek a Tb-t egesz eletukben ugy lättäk el öket hogy az nem emberhez melto.Sajnos edesapjät el is veszitettuk-pedig többször hazarepult a pärom,helyretette az orvosokat,penzt,semmit nem sajnält es räadäsul a debreceni klinika olyan hely ahol az orvosokat kepzik speciälisan.Na meglett a velemenyem roluk.A pärom is közelällt ahhoz hogy nemelyik orvost vagy äpolonöt fel ne kenjen a falra-hisz hiäba vittunk ajändekot meg penzt akkor sem vegeztek trendesen a dolguk csak mikor mi bent voltunk.A hätunk mögött kiderult-rä se neztek a betegre-persze hogy hullottak el mint a "legyek".Borzaszto.Senkinek,soha ne kelljen megtapasztalnia mi megy otthol.Ällitolag nem kapnak eleg fizetest meg a korhäz ällami tämogatäst.Mi poedagogusok se voltunk megfizetve,de mertuk volna nem 100%-osan csinälni a munkänk-mäsnap a kazunkben lett volna az eölbocsäto paåpirunk.En azt mondom vagy becsuletesen lelkiismereten dolgozik vki-vagy ha kevesli a penzt hagyra arra a munkäjät aki szivvel-lelekkel odateszi magät.Hiäba azzal nyugtatom magam majd az elet visszadja mindenkinek ami neki jär-attol meg sajnos "felelötlensegböl" megtörtennek hasonlo drämäk .-Elnezest ha a mondandom hosszura sikerult.
5340. Joshx (válaszként erre: 5337. - Bacskai Tamara)
2014. ápr. 7. 02:21

En nem eltem sokat MO.-n mondhatom thanks god! Nagyon suxx az az egesz ha tenyleg igy van. Szerintem en jol megvernem az orvost. Ugy orrba vernem ha nem vegezne el a munkajat,hogy utana ot is apolni kellene. USA-ban meg jol lelonek ott nem szarakodnak ennel kissebb dologert revansot vesznek. MO.-n nagyon toleransak az emberek az a baj.

Milyen jo hogy van egeszsegbiztositas MO.-n. :)

5339. Hzsu
2014. ápr. 5. 21:27
A növeremnek volt mar egy csaszarja 8 eve,ezert nagy volt az eselye annak h ujra csaszarral fog szulni.szoval ezert az altato orvosnak (nögyogyasza ajanlotta az orvost) is oda jellett adnia 20 000ft-ot amikor az utolso hetben volt.vegul termeszetes szulessen szult... :):):)
5338. virag32 (válaszként erre: 5337. - Bacskai Tamara)
2014. ápr. 5. 17:16
Megáll az ész,komolyan.Abszurdisztán.
❮❮ ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook