Reformkonyha - élelmiszerek, receptek, praktikák (beszélgetés)
A fruktóz meg a gyümölcscukor ugyanaz. Viszont hamar zsírként rakódik le, az a hátránya.
A xilit a legjobb a cukrok közül, viszont pl. élesztőt sem lehet futtatni vele, meg karamellizálni sem lehet.
A fehér cukortól a nádcukor (és nem a színezett nádcukor) jobb választás.
Ha édesítő, a steviát tudom ajánlani. Én azt használom. A mű édesítőket sosem próbáltam ki. Szerintem a folyékonnyat jobban lehet adagolni.
Böbusz: nem írom le sokadjára, hogy bártan próbálj ki mást is :D
Én nem szoktam keverni (mármint fehér liszttel).
Nem mindegyikből megy a palacsinta, egy helyen azt hiszem épp a rozslisztről írták, hogy abból nem sikerül.
Viszont zabpehelylisztből tuti a siker, másból még nem próbáltam.
Nálad és általad már sokat olvastam a gluténmentes dolgokról, jó formán majdnem mindenbe van glutén :( amit a hétköznapokon fogyasztunk...
Ma ebédre voltunk hivatalosak és ettem fehér kenyeret és kürtös kalácsot,de majd meghalok annyira fáj a gyomrom :( fel vagyok fújódva, mint egy hordó :(
Én Süss.nat használok most,de nagyon rossz :( íze van. Eddig a Hukszol (x=ksz) édesítőt használtam, nekem az jó volt. Én most valami nádcukor, barna cukor, xilit, fluktoz, gyümölcscukor vagy hasonlóban gondolkodom, de olyan drágák :( és nem tudom melyik a legjobb?
Hát pont ez a baj,hogy még mindig nem merek kísérletezni, túl kevés pénzt tudok erre fordítani ahhoz,hogy kísérletezzek, már lassan ott tartok,hogy hozzá sem merek nyúlni :D
Azt gondoltam ki,hogy ami szimpatikus recept az kiírom egy füzetbe,hogy kéznél legyen és ki fogom próbálni őket :)
Szép napot kívánok! Puszi :)
Cukor helyett én a Pexxys pötyit és folyékony édesítőt használom. Mű cuccok, ezektől vannak jobbak is!!! Stevia, xilit, de még soha nem jutottam el odáig, hogy ki is próbáljam... :S
És TE??? :D
Szerintem sokmindent, konkrétan bármit tudsz ezekből készíteni. :D Böngészd a receptes oldalakat, keress REFORM ételeket. :) Ha vmi nincs otthon, akkor helyettesítsd azzal, ami kéznél van. :) Tessék kísérletezni. :D
Én úgy tudom, hogy a rizslisztet kukoricaliszttel érdemes vegyíteni...
Én a rozslisztet simán vegyíteném a tönköllyel... akár palacsintába, akár piskótába, bármibe.
Én konkrétan anno gluténmentes életbe kezdtem (vagyis mai napig erősen próbálkozom vele), mert a glutén sok-sok bajunk forrása... :(
És pl. a búza tartalmaz glutént (vagyis a fehér liszt is). Ez is egy megközelítése az egészséges táplálkozásunknak: a gluténmentes élet. :D Gluténmentes étkezés.
Majd erre is keress rá, csak kíváncsiságból... :)
:*
Van itthon rizslisztem, teljes kiőrlésű rozs illetve teljes kiőrlésű tönköly lisztem, mit tudok ezekkel kezdeni? Segítsetek kérlek.
És milyen cukorpótlót vegyek? Mi a legjobb a legegészségesebb?
Sziasztok,
csak most látom,hogy írtál :( köszönöm Böbusz a történeted, sok erőt adsz,hogy le lehet győzni ezeket a betegségeket orvosi beavatkozás nélkül is!
Köszönöm ♥
Puszillak
Szia Drágám!!!
MOst jut eszembe... szteroid... Anno a házidokim kiváltatott velem egy szteroid tartalmú injekciót... hogy azt belém nyomja.. oda, ahol puci a fejem... utána olvastam és beparáztam... rájöttem, hogy ettől a gyulladás NEM fog elmúlni... akkor meg MINEK?! (Csak kísérletezni akar rajtam doktor úr... :( )Végül a hűtőben maradt az injekció (mert ott kell tárolni). Azóta is mondja a dokim, hogy vigyem a rendelőbe, beadja... JAH. KÖSZI.
Miért nem jutott ez az eszembe??!
Nah, mindegy. Megírtam.
Remélem a történetem egy iciripiciri reményt ad neked. Én kívánom, hogy jól fontold meg a döntést, hogy merre indulsz el... és alaposan nézz utána mindennek, mielőtt áment mondasz bármire is.
:*
Köszönöm ezt a rengeteg segítséget és jó kívánságot!
Diabetes insipidussal is küzdök, aminek a tünete a rengeteg folyadék fogyasztás, így azzal nincs baj :)
Nem konzultáltam még szakemberrel ezzel kapcsolatban, nem is tudom,hogy hova vagy kihez is fordulhatnék most?
Sziasztok!
Végig olvastam a fórumot, nagyon sok hasznos dolgokat olvastam! Én most készülök nagy változtatásra az életemben.
Ahogy Böbusznak is gyulladása volt (hála az Égnek, csak múlt időben), nekem jelenleg van az agyamban :( Szteroid kezelést javasoltak rá,de elutasítottam! Nem akarom húszon évesen tönkre tenni magam!
Változtatni akarok, le akarom győzni azt a krónikus gyulladást a fejemben! És meg is csinálom!
Esetleg nem jártas valaki a gyulladás csökkentés rejtelmeiben???
Kellemes hétvégét kívánok Nektek!
-egyébként, képzeljétek el,hogy most sül a sütőben egy nagy adag rakott milánói, a családnak tésztával, (ez már az asztalon vár a sorára) nekem kölessel :D kíváncsi vagyok nagyon!!!
Halihó!!! :D
Jó olvasni a soraidat.
Engem a fogyás+egészséges élet motivált és mai napig imádom ezt az utat... :)
Ma megyek a vérképem eredményéért... legutóbb "csak" a koleszterinem volt magas, NAGYON kíváncsi vagyok, hogy csökkent-e. Próbáltam figyelni...
Én durvára darált lenmagot fogyasztok /naponta 2evőkanálnyit/, mert... izé... akadoztak a nagydolgaim... és ettől minden nap okés a helyzet. :) Jobb, mint bármilyen hashajtós csodabogyó. :)
Koleszterin... hát igen... az a gáz, hogy ezen csak hosszú távon lehet változtatni, viszont ÉRDEMES!!!!!!! De nehezen tudom megállni a zsíros kajcsikat... :S Halolaj kapszulát is eszegetek alkalomadtán... erre van kitalálva. :)
Kenyérsütés terén nem vagyok otthon... :S a többiek jobban tudhatják. :)
Hétvégén sütöttem piskótát (somlóihoz) és ahhoz rizslisztet kevertem kukoricaliszttel, szépen feljött. Olyan piskótás lett. :) Finom, puha. :)
Szóval, nekem nem okoz gondot mellőzni a fehér lisztet.
Most szerencsére annyi zöldség és gyümölcs van, hogy nem újítok a konyhában (éppen elég újítás most a köles, hajdina, még sok receptet ki akarok próbálni ezekkel...), de nem fogom elfelejteni a bulgurt!!! :)
Én próbálok (...) lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani, a lisztet is eszerint választani, így nekem nem kell hozzá kevernem semmit.
Azt tudom, hogy ezek a "bolti lisztkeverékek" kilófalók vagy sem, de mindegyik tartalmaz fehér lisztet... :( Ezt tudtátok??!
Próbálom kerülni a kenyérevészetet január óta (új év, új lehetőségek :D) és eddig sikeres is... lényeg, hogy én nem eszek se bolti, se házi kenyeret. Van ígyis éppen elég szénhidrát, amit magamhoz veszek. :D :D :D :D
Szia! :)
Ismerős ez a szó, nincs másik neve??
Mi az a bulgur?? Én nem ismerem.
Nem árpagyöngy???
Én innen veszek meg mindent , ami sütéshez, főzéshez kell:fogyokurasliszt.hu. Árak nagyon jók, van kifejezetten gluténmentes termékük is.
Lehet vmi rostot hozzákeverni a lisztethez, ami csökkenti a felszívódást.
Fuuuh, most háromféle lisztet használok. Főkedvencem a zabpehelyliszt (a zab vitatott, hogy glutént tartalmaz-e) és most ismerkedem a rizsliszt és kukoricaliszt egyvelegével.
Azt mondták, hogy a k.liszt magában nem tuti, de r.liszttel keverve szuper. ÉS TÉNYLEG! :)
De annyi féle minden van, amit még ki szeretnék próbálni...
És te??? Milyen liszteket használsz???
Nem régen ledaráltam a lenmagot, lényegében az is lisztszerű lett... azt is palacsintatésztához szoktam adni. Nyami... :D
Gluténmentes, NEM gyorsan felszívódó szénhidrát legyen, ilyesmit figyelek. De van, hogy csak egy-egy feltétel teljesül, nem mindkettő. :-/
Pl. a k.liszt gyorsan felszívódó... :( sajnos.
A hajdinát hoxás ismerősöm ajánlotta, nagyon fincsi!!!! :D Csak sokba kerül... bár, van ami meg ettől is drágább (pl. a gyógyszer!!!). :D
Alkalmanként eszem...
Senki nem mondta ki, hogy lisztérzékeny vagyok-e, lehet nem, lehet igen... majdnem ötéves gyulladás volt a szervezetemben VALAHOL VALAMITŐL... és soha senki nem jött rá a megoldásra... igaz ételallergia tesztre sem mentem (de miért nem???!). Aztán év elején megfogadtam, hogy VÁLTOZTATOK. Többnyire gluténmentes életre tértem át (plusz egyéb változtatásokat is véghez vittem a táplálkozásom során)... és csodák csodája :D :D tavaszra elmúlt a gyulladásom.
Több hasznos dolgot tettem az egészségem eléréséhez és ez volt az egyik. Nem tudom hogy ettől vagy mástól... de jobban vagyok :D :D... és inkább megtartom minden szabályom a jövőben is. Nem kísérletezem (hogy a gluténtól volt-e vagy sem). Mindenesetre lefogytam :) és nincs gyulladásom. Úgyhogy boldogság van.
Hahó!!! :)
Gluténmentes somlói galuskát készített már valaki??
Hamarosan neki esek...
Hétfőn majd jövök az infokkal. :)
Recept a naplómban, ha érdekel valakit.
JÓ HÉTVÉGÉT!!! :)
További ajánlott fórumok:
- Nyugdíjas élet - ügyek-bajok, tapasztalatok, praktikák
- Ki milyen praktikák alapján tudja beosztani úgy a konyhapénzt, hogy ne érezze hóvégén azt, hogy megfullad a nadrágszíj szorításától?
- Sütés főzés praktikák fortélyok
- Ti mennyit költötök csak élelmiszerre egy hónapban? Mi fér bele ebbe a keretbe?
- Drága élelmiszerek
- Ostyasütő géphez recepteket, praktikákat várok!