Palacsintatészta (beszélgetés)
Igen, ez is igaz, a mai világban valóban már a szülőknek is szinte megállásuk nincs.
Bár a családanyák már abban az időben is (amiről én beszélek) ledolgozták a munkahelyükön a napi 8 órát, és ugyanúgy estére maradt a vacsi, stb. stb. Azért is írtam, hogy hétvége, szombat-vasárnap maradt valójában a főzési ismeretek eltanulására.
Bocsi...
...beszáradt búzából őrölt liszt,...
A liszt...
Az új búzából őrölt liszt sokkal lágyabb, mint a beszáradt búzából őrölt búza, tehát ilyen esetben még a palacsintához, nokedlihez, gyúrt tésztához is több kell belőle!!!
Anyósom pl. ilyenkor, aratás előtt-alatt még bevásárolt 8-10 kg "öreg-lisztet", hogy azzal süssön-főzzön kb. őszig. Akkorra lesz az új búzából készült liszt megfelelő állagú!!!!
Mondjuk "bezzeg az én időmben..." még nem mehettünk férjhez, amíg nem tudtunk főzni, így az anyukák még időben megtanították a lányokat sütni-főzni. Igaz, hogy hétköznap mi is iskolába jártunk, meg délután különóra, szakkörök stb. de azért hétvégén d.e. ott voltunk a konyhában...
Másrészt az is igaz, hogy a mai fiatalok már az iskolában is sokkal jobban le vannak terhelve, és ha van idejük, akkor is több a lehetőségük a szórakozásra... persze mi is azt tettük volna, ha...
Igen, mint ahogy a liszt sem mind egyforma.
De az nem mindegy, hogy két tojáshoz 20 dkg, vagy 40 dkg lisztet kavar. :)
Az csak a tapasztaltaknál működik, hogy figyeld milyen az állaga. A kezdőknek fogalma sincs róla, milyennek kell lennie.
Azért nem lehet pontosan dekára megmondani, mert nincs 2 db egyforma tojás!!!!
És akkor már rögtön csak kb-ra lehet a lisztet is, a tejet is!!
Tehát fontos az, hogy "legyen az állaga ilyen-olyan"!!!
Én is szemre készítem, de azért megpróbálom leírni, hogyan szoktam:
2 db tojást síma habosra kavarok, benne egy csipet sóval. Majd 2 dl tejet apránként bele-adagolva hozzákeverek. Ebbe apránként adagolva belekavarok (kb. 20 dkg lesz) lisztet, olyan kicsit hígra kavart nokedli-tészta állaga legyen. Ezt szép símára, csomómentesre kavarom ki.
Ezután még további kb. 5 dl = fél liter, esetleg 6 dl tejet szintén apránként adagolva símára hozzá kavarok. Ekkor legyen olyan állaga, mint a felmelegített, hígan folyós étolaj.
Kb. fél órát állni hagyom, besűrűsödik. Akkor jó, ha sűrűn folyós, mint a hideg olaj, az állaga. Ha ennél sűrűbb, akkor még tejjel lehet/kell pótolni. Ha híg, akkor bizony azzal már nem sokat tudsz tenni!
Én olajat nem teszek bele, csak a teflont olajozom. Az viszont legyen forró, amikor bele-öntöm a tésztát.
:)
igazad van,de egyszerűen soha életemben nem készítettem palacsintát recept alapján..:)
viszont a pici sütőportól és a majd egy evőkanálnyi olvasztott margarintól finom laza a tésztája. Cukrot soha nem testek bele,mert egyből odaragadna.
Ez most komoly? Szegény kért egy palacsinta receptet, itt meg olyanokat olvashat, hogy annyi liszt, amitől jó laza, meg szemre készítem stb.
Na...ezzel ki van segítve!
Én a teljes lisztmennyiséget darált zabpehellyel helyettesítem. Zsiradék nem kell, teflonban sütöm.
Vastagabb mint a "rendes" palacsinta, de nagyon finom :)
hagyományos amit én csinálok és finom, semmi különös
2 tojás jól kikeverve, szénsavas viz és tej vegyesen, cukor, pici só, kevés olaj, hogy ne tapadjon, liszt pedig annyi hogy jó laza tészta legyen
Én csak élesztős palacsintát sütök. Sokkal finomabb és nem szárad meg.
A különbség, hogy én kihagyom a cukrot és porélesztőt leszek bele. Még sosem csalódtam benne, és a férjem sem, pedig szakács, aki mindenbe bele tud kötni :)
A buborékok nem a szódától/bubis víztől lehetnek benne? :)
Én a sima palacsintát csinálom...liszt (1púpos kanál 1 palacsinta), 1 tojás, tej,ásványvíz,olaj,pici só és pici cukor. :)
Sziasztok!
Siófokon van egy nagyon jó palacsintázó, helyben készítik isteni de sajnos a receptet nem adják be bár ez érthető :) Állítólag tojás sincs benne, lehet hogy porból van de annyira finom ize van, nekem sose sikerült még olyan finomra. És annak a balatoni palacsintának a tésztája olyan buborékos is. Próbáltam hogy tettem bele pici sütőport de úgy se lett olyan. nekem mindig picit fura a szaga is lehet hogy a liszt miatt, pedig búzacsírással csinálom elvileg egészségesebb mint a sima. Tudnátok írni finom tészta recepteket ki hogy csinálja hogy finom legyen a tésztája?
További ajánlott fórumok:
- Segítsetek! Nekem egyszerűen nem megy a palacsinta sütése. Bármilyen ételt megcsinálok de a palacsintával nem boldogulok.
- Soha nem sütök palacsintát, nincs türelmem hozzá, a párom...
- A balatoni sütödékben készült palacsintáknak mi a titkos receptje?
- Keresem a legtutibb palacsintatészta receptjét!!
- Miért ragad oda a palacsintatészta a serpenyőhöz?
- Tudtok olyan régi magyar tévéjátékot, mint pl: Tündérlala, Palacsintáskirály Stb.?