Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Svédországi magyarok topicja! fórum

Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)

2727. virag32
2012. okt. 14. 23:03
Asszem, már leírtam itt, amikor a göteborgi Scandia hotelbe kerestek 20 takarítót. Azt hiszem, 550-en jelentkeztünk, az utca végéig kígyózott a sor. Egyből kiszórtak, pedig tökéleteshez közeli volt a svéd tudásom, és még tapasztalatom is volt....
2726. virag32
2012. okt. 14. 22:58

Igazából sajnos azt kell megérteni,hogy olyan mértékű bevándorlás-özön zajlik évek óta Svédországba, amit már lehetetlen kőkemény jogszabályok nélkül megfékezni.

Természetesen ezt mi szívjuk meg, EU-országból érkező, tanulni-dolgozni vágyó állampolgárok, akik - mivel nem jogosultak segélyre - nem ömlenek be tömegesen az országba.

Az "én időmben", 2009-ben ez úgy zajlott,hogy besétáltam a Skatteverketbe, közöltem,hogy szept. elsején költözöm, ők meg addigra kiküldték a PN-t. Ennyi volt. Most már a csillagokat is le kell hozni az égről hozzá, és az ember anyjának a lábméretét is be kell mutatni, hogy az ember megkapja.

5-6 évvel ezelőtt még működött a "na kimegyek, és ha mást nem, az elején majd takarítok, vagy ilyesmi" - verzió. Erre ma már egyszerűen NINCS LEHETŐSÉG. Meg kell érteni,hogy egy-egy takarítói munkakörre több százan jelentkeznek, és mivel a munkaadó válogathat, ezért eleve kiszórja azokat,akiknek nem tökéletes a svéd tudásuk és nincs minimum (!!) 3 éves tapasztalatuk, referenciával. Ma már nincs itt olyan,hogy aljamunka, mert minden ilyen terület be van töltve. Minden bevándorló takarítani vagy mosogatni akar, ezért nincs hely. Minden ilyen munkakör betöltésénél utcahossznyi előnyt élveznek az arab és egyéb menekült bevándorlók. EU-országból érkező gyakorlatilag nem is álmodhat ilyen munkáról.

Ezért MEG KELL TANULNI SVÉDÜL!! Erős középszinten, folyékonyan! NINCS más lehetőség. Olyan szintű túlkínálat van munkaerőből, hogy az ember egyből kiesik a rostán.

Amit én ajánlok mindenkinek, az a szociális vonal! Ott mindig kellenek emberek. Tele van a net "personlig assistent" - álláshirdetésekkel. Aki tudja a nyelvet, az be tudja magát verekedni ilyen munkakörökbe.

2725. virag32 (válaszként erre: 2721. - Ancsa787)
2012. okt. 14. 22:52
Angollal nem.... Az elszántságot pedig sajnos kevésbé díjazzák munkák területén, mint a valós nyelvtudást. :(
2724. badra7 (válaszként erre: 2723. - Ancsa787)
2012. okt. 14. 21:08

Szia!

Olvasd el a 2651-es hozzászólásomat, a szerint működik a dolog. Én 10 hónap után kaptam pn-t, úgy hogy kijövetel után 3 hónapra volt munkám. Manapság már csak munkaszerződéssel tudsz érvényesülni.

2009-ig egyszerű volt a pn-t megkapni, 2010 után nagyon durván bekeményítettek.

Most hogy nekem van, a férjemnek is megkértük úgy hogy küldte ő is munkaszerződését stb. De még így is kérnek svéd bankszámla egyenleget 3 havi fizetési papírt, hogy valós munkát takar-e a szerződés.

Aki abban a hitben van mostanában, hogy egy-két hónap alatt megkapja a pn-t azt el kell keserítsem, mert annyit kell bizonyítani, amennyit nem is gondolna az ember.

2723. Ancsa787
2012. okt. 14. 17:22

Egyébként az az ország adja az S1-et, ahol biztosított vagy. Nyilván míg kint nincs munka, Mo.-on kéne lenni biztosítási jogviszonynak, ami alapján ezt kiállitanák. És csak ha munkahelyed van, vagy vállalkozó vagy....szal, ha pl az önkormányzat fizeti rászorultsági alapon az eü járulékodat, akkor arra nem adnak S1-et.

Szóval ezt azért kérték, hogy megnyugodhassanak, hogy ha kint elmész dokihoz, akkor nem nekik kell állni a lóvét érte, vagyis nem az ő biztosítási alapjukat terheli.

Én igy tudom. Ezen bukott be a pn-em.Mivel munkanélküli vagyok itthon, igy nem kaphatok S1-et.

2722. Sanyi435
2012. okt. 14. 17:19

Hú akkor tényleg egyre nehezebb.

De gondolom ez nem a dolgozni, beilleszkedni akaró személyek miatt lesz. Egyrészt jó, mert egyre kevesebb élősködő lesz.

ÉN azért reménykedek, és kitartó vagyok/leszek (nyelvtanulás, és kijutás szempontjából).

2721. Ancsa787
2012. okt. 14. 17:15

Mi is rokoni kapcsolaton keresztül igényeltük meg a pn-t, de az S1-en bebuktuk. Nálunk kifejezetten az S1-et kérték a Skatteverketben.

De ti miről írtok, amikor azt mondjátok, hogy inkább ott kint svédbe kössek biztosítást...vagy lépjek be egy fund-ba?

Azt már csak akkor tudnám, ha munkát is kapnék, de sajna már fél éve pályázok, semmi érdemleges reakció.Egyáltalán lehet itt munkát kapni? 'Fél-közép' angollal és elszánt svéd nyelvtanulással?

2720. virag32 (válaszként erre: 2719. - Maya9)
2012. okt. 14. 14:43
Pontosan így van sajnos...Vagy svéd élettárs,vagy minimum egyéves,teljes munkaidős munkaszerződés.És úgy tudom,már a vaskos bankszámla sem szempont,arra sem adják meg(arra egyébként PN-t eddig sem adtak szerintem,csak ideiglenes tartózkodásit.)
2719. Maya9
2012. okt. 14. 14:10
Egy dolog biztosan kiderült számunkra, mégpedig az,hogy az idén még valahogy lehet/lehetett szerezni PN számot, (még mi sem kaptuk meg, arra várunk), de nagyon nehezen! Viszont ez volt a 2012-es szigorítás,..és én tutira biztos vagyok benne,hogy 2013.-ra teljesen "bezárja Svédország a kapuit". Senkinek nem fognak Pn adni, csak munkaszerződéssel, és ennyi. Ebben az évben kiderült,hogy e felé haladunk, az idei volt az első lépés, a következő pedig a lezárás lesz. (tapasztalat,és az itteni emberek meséiből ez világossá vált).De javítsatok ki kérlek, ha tévednék! Sokan jobban járatosak ezekben az ügyekben, plusz régebben élnek itt!
2718. anton1 (válaszként erre: 2714. - Ancsa787)
2012. okt. 14. 11:07

Szia!

Ha van munkád akkor kapsz PN-t. Vagy igazolod egy "vaskos" bankszámlával, hogy megélsz ott, amúgy nem adnak.

Ha munka sincs meg "vaskos" bankszámla se, akkor PN sincs.

Max ha van rokon, férj/feleség/szülő.

Ha van munkád, akkor kapsz a cégtől egy papírt, irány a Skatteverket, benyújtani mindent és várni. Biztosítást kötni, svédet. És nem foglalkozni a magyar dolgokkal.

Aztán Migrationsverket, elekrtónikusan megy minden, benyűjtani a kérelmet PN-re. És természetesen megkérni a svéd főnököt, hogy telefonáljon rájuk, akkor minden működik. Ez igaz minden ügyintézésre az elején, megkérni a főnököt, hogy telefonáljun rájuk, ez a legjobban járható út, hogy minden jól működjön.

2717. anton1 (válaszként erre: 2716. - Badra7)
2012. okt. 14. 10:58

Az E-106 nyomtatványt a svédek adják. Magyarországon SEMMI teendő nincs, lemondani az OEP-nél a biztosítást+NAV-nak írni, hogy EU tagállamba távozott az ember. És minden megy elektrónikusan, személyesen nem érdemes SEMMIT se intézni, mert variálnak, fenyegetőznek, mindenféle pénzekkel lehúznák az embert!

Svédországban biztosítást kötni és ennyi.

2716. badra7 (válaszként erre: 2715. - Virag32)
2012. okt. 13. 23:11
Az a bizonyos E 106-os formanyomtatvány...
2715. virag32 (válaszként erre: 2714. - Ancsa787)
2012. okt. 13. 22:50
Mi az az S1? :D
2714. Ancsa787 (válaszként erre: 2713. - Virag32)
2012. okt. 13. 21:31

Sziasztok! Igényelt itt valaki már personnummer-t közületek? Mindenkinél kérik a pályázathoz az S1 es igazolást?

Nekem azért nem adták meg, mert itthon munkanélküli vagyok , igy nem kapok S1-et, amit ott csatolhatnék az igényléshez.

2713. virag32 (válaszként erre: 2712. - Háztartásbeli..)
2012. okt. 13. 19:34
Nekem Angeredben (Hjällbo-ban) laknak magyar barátaim, persze, sok a bevándorló, de azért ki lehet bírni, ha éppen nincs jobb lehetőség anyagilag.
2712. háztartásbeli.. (válaszként erre: 2711. - Virag32)
2012. okt. 13. 19:10
Én azért Angeredbe nem mernék kiköltözni .. 2 alkalommal voltam ott de huuh . Hammarkullen talán még durvább .. Nem fehér embernek való :D
2711. virag32 (válaszként erre: 2710. - Sanyi435)
2012. okt. 12. 20:17

Szia!

Az alapszintnél azért egy picit nem árt, ha több van, de kezdetnek megteszi. :) Diplomával mindig kicsit "könnyebb" munkát találni, remélem, neked is összejön majd.

Pontos, hiteles infót nem annyira tudok írni az albérletekről, de a rezsi általában csak pár száz koronát jelent az albi árán felül.

A kaja kb. 30%-kal drágább, mint otthon.

Ha a személy, akinek PN-je van nem közeli családtagod (vagyis nem párod, szülőd vagy gyereked), sajnos nem kaphatod meg, csak akkor, ha fel tudsz mutatni egy minimum egy évre szóló munkaszerződést (helyettesi szerződés nem elég nekik.)

Egy ember havi költsége - nagyon szerényen - kb. 10 000 SEK (kb. 300 000 Ft), de ez tényleg szerény. Persze ha többen vesznek ki egy albit, akkor kevesebb. Albérletet találni a lehető legnehezebb ebben az országban, van,hogy éveket kell várni rá.

Rosengård, valamint Göteborgban Angered városrészek a bevándorlókról híresek, de egyrészt azért nem olyan durvák, mint a hírük, másrészt ott akadnak inkább megfizethető albérletek kezdetben.

Én feltétlen nagyvárost ajánlok az induláshoz, mert kisvárosokban szerintem kizárt munkát kapni.

Sok sikert!

2710. Sanyi435
2012. okt. 12. 17:36

Sziasztok. Most kezdem majd a svédet tanulni, és remélem egy alapszintre eljutok jövő nyárig. Egy alapszinttel van esetleg esélyem munkát találni szerintetek? Környezetmérnöki diplomám lesz remélhetőleg május, júniusra :) , valamint Logisztikai ügyintéző végzettségem van. De ha úgy alakulni bármilyen munkát elvállalnék szinte, mert már régi vágyam, hogy kijussak Svédországba.

Naggyából az albérlet árakkal is tisztában vagyok ismerem a blocket.se -oldalt.

Élelmiszer árakról is írtak sokan. Körülbelül mennyi költség egy havi élelem? Kérnek kaukciót az albérleteknél? Láttam valahol benne van a rezsi költség az albérletárakba, ez ott így megy?

Ha van olyan személy, akinek v an Pn-je, és vállalja, hogy oda bejelentkezhetek, akkor autómatikusan kapok PN-t? Jó tudom?

Eléggé olvasgattam a forumot vissza, de lehet valami elkerütle a figyelmemet.

MI az a minimum tőke, amivel szerintetek érdemes nekivágni, mondjuk úgy 2., 3. magammal, (pl albérlet-nek csak 1/3-a esne rám stb ennek a fejében).

Olvastam Malmö Rosengard negyede veszélyes, valamint Göteborg, és Stockhom egyes részei is.

Hova érdemes menni? (Tudom ahol munkát kapok :), csak, ami élhető is, valamint munkát is lehet találni.

Válaszokat előre is köszönöm.

2709. virag32 (válaszként erre: 2707. - Háztartásbeli..)
2012. okt. 9. 18:21

Szociális helyeken keress főleg, és óvodáknál!

Minden városrésznek van egy elérhetősége (Stadsdelsförvaltningen.)

Velük kell felvenni a kapcsolatot, az ő kezükben van ez a szféra, az állami. Szinte mindig kell nekik beugró ember, én ezt az utat ajánlom.

2012. okt. 9. 16:51
Énekem nem mennek úgy a dolgok mint hittem a p.nummert leszámítva az viszonylag hamar ment :D De ez a munka dolog ezzzzz pff. inkább nem is írok róla semmit :(
2012. okt. 9. 16:49
Hi ! Virág asszem leköröztelek megkezdtem a 10.hónapomat itt és nekem még mindig nincs melóm :( Plussz áprilisban kezdtem a sulit és most léptem "D" kurse-ba szóvval nyertem :DD
2706. sztimea13
2012. okt. 9. 12:45
Sziasztok!igaz, nem olvastam végig minden bejegyzést, de vállalkozásokról nem találtam írást.Tudtok segíteni nekem, hogy ha pl. itthoni céggel kimegyünk Svédországba és vendglátóipar területén szeretnénk próbálkozni-mondjuk egy kis falatozóval- akkor milyen esélyeink lennének?a vállalkozás mennyire elterjedt az úgymond "külföldiek" körében?
2705. punker
2012. okt. 9. 06:21
hali .hát viszonylag egyszeru.de minden képpen kell az a ... szem szám.utána megy minden.be mész a város házára .a portán szolsz mit akarsz ,oda irányitanak a gyerek osztályra aztán fel veszik az adatokat .majd hivnak az ovibol hogy mejikbe van hely aztán ,találka ha kell kaptok tolmácsot tők ingyen.enyi ja és ingyen van az ovi is.ne parázz ez a legkonnyebb része.
2704. manyigabi (válaszként erre: 2592. - Punker)
2012. okt. 8. 22:06

Szia!

Látom itt a hozzászólásoknál hogy kislányod már oviba jár.Ha van egy kis időd írd meg nekem légyszi mi hogy ment az ovival kapcsolatban.Az én kislányom most 3.5,én itthon járok svédre,igyekszem nagyon tanulni.

Köszi!!!!!!

2703. virag32 (válaszként erre: 2702. - Manyigabi)
2012. okt. 8. 19:23
Írtam privit.
2702. manyigabi (válaszként erre: 2701. - Virag32)
2012. okt. 8. 18:18
Tudom :-( Járok tanfolyamra.Ez 100 óra,de mellé még próbálok tanulni máshonnan is.Sok hanganyagot és feladatot kapunk plusszba.Remélem el fogok tudni boldogulni vhogyan...Egyébként elég talpraesett,találékony vagyok,bízok magamban (másképp nem is állhatok hozzá)remélem sikerül.Látom hogy Te sokmindenkinek írtál hasznos dolgokat.Nem vagy véletlen a fészen?Ha nem bánnád felvehetnénk egymást ismerősnek,érdekelne jópár dolog Svédországgal kapcsolatban.
2701. virag32 (válaszként erre: 2700. - Manyigabi)
2012. okt. 8. 15:25
Sajnos érdemben nem tudok segíteni (már csak helyrajzi okok miatt sem), de ha angolul nem tudsz, feltétlen feküdj neki ezerrel a svédnek, mert németül szinte senki nem beszél itt az átlagemberek közül, nehéz lesz ügyeket intézni.
2700. manyigabi
2012. okt. 8. 14:43

Sziasztok!

Február környékén tervezném a kiutazást Svédországba,Stockholm környékére,egyenlőre egyedül.Olyan valakit keresnék aki ezen időpont körül jönne vagy jönnének,vagy olyan valakit akinél lenne szabad hely az albérletbe pár hónapra amíg meg nem jön a szem.szám illetve nincs meló.Mert ha összejönne minden,utánam jönne a férjem és a kislányom.Én 35 éves vagyok,nem dohányzom,elég normális ( többek szerint ) Most tanulok Svédül,beszélek még vmennyire németül.Sajnos angolul nem :-(

2699. virag32
2012. okt. 8. 13:01
Viszont szociális területen mindig van munkaerö-hiány. Próbálj meg kijönni masterra, tanulj meg svédül, és tiéd a világ itt. :)
2698. virag32 (válaszként erre: 2697. - Dessybaby)
2012. okt. 8. 13:01

Huh, hát ezt sajnos nem tudom.

Mivel valószínüleg itt teljesen más a képzés, lehet,hogy jobb, ha itt csinálod meg a mastert.

Nálunk van itt egy olyan szakterület,hogy "Socionom", ez szerintem az otthoni Szociális munkás felsöfokú végzettségnek felel meg. Szerintem ezzel a végzettséggel kb. 22-23 000 Kr bruttót lehet keresni.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook