Rizs készítés - segítsetek (beszélgetés)
Na akkor ezt kipróbáljuk...:)))
jó tipp hogy használd fel a levest ami megmaradt:)))
:DDD
Nekem is mindig másképp sikerül,kis idő után rájöttem,nem csak a víz mennyiség..
a rizs fajtája is fontos:)))
Valószínű:))
A lényeg,ha pergős riszt akarsz,akkor főzd,ha pálcikát akarsz használni,akkor párold:)))
Én kifejezetten a kicsit ragadósabb ,tehát a párolt rizst szeretem ,ami sosem lesz ugye pergős.:)
Nem tudom melyik receptet választottad..?:)))
Két félén lehet csinálni az egyszerű,sima rizs köretet.Vagy főzöd,vagy párolod.
A főtt rizs annyi,hogy egy bögre rizst megmosol,aztán felengeded másfél(2?)szeres mennyiségű vízzel,sózod ,és félig megfőződ,amíg már látod hogy a tetején vannak a rizs szemek,akkor lezárod,és 20 percig kb pihentetni kell,fedő alatt,addig magába szívja az összes vizet.
Ha párolva szeretitek jobban,akkor ugyanez,csak olajon előtte meg kell pirítani a rizst ,és utána jöhet a sós víz.
Ezt a két verziót lehet aztán cifrázni!:DD
Szerintem a rizsfőzésnek egy titka van,hogy jól találja el az ember a víz mennyiségét,de mivel minden rizs kicsit más,ezért nekem is ,hogy így ,hol úgy sikerül,szóval ne csüggedj!:DD
Na a rizsem egy ragacsos massza lett :-)
de azért megettük.
Talán sok volt a víz...
na én meg még azt nem:)
van valami extra dolog benne?az elkészítésében?azon kívül hogy gondolom isteni...
Az anyósom szakácsnő és tuti rizst készít. Tőle tanultam:
Lepirítom a rizst bő olajban (nem kell sajnálni, persze túlzásba esni sem). 1,5- szeres vízzel felöntöm és ha felfőtt, nagyon-nagyon lassú tűznél (legjobb vason, fedő alatt megpárolom.
Nekem így tuti.
Az olajat vagy zsiradékot azért nem kell sajnálni, hogy ne legyen száraz.
Sziasztok!És azt hallottátok hogy tepsibe teszed,hozzá vöröshagymát egészbe,félbe vagy negyedelve ízesíted sóval vagy amivel szoktad,vizet rá!Lefeded fóliával és be a sütőbe!Néha rákukk hogy a víz hol tart...
Aztán ha elfőtt akkor nagyon fincsi:)))
Sok szerencsét!:))
És jó étvágyat, a fincsi rizshez!:)
Szerintem határozott tasakíze van. :)
Szegény Elexia most elvágtatott a zöldségekhez a Fond Blanc-összetevőkért, pedig csak egy bögre rizst akart főzni. :)))
A rizs mindenképp akkor lesz a legfinomabb, ha víz helyett alaplével fő fel (természetesen nem leveskockával). Az előre pirítás, különösen a kacsa-libazsíros, az is jót tesz az ízének.
A zacskós rizsnek meg zacskós rizs-íze lesz, ha a fejed tetejére állsz is. :)