Puli tartása lakásban (beszélgetés)
És a következőre mit lépsz? A történet nem a mostani kutyusomról szól, hanem Szundiról, aki 15 és fél évesen hagyott engem itt, s a biológia törvényeinek megfelelően elment az örök vadászmezőkre. Szóval lakásban, első emeleten laktunk az első férjemmel, kezdtük nevelni, tartani. Majd pár év múlva leköltöztünk vidékre, egy kertes házba. A kutyus csak akkor volt hajlandó az udvaron tartózkodni, ha mi is kinn voltunk vele. Egyébként nyüszögött és a lábtörlőn feküdt a teraszon, egyértelmű jelét adva, hogy be szeretne jönni hozzánk. Olvasatom szerint ez szoktatás kérdése. Egy udvaron felnőtt kutyából biztosan nem csinálsz szoba kutyát, de a szoba kutyát is nehéz csak udvarivá tenni. Igen, legoptimálisabb megoldás a kinn is benn is...
6 évet élt a pulink, lakásba nem tartottam volna. Egy rohamkukac volt :D
Még hozzátenném, hogy a legnagyobb büntetés számára a fürdetés. Tud úszni, magától bemegy a Dunába, vagy az esőre, de a nedves tisztálkodást nem szereti, tehát van némi szaga. Kankutya.
A mi pulink 8 éves, kb 10 hetes volt, amikor elhoztuk. Én személy szerint nagyon sokszor megbántam, pedig engem fogad el gazdájának. A mienk kinti kutya, nagyon élénk, nagy a mozgásigénye, szereti, ha dolgoztatják, egyébként öntörvényű, és beleőrül a bezártságba.
Nagyon keveset eszik, nem szereti a tápot, bár kap egy keveset a főtt csirkeaprólék tetejére. Mi adunk neki tojást és zöldségeket meg gyümölcsöt is időnként, de kiszolgálja magát amikor érik valamilyen gyümölcs. Soha nem volt beteg, egyszer volt egy balesete, amiért műtetni kellett csonttöréssel, az kb 50.000 Ft volt, egyébként évente veszettség ellen oltatjuk, kétszer féregirtót kap és havonta a bőrére cseppeket (Exspot). Én évente kétszer vágok le a szőréből kb 1-1 arasznyit, a farka alatt és a pofikájánál sűrűbben. Naponta többször kiszedem a nagyobb gazokat és a toklászokat (ez veszélyes, mert a bőrébe fúródik és begyullad) és kb kéthetente feltépkedem a rasztáit.
Azért bántam meg, mert hozzá igazítjuk az elutazásainkat. Mivel nem viseli el a bezártságot, az autó is egy bezárt tér a számára, nem élvezi, így mi sem miatta. Többször próbálkoztunk, hogy vigyük magunkkal, de inkább úgy oldjuk meg, hogy gondoskodunk ottalvós kutyapásztorról :)) Ez azért kell, hogy tudjanak aludni a szomszédok, mert korábban jelezték, hogy sírt.
Nagyon szerethető állat, teljesen ráhangolódik a családra, átveszi az életritmusát, rengeteg megérzéssel és megértéssel, pontosan tudja, mikor megyünk el nélküle és mikor fog ő is velünk jönni.
Kölökkorban rendkívül kártékony - de minden kiskutya az - pillanatok alatt szétrágja a lábbeliket, bármit amit megkaparinthat.
A vilag igen - remelhetoleg a puli nem.
Ez kb, olyan, mint a mokus tartasa lakasban - ketrecben. A termeszetuk megeroszakolasa.
....nekünk van másfél pulink :) az anya igazi , a kölyke keverék , én megőrülnék tőlük , ha bent kellene őket tartani :( szerintem hatalmas a mozgásigényük
Igazad van Moncsa! Nagyon társasági kutyák a pulik. :-)
Nem tenném. Persze, lehet, de inkább ne.
Ilyen környezet sajnos egyre kevesebb van...
Olyan kornyezetben eltem gyermekkent, ahol a puli tette a dolgat, amire szuetett: orizte, terelte a nyajat, O szabadnak szuletett.
En is ezt vettem eszre, hogy nagyobb szuksege van a tarsasagra, mint a mozgasra.
Reggel-este kirohangalja magat, napkozben ha kell ha nem, kinyulik es alszik.
Tenyesztovel, kutyaidomarral (vagy hogy a banatba hivjak ezeket a szakikat) is beszeltem, egyhanguan azt allitottak, hogy a puli BIRJA a kikepzest, de nem feltetlenul van szuksege ra. Ez nem azt jelenti, hogy egesz nap bezarva kell lennie, hanem hogy a kutyak (farkasok) a termeszetben naponta 2-3 orat voltak aktivak, a maradekot vegigfetrengtek, es kb. ez az a mozgasmennyiseg, amire szuksege van. Nem feltetlenul seta, hanem osszessegeben jatek, seta, egyeb foglalkozasok formajaban.
Mondjuk en meg nagyon kezdo vagyok, 3 honapja van pulim, sajat tapasztalatom igen keves. Csak azt irom ide, amit a nalam sokkal tapasztaltabbak mondtak.
Lakasba nem tartom elkepzelhetetlennek a pulit, bar esoben setaltatas utan vegyetek orrcsipeszt, allitolag nagyon budos a vizes puli :D Es kerd meg a tenyesztot, hogy valasszon neked egy minel nyugodtabb kolykot az alombol.
Jókat írsz Andi. Neked van kutyusod?
Ezzel maximálisan egyetértek. És azzal is, hogy minden kutyusban van egy óra és egy naptár. Felveszi a család életritmusát. Én fél ötkor kelek. Reggel 45 perc egy óra séta van a kutyussal. Fél hétkor indulok melózni. Este ötre érek haza. Pénteken kettőre érek haza. És első mindig a kutya. Este megint egy óra mozgás a kutyussal, olyankor a férjemmel együtt foglalkozunk vele. Hétvégén túra. Szóval ehhez kell egy kis megszállottság.
Van már empirikus tapasztalatod erről a témáról?
Kivétel erősíti a szabályt. :-) Mi Csutakkal lehet, hogy erősítjük a kivételek táborát. :-) Sajnos, ha kutya, én márkafüggő vagyok, és a márka a puli. Felvetődött itt egy kérdés. Próbáltam a tapasztalataim alapján megfelelően válaszolni. Nem szeretnék vitatkozni senkivel. Mi így élünk és kész.
Tehát erre gondoltam, mikor azt írtam, hogy olyan ember ne gondolkodjon lakásban kutyatartáson, aki nem tudja önhibáján kívül biztosítani neki az alap dolgokat, mert keveset keres, vagy épp munkanélküli. Mondjuk egy minimálbérből 10 000 Ft / hó egy kutyusra nehezen kigazdálkodható kiadásnak látszik. Ja, a kutyakozmetikust még kihagytam. Két-három havonta 5000 Ft. Én majdnem hogy a szakképesített bérminimumért dolgozom, mint közalkalmazott, de a férjem szerencsére nem. Ketten tartjuk el a kutyust. Egyedül már zaccos lenne, úgy hogy alig éri el a nettó 100 000 Ft-ot a fizum. Szóval erre gondoltam, hogy legyen az embernek elég pénze az állataira is, nem arra hogy több milliós bankszámla legyen.
Nincs elég pénze? A kutya egy családtag. Eleve az indulásnál kell egy csomó kötelező védőoltás. Attól függ, hogy az ország mely részén laksz, de Budapesten ez nem olcsó mulatság. Egy látogatás az állatorvosnál 8-10 000 Ft. Aztán ugye ha nem úgy veszed, chippet kell berakatni a kutyusba. 10 000 Ft körül van. Állatorvosa válogatja. Ha nincs probléma, évente kétszer viszem állatorvoshoz Csutakot, ennek a költsége 13 000 Ft körül szokott. Fogkőeltávolítás évente egyszer ajánlott, de két évente biztos. 20 000 Ft. De tavaly például közbejött váratlan kiadás, volt egy daganat a pofijában, ki kellett vetetni, 30 000 Ft-ba került. Indulásnál ugye mire megveszed neki a kutyuspárnát, nyakörvet, pórázt, játékokat. Soroljam? Na és minimum (!) ÖT havonta kell neki bolha-kullancsnyakörvet venni, vagy cseppeket. 7000 - 10 000 Ft. A havi kajaköltséggel is kalkulálni kell. Szoktam konyhai maradékot adni neki, de nem ez a fő táplálék. A kutya mint tudjuk húsevő állat, ezt figyelembe kell venni. Reggel kap egy kis marék tápot, hogy legyen neki napközben valami, de én este mindig főtt ennivalót adok neki. Rizzsel, reszelt zöldséggel kevert husit. Amit sokszor a Tes.co húspultból szerzünk be neki. Mármint a husit. Nem vagyok híve a csirkefarhátnak, csontos dolgoknak. Májacskát, belsőségeket, főtt sertéshusit szokott kapni. Heti husi igénye kb. két kilogramm. Ha megfelelően mozgatod a pulit, akkor a napi kalória igénye 700 - 800 gramm. Mondjuk mi mindig akciós, csontnélküli dolgokat keresünk neki, mert sajnos nyolc fogától meg kellett válnunk februárban, ezért már nehezen rág. Azt számoltam, hogyha mindent összeadok és átlagolok / hóra, akkor egy hónapra kb 10 000 Ft költsége van a kutyusnak. persze az indulási költség egy nagyobb tétel. Ezért írtam, hogy azért bizonyos folyamatos anyagi vonzata van a kutyatartásnak, amivel kalkulálni kell 12-15 évre.
Ennek így kellene lenni.
No meg aztán virágzik a szapipiac. Ott meg kilökik a kutyát 6-7, legkésőbb 8 hetesen. Igény szerint chippel. Hányok ettől.
Nem tudom, melyik kölyök hogy viseli az első éjszakákat. Szerintem természetes, hogy az első napokban sírdogálnak, mikor elválasztják az anyjuktól meg testvéreitől. De nem mindegy, hogy ez milyen korban történik meg. Csutak 9 hetes volt mikor elhoztuk a tenyészetből. Kocsival mentünk érte Mezőkövesdre, végig az ölemben ült az úton. Mire Budapestre értünk kialakult egy bizalmi kapcsolat, és számomra is nehezen értelmezhető módon már az első éjszaka sem volt sírás. Kiválasztottuk egymást. A mai világban egy magára valamit adó tenyésztő 10-12 hetes kora előtt nem adja oda a kutyát.
Fogy a pásztor, és terelni való állat sincs annyi, mint puli.
Megfelelő lemozgatással nincs gond a benti tartással.
Amúgy egy pásztor, illetve terelőkutyának nagyon nagy szüksége van az ember közelségére. Ha már a gyökereket nézzük.
Közvetlen emberi kapcsolat nélkül élni egy pulinak a legnagyobb büntetés.
Mivel paztor- illetve terelokutya, nem lakasba valo; az neki a legnagyobb buntetes.
Én személy szerint vallom azt, hogy a kutyának legjobb az ember mellett. Az a kérdés, hogy az adott ember mennyire ismert a kutya igényeit, és mennyire van tisztába a saját korlátaival.
Én pl nem tudnám kint tartani a kutyát, nekem kell az állandó kontaktus, viszont olyan kutya sem való nekem, amelyiket napi szinten le kell mozgatni. Ez van. Ennek megfelelően választottam fajtákat.
Ilyen hozzáállással, és ennyi információból nem féltem azt a pulit, amelyik hozzád kerül :)
Nekem kinti benti kutyám volt, és naponta vittük sétáltatni (zacskóval).
Szerintem ritka az olyan gazdi, aki annyira odafigyel a kutyájára, mint te. Én továbbra sem javasolnám lakásba.
Szerencsémre van tapasztalatom a rasztákban:) A 3 éves pulibarátom mellett van egy 9 hónapos komondor is.
Mit értesz az alatt, hogy akinek nincs elég pénze? Mert én napi szinten kapcsolatban vagyok egy pulival, és a kötelező oltások, féreghajtás, bolhairtó stb-n kívül nem igazán tudom, hogy költenének rá. Még szerencsére semmi egészségügyi baja nem volt, igaz csak 3 éves.
További ajánlott fórumok: