Rosacea-Couperosa avagy rózsás bőr, borvirágos orr (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Rosacea-Couperosa avagy rózsás bőr, borvirágos orr
Sziasztok!
Shea vajat én is pont jövőhéten tervezek venni,eddig mindenhol csak jókat hallottam róla.
Hamil:ezt a cikket én is pont a héten találtam.:D Nem tudom...lehet,hogy egy próbát megér.és arról mi a véleményetek,hogy a Policsztás Óvárium Syndróma okozhat-e rosaceát?Jövőhéten megyek orvoshoz,de sajnos majdnem minden tünetem stimmel,ami ennél a betegségnél fenn áll.:S
Sziasztok.
Ezt ma találtam:
Borax?ezüstkloid?
Probálta ezeket valaki?Tapasztalat,vélemény érdekelne.
A shea vaj: július óta használom, más összetevőkkel vegyesen. Ennyi tapasztalat után azt hiszem, nem fogok visszatérni a forgalomban lévő "speciális" krémekhez.
DE! 2005-ben végigcsináltam egy gyógyszeres kezelést, és 1-2 éve pedig a "kiégetéses"-t. A tünetmentes bőrömet kenegetem. Nekem jó.
Szteroidos krémet ne használjatok! Ha valaki azt írja fel, nem ért hozzá.
Olvasd vissza a hozzászólásokat, biztosan találsz értékelhető információt.
Sziasztok!
Mi is próbálkozunk a rosacea ellen tenni valamit, a kedvesem már 15 éve...
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy akik már próbáltátok a shea vajas krémet, illetve konkrétan a shea vajat, mit tapasztaltatok?
Olvastam vhol a neten, hogy a candida diéta jót tesz a rosaceának is, mert vannak akik szerint a kettő összefügg. Ti hogy láttátok, próbálta már vki? Elég szigorú diéta, és mondjuk azt el tudom képzelni, hogy pl. a tísztító hatása, vagy a magas vitamin bevitel miatt minden állapotban jót tesz, de kifejezetten a rosaceás arcbőr miatt csinálta valaki?Hatott?
köszönöm:)
Sziasztok!
Még mindig nem nyugodtam bele ebbe a borzalmas bőrbetegségbe,és próbálok az okára rájönni.Az jutott eszembe,hogy nekem már jó pár éve van amalgám tömésem,nem is egy fogamban.Lehetséges,hogy ez okozhatja a rosaceát?Esetleg a higany allergia? Fogalmam sincs....
Az élet hosszát és minőségét az öröklődés és az életvitel közösen határozza meg. Erről napestig levelezhetnénk, de csak két példát írok. Ugyanaz az emberi faj Afrikában alig éri el az 50 évet, míg Japánban már most százezer felett van a 100 évet megért emberek száma. És a genetikai kód alapján az afrikai ember is 120-130 évre van bekódolva.
Az öröklődésnél is azt szeretnénk, ha minden egyértelmű, fekete-fehér, igen-nem lenne. Kopasz embernek kopasz a gyermeke, nagy fülűnek meg nagy fülű, a rozáceásnál meg több családtag is érintve legyen.
A másik példám: tudtad-e, hogy a süketnéma házaspároknak, akiknek bizonyítottan öröklődés miatt van a betegségük, azoknak gyakran a gyermekük jól halló és beszélő? A némaságot két gén határozza meg, melyeket az apától és az anyától kap a gyermek. Ha mindkét ritka gént kapja, akkor süketnéma lesz. De van egy másik fajta süketség is, és a kétfajta süketséget csak biológiai laborban, kromoszóma vizsgálattal lehet elkülöníteni. Itt is két gén szerepel csak kicsit más helyen. És süketség csak akkor alakul ki, ha ezek a gének párban (homozigóta) vannak, ugyanazon a helyen ugyanaz a beteg gén van. Ha az egyiknél (apa) az egyik génpár van, a másiknál (anya) kicsit máshol. A gyermek ebből is kap egyet és a másikból is. Két süketnémaságért felelős génje lesz, de nem ugyanazon a helyen (heterozigóta). És így lesz szépen halló és éneklő a gyermek. Csak hordozza a gént. És hordozza majd az ő gyermeke is, meg az unokája, meg a dédunokája, úgy, hogy 150 éven keresztül nem lesz senki sem süketnéma a családban. Míg nem találkozik egy olyan egyénnel, aki ezt a gént ugyanazon a helyen hordozza és ő is jól hall, de gyermekük örökletesen süketnéma lesz. Nézegetik a családfát és nem találnak sehol sem nagyszülőkig süketnémát. Pedig az orvos csak azt szajkózza, örökölte.
A fenti példában csak két génről beszélünk. A kötőszöveti betegségeket meg több gén határozza meg. Ezek meg keverednek rendesen. Nem feketén fehéren, hanem úgy rendesen, vadul, összevissza. Ember legyen a talpán, hogy kibogozza. Az, hogy az egyik nőnek megereszkedik a melle már 25 évesen, hogy a kezein áttetsző a bőr, hogy aranyeres panaszai vannak, hogy visszeres a lába, hogy 40 évesen lóg a szemhéja, hogy duzzadtan aláárkolt a szeme, hogy a fogai kilazulnak, ez mind-mind valahonnan „összejön”.
A gének adottak, marad az életvitel.
Nagy érdeklődéssel olvasom a hozzászólásaidat. Azért van olyan is, amivel nem értek egyet. Olyan ez az életviteles dolog is. Azt hiszem, már nagyon okosak vagyunk ahhoz (mármint az emberi faj), hogy sok mindenről tudjuk, mi mitől van. Amiről nem tudjuk, az életvitelre fogjuk?
Úgy gondolom, hogy elég jól behatárolható keretek között élünk, mint egyén, mint családtag, vagy a társadalom tagja.
Azonos életvitel mellett Mamám 10 éve halott, pedig a statisztika szerint a nála sokkal idősebb Papa kellett volna jóval előbb elmenjen, de ő szerencsére 80 felett is nagyon jól van. Ha a családot vesszük alapul, nem egyéni, hanem családi életvitelről van szó, és mégis jelentősen eltér a családtagok egészségi állapota. Ugyanakkor egy-egy munkahely is megszabja az egyének, illetve családjaik életvitelét: azonos időbeosztás, hasonló jövedelmi viszonyok, sokuknak még a háztartás-vezetése is megegyezik. Ezek szerint egy-egy olyan munkahelyen, ahol elég sok időt eltöltenek a munkatársak (10-20 évet), a kórképüknek is hasonlítania kellene?
A családomban rajtam kívül és a felmenőim közül, de a távoli rokonságból sem tudok senkiről, aki rosaceás lenne. A munkatársaim sem azok.
Másik megközelítésből, ha az életvitelemmel lenne baj, ami megegyezik nagyon sok másik emberével, mindenki kell szenvedjen valami nyavalyában? Az egyéni érzékenység és fogékonyság dönti el, hogy rosaceás lesz-e vagy cukorbeteg?
Nem jó ötlet...
Neurológia-ideggyógyászat, orvosi szakvizsga
Pszichiátria- elmegyógyászat, orvosi szakvizsga
Pszichológia-lélekgyógyászat, nem szükséges orvosi végzettség.
A neurológia a gyakorlatban alig foglalkozik a vegetatív idegrendszerrel. A rosaceához ott van egy kis köze, hogy e betegek között több a székrekedéses. Itt inkább gastro-enterológiai (belgyógyász szakorvos, aki a gyomor bélrendszer problémájával foglalkozik) vizsgálat szükséges. A rosacea kézben tartása elsődlegesen bőrgyógyász feladata. Ő dönti el, hogy a beteg kórelőzménye alapján milyen irányú kivizsgálás szükséges. Leginkább semmilyen. CSAK TANÁCS. A betegek sokszor egy köteg kivizsgálással, papírral, zárójelentéssel jönnek. Vándorolnak orvostól orvosig és várják a csodát, hogy egyszer végre meg lesz az ok. Az ok a szervezetünk, az öröklődés az érfal labilitásra.
Gondolj csak bele, ha visszeres a lábad és anyádnak és a nővérednek is az, akkor az életviteleddel akár 10-15 évvel is meg tudod hosszabbítani a visszérmentességet, mindenféle orvosi beavatkozás nélkül.
És olyat is láttam már, amikor a nem rosaceás hajlamú beteg életvitelével rosaceát generált!
Üdv!
Tudna nekem valaki segíteni? Debrecenbe keresek olyan orvost, aki végez IPL kezeléseket! Előre is köszi a segítséget!
Sziasztok!
Mi a véleményetek arról,hogy esetleg a neurológia segítséget nyújthat ebben a fránya rosacea nevű betegségben.Mármint úgy értem,hogy én próbálok mindenféle vizsgálatot megcsináltatni,mert megvagyok győződve róla,hogy nálam ezt valamilyen belső dolog okozza.Neurológia ugye a vegetatív idegrendszert tanulmányozza (de lehet,hogy nem jól tudom,javítsatok ki) és olvastam róla,hogy ha az nem megfelelően működik ,akár rosaceát is okozhat és arra gondoltam,ha kivizsgáltatnám magam,mert nálam a rosaceán kívül mostanában jelentkezett elég erőteljes izzadás és szorongás is.de nem tudom,ez csak egy ötlet volt ,lehet,hogy hülyeség... bocsi,ha badarságokat írtam
köszi előre is:)
"Több, mint hatvan éven keresztül tanulmányoztam az élõ rendszereket, és ez meggyõzött arról, hogy testünk sokkal tökéletesebb, mint amit a betegségek
végtelen listája sugall. …A szervezet fogyatékosságai sokkal kevésbé a velünk
született hibákból, mint inkább a szervezetünkkel szemben elkövetett visszaéléseinkbõl ered. " Szent-Györgyi Albert
Sziasztok.
Ma 2hete voltam a Naturklinikán,és csak pozitivan tudok nyilatkozni a változásról.
A kezelés után 4-5 napig nagyon csunya volt a bör,de azóta 1re szebb.Se új göbök nem jöttek,és az erek is amit kiégettek eltüntek és a pirosság is csökkent.
1hét múlva megyek újra,mert legalább 3-4 kezelés kelleni fog.
Hello!
Az ELOS-nál milyen kezelés volt? Villanófény, dióda, infravörös fény?
Okoskolbász
Hello Kam2!
A két kérdés összefügg:
Az érzelmi változás negatívan befolyásolja a rozáceát, de nem az érzelmi tolulás okozza az alapbetegséget. Csak a páciens észreveszi az összefüggést. De ugyanígy működik az alkohol is, meg a fűszeres étel és egy csomó minden is. Sajnos nagyon sokszor az orvos gyalázza meg a pácienst, mert az első kérdése ez: mennyi alkoholt fogyaszt? A páciens meg pontosan tudja, hogy a szilveszteri egy pohár pezsgő is keményen betesz.
Az orrnál az arcon lévő erek anatómiai elhelyezkedése miatt van különböző reakció. Itt az erek mintegy (nem tudok másképpen fogalmazni) hűtőbordaszerűen dolgoznak. Minél inkább ki van téve az ér a környezeti hatásnak (hideg-meleg váltakozása), annál inkább károsodik az erek falában a simaizom, kötőszövet. Gondolj csak bele, először a legelöl lévő orr, majd áll, orca és a szemek közötti részen alakulnak ki érbénulások. Ha valaki sokat fut a szabadban, vagy szaunázik (ilyen rozáceás is van) annak ez gyorsabban következik be. Ez a pár centi is rengeteget jelent. Az orrban belül az erek védve vannak.
Okoskolbász,még egy kérdés,ha még erre jársz.Sosem értettem,hogy lehet,hogy az orr bőrének felületén gyengék az erek,ellenben az orr belsejében nem(orrvérzés).Ennyire elkülönül a kettő?
Kollagénnel próbálkozott-e valaki(belsőleg)-visszerekre jó hatású,esetleg Energy termékekkel?
Sziasztok.
Én is Rosaceás vagyok 33évesen.Kb 1,5éve kezdödött,kipirulással,ma már a göböknél tartok,hol több(nagy melegre),hol 1-2.Viszont
hajszálerekböl nagyon sok van az orcámon.Ezt alapozóval jól eltudtam tüntetni.Bördokinál is voltam,de rászántam magam a Naturklinikára.
Tegnap voltam is.Weinvave kezelést kaptam az erekre(1050 szúrást),és mivel jó pár göb is van az arcomon,igy plussz még meg is villantották kb20x.Most elég piros vagyok,és kicsit fel is hólyagosodott,de sztem ez normális,remélem pár nap és jobb lesz.Egyenlöre nem látok más megoldást erre a betegségre.
Ha valakinek van tapasztalata az ilyen kezelésröl az megoszthatná velem.
A szerelem a fejben dől el? Azt mondják, csupán a kémia játéka :)
Úgy értettem, hogy talán bebeszélem magamnak, hogy fáj és ég, de igazából nem. Én nem leszek ragyás a krémektől.
Igaz, van pár erecském, viszont nem vagyok ráncos! Lala-la, van aminek örüljek! Kéretik nem letörni az örömömet :)
A kezelésed sikeres volt! Azt mondják a szakemberek, hogy egy jól elvégzett fénykezelés még egy évig dolgozik. De igazán akkor hatásos, ha 3-6 havonta egy ismétlő (fenntartó) kezelést beiktatnak. Az emberi test és különösen a bőr nem egy kifaragott, állandó szobor. Gondolj a szemüveg felírásra. 3-5 évente új szemüveg kell. És nem azért, mert a szemorvos rosszat írt fel. Ugyanígy a fogtöméseket is cserélni kell.
Keringési zavar akkor keletkezik, ha az erek láthatóvá válnak. Normál bőrön nincsenek szabad szemmel látható, tágult erek. Gondolj a lábon lévő erekre. 18 évesen semmi sem látszik, majd néhány kis piros ér tűnik elő, majd kék, seprűvéna és 20-30 év után nagy köteges, kitágult vénacsomók (törzsvarikozitás). A belbokánál meg elhal a bőr és kis sérülés után ott a fekély. Ezt persze durva dolog az arcbőrre vetíteni, csak a jobb megértés céljából írtam, a kis tágult erek is egy táplálkozási zavart (helyi) jeleznek. Itt nem lesz fekély, de lesz pír, égő érzés, viszketés és túlérzékenységi reakció bármilyen krémre. Ha allergia vizsgálatra mész, nem ad pozitivitást, de még sem bírod a krémeket.
A szem alatti bőr rész kivált érzékeny. Csak példának: a szem körüli bőr és tenyér-talp áteresztő képessége 400-szoros különbségű. Tehát a szemedet 1-szer megmosod, az olyan mintha a kezedet 400-szor mosnád. Ennyi anyag megy be ugyanazon idő alatt. Ha nem látható ér, akkor ezen (milyen külső anyag kerülhetett rá) gondolkozzál!
Fejben a szerelem dől el. A rosacea nem.
Köszi a sok hasznos tanácsot, - meg fogom kérdezni, hogy milyen erejű (hány Joule) a gép.
A bőrgyógyász tanácsára ezen a nyáron nem mentem ipl kezelésre. Majd ha egy kicsit hűvösebb lesz akkor elmegyek.
Lehet, hogy alacsony a fájdalom küszöböm, de nekem nagyon fáj - áramütés szerűt érzek.
Hálás köszönet, hogy ezt a sok-sok hiánypótló információt megosztod velünk!
Honnan lehet tudni, hogy lelassult-e a vérkeringés, vagy sem?
A kb. 2 évvel ezelőtti égetés után csupán pár erecske maradt az arcomon. A kezelés fájt, és utána nagyon felhólyagosodott a bőröm, de 1 hét alatt hegesedés nélkül szépen meggyógyult. Akkor ez egy hatásos kezelés volt ugye?
Viszont az arcbőrömön továbbra is – kivált a szemek alatti részen – állandó irritáltságot, égést érzek. Ha belefeledkezem a munkámba, megfeledkezem róla, de ahogy lazítok kissé, mindjárt érzem. Ránézésre nincs semmi, ami alátámasztaná. Ez is a rosaceának tudható be, vagy fejben dől el? Mit lehet tenni ellene?
További ajánlott fórumok:
- Járt már úgy valaki, hogy tesztet csinált és nagyon halványan épp hogy látszódott, de rózsaszín lett a teszt csík?
- Kis rózsaszín (pár mm-es) hernyók (vagy lárvák? ) jelentek meg a lakásomban. Szerintetek mi lehet?
- Mensi elött van olyan, aki már napokkal elötte görcsöl és van rózsaszines stb. folyás?
- Képesek egyáltalán a pasik annyira szerelmesnek lenni egy nőbe, mint fordítva? Ők is tudnak olyan idiótán rózsaszínül szerelmesnek lenni?
- Ohhh, az a rózsaszín köd!
- H&M-es fehér trikót mivel lehetne kifehéríteni, ha áztatás után rózsaszín lett?