Puli tartása lakásban (beszélgetés)
:)
Nem baj, focival is ertettuk :D
Hat azt elhiszem.
Csipet is gorombaskodott eleinte a gyerekekkel. Ezek voltak azok az esetek, amikor elkaptam a grabancat, es jol megraztam, mint a kutyamama, amikor fegyelmez. Nagyon hamar leszokott rola, mostmar beke es nyugalom van :)
Jelzem, ha a gyerekek gorombak a kutyaval, oket is befenyitem. Szoval nincs kivetelezes :)
Oke, felreertettem, bocsi :)
Amugy egy jolnevelt kutyanal feltekenysegnek helye nincs. Fajtatol fuggetlenul. A feltekeny kutya azt hiszi, o a falkavezer a csaladban, es ez mar reg rossz. Nevelesi hiba. Kikuszobolendo :)
Szerintem az az összefüggés, hogy veszélyeztetve érzi a gyereket a kutya miatt. Mert ugye az kicsi és érezheti "vetélytársának" főleg, hogy egy kisgyerek nem tudja, hogy nem szabad a kutya szemébe nézni közvetlenül, mert kihívásnak veheti.
A foxi pedig egy elég vérmes fajta.
Mondjuk anno mikor kicsi voltam (kb 1 éves) volt a lépcsőházban (akkor még tömbben laktunk) egy puli de az úgy jött le mint a tank. Egyszer állítólag engem is elsodort. Na akkor tört el pár bordája... Nem hibáztatom aput. Engem védett.
Mi koze a tortenteknek a kisgyerekhez? Nekem is van egy majdne-ket-evesem meg egy 3,5, megsem idegbeteg a kutyam.
Ez baromira a felnottek, a gazdik sara. Nem tudom, mifele indittatasbol esett nektek, es sajnalom a tortenteket. Csutakkal minden rendben, nem tepte meg?
Gazdi meg forduljon kutyaoktatohoz segitsegert, mert ez a viselkedes nem normalis.
én " büntetésből ", elővigyázatosságból tartom bent a macskámat, mert ha az udvaron van, napokra elcsavarog, ebben a szép időben győz a természete, és nem tartja be a keritéshatárokat. Minden nap kint van vele valaki pár órát levegőn, aki figyeli, hogy mikor akar éppen meglépni,
Éppen tegnap néztem, hogy mennyire megszokta a bentlételt szinte ellustult, egész nap csak alszik az ágyban vagy az egyik asztalon.
Sajnos ő éjjel aktiv, éjfél körül ébred és élbreszti a családot.
Amikor tegnap kivittem, az udv arra, nem is mozdult el mellőlem, ott játszott, hempergett a fűben, különösebb erőfeszités nélkül sikerült bevinni.
Nagyon torkos, de szobatiszta.
Kotve hiszem, hogy a kutya intelligensebb a macskanal. Inkabb idomithatobb.
Macskat nem is kell szobatisztasagra oktatni, megmutatod neki, hol az alom, es onnantol oda pisil.
Felnott kutya is hamar tanithato, mert vissza tudja tartani. De egy kutyakolyoknek olyan pici a holyagja, hogy 1-2 oranal nem birja tovabb, ejszakakat is beleertve. Ejjel-nappal. Persze lekoltozhetsz vele az udvarra, akkor biztosan szobatiszta lesz :D
Meg ido, mire rajon, hogy mit akarsz tole.
Megjegyzem, egeszen pici macskat (4-5 heteset) is nehezebb tanitani, nekik is kell egy kis ido. De 8-9 hetesen mar siman szobatisztak.
Én is ezt vallom. Állatban is van nagyon buta (emberben is) meg nagyon intelligens is
A macskát amúgy azért könnyebb mert ők alapvetően elrejtik a végterméket. Míg a kutya információ megosztásra használja. Ebben rejlik a két faj közti különbség. Plusz a nehézség a nevelésben
Kutyát is tanítottam és az is nagyon hamar ment. Pedig nem volt már apró kölyök, hanem kb. 1 éves és előtte udvaron élt.
Biztos sok különbség van egyedileg is közöttük.
Szóval értsd jól: a macskát nem kell tanítani. A kutyát meg sokáig.
Azért sikerült a macskával mert könnyebb
Szerintem ezt nem nekem szántad.
Van tapasztalatom, magyar vizslával.
De ha nem lenne, akkor is hozzászólhatok bármihez, amihez kedvem van...
Elárulom hogy a macska kb instant szobatiszta..
A kutya ilyen szempontból sokkal butább
Hat, aki henyekutyat akar, az vegyen golden retrievert, vagy annak a kevereket :D Az nem is kutya, az egy vicc. Van egy keverekunk, felole a fel hazat elhordhatjak, tojik ra.
Multkor egy vadaszkutya, amelyik mar megolte az egyik tyukunkat, megint atjott. A puli ektelen ugatasba kezdett, kimentem, elzavartam a dogot, szerintem megmentette a tyukokat. Az a nagy lustasag meg kozben bekesen szundikalt a hazaban. Multkor az orra elol vitte el a kanya a masik tyukot, le se szarta. Nem is tudom, mi a fenenek tartjuk.
Mondjuk lakasba nem vinnem, borzalmasan hullajtja a szoret. Igaz a legtobb kutyara ez igaz (azokat sem tartanam bent, utalom a szort a lakasban).
Egyebkent nehogy naivan azt higgyetek, hogy a keri kutyak folyton porognek, szabadon vannak... Jobb esetben nem, es ha igen, az nem jo. Nincs az allatnak alkalma pihenni, folyton keszultsegben van, nem pulinak valo az ilyen. A puli (es legtobb kutya) pihen, ha kell, ugrik.
A mienk is gyakran van bent a hazban, a boxaban, espedig sajat erdekeben. Ha nem vagyunk itthon, akkor azert, ha meg igen, vannak helyzetek, amikor nem tudok odafigyelni ra, hogy ne csinaljon hulyeseget, olyankor inkabb bezarom. Igy nem ugrik a funyiro ala (volt ra pelda, kapott egy horzsolast az orrara :D), nem zabal bele a komposztba (es hanyja vegig utana az egesz napot), nem verekszik ossze egy vendegsegben levo, idegbajos kutyaval, es hasonlok.
Ha kint van, folyamatos felugyelet alatt van, mint egy kisgyerek.
Szerencséd van. Mondjuk az is igaz hogy nekem meg a macskákkal. Nyugodt szívvel hagyom őket magukra (kijárás van a kertbe nekik, de most is bent hesszelnek. Nem törnek-zúznak, nem lopnak, nem karmolnak bútort, függönyt. Másoknál meg szétszedi 1 macsek a fél házat.
Szóval ja, van jó példa, van különös eset, de a globálba nem ez a jellemző.
A csatakos tanyasi pulik megkötve sem jó. de úgy gondolom hogy van arany közép út. amit írtál előbb a családi házról, na az az amit el tudok képzelni neki igazán :)
biztos vagyok hogy nem kínzod, szerencsédre nem olyan erős az ösztöne, nem tudott kijönni nekik. Emiatt hót nyugodtak.
Szerintem pont nem Sylvanas gondolja, hogy allatkinzo vagy.
Ha nem vetted volna eszre, a vedelmedre kelt.
Na de mindegy is, csak jelzem, hogy mizu...
igazán nincs mit! máskor is szívesen :D
egyébként ezért vannak macskáim, mert elképzelésem sincs, hogy egy ilyen izgő mozgó felmosófejet hogyan lehet úgy tartani, hogy a szomszédok ne öljenek meg miatta...
én a szomszéd tacskóját is már ki tudnám nyírni... ordít, üvölt, vonyít..