Reg-enor TAPASZTALATOK megosztása (nem vitakör!) (beszélgetés)
Hű, de rendes vagy!
Nagyon köszi!
Tartalomjegyzék
Általános javaslatok
Étrend javaslatok
Reggelire, vacsorára
Levesek
Főzelékek
Egy tál ételek
Húsételek
Tészták
Nasi helyett
Zöldséges ételek
Kenyérre valók
Köretek
Saláták
Általános javaslatok, ötletek, étrend ötletek
- Zsírral főzz, de ne zsírosan.
- A kukoricalisztből készült galuskához dupla tojásmennyiséget használjunk, és kevés
vizet.
- Az idénysalátát Reg-enorozás idején csak citrommal locsolom meg, és hétfűszer sóval
sózom meg.
- A főzelékeket gyakran fogyasztjuk, a rántást rizsliszttel készítve. Még a tökfőzeléket is
szeretjük vele tejföl nélkül, kis hagymával készítem a rántást.
Az étkezésekhez mindig egyetek zöld salátát, lehetőleg nyersen, bármennyit.
A hús ne legyen nagyobb, mint ami a tenyeretekbe belefér.
A zöldség köretek kb. 40 dkg-osak legyenek.
Rizsből a barna rizst használjátok, de még jobb a kis GI (glikemiás indexű) köles,
hajdina, vagy gersli.
A kúra alatt fogyasztható:
Zöldségfélék: bab, borsó, lencse, kukorica, cékla, zöldpaprika, paradicsom, káposztafélék,
karfiol, brokkoli, kínai kel, karalábé, hagymafélék, retekfélék, sárgarépa gyökér.
Citrom, grapefruit.
Kolbász, szalonna, sonka, tojás, máj, májkrém, mindenféle hústermék, zsír.
Rizsliszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, rizs. Teljes kiőrlésű rozskenyér, pirítva.
Mellőzzük a fogyasztását az alábbi termékeknek:
Tej, vaj, sajt, túró, tejföl, margarin, olaj, savanyúság, méz, cukor, tészta, krumpli,
kenyérféleségek, sütemények, péksütemény, gyümölcs, savanyúság, ecet, lekvár, olajos
magvak, cukros üdítő, szörp, szénsavas italok, alkohol.
Mintaétrend:
Reggeli-vacsora:
- két szelet pirítós kenyér mellé
o két főtt tojás
o két tükörtojás
o rántotta két tojásból
o egy szelet szalonna
o kolbász (8-10 cm)
o sonka
o májas (6 cm)
- zsíros kenyér
- bundás kenyér
- paprika, paradicsom, uborka, retek, hagyma
- tea, MSM porral vagy citrommal, cukor nélkül
- kávé, tej és cukor nélkül
Ebéd:
Levesek:
- gulyásleves
- húsleves
- rizsleves
- korhelyleves
- paradicsomleves
- zöldségleves
- borsóleves
- bableves
- lencseleves
- tojásleves
Főételek:
- pörköltek (mindenből)
- párolt mindenből
- rántott mindenből
- rizses hús
- fasírt
- hurka-kolbász
- töltött paprika
- töltött káposzta
- lecsó
Édes káposztából lehet citrommal készített savanyúságot tálalni főételeink mellé.
Főzelékek:
- bab-, borsó-, lencse-, tök-, kelkáposzta-, sóska-, répa-, spenót-, kaporfőzelék
- paradicsomszósz
A tálalt ételekbe érdemes 1-3 evőkanál kacsa, vagy libazsírt keverni, hogy megemelkedett
szintű epeürülés történjen.
Köretek:
- rizs
- párolt zöldség
- kukorica, bab, borsó
Savanyúság:
- cékla
1. hét:
Hétfő
Reggeli: piritós, sonka, zsír, paradicsom
Ebéd: húsleves
csirkepörkölt rizs, ubi sali
Vacsora: rozsos kenyér avyg rizibizi, töpörtyű, hagyma
zakuszka, paradicsom
Kedd
Reggeli: pirított kenyér, töpörtyűkrém, paprika,
paradicsom
Ebéd: csirkepörkölt, nokedli
uborka saláta
Vacsora: zöldbabfőzelék, sült virsli
kolbászos gumipogácsa
Szerda
Reggeli: zsemle, sonka, zsír
paradicsom
Ebéd: zöldbabfőzelék, sült virsli
Vacsora: rozsos zsemle, hagymás tojásrántotta,
retek, paradicsom
Csütörtök
Reggeli: zakuszka, kenyér pirítva, paradicsom
Ebéd: húsleves
zöldbabfőzelék, sült virsli
Vacsora: szalonna, töpörtyűkrém, kenyér
paprika, retek
Péntek
Reggeli: kenyér, szalámi zsírral pirítva, paprika
paradicsom
Ebéd: ua. mint a reggeli
Vacsora: párolt zöldborsós kukorica
sült krumpli, rántott hal
Szombat
Reggeli: szalonna, paradicsom, kenyér pirítva
Ebéd: párolt zöldborsós kukorica
rizs, rántott hal
Vacsora: pirítós, szalonna, salátával, hagymával
Vasárnap
Reggeli: sonka, kenyér zsírral, paradicsom
Ebéd: húsleves
vadas, párolt zöldség, citrommal
Vacsora: sós pite, párolt zöldség
debrecenivel
2. hét:
Hétfő
Reggeli: kenyér zsarrel, sonka, paradicsom
Ebéd: húsleves
vadas rizzsel
Vacsora: szalonna, szalámi, kenyér
retek, paradicsom
Kedd
Reggeli: pirítós kenyér, tojás, paradicsom
Ebéd: lencse oldalassal
Vacsora: szalonna, rakott erdélyi
szalonna, retek, uborka
Szerda
Reggeli: zsíroskenyér, felvágott, paprika
Ebéd: zöldbabfőzelék
sült virsli 3-4 kanál libazsír
Vacsora: szalonna, felvágott, kenyér
retek
Csütörtök
Reggeli: sült húsos pirítós, zsír, paprika
Ebéd: paradicsomos káposzta oldalassal vagy sült hússal
Vacsora: felvágott, zsíroskenyér, retek
Péntek
Reggeli: sült húsos pirítós, zsírral
Ebéd: májjal töltött rántott gomba
gombás, tojásos, hagymás rizs
párolt zöldborsó, kukorica
Vacsora: felvágott, zsíroskenyér, retek
Szombat
Reggeli: zsíros pirítós, paprika
Ebéd: sertés pörkölt rizzsel
párolt sárgarépa
Vacsora: zsíros pirítós, újhagyma
tepertő
Vasárnap
Reggeli: felvágott, paradicsom, pirítós zsírral
Ebéd: húsleves
kolbászkrémmel töltött karaj
párolt káposzta, sült krumpli
Vacsora: pirítós, sültszalonnal, főtt tojás, hagyma, paprika, paradicsom, káposztasaláta
3. hét:
Hétfő
Reggeli: májkrém,pirítós zsíroskenyér, paradicsom
uborka
Ebéd: paradicsomos káposzta
sült oldalas
Vacsora: húsleves
Kedd
Reggeli: kolbász, pirítós zsíroskenyér, uborka
Ebéd: kolbászkrémmel töltött karaj
párolt káposzta, rizs
Vacsora: sütőtök leves
rizseshús
Szerda
Reggeli: májkrém, pirítottkenyér zsírral, paprika
Ebéd: sütőtök leves
fejtettbab főzelék sülthús
Vacsora: húsleves
kenyér, szalonna, retek
Csütörtök
Reggeli: kolbász, pirított zsíros kenyér, zöldségek
Ebéd: kolbászkrémmel töltött karaj
párolt káposzta, rizs
Vacsora: sütőtök leves
gombaleves, zöldbab hurka vagy kolbásszal
Péntek
Reggeli: szalámi, kenyér, paradicsom
Ebéd: milánói fejtettbab
töpörtyűs pogácsa
Vacsora: szalonnás, hagymás tojásrántotta,
paradicsom, kenyér pirítva
Szombat
Reggeli: Vacsora maradéka
Ebéd: szuki bab, kenyér pirítva, lencsefőzelék, sült kolbász
Vacsora: Fokhagymás zsíros pirítós
Retek
Vasárnap
Reggeli: Sült húsos kenyér pirítva, zsírral, paprika
Ebéd: ragu leves
rántott csirke vegyes köret
káposzta saláta
Vacsora: pirítós kenéyr, sült császár szalonna, hagyma, retek, paprika, paradicsom,
káposztasaláta, cékla
4. hét:
Hétfő
Reggeli: virsli, kenyér, paprika
Ebéd: sárgaborsó főzelék
sült virsli +3-4 evőkenál zsír
Vacsora: töpörtyű, pirított kenyér, paradicsom
Kedd
Reggeli: sonka, kenyér,zsír paradicsom
Ebéd: töltött csirkecomb kukoricás
rizs, krumpli saláta
Vacsora: párolt kukorica
sült virsli, zsírral
Szerda
Reggeli: sonka, szalonna,pirított kenyér
zöldségek
Ebéd: rakott kel, karfiol rizzsel
Vacsora: tükör tojás, szalonna
kenyér, zöldségek
Csütörtök
Reggeli: zsíros pirítós kenyér
paradicsom, uborka
Ebéd: székelykáposzta
Vacsora: húsleves
Péntek
Reggeli: sonka, kolbász, kenyér
paprika, paradicsom
Ebéd: rakott kel, 3-4 evőkanál liba-, kacsazsír
Vacsora: sültszalonna piritós zöldséggel
Szombat:
Reggeli: sonka, szalonna, kenyér
Ebéd: borsófőzelék, sülthús, sült szalonna
cékla
Vacsora: májgombóc leves,lencse főzelék kiszedés után 1-3 evőkenál zsír
Vasárnap
Reggeli: májkrémes pirítós, zsírral
paprika
Ebéd: húsleves
vidróczki aprópecsenye , zsírral
cékla
Vacsora: emeletes bundás szendvics
31 napos Reg-Enor étrend
„Sok szeretettel ajánlom ezt az egyszerű étrend-mankót mindazoknak, akik a Reg-Enor kúra
mellett döntenek. Nekem segített.”
1. nap
reggeli: pirítós, mangalica zsír, paradicsom, paprika, tea
ebéd: sárgaborsó főzelék, Stefánia vagdalt, pirítós
vacsora: pirítós, szalonna, uborka (zöld)
2. nap
reggeli: kolbász, pirítós, paprika, facsart grapefruit
ebéd: lecsó kolbásszal
vacsora: pirítós, Stefánia vagdalt hidegen, sonka, zsír, zöldségek
3. nap
reggeli: pirítós, tojásrántotta sonkával, paradicsom, paprika, tea
ebéd: párolt zöldség, csirkemell grillezve, (zsírban sütve), pirítós
vacsora: virsli, kevés mustárral, zsíros pirítós, zöldség, tea
4. nap
reggeli: libazsíros pirítós, paradicsom, tisztított víz
ebéd: csontleves, rizs, rántott hús, grillezett zöldség
vacsora: mangalica szalonna, paradicsom, tea
5. nap
reggeli: sonka, zsíros kenyér, zöldség
ebéd: paradicsomos káposzta sült csirkével
vacsora: gyulai kolbász, zsíros pirítós, paradicsom, paprika
6. nap
reggeli: zsíros kenyér, sonka, paradicsom, paprika
ebéd: húsleves, csirkehús, sült hús, zöldségek
vacsora: főtt kukorica, zsíros kenyér, paradicsom
7. nap
reggeli: pirítós, szalámi, kolbász, paprika, facsart grapefruit
ebéd: lencsefőzelék sült kolbásszal, sültszalonna taréj
vacsora: császárszalonna, pirítós, zöldség, tea
8. nap
reggeli: kolbász, zsír, pirítós, zöldség
ebéd: paraszt tál( rizs vagy rizibizi, szalonna, hagyma, kolbász sütőben összesütve),zöldségek
vacsora: zsíros kenyér, minőségi virsli, kolbász, zöldségek
9. nap
reggeli: zsíros kenyér, minőségi virsli, zöldség
ebéd: tökfőzelék sült oldalassal
vacsora: virsli, pirítós, paradicsomsaláta
10. nap
reggeli: rántotta, pirítós, paradicsom
ebéd: rizses lecsó, tepertő, pirítós
vacsora: rakott erdélyi szalonna, szalámi, pirítós, zöldség saláta, tea
11. nap
reggeli: pirítós, zsír, szalámi, zöldség, tea
ebéd: gulyásleves, rizses lecsó kolbásszal
vacsora: chillis bab, kolbász, rakott szalonna, hagyma, zöldség
12. nap
reggeli: szalámi, szalonna, pirítós, zöldség
ebéd: húsleves, rizs, vadas
vacsora: pirítós, tepertő, szalonna, zsír, zöldségek
13. nap
reggeli: kolbász, zsír, pirítós, paprika, paradicsom
ebéd: gulyásleves, pörkölt, rizs, paradicsom
vacsora: császárszalonna, libazsír, pulykamell sonka, pirítós, zöldségek
14. nap
reggeli: sonka, rántotta, zsír, pirítós, tea
ebéd: tökfőzelék, kolbásszal, sült szalonnával
vacsora: kukorica, zsír, sonka, céklasaláta + sárgarépával + MSM/C, pirítós
15. nap
reggeli: pirítós, zsír, sonka, kolbász, zöldség, víz
ebéd : rizs, sült csirke, cékla saláta, grapefruit ital
vacsora: pirítós, császár szalonna, kolbász, tepertő, zöldségek
16. nap
reggeli: pirítós, kacsazsír, tepertő, kolbász, zöldségek, tea
ebéd: tojásos lecsó sült szalonnával, pirítós,
vacsora: kenőmájas, sonka, tepertő, pirítós, paradicsom, paprika, víz
17. nap
reggeli: mangalica zsíros pirítós, tea
ebéd: zöldség leves, baconba tekert csirke máj, rizs, céklasaláta
vacsora: pirítós, virsli, szalonna, kenőmájas, zöldségek
18. nap
reggeli: tepertő, kenőmájas, zsír, pirítós, grapefruit ital
ebéd: sertés pörkölt rizzsel, uborka, paradicsom, paprikasaláta
vacsora: tepertőkrémes pirítós, paradicsom, tea
19. nap
reggeli: tojásrántotta szalonnával, pirítós, zöldségek
ebéd: sárgaborsó leves, sertés flekken rizzsel, cékla saláta
vacsora: libazsír, pirítós, paradicsom, tea
20. nap
reggeli: kacsazsír, pirítós, sonka, zöldségek, víz
ebéd: csontleves, marhapörkölt rizzsel, uborkasaláta
vacsora: zsíros pirítós, sonka, téliszalámi, kenőmájas, zöldhagyma, tea
21. nap
reggeli: kenőmájas, téliszalámi, pirítós, tea
ebéd: zöldségleves, rakott kelkáposzta tejföl nélkül
vacsora: császárszalonna, zsír, pirítós, zöldségek
22. nap
reggeli: tepertő, zsír, pirítós, paprika
ebéd: gulyásleves, csirkemell pörkölt rizzsel, uborkasaláta
vacsora: tepertőkrém, szalonna, sonka, pirítós, paradicsom
23. nap
reggeli: zsír, sonka, szalámi, paprika, tea
ebéd: tojásos lecsó kolbásszal, pirítós, uborka
vacsora: szalámi, zsír, tepertő, zöldségek, pirítós
24. nap
reggeli: kacsazsíros pirítós, paprika, paradicsom, tea
ebéd: nyitrai finomfalatok gombás rizzsel
vacsora: erdélyi szalonna, pirítós, paradicsom, víz
25. nap
reggeli: szalonna, paprika, pirítós, MSM/C ital
ebéd: erdélyi fatányéros, rizs, uborkasaláta
vacsora: zsír, tepertő, pirítós, zöldségek
26. nap
reggeli: kolbászkrém, pirítós, tea
ebéd: zöldség leves, cigánypecsenye rizzsel, vegyes saláta
vacsora: sülthurka, zsír, pirítós, víz
27. nap
reggeli: tepertő, szalonna, pirítós, zöldség, tea
ebéd: zöldség leves, sült harcsafilé rizzsel, paradicsom
vacsora: zsíros pirítós, szalámi, uborka
28. nap
reggeli: tojásos virsli, pirítós, paradicsom
ebéd: csontleves, kelkáposzta főzelék marhapörkölttel
vacsora: sült szalonna, pirítóssal, uborka
29. nap
reggeli: gyulai kolbász, zsír, pirítós, tea
ebéd: húsleves, sült hús krumplival, répás céklasaláta
vacsora: zsíros pirítós kenyér, paprika
30. nap
reggeli: virsli, kolbász, pirítós, zsír, paradicsom
ebéd: zöldségleves, sertéspörkölt kevés tésztával, paradicsomsaláta
vacsora: szalonnás rántotta, hagyma, paradicsom, paprika, uborka
31. nap
reggeli: kacsazsír, pirítós, paradicsom, paprika
ebéd: töltött káposzta ( édes káposztába töltve, paradicsommal/citrommal savanyítva) tejföl
nélkül
vacsora: szalámi, szalonna, pirítós, zöldségek, tea
Reg-Enor étrend
1. nap
R: 5 dkg pirítós zsírral,paradicsom paprikás kolbász zsírral 2 sz sonka paprika
E: Lencsefőzelék tejföl nélkül,(4 dl ),1 fasírt, 1 sz sült tarja
V: 1 sz pirítós,3 dkg erdélyi szalonna ,sok zöldség
2. nap
R: 15 dkg lecsókolbász 1 sz pirítós,mustár
E: 2 hagyma,4 paprika ,2 paradicsom,3 dkg libazsírból lecsó,1 pár virsli 1 pirított kenyér
V: 1 sz. vajas pirítós,7 dkg sonka,paprika,paradicsom.
3. nap 1400 kcl
R: 1 sz pirítós,2 tojásrántotta,sonka,1 reszelt cékla
E: Párolt zöldség, (40 dkg), libazsírban sült csirkemell (20 dkg),1/2 sz pirítós
V: 1 p debreceni mustár,1 sz pirítós, vagy tkiörlésű zsemle
4. nap
R: 1 sz. kacsazsíros pirítós fokhagymával,paradicsom
E: 1 sz rántott hús rizibizivel,savanyúság ecet és cukor nélkül
V: 1 sz pirítós,zsírral, sonkával,paprika
5. nap 1400 kcal
R: 1 sz zsíros pirítós,sonka,paprika
E: paradicsomos káposzta 1 egész csirke combbal.
V: 1 sz zsíros pirítós kenyér,1 pár virsli
6. nap 1350 kcal
R: 1 sz zsíros pirítós,zöldségek
E: Húsleves,sültoldalas,párolt zöldség
V: 10 dkg főtt kukorica 1 sz. pirítós 4 karika szalámi.
7. nap 1300 kcal
R: Hagymás tojás,1 sz pirítós zsírral
E: kelkáposzta főzelék sült csirkecomb.
V: 5 dkg császárszalonna 1 sz pirítós paprika
8. nap 1300 kcal
R: 1 sz. pirítós 10 dkg parizer ,retek
E: 10 gomba,3dkg szalonna,hagyma,mirelit zöldség 10dkg, sütőben összesütni,saláta
V: 1 sz. pirítós 10 dkg parizer ,retek
9. nap 1400 kcal.
R: 1 sz zsíroskenyér,2 főtt tojás retek
E: Rakott kelkáposzta tejföl nélkül barna rizzsel
V: s.flekken mustár,párolt brokkoli.
10. nap 1260 kcal.
R: 2 tükörtojás,1 sz pirítós
E: gulyás leves
V: 1 pár debreceni mustár 1 sz pirítós zsírral
11.nap
R: 1 sz zsíros pirítós,paradicsom,paprika
E: chilis bab kacsazsírral
V: sültszalonnal, pirítós, hagyma
12. nap 1350 kcal
R: Hagymás tojás 2 tojásból,1 sz pirítós
E: töltött káposzta gerslivel, 1 sz. pirítós, vagy 1 t.kiörl zsemle
V: 1 sz pirítós,kenőmájas, zsír
13 nap
R: 1 sz libazsíros pirítós 1 pár virsli,mustár
E: rizses hús, zsírral vagy szalonnával
V: 3 dkg császárszalonna,5 dkg sonka,1 sz pirítós barna rizzsel
14.nap 1300 kcal
R: 1 sz pirítós kenőmájas
E: csirkepörkölt, rizibizivel, vagy főtt kölessel, nagy tál saláta
V: tepertőkrém 1 sz pirítós, fekete retek
Reggelire és vacsorára valók
Meleg szendvicsek toast sütőben
Kolbász, szalonna, főtt tojás, sült zsír, szalámi, májkrém, házi töpörtyű krém, tonhal konzerv
feltétek valamelyikével
Tojás rántotta
Szalonnával, hagymával vagy kolbásszal
Tükörtojás
Hagyma és minőségi virsli alásütve (vagy virsli nélkül)
Zöldségek:
Paradicsom, hagyma, paprika, uborka, retek, stb.
Emeletes bundás szendvics
Hozzávalók: 9 szelet kenyér (ebből 3 db emeletes szendvics lesz) libazsír, virsli, kolbász, 6 db
tojás
Elkészítés: Megkenjük az egyik szelet kenyeret zsírral, beborítunk szalonnával és befedjük a
következő kenyérszelettel, melynek mindkét oldalát megkenjük zsírral. Erre kolbászt
pakolunk és befedjük a harmadik szelet kenyérrel, melynek belső oldalát szintén megkenünk
zsírral. A szendvicseket a felvert tojásba mártjuk, mint a bundás kenyeret. Tepsibe téve kb. 30
perc alatt megsütjük 200 fokos sütőben.
Tepsis lapcsánka kolbásszal és hagymával (Szabó Sigfrid ajnlása szerint
határeset!)
Hozzávalók:
5 nagyobb krumpli, 2 egész tojás, 4 púpos ek. liszt, só, bors, 2 nagy hagyma, 10 dkg kolbász,
5 dkg kolozsvári szalonna
Elkészítés:
A krumplit lereszeljük, összekeverjük a tojással, a liszttel és a fűszerekkel. A hagymát, a
kolbászt és a szalonnát kicsit összesütjük. A tésztából kis halmokat teszünk a tepsibe és a
hagymával körülrakjuk. 200 fokon kb. 40 percig sütjük.
A hagymából dupla adag is készíthető, felével megsütni másik felével tálalni.
Levesek
Sütőtök krémleves
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 60 dkg
sütőtök, 15 dkg császárszalonna, kb. 1,2 l húsleves,
szerecsendió, só, bors
Elkészítés : A tököt meghámozzuk, felkockázzuk és puhára sütjük.
Közben a hagymát, a fokhagymát és a szalonnát megdinszteljük. Hozzáadjuk a sütött tököt és
felengedjük a levessel. Befűszerezzük és átforraljuk. Ezután turmixoljuk.
Pirított kenyérkockával és pirított szalonnával tálaljuk.
Far -hát leves
Hozzávalók: 2 csirke far-hát, 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 1 db
karalábé, kevés hagyma és paprika, 50 dkg zöldborsó, só, bors
Elkészítés: A húst kevés zsíron fehéredésig pároljuk. Ezután
hozzáadjuk a répákat és a karalábét. Félpuhára pároljuk és felengedjük vízzel. Fűszerezzük és
hozzákeverjük a zöldborsót. Ha megpuhult, galuskákat szaggatunk bele 2 tojásból.
Zöldségleves
Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 kis karalábé,
húsleves vagy húsleves kocka, petrezselyemzöld, só, bors,
galuska: 2 tojás, liszt
Elkészítés:A zöldségeket felkockázzuk és kevés zsíron fedő alatt félpuhára pároljuk.
Felengedjük a húslevessel vagy vízzel és beletesszük a húsleves kockát. Felforraljuk majd
ízesítjük. Ha zöldségek puhára főttek beleszaggatjuk a galuskákat. Petrezselyemmel
megszórva tálaljuk.
Májgombóc leves csirkehússal
Hozzávalók: 6 db csirkecombról levágott farrész, 2 nagy szál
sárgarépa, 2 kisebb fehérrépa, 5-6 kisebb krumpli, kb. 25 dkg
zöldborsó, pici hagyma, kb. 10 dkg kenőmájas, 1 tojás,
zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem, majoranna
Elkészítés: A farrészeket zsíron fehéredésig sütjük, sózzuk, borsozzuk és felengedjük annyi
vízzel ami éppen ellepi. Félpuhára pároljuk majd hozzáadjuk a feldarabolt sárga- és
fehérrépát. Sóval, borssal, petrezselyemmel és kevés majorannával ízesítjük. Tovább pároljuk,
majd ha már a zöldségek is majdnem puhák felengedjük vízzel és hozzáadjuk a krumplit,
kicsit később a zöldborsót és végül a májgombócokat.
Májgombóc: A hagymát zsírban megfuttatjuk, ha kihűlt hozzákeverjük a kenőmájast, a tojást
és fűszerezzük (só, bors, majoranna, petrezselyemzöld). Alaposan összedolgozzuk és
hozzáöntünk annyi zsemlemorzsát, amennyit felvesz. Laza formálható legyen.
Húsleves
Valamilyen hús (pl. marha, csirke, stb), zöldségek: sárga- és
fehérrépa, zeller, karalábé, paprika, hagyma, fokhagyma,
kelkáposzta, fűszerek: só, bors, köménymag
Gomba leves
Hozzávalók: 1 kicsi hagyma, fél kg gomba, 1 szál sárgarépa, 1 fakanál liszt, zsír, pirospaprika,
só, bors, petrezselyem
Elkészítés: A hagymát megdinszteljük, rátesszük a szeletelt gombát és a felkarikázott
sárgarépát. Puhára pároljuk. Megszórjuk a liszttel, kevés pirospaprikával és felengedjük
vízzel. Ha felforrt ízesítjük. Szaggathatunk még bele nokedlit.
Karfiol leves
Hozzávalók. 1 fej karfiol, 2 szál sárgarépa, liszt, zsír, pirospaprika, só, bors
Elkészítés: a karfiolt rózsáira szedjük, hozzáadjuk a sárgarépát és vízzel felengedjük. Puhára
főzzük. Közben megcsináljuk a rántást és beleöntjük. Ha felforrt beízesítjük. Nokedlit is
szaggatunk bele.
Főzelékek
Kapros zöldbabfőzelék
Hozzávalók: 25 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, 2 tk
pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 ek liszt, 1 kis
csokor kapor, 1 babérlevél, 2-3 szem burgonya, pár csepp
citromlé
Elkészítés: A hagymát a zsíron megfuttatjuk és paprikázzuk. Hozzáadjuk a babot és a
krumplit. Felengedjük vízzel és fűszerezzük. Ha megpuhult berántjuk és ha szükséges még
utána ízesítünk.
Zöldborsófőzelék kaporral
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1 ek pirospaprika, 60 dkg
zöldborsó, kapor, só, bors, 3 ek liszt
Elkészítés:
A hagymát megdinszteljük és rátesszük a pirospaprikát. Hozzákeverjük a zöldborsót és
felengedjük annyi vízzel amennyi ellepi. Fűszerezzük. Ha megpuhult 3 ek lisztből készült
rántással besűrítjük
Sült virslivel vagy tojásrántottával tálaljuk.
Paradicsomos káposzta
Hozzávalók: 1 kg édeskáposzta, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 2-3 dl
paradicsomlé, kis fej hagyma, só esetleg édesítőszer
Elkészítés: A káposztát és a hagymát megfőzzük. Felengedjük a paradicsomlével és berántjuk.
Ízesítjük
Zsírban sült oldalassal tálaljuk.
Sóska
Hozzávalók: Sóska, liszt, só, édesítőszer
Elkészítés: A sóskát kevés zsíron megdinszteljük, megszórjuk
liszttel és alaposan elkeverjük. Felengedjük vízzel és sóval,
édesítővel ízesítjük.
Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 1 ek zsír, 1 ek liszt, 30 dkg
krumpli, pici hagyma, fokhagyma, köménymag, majoranna,
só, bors
Elkészítés: A kelkáposztát összevágjuk és a krumplival, a fűszerekkel puhára főzzük.
Berántjuk és zsírban sült virslivel tálaljuk
Ságra borsó főzelék
Hozzávalók: 25 dkg sárgaborsó, 1 kicsi fej hagyma vagy egy
kis darab újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek zsír, 3 ek liszt,
pici pirospaprika, só, 2 db babérlevél
Elkészítés: A sárgaborsót feltesszük annyi vízben főni, ami jócskán ellepi. Belevágjuk a
hagymát és a fokhagymát, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Puhára főzzük. Közben a zsírból és a
lisztből rántást készítünk, teszünk bele pirospaprikát és felengedjük vízzel. Berántjuk a
főzeléket, ha szükséges még utána ízesítünk.
Zsírban sült karikára vágott virslivel tálaljuk.
Szárazbab főzelék
Hozzávalók: 25 dkg bab, kevés hagyma, 2 babérlevél, 3 fokhagyma, só,
fél citrom leve, édesítőszer, liszt, zsír, pirospaprika
Elkészítés: A babot a hagymával, 1 fokhagymával és a babérlevéllel
puhára főzzük. Közben a lisztből, a zsírból, a pirospaprikából rántást
készítünk, melyben megfuttatunk 2 gerezd fokhagymát. Ezzel berántjuk
a főzeléket és a citrommal, édesítőszerrel ízesítjük.
Lencsefőzelék
Hozzávalók: 50 dkg lencse, kevés hagyma, fokhagyma, kis darab
kolbász, édesítőszer, liszt, zsír, citromlé
Elkészítés: A lencsét vízben feltesszük főzni a kolbásszal. Ízesítjük
sóval, hagymával, fokhagymával és babérlevéllel. Közben hagymás
rántást készítünk. Ha megpuhult berántjuk és beízesítjük.
Egytálételek
Chilis bab
Hozzávalók: 50 dkg bab, 15 dkg füstölt császár, 50 dkg darált
hús, 1 fej hagyma, só, bors, 1 tk oregano, 1 tk római kömény,
1-1 db sárga és piros kaliforniai paprika, 7 dl paradicsomlé, 3
dl sör, 4 nagyobb fokhagyma, 2-3 chili paprika, 1 dbz kukorica
konzerv (1 tk fahéj)
Elkészítés: A hagymát a szalonnával együtt megpirítjuk, hozzákeverjük a darált húst és
fehéredésig sütjük. Ezután beletesszük a feldarabolt paprikát az előzőleg beáztatott babot és
fűszerezzük. Felöntjük a paradicsomlével és a sörrel, készre főzzük. A legvégén
hozzákeverjük a kukoricát.
Szuki bab (Johanna)
Hozzávalók: 2 hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg kolbász,
só, bors, 1 db gyöngy fehérbab konzerv, 1 db gyöngy
paradicsomos fehérbab konzerv, 1 db vörös bab konzerv sós
lében, 1 db bonduelle texas konzerv
Elkészítés: A kockára vágott hagymát és a fokhagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a kolbászt
és átsütjük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a konzerveket a lével együtt és összeforraljuk.
Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Rakott kel
Hozzávalók: 1 közepes fej kelkáposzta, 2 tasak rizs, 60 dkg
darált sertés hús, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só,
kömény, majoranna, bors
Elkészítés:
A kelkáposztát sós, köményes, majorannás vízben puhára főzünk. A húst zsírban
megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott hagymát és fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk,
pirospaprikázzuk. Puhára főzzük. Rétegesen egy tűzálló tálba lerakjuk. Tetejét meglocsoljuk
felvert tojással és megszórjuk zsemlemorzsával. Kb. 1 órát sütjük.
Székelykáposzta
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 2 fej hagyma, 1 fej
édeskáposzta, 4 gerezd fokhagyma, 4 db babérlevél, 1 tk
köménymag, kevés bors, pirospaprika, kb. 20 dkg füstölt
sonka, ízlés szerint kolbász, 2 marék rizs
Elkészítés: a hagymát megdinszteljük, rárakjuk a pirospaprikát és a húst és pörköltet főzünk
belőle. Ha már majdnem puha beletesszük a fűszereket és átforraljuk. Ezután hozzáadjuk a
felkockázott sonkát és a hosszú szálra vágott káposztát. Felengedjük vízzel és a tetejét
megszórjuk rizzsel. Puhára főzzük. Összekeverjük és beletesszük a felkarikázott kolbászt.
Felforraljuk.
Paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 8 dkg rizs, 1 ek zsír, 1
ek liszt, kicsi doboz paradicsompüré, só, édesítőszer, bors, 1
egész tojás
Elkészítés: A húsból, rizsből, a tojásból elkészítjük a tölteléket és sóval, borssal fűszerezzük.
Kis gombócokat formálunk, lisztbe forgatjuk és lábasba tesszük. Felengedjük vízzel,
belekeverjük a paradicsompürét, sózzuk és édesítjük. Ha puha a hús berántjuk.
Kukoricás tarhonyás hús
Hozzávalók: 70 dkg sertés lapocka, 2 fej hagyma, 2 ek lecsó vagy fél
paradicsom és pár karika zöldpaprika, só, bors, pirospaprika, 50 dkg
tarhonya, 40 dkg mirelit kukorica
Elkészítés: A hagymát zsíron megdinsztelem megszórom pirospaprikával
és hozzáadom a kockára vágott húst. Fehéredésig sütöm, majd a lecsóval,
sóval és a borssal ízesítem. Majdnem puhára főzöm. Ezután hozzákeverem az előzőleg
megpirított tarhonyát az ennek megfelelő mennyiségű vizet és végül a kukoricát. Ha
szükséges még utána fűszerezzük.
Ha elkészült céklával vagy uborkasalátával tálaljuk.
Töltött káposzta
Hozzávalók: 1 nagy fej káposzta (kb. 1-5 kg) 1 kg darált hús, rizs, hagyma,
fokhagyma, majoranna, bors, só, pirospaprika, zsír, 2 tojás, ételízesítő, 0,5
l paradicsomlé
Húsételek
Vadas
Hozzávalók: 90 dkg marhafelsál, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg
fehérrépa, fél zeller, 2 gerezd fokhagyma, 3 fej hagyma, 3
babérlevél, só, bors, citromlé, édesítőszer
Elkészítés: A hagymát kockára vágjuk és megdinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt húst és
félpuhára főzzük. Belekeverjük a zöldségeket és befűszerezzük. Ha megpuhult a hús
kiszedjük és zsírban megpirítjuk. Közben leturmixoljuk a zöldségeket és kevés rántással
besűrítjük.
Zsemlegombóccal tálaljuk
25 dkg liszt, 2 pirított zsemle, 1 egész tojás, só, víz
Kolbászkrémmel töltött karaj rántva
Hozzávalók: 4 szelet karaj (kb. 35 dkg), 5 dkg kolbász, 2 főtt
tojás, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, só, bors, liszt, tojás,
zsemlemorzsa
Elkészítés: A hagymát megdinszteljük, ha kihűlt hozzáadjuk a ledarált kolbászhoz és tojáshoz.
Sóval és borssal ízesítjük. Megkenjük vele a kikloffolt és sózott karajszeleteket és feltekerjük.
Bepanírozzuk és kisütjük.
Bakonyi borda
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1-1 paprika és paradicsom, 1 nagy
fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 szelet borda, só, bors, 4-5
ek liszt, kevés pirospaprika, petrezselyem
Elkészítés: A hagymát megpirítjuk a paprikával és a paradicsommal. Belerakjuk a húst és
átsütjük. Hozzáadjuk a gombát, befűszerezzük. Kevés vizet aláöntve puhára főzzük. Ezután
kivesszük a húst és félretesszük. A visszamaradt gombás mártást megszórjuk pirospaprikával
és behabarjuk. Ezután visszatesszük a húst és átforraljuk. Petrezselyemmel megszórjuk.
Sertéspörkölt
Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka, 30 dkg hagyma, zsír, 1-1
db paprika és paradicsom, pirospaprika, só,
Elkészítés: A zsíron megdinszteljük a hagymát, a paprikával és a paradicsommal.
Belekeverjük a felkockázott húst és fehéredésig sütjük. Rászórjuk a pirospaprikát és kevés
vizet aláöntve puhára főzzük.
Tarhonyával tálaljuk.
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók: 60 dkg lapocka vagy comb, 5 nagy gerezd
fokhagyma, zsír, só, bors, nagyon kevés pirospaprika
Elkészítés: A felkockázott húst zsíron fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és beleteszünk
4 gerezd lereszelt fokhagymát. Készre sütjük. A legvégén hozzákeverünk pirospaprikát és a
maradék fokhagymát.
Sült krumplival összekeverve tálaljuk.
Különleges vagdalt (Hugi)
Hozzávalók: 50 dkg darálthús, 10-15 dkg kenyér, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 9 db
tojás, só, bors, 1 marék töpörtyű
Elkészítés: A fokhagymát, a hagymát, a vízbe áztatott kenyeret és a töpörtyűt ledaráljuk.
Összedolgozzuk a hússal, egy egész tojással, ízesítjük sóval, borssal. 0,5 cm-es téglalappá
formáluk. 4-4 tojást felverünk, sózzuk és két külön lepényt sütünk belőle. Ráfektetjük a húsra
és feltekerjük. Alufóliába csomagolva 170 fokon kb. 45-50 percig sütjük. Kicsomagoljuk és
visszatesszük pirulni. Céklás krumplipürével és fejes salátával tálaljuk.
Töltött csirkecomb kukoricás rizzsel
Hozzávalók: 2 nagy csirkecomb, 2 szelet kenyér vagy 2 db
zsemle, 2 egész tojás, kevés hagyma, só, bors, majoranna,
petrezselyem, rizs, kukorica,, 1 nagy fej
lilahagyma, citromlé, édesítőszer
Elkészítés: Töltelék: a hagymát kevés zsíron megfuttatjuk, hozzáadjuk a vízben áztatott
kenyeret és a tojást, jól átkeverjük. Sóval, borssal, majorannával és petrezselyemmel ízesítjük.
Megsütjük.
Amíg hűl a töltelék elkészítjük a rizst. Megpirítjuk zsíron felengedjük vízzel és hozzákeverjük
a kukoricát. Sózzuk.
Csirke: a combokat alaposan megmossuk, a bőrét fellazítjuk. A kihűlt töltelékkel megtöltjük
és sóval, borssal, majorannával fűszerezzük. Zsírral kikent tepsibe tesszük, öntünk alá kis
vizet és letakarva betesszük a sütőbe. Kb. 1 órát sütjük. Ezután levesszük a fóliát és
megpirítjuk (tehetünk a tepsibe sárgarépát, hagymát és fokhagymát is)
Saláta: a 4 db krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk és felkockázzuk, hűlni hagyjuk.
Közben a hagymát felkockázzuk. Összekeverjük a kihűlt krumplival és felengedjük annyi
vízzel amennyi ellepi. Belecsavarunk 1 citrom levét, szórunk bele kevés borsot, jócskán
megsózzuk és édesítőszerezzük.
Csirkepörkölt rizi bizivel
Hozzávalók: Csirkecomb, zsír, hagyma, pirospaprika, liszt,
tojás
Elkészítés: A zsírban megfonnyasztjuk a kockára vágott
hagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát és beleforgatjuk a húst. Sózzuk és
puhára főzzük. Tehetünk bele paprikát és paradicsomot is.
A lisztből, tojásból és vízből nokedli tésztát készítünk, kiszaggatjuk.
Fasírt golyók
Hozzávalók: 1 kg darált hús, 3 nagy szelet kenyér, 2 db tojás, só, bors,
kevés ételízesítő, pirospaprika
Elkészítés: alaposan összedolgozzuk és golyókat formálunk belőle. Kevés zsírban kisütjük
Tavaszi csirkecomb
Hozzávalók: 4 db egész csirkecomb, 2 fej hagyma, 3 nagy sárgarépa, kb. 30 dkg zöldborsó és
ugyanennyi kukorica, só, zsír
Elkészítés: A hagymát zsíron megdinszteljük majd hozzáadjuk a kettévágott csirkecombokat.
Fehéredésig sütjük, majd felengedjük annyi vízzel amennyi ellepi. Fedő alatt főzzük. Ha félig
megpuhult hozzáadjuk a sárgarépát és tovább főzzük. A a sárgarépa megpuhult hozzáadjuk a
borsót és a kukoricát.
Tésztaételek
Olasz paradicsommártás gombával és kolbásszal
Hozzávalók: 2 ek zsír, 1 fej hagyma, 15 dkg darált hús, 1 nagyobb sárgarépa, 1 darabka zeller,
0,5 l paradicsomlé, só, bors, 1 babérlevél, kevés rozmaring, kb. 20 dkg gomba, kis darabka
kolbász
Elkészítés: A zsírban megpirítjuk a hagymát és hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket. Picit
pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, befűszerezzük és felengedjük a paradicsomlével, ha
szükséges vízzel. Hozzáadjuk a gombát és a legvégén a kolbászt is.
Rizzsel tálaljuk.
Csirkés tészta (Réka)
Hozzávalók: 25 dkg tészta, 1 fej hagyma, 2 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg
csirkemell, só, bors, bazsalikom, kb 1 ½ dl paradicsom püré vagy lé
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott és
felkockázott paradicsomot. Ízesítjük és beletesszük a csirkemellet. Felengedjük a
paradicsomlével és készre főzzük. Kifőtt tésztával tálaljuk.
Nasi helyett
SÁRGARÉPÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
5 db tojás
25 dkg cukornak megfelelő édesítő, de jóval kevesebb, ízlés szerint
30 dkg sárgarépa
30 dkg dió
1 cs sütőpor
1-2 cs vaníliás cukor kimarad, helyette vanília darabka
1,5 citrom leve / ha kicsi 2 db /
1,5 citrom héja
csipet só
7 dkg grízes liszt
2 dl víz, vagy szójatej, esetleg zabtej, mert a hiányzó cukormennyiség miatt sűrűbb lesz a
tészta. Piskóta állagú kell legyen.
5 tojás sárgáját a cukor pótlóval habosra keverni. Hozzá a citromreszelőn / legkisebb /
lereszelt répát, sütőport, „vanília darabkákat”, csipet sót, citrom héját és levét, lisztet és a
ledarált diót.
A tojásfehérjét felverjük kemény habbá és a masszához keverjük, finoman hogy ne törődjön
nagyon.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben nagy lángon 5 percig sütjük,
majd levenni alacsony fokozatra / 200 fokra / és kb. 35 – 40 perc alatt megsül.
Sütés közben ellenőrizni, mint a piskótát – ragad - e. / fogpiszkálót beleszúrunk, ha nem
ragad, megsült /
Vigyázat: világos barna a színe, ha megsült.
Zöldséges ételek
Májkrémmel töltött gombafejek rántva
Hozzávalók:
1 nagy májkonzerv, kevés hagyma, só, bors, majoranna, 1 tojás, zsemlemorzsa, 1 kg gomba
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk a tönkjét leszedjük és félretesszük. A hagymát kevés zsíron
megdinszteljük és a tűzről levéve hozzáadjuk a májat, a tojást és sóval, borssal, majorannával
fűszerezzük. Annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy lágy tölteléket kapjunk. A
gombafejeket megtöltjük és kirántjuk. Zsírban megsütjük.
A félretett tönkből hagymás, tojásos, gombás rizst készítünk.
Téli párolt zöldség
hozzávalók 2 személyre:
egy darabka káposzta kb. 30 dkg
2-3 szál sárgarépa kb. 30 dkg
egy nagy fej hagyma
sütni való szalonna (kenyér szalonna vált be a legjobban)
só
Elkészítése nagyon egyszerű, és gyors. A szalonnát szeletekre vágjuk és kisütjük, majd
kiszedjük és a tálaláskor tesszük a tetejére. A szalonna zsírjában először megsütjük a nagy
kockára vágott hagymát, megpároljuk az ugyanolyan nagy kockára vágott káposztát és a
vékonyra szeletelt sárgarépát. Titka, hogy magas hőfokon kevergetve pároljuk, le ne égjen, 10
perc alatt elkészül. (A darabolásra kell az időt szánni az elején, de ha ezt előre elvégezzük,
akkor ha éhesen hazaérünk, akkor is gyorsan elkészül.)
Sózzuk, vagy szójaszósszal locsoljuk meg.
Önmagában is finom, de egy kis rizst megenged hozzá a Reg - enor. Ha még idény salátát is
készítünk mellé, laktató, tartalmas étel hús nélkül.
Gomba fasírt
½ kg gombát mosás, tisztítás után apróra vágom. Kicsit megsózom és / zsömle állagától, ázott
mennyiségétől függően / 3-4 vízben vagy tejet pótló /rizstej, szójatej …/
-ben áztatott, kinyomkodott zsömlét, egy egész tojást összekeverem az
előzőleg elkészített :
1 nagyobb fej apróra vágott hagyma / ízlés szerint lehet variálni / kevés
zsíron üvegesre pirítva, hozzá ízlés szerinti petrezselymet apróra vágva.
Érdemes több csokorral beletenni, nagyon meghatározó az íze.
Vigyázat: nem biztos, hogy az összes zsírt bele kell tegyük!!
Ízlés szerint esetleg más fűszer még adható hozzá, de nem szükséges.
Az egészet összekeverni, ha nagyon laza, puha, kevés zsemlemorzsával
sűríthető, fasírt állaga legyen.
Ízlés szerinti pogácsákat készítünk és a szokásos panírozás után forró
zsírban kisütjük. Gyorsan átsül.
Kenyérre valók
Zakuszka
Hozzávalók:
5 kg padlizsán, 1-1 kg hagyma, paprika és paradicsom, 0,7 l paradicsomlé, 2 kk bors, 1 fej
fokhagyma, babérlevél, 5 dl zsír,
Elkészítés:
A zsíron megfuttatjuk a hagymát és hozzáadjuk a megsütött és leturmixolt padlizsánt, majd a
ledarált paprikát. Hozzáöntjük a paradicsomlevet és fűszerezzük.
Kenőmájas
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, kb. 25 dkg zsír, 1 fej hagyma, fél paprika, só, bors, majoranna, szegfűbors,
erős pista, kevés mustár
Elkészítés:
A májat a zsírban a hagymával és a paprikával megsütjük. Hozzáadjuk a fűszereket és ha egy
picit meghűlt ledaráljuk és ha szükséges utána ízesítünk.
Zsírban sült tarja
Hozzávalók: 4 szelet tarja, 25 dkg zsír, só, bors, majoranna, fokhagyma, 1 db hagyma, 1 db
paprika
Elkészítés: A hússzeleteket bekenjük a fokhagymával és sóval, borssal, majorannával
fűszerezzük. Beletesszük a forró zsírba a felszeletelt hagymával és paprikával együtt. Puhára
sütjük.
Köretek
Hagymás, gombás, tojásos rizs
Hozzávalók:
1 tasak előfőzött rizs, a gombák tönkje, 4 tojás, 2 újhagyma
Elkészítés:
A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és puhára főzzük. Beleütjük a
tojást és hozzáöntjük. Lágy rántottát készítünk és összekeverjük a főtt rizzsel.
Sült zöldség
Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 1 db paprika, kb. 20 dkg mirelit kukorica vagy 1 dbz konzerv
kukorica, 2 fej hagyma, 1 szál sárgarépa, só, kb 2 fakanál kacsazsír
Elkészítés: a kelbimbót megpucoljuk félbevágjuk és sós vízben puhára főzzük. Közben
megpároljuk a kukoricát is. A szálára vágott hagymát a zsíron megdinszteljük, majd
hozzáadjuk a pici kockára vágott paprikát. Beletesszük a kockára vágott sárgarépát és készre
pároljuk. Ezután belekeverjük a kukoricát és a kelbimból. Ízlés szerint sózzuk és egy kicsit
még átsütjük.
Sült csirkecombbal és vele sült krumplival tálaljuk.
Párolt káposzta
Hozzávalók: 1 közepes fej káposzta, 1 fej hagyma, só, kömény, 1 db citrom
Elkészítés: A felszeletelt hagymát zsíron egy kicsit megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az előre
besózott, lereszelt káposztát, köménnyel fűszerezzük. Kevés vizet aláöntve megpároljuk. A
végén belecsavarjuk az citrom levét és ha szükséges utána sózzuk.
Kukoricás rizs
Hozzávalók: 1 csomag előfőzött rizs, kb. 25 dkg mirelit kukorica, kevés libazsír
Rizi-bizi
Hozzávalók: 2 bögre jázmin rizs, 2 bögre zöldborsó, 4 bögre víz, só, kevés bors
Saláták
Babsaláta
Hozzávalók:
Bab, só, babérlevél, zsír, hagyma, paradicsompüré, fehérbor, bors, kakukkfű, bazsalikom,
citromlé, édesítőszer
Elkészítés:
Az előzőleg beáztatott babot sós, babérleveles vízben megfőzzük. Közben a szálára vágott
hagymát zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket és felengedjük a borral, meg a
paradicsompürével. A végén hozzákeverjük a babot és összeforraljuk. Ha szükséges utána
ízesítünk.
Uborka saláta
1 uborka, 1 gerezd fokhagyma, só, citromlé, édesítőszer
Káposzta saláta
1 fej káposzta, köménymag, 1 fej hagyma, só, citromlé, édesítőszer
Cékla saláta
2 db céklát vízben puhára főzünk. Megpucoljuk és felszeleteljük. Felengedjük annyi vízzel,
ami ellepi. Ízesítjük 1 egész citrom levével, sóval, köménnyel és édesítőszerrel. Tehetünk bele
feldarabolt tormát is
Nincsenek véletlen előtte-utána képeid?
Én majd szeretnék csinálni.Most még agyban is felkészülök és utána start :)
Azt látom, hogy többen is el vagytok keseredve, mert nem indult be, vagy megállt a fogyás. Ebben az esetben az a véleményem, hogy keressetek fel egy szakembert, egy természetgyógyászt, olyat, aki ismeri a reg-enort is. Mert lehet olyan probléma, amit helyre kell hozni, és aztán minden sikeres lesz.
A másik, hogy ha unottan, undorral eszitek az itteni kajákat, főleg ha ez nagyon egyoldalúvá válik, akkor már lehet egy pszichés probléma is. Pedig ez a jó ebben a kúrában, hogy nagyon változatosan lehet étkezni. Szerintem nem kell mindig csak zsíros kenyeret, meg tepertőt enni. Lehet, sőt kell is mást is. Néhány példa:
Reggelire szalonna, több féleképpen: nyersen (már aki meg bírja enni) abálva, sütve. Ezekhez érdemes tojást is enni, mert a sárgájában is sok a zsír. (ld. Légrády Péter könyvét). Szoktam venni nyers császárszalonnát, ez isteni megsütve. Füstölt tarját és combot (amin van egy kis szalonna is) nem csak húsvétkor lehet enni, hanem ilyenkor is, egy-két főtt tojással. Lehet enni hurkát, kolbászt, bár ez inkább ebédre jó. Házi májast én úgy ettem, hogy egy szelet kenyeret megkentem zsírral, erre kentem a májast, és máris megvan a zsírbevitel, és finom is. Virslit körbetekerek szalonnacsíkokkal, füstölt vagy bacon szalonnával, ezt megsütöm. Persze mindezt sok-sok zöldséggel. Most nyáron ki is kell ezt használni.
Ebédre, esetleg vacsorára liba, kacsahúst, tarját, oldalast, csülköt lehet sütni. Fűszerezzétek, és a hozzáadott zsír nagyon finom, az ebből készült zsíros kenyeret biztosan nagyobb étvággyal eszitek.
Aki a szárazabb húsokat szereti a köretbe vagy a salátához tegyen zsírt.
Egy apró bűnözés: krumplit héjában sütőben megsütve, melegen vagy csak langyosan kolbászzsírba mártogatva, sok-sok zöldséggel finom. Persze ezt csak ritkán.
Chipset pedig nasinak nem csak krumpliból, hanem padlizsánból, patisszonból, és még tökből is? csinálhattok.
Én csak most ismerkedem a Reg-enorral és elolvasok róla amit csak találok.
Ne haragudj de hol olvastál olyat, hogy "evészet előtt 2 kanàl zsirt bevàgok" és az így rendben van?! Örülj, hogy nem betegedtél bele.
Ha főzöl egy főzeléket, rakott kelt, stb. abba felhasználhatsz 2 evőkanál zsírt pl. a rántásba, de megenni?!. Úgy szól a fáma, hogy
-Zsírral főzz, de ne zsírosan.
-A kukoricalisztből készült galuskához dupla tojásmennyiséget használjunk, és kevés vizet.
-Az idénysalátát Reg-enorozás idején csak citrommal locsololjuk meg, és hétfűszer sóval sózzuk meg.
-Főzelékeket fogyasszunk gyakran, a rántást rizsliszttel készítve. Még a tökfőzelék is finom így, tejföl nélkül, kis hagymával készítve a rántást.
Az étkezésekhez mindig együnk zöld salátát, lehetőleg nyersen, bármennyit.
A hús ne legyen nagyobb, mint ami a tenyeretekbe belefér.
A zöldség köretek kb. 40 dkg-osak legyenek.
Rizsből a barna rizst célszerű használni, de még jobb a kis GI (glikemiás indexű) köles, hajdina, vagy gersli.
Hát valahogy ezeket szűrtem le az olvasottakból! Ja és naponta háromszor célszerű enni, mértékkel! A reggeli legyen a legtöbb, az ebéd kevesebb és a vacsora a legkevesebb! Ezeket gondold át és sok sikert! Fogyni fogsz!
További ajánlott fórumok:
- Költségek megosztása élettársi viszony alatt
- Internetmegosztás routerrel. Van valakinek tapasztalata róla?
- Eskövői tapasztalatok megosztása!!
- Ajaktetoválás tapasztalatok megosztása
- Családjogban nagy tapasztalattal rendelkező ügyvédet keresek. Vagyonmegosztás bonyolult! Segítsetek!
- Lupus (SLE) tapasztalatok megosztása