Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Sopronban terhesgondozás és nőgyógyászat fórum

Sopronban terhesgondozás és nőgyógyászat (beszélgetés)

❮❮ ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... ❯❯
900. hajini (válaszként erre: 893. - Hajini)
2010. ápr. 13. 16:32
899. xlnt
2010. ápr. 13. 16:16

Örülök, ha nektek is hasznos volt - nekem ilyen szájbarágósan kell... :) még jó, hogy a védőnőm is kapható rá. Akik már szültek, írják meg, ha vmi nem helytálló.

És Hajni örülök, hogy ti is terveztek másodikat! :) Mi is (bár lehet, hogy ezzel a kijelentéssel meg kéne várnom a szülést...) :) Többiek?

898. Rebi80 (válaszként erre: 897. - Hajini)
2010. ápr. 13. 16:10
Remélem én is Őt fogom ki!:)
897. hajini (válaszként erre: 896. - Rebi80)
2010. ápr. 13. 16:00
én vittem neki egy cserepes orchideát, mert szereti őket, és nagyon nagyon kedves volt :)
896. Rebi80
2010. ápr. 13. 15:35
Csajok és a szülésznőnek akkor nem is adtatok pénzt?
895. Rebi80 (válaszként erre: 893. - Hajini)
2010. ápr. 13. 15:28

Hajni,oké:))

Niki tök jó,köszi hogy beirtad!

894. hajini (válaszként erre: 889. - Tundchen)
2010. ápr. 13. 15:28
nekem a Vilma volt. végig ott volt mellettem. tündéri nőci. belopta nekem a megfigyelőbe a babát császár után, h had cicizzen egyet.
893. hajini (válaszként erre: 887. - Rebi80)
2010. ápr. 13. 15:22
lesz 2. baba, úgyhogy még kell. de ha látok ilyen áron szólok jó? :P
892. f4804d75d9 (válaszként erre: 891. - Szandi30)
2010. ápr. 13. 15:01
tényleg jó volt,leszámítva azt a részt,hogy mi van ha friss vérzés van... még jó,hogy van,akit erről tájékoztatnak,ő meg minket :)
2010. ápr. 13. 14:17
Húúú..Niki ez baromi jó volt,köszi,most nem is félek!Annyira természetes ez az egész!:-)jo volt olvasni.
890. f4804d75d9 (válaszként erre: 889. - Tundchen)
2010. ápr. 13. 14:09
ő nem egy idősebb szülésznő?
889. Tundchen (válaszként erre: 886. - Hajini)
2010. ápr. 13. 14:04
Azt hiszem, Bori. Nem fogadtunk szülésznőt, csak dokit. Nálad ki volt?
888. xlnt
2010. ápr. 13. 13:13

bemásolom akkor, de nem szörnyülködni (lehet nem is lehet ennyit beírni...) :) és úgy olvassátok, hogy ez egy blog-bejegyzés, nem vmi profi fogalmazás... :D aztán várom a tapasztaltabbak észrevételeit. ;)

…Rákérdeztem az epidurális érzéstelenítésre: azt mondta, először a dokival kell megbeszélni, hogy egyáltalán hajlandó e rá, aztán meg kell fogadni egy aneszteziológust, akit szintén behívnak, ha szülök…

…Szval ha beindul a szülés:

1.elfolyik a magzatvíz: vagy egyszerre: kb. 2 dl - azt mondta, észreveszem; vagy folyamatosan szivárog: ilyenkor meg fél óránként átázik teljesen az ember alsóneműje, nem győzi cserélgetni a betétet... Na ilyenkor lehet hívni a fogadott dokit, és ő majd elmond mindent, de a fertőzésveszély miatt mindenképp kórház, és hát szülés is... :)

2.ha jönnek a fájások: nem kell berohanni a kórházba rögtön! Először is meleg zuhany, lepedőt körbetekerni a hason, melegen tartani, és ha így se múlik el fél órán belül, vagy elmúlik, de újra jönnek, akkor lehet tudni, hogy nem csak jóslófájásokról van szó. De akkor is érdemes kivárni a 10 perces fájásokat (vagy ha rendszertelen, akkor is 3-4 egymást követő 10 perces fájást) és csak utána bemenni, mert még innen lehet 10-12 óra a vajúdás.

3.ha friss vérzést tapasztalok: azonnal mentőt hívni (nem kispapát), mert levált a méhlepény. Mentőknek mindent pontosan elmondani, kocsibehajtót, ajtót kinyitni, papírokat előkészíteni, mert vszínűleg elájulok, mire kiérnek. Nagyon ritkán, de előfordul - és ilyenkor a kismama elvérezhet... Hát ez utóbbit nem volt jó hallgatni, de mivel erről még csak nem is hallottam, tök örülök, hogy legalább tudom mit kell csinálni, ha mégis előfordulna. :)

Szval tegyük fel, hogy bejutottam a kórházba :), utána az orvos megvizsgál, és ő mondja ki, hogy akkor szülünk vagy nem szülünk. Ezután borotválás, beöntés, wc, zuhany, szülőszoba... Persze se a szülésznő, és főleg nem az orvos nincs ott végig velem, ezért is jó a kísérő. Aztán aláíratnak majd velem mindenféle papírt, hogy persze mindenbe beleegyezem: műtét, baba esetleges újraélesztése, stb.

Mondta, hogy készüljek rá, hogy baromira fog fájni, és inkább csalódjak kellemesen, ha én a mákosok közé tartoznék, akik állítólag mosolyogva szülnek (ilyen illúzióim nem voltak)... :) Nem kell különböző légzéstechnikákat "lihegnem", inkább csak figyeljek oda, hogy néha vegyek 1-1 mély levegőt: ilyenkor a babának is több jut. 4 ujjnyira kell kitágulni. Oxytocin injekciót csak jópár óra vajúdás után adnak, ha adnak...

Ha esetleg a beöntés ellenére odaszékelnék, vagy bepisilnék, no para - láttak már ilyet, kicserélik a lepedőt, és megy tovább minden... :S

A tolófájások előtt rám adnak majd vmi textil-csizma félét, hogy azzal jobban fel tudjam húzni a lábam (asszem, de ez a rész kicsit homályos volt), a hátamat megtámasztja a kísérő, és lehet nyomni. Gátmetszést kvázi elkönyvelhetem - úgy látszik itt ezen nem szaroznak, de adnak érzéstelenítő injekciót, ami szte rosszabb, mint a gátmetszés...

Ha kinn van a baba, nem vágják el a köldökzsinórt amíg lüktet, kivéve ha újra kell éleszteni. Ha nem sír fel rögtön, nem kell beszarni: ledugnak egy csövet az orrán egész a tüdejéig: kiszívnak minden váladékot, egyúttal megnézik, hogy átjárható e. Ezután tuti, hogy üvölt majd, mint a sakál... :) A magzatmázat sem mossák le róla, úgy fürdetik meg, hogy rajta maradjon.

Szval ha elvágták a köldökzsinórt, már viszik is "rendbe tenni" és nekem ilyenkor jön még a méhlepény megszülése (hasonló görcsökkel), majd a varrás. Erre mondta a védőnő, hogy a 2 órás szülés utáni megfigyelésből kb. 1 órát fogok érzékelni, mert ilyenkor hagynak majd békén... Szval a varráshoz átalakítják a szülőágyat: lábtartók fel, mint egy sima nőgyógyászati vizsgálatnál, kivéve, hogy most odaszíjazzák a lábam... Biztató... :S Elvileg ehhez is adnak érzéstelenítést.

Ha császárra kerülne sor, akkor azt 2 orvos csinálja. Ilyenkor nem mehet be senki, de vszínű a kinn várakozó kísérő hamarabb fogja látni a babát, mint a kismama... :S

Előfordul, hogy az orvos nem méri fel jól a szitut, és esetleg oxigén-hiányos lesz a gyerek. :( Van inkubátor itt is, de rosszabb esetben elvihetik Győrbe...

A legtöbb gyerek meg besárgul a szülés után, de nem kell ettől sem bepánikloni. Vmi kék fény (UV) alá tolják őket több órára ruha nélkül, egy szemvédőben... De lehet, hogy nem is mindegyiket, csak ha durvább... nem tudom.

Szval tegyük fel, hogy megszültem, áttolnak a szobámba. Elvileg az elején itt sem lehet bugyit hordani, csak tarts 2 nagy betétet a lábad között... :S Na erre mondta a védőnő, hogy szarni rá, ha már nincs ott senki, vegyem csak elő a bugyit - legyen kéznél. :) A babát még 4-5 órán keresztül nem hozzák utánam, addig vizsgálgatják, megfigyelik.

A rooming-in rendszer (24 órás együttlét) sem a legtökéletesebben működik itt... Reggel fél 5 körül ugyanis összeszedik az anyukák mellől a babákat, és elviszik fürdetni, átöltöztetni, méricskélni, stb. Néha délután is elviszik attól függően, ha mondjuk akkor jön az ortopéd orvos. De lehet kérni is, hogy hadd hagyd náluk pár órára, vagy akár éjszakára. Alapból 3-4 ágyas szobák vannak, és 1-2 "VIP" kétágyas... :) (na most a szülés-előkészítőn nekünk pont fordítva mondták, de mindegy) Minden szobához külön fürdő-wc, ami azért megnyugtató. Szoptatás előtt és után is vinni kell leméretni a gyereket.

A szülés utáni 3. napon van a varratszedés (ilyenkor szokás a lovettát odacsúsztatni a dokinak...) és a 4-5. napon engednek ki. De ha olyat hallok, hogy antibiotikumot adtak a babámnak, első kérdés, hogy mikor, mert onnan 5 nap... :S Amúgy nem nagyon kérdezgetik, hogy mit adhatnak a gyereknek, vagy mit sem... :S Pl. tápszer, aminek nem örülök!...

Az első héten tiszta vízzel fürdetjük a babát, utána az orvos úgyis felír minden babaápolási kencét, nem kell előre venni!

887. Rebi80 (válaszként erre: 886. - Hajini)
2010. ápr. 13. 13:06
3000Ft-ért?Azt nagyon jo áron vetted.Majd eladod nekem?:)
886. hajini
2010. ápr. 13. 12:59

én a vaterán vettem a mellszívót. 3000ft-ért :) érdemes körülnézni.

ki volt a szülésznőd?

885. Tundchen (válaszként erre: 879. - Hajini)
2010. ápr. 13. 12:09

Nekem lekopogom, még semmi nyűg nem volt a cicimmel, nem lett sebes, semmi. Úgyhogy nincs bimbóvédőm. Ami még változhat, de remélem, nem lesznek ezzel bajok. Szobatársamnak első nap véresre szopizta a babája a cicijét, ő kínlódott eleget... :(

Köszi a tippet, hogy a chicco is jó!

884. Rebi80
2010. ápr. 13. 12:08

Akkor nagyon összekapta magát a férjed!:))

Kiváncsi vaok az enyém meddig birja majd...

Beöntés milyen volt?

Ott borotváltak vagy otthon megcsináltad?

2010. ápr. 13. 12:07
Én az avent-es mellszívót a dm-ben vettem, az 50 pontos kuponfüzetben van egy termékre -25%, így 3500 ft-al olcsóbb, mint rendes áron. A pontgyűjtő kártyával lehet kuponfüzetet szerezni.
882. Tundchen (válaszként erre: 878. - Xlnt)
2010. ápr. 13. 12:07

Én vittem magammal fertőtlenítő domestos törlőkendőt, ami végül is jól jött, mert néha letöröltem a wc-t, bár én két ágyas szobában voltam és ott minden nap takarítják a wc-t, de volt, hogy összevéreztem az ülőkét, szóval szerintem ez jó.

Viszont én egy db tena lady-t sem vettem, csak éjszakai szárnyas betéteket és nem volt semmi gond. Sőt, szobatársam szenvedett a szárny nélküli tena lady-vel, ő megbánta, hogy azt hozott.

Majd még gondolkodom, most nem jut semmi eszembe. :)

881. Tundchen (válaszként erre: 878. - Xlnt)
2010. ápr. 13. 12:01

A szülőszobára kell wc papír, tusolós papucs, tusfürdő és törölköző, a beöntés + tusolás miatt. Azon kívül vizet és szőlőcukrot engednek csak, ha lehet, szénsavmenteset, de azt sem szabad végig inni.

Esetleg apának kaja, bár a mi szülésznőnk kiengedte a büfébe.

A szülésznő jön megy, doki is jön, megy, az elején sokat voltunk ketten a férjemmel. Aztán ahogy sűrűsödtek az események, többet volt ott mindenki. Figyelnek ránk amúgy, nem mennek messze, kimennek a pulthoz, szóval az embernek megvan a biztonságérzete.

Végülis apás szülés lett, bár férjem úgy volt, hogy az első vércseppnél kimegy. Végig benn maradt, a végén még reklamált is, hogy a köldökzsinórt is elvágta volna... :)

880. Rebi80 (válaszként erre: 878. - Xlnt)
2010. ápr. 13. 11:11
Bemásolhatnád Niki én örömmel olvasok minden hasznos infot:)
879. hajini
2010. ápr. 13. 10:54

helló:)

az aventes nagyon király, szerintem vedd meg, ha egy olcsót látsz a neten.

nálunk Mili nem hajlandó aventesből inni,nekünk chicco a kedvenc. az sokkal puhább. most vettem lindamosat is, az is jó. nálunk is a cicizés, majd előző fejéses cumizás jön.

nem tom ti hogy vagytok vele, én utálok szoptatni... azt is csak bimbóvédővel... Tündi te használsz?

878. xlnt
2010. ápr. 13. 10:51

Nah, kicsit összekapartam magam... az antibiotikum és az orrspray használ, végre aludtam is ma. :) Tegnap persze pont orvoshoz menet hívott fel a védőnő, hogy akkor 3 óra múlva eljönne... Viszont nagyon-nagyon hasznos volt - 2és fél órát itt volt, elmondott mindent a szülésről. Ha gondoljátok, bemásolom ide (én lekódolt blogot vezetek a családnak, barátoknak a terhesség eleje óta), és esetleg az anyukák kiegészíthetik, vagy kijavíthatják saját tapasztalatuk szerint. Bár baromi hosszúra sikeredett, dehát 2+fél órába sok infó belefért. :)

Rákérdeztem a cumisüvegre és a mellszívóra. Szte majd meglátom itthon, hogy kell-e, nem kell előre beruházni rá (apuka is megveheti akármikor a Tescoban pl.). Ő is az Avent-es kézi mellszívót ajánlotta.

Tündi te a szülőszobára milyen cuccokat vittél át, mit érdemes külön összekészíteni? A szülésznő végig benn volt? Végülis apás szülés lett?

Mik azok a dolgok, amiket feltétlen rakjunk össze a kórházi csomagban - már ami eddig nem került szóba, és ott jól jött... :)

877. szandi30 (válaszként erre: 876. - Tundchen)
2010. ápr. 13. 10:26
és már előre megvetted,vagy csak szülés után?
2010. ápr. 13. 10:24
Kézi Avent-es. Csak ezt ismerem, de nekem is nagyon bejön, mint Hajninak. :)
875. szandi30 (válaszként erre: 874. - Tundchen)
2010. ápr. 13. 09:45
köszi!és te milyennel fejed a tejedet?kézivel,vagy gépivel?
874. Tundchen (válaszként erre: 873. - Szandi30)
2010. ápr. 13. 06:02
Szerintem lehet. Nálunk, mivel 4 napig kék fény alatt inkubátorban volt Gergő, nem is lehetett addig megpróbálni se cicizni, üvegből adtak neki kaját, ráadásul olyanból, amiből tényleg csak dől belé a cucc. Én is tartottam ettől, hogy nem lesz hajlandó dolgozni ezek után a kajáért, de szerencsére hajlandó. Avent-es cumisüveget használunk itthon, állítólag direkt olyan, ami az újszülötteknek való és nem árt nekik, én elhiszem, na. Eddig nincs negatív tapasztalat. :)
2010. ápr. 12. 18:20
egy kérdéscsajok:amit lefejtek tejet,azt a következő etetésnél cumisüvegből adjátok?és attól még szopik a gyerek?szóval nem szokik el a ciciről,és inkább a cumisüveget választja?MINDKETTŐT LEHET?CICI+CUMISÜVEG?lehet,hogy hülye a kérdés,de egy kicsit össze vagyok zavarodva.
872. hajini (válaszként erre: 871. - Tundchen)
2010. ápr. 12. 16:40

fejd csak, nekem attól indult be.

elég a tejem, csak kb 150et szopik 50-80at fejek, h megehesse azt is következő alkalommal. 200körül van az adagja 4 óránként.

azért kell a pótlás, mert nem akarom mindehol előkapni a cicim. mobil baba, megyünk vele mindehová, tesco, vision...na ha ott éhezik meg az gáz. múltkor a visionben 30mili tápot megevett, majd azzal a lendülettel ki is rókizta.. rám :)

végigalussza az éjszakát. juppppííí

kb. 15-20 percet szopik, mjd megunja, és játszik a cicivel. na ezt nem hagyom. csak úgy cikázik a bimbóvédő a szájában :P nyalogatja, bubit fúj...

871. Tundchen (válaszként erre: 870. - Hajini)
2010. ápr. 12. 16:15

Aha, jogos... :)

Neked miért kell adni Milánnak tápszert? Illetve kellene, mert írtad, hogy nem szereti. Kevés tejet szopik x idő alatt? Meddig szoktad szoptatni?

Nálunk az van, hogy kb fél órát szoktam szoptatni, de kell tápszer pótlás. Tegnap óta fejem evések után, nem sok, kb 15 ml-ek jönnek ki még, de néha egy kaja után nem kell tápszer, mert elég a tejci.

❮❮ ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook