Pajzsmirigy túlműködés (beszélgetés)
Sziasztok!No én is csatlakoznék a "kis csapathoz",ha engeditek!Bár én másfél éve kűzdök a pajzsmirigy túlműködéssel és a vele járó Basedow kórral(az is érdekes,mert csak az egyik szememet érinti..arra azt mondták,ha rendesen szedem a metothyrint és helyre áll a hormon szintem,akkor a szemem is rendbe jön-bár lehet,h egy kisebb esztétikai beavatkozásra szükség lehet majd.Volt szerencsém a magánorvosom ajánlására megismerni a Basedow kór itthoni nagyasszonyát-Korányi Katalin főorvos asszonyt,aki megnyugotatott,h nem kell műteni,mert úgy lesz,ahogy már mondták nekem.Gyógyszert is kaptam a szememre.Minden jó volt.Bár a el kellene hagynom a dohányzást,mert a gyógyszer és a nikotin üti egymást,illetve a nikotin a gyógyszer hatását.Viszont nem nagyon tudtam és így nem is lett nagyobb eredmény.Már 3 hónapja vissza kellett volna mennem hozzá is éa az endokriológusomhoz,de sajnos nem engedi az időm.Viszont most azért is vagyok itt és várom kíváncsian a véleményeiteket és tapasztalataitokat,mert szeretnék teherbe esni.Viszont ,mint tuduk nem könnyű ebben a helyzetben.Az orvosom a szokásosat mondja,a sablont!én viszont a tapasztalatokra lennék kíváncsi.Merjem vagy ne?Illetve hogy tud ez sikerülni?Mert azt hallom és olvasom minden felől,h meddőséget is okozhat vagy csak nagyon nehezen tudok teherbe esni.No és ha mondjuk csoda folytán sikerül??Akkor mi lesz a babámmal?Átveszi ő is?Terhességem alatt neki "mindent meg -át tudok adni majd" ,ami kell ahhoz ,hogy egészséges legyen??Értitek mire gondolok?!
A másik problémám pedig a szememmel kapcsolatban van:reggel,mikor még álmos vagyok-kettős látásom van..még a munkámat sem tudom két szemmel végezni.Mikor írok,mert nem bír a két szemem egy helyre fókuszálni és úgy látok ,mint ha bebandzsítanék.És ugyan ez van este is,amikor máár elfáradt nagyon.
Tudnátok segíteni nekem,hogy mit tegyek?
Előre is ezer köszönet!
üdv
Pont erről kérdeztem Lilliumot:)
Én sem tudom mi ez és kíváncsi lennék rá:)
Remélem nem 60 kg-ból fogytál ilyen a sokat!
Igen, ezek tipikus túlműködős tünetek. Azért milyen érdekesek vagyunk, nekem mérhetetlen TSh mellett sincs ilyen fogyásom...
Az inzulin rezisztenciádra szedsz gyógyszert?
Mennyi letroxot szedtél?
Igen, feszültség, magas pulzus, fáradtság, remegés, erőtlenség, stb.
Amikor annak idején kiújult a túlműködésem, akkor én 6 hét alatt fogytam 23 kg-ot. Most is túlműködök, mert én a letroxot úgy adagolom, hogy kicsit túlműködjek, de nem fogyok, bár annyira nem is kell.
Gratulálok:)
Persze, ha a dokid jó és bízol benne, akkor a legjobb helyen vagy/voltál:)
A methotyrin szedéssel kapcsolatban csak olyanokra gondoltam, hogy pl. a fehérvérsejtet ellenőrizni kell elég sűrűn.
A lényeg, hogy minden rendben volt és van, így már nem kell foglalkozni vele.
Írnál arról, hogy mi a pm. rezisztencia?
Idő közben megszületett a kislányunk. Egész terhesség alatt a 20 valahanyadik hétig csupán napi 2x fél szem Methotyrint szedtem és utána már csak napi fél szemet, amik nagyon erősen csökkentett adagok tekintve hogy a betegtájékoztatóban napi 6 szemeket is írnak. Egy közeli kórház endokrinológus professzorához járok, aki nagyon tudja a dolgát és semmi pénzért nem váltanék dokit. Végig jó kezekben voltunk, a babának az ég világon semmi baja, ráadásul mindezt az ellátást szakrendelésen kaptam, nem kellett magánrendeléseket fizetnem...
Nekem a terhesség előtt is túltermelt a pajzsmirigyem, az első 12 hét alatt is, és a 12. hét után is. De ahogy azt már írtam, nekem nem autoimmun pajzsmirigytúlműködésem van, hanem pajzsmirigy rezisztenciám, ami eleve sokkal ritkább. A terhességem előtt nem akarták kezelni, viszont babásan már rögtön küldtek az endokrinológushoz és megkaptam a gyógyszeres kezelést. Majd ha visszamentem a szülés utáni 1 hónapos kontrollra, leírom hogyan tovább. Bár csupán a kismamák 2%-a pajzsmirigy túlműködéses a terhesség alatt, mégis talán lesz olyan rajtam kívül akit érint a dolog. Nekem nagyon hasznos lett volna ha valaki ugyanilyen diagnózissal leírta volna a fórumon tapasztalatait.
Ma voltam sima vérvételen, azt mondta a háziorvos a metothyrin szedésekor többször nézik.
Aki ezt szedte, milyen gyakran járt vérvételre?
Köszi!Hát majd kiderül...
Az még rajt van a papíromon, hogy 2 hónap múlva ha megyek, az izotóp laborba terveznek vizsgálatot.
TSH 0.01
2x1Metothyrin szedek
Két hónap múlva kell újra mennem endokrinológushoz újra.Jövő héten megyek sima vérvételre.
Nekem is autoimmun, régen mindenre apszpirint szedtem - nekem az bevált - de most durván allergiás vagyok rá :S
Ráadásul amikor csökkentettük az adagomat (metothyrin) az FT4 felment majdnem 70-re és mégis híztam a túlműködés ellenére. Az orvosom erre nem mondott semmit. Diétázzak - na köszi, így is alig eszem...
További ajánlott fórumok:
- Basedow kór, autoimmun pajzsmirigy túlműködés
- Kezdődő pajzsmirigy túlműködés és kezdődő PCO?
- Ez az érték pajzsmirigy alul - vagy túlműködésre utal?
- A pajzsmirigy alul-, vagy túlműködése okozhat ilyen tüneteket...?
- Ha a TSH határérték alatt van a vérben, akkor pajzsmirigy túlműködésem van?
- Sorstársaimat keresem! Pajzsmirigy túlműködésem van + göbök + gyulladás