Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Rizs készítés - segítsetek fórum

Rizs készítés - segítsetek (beszélgetős fórum)


1 2
2011. ápr. 26. 16:08

Hosszú ideig nem sikerült a atejberizs nekem, aztán találtam egyet. A csészényi rizst síma, picit sózott vízbe teszem és 3 percig fő benne. Ezután öntöm fel a majdnem 2 csészényi tejjel.

Amikor elfőtte a tejet, nem vesszük le róla a fedőt, hanem hagyjuk rajta. Sosem mászkos...

14. 679f54a054 (válaszként erre: 11. - Pirinyo79)
2011. ápr. 26. 16:06
Finom pedig úgy is nagyon, csak akkor már nem az eredeti, igazi rizs lesz. És szinte bármivel lehet ízesíteni, a hagymához hasonlóan. Én szoktam apróra vágott petrezselyemmel is, curryvel is, gombával, zöldségekkel:)
13. a14deb9047 (válaszként erre: 2. - A14deb9047)
2011. ápr. 26. 16:05
A legegyszerűbb: (megjegyzem, csak liba- vagy kacsazsírral főzök). Pici zsíron egy teáscsésze rizst megpirítok és kétszer annyi vízzel (húslevessel) felöntöm, evőkanálnyi delikátot. (Lehet beletenni még zöldborsót, kukoricát, apró kockára vágott pirospaprikát, zöldségzöldjét, törött borsot, apró kockára, csíkra vágott csirkemájat, apró főtt húst.). A többi már alapanyag és fantázia kérdése. Amikor felforrt, takarékra fedő alatt, majd néhány perc múlva elzárom. Ha még le is takarod, még jobb.
12. c130f7eb3b (válaszként erre: 6. - B789d47c89)
2011. ápr. 26. 16:03
Amikor felöntöd vízzel, és megfűszerezed, megkeverheted, de onnantól fogva már nem, csak ha kész, mert összeszakad. Lassú tűzön főzd!
11. pirinyo79 (válaszként erre: 9. - C130f7eb3b)
2011. ápr. 26. 16:02
Na ezt még én sem hallottam hogy dinsztelsz hagymát.
10. pirinyo79 (válaszként erre: 6. - B789d47c89)
2011. ápr. 26. 16:00

Nézd ki tapasztalod majd,hogy neked melyik lesz a legjobb.

Tényleg ahány ház annyi szokás.

9. c130f7eb3b (válaszként erre: 1. - B789d47c89)
2011. ápr. 26. 16:00
Egy pici fej hagymát olajon üvegesre sütsz, erre teszed rá a megmosott, lecsöpögtetett rizst. Addig kevergeted, amíg a rizsszemek ki nem fehérednek, ezután felengeded hideg vízzel. Ha kuktában főzöd, annyi víz kell hozzá, amennyi a rizs (pohárral mérem), ha lefedett lábasban, akkor a másfélszerese. (Nagyanyám dupla adag vizet tett alá, de nekem úgy elázik, és kása lesz belőle.) Ja, meg só, meg amit még akarsz bele tenni. :)))
8. 4300750b82 (válaszként erre: 1. - B789d47c89)
2011. ápr. 26. 16:00

Ha olcsóbb rízst veszel (250-300ft kg) akkor elég a másfélszeres vízmennyiség,mert nekem ha ezekhez dupla mennyiséget öntök akkor lágy lesz.

Olajon picit megpirítom, majd felengedem só, delikát, bors.

De a parboiled rízst használom , drágább de jó!

2011. ápr. 26. 15:58
Én lepirítom egy kicsit a rizst (vagy tarhonyát), utána annyi vizet öntök rá, amennyi elfedi, és készre főzőm a legkisebb fokozaton! Én így tanultam anyukámtól és a nagymamám is így készítette.
6. b789d47c89 (válaszként erre: 4. - Pirinyo79)
2011. ápr. 26. 15:56

valahol meg azt írják tilos keverni :-)


Kár volt utána olvasnom....

2011. ápr. 26. 15:55
csak köretnek, semmi extra
4. pirinyo79 (válaszként erre: 1. - B789d47c89)
2011. ápr. 26. 15:54

Szia!

Én bögrével vagy pohárral mérem ki.

Ha 1 bögre rizs akkor 2 bögre víz,tehát kétszeres.

Lassú tűzön fözöm néha megkeverem. Ha elfőtt a víz akkor még 10 percre lefedem.

Nem ragad nem tapad nem kemény.

2011. ápr. 26. 15:54

Uncle Bens zacskós rízs jó, vagy a sima nem zacskós rízts én úgy szoktam csinálni, hogy 1 bögre rízshez, másfél bögre vizet teszek és azt főzöm forrásig, aztán lefedve hagyom állni kicsit. Vízbe pici só, olaj)


Egyébként szerintem itt is ahány hozzászólás lesz anyni féle változatot olvasol majd :)

2011. ápr. 26. 15:54
Minek szeretnéd?
2011. ápr. 26. 15:53

A neten vagy 20 féle rizs elkészítési eljárást olvastam már, nem tudom melyik lenne a legjobb.


Aki már többfélét is kipróbált megírhatná nekem melyik a legjobb, mert nem tudok választani. Jó lenne, ha egyszerű lenne, de finom is.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook