Pajzsmirigy túlműködés (beszélgetős fórum)
Sziasztok,
a tegnapi pajzsmirigy ultrangon cisztákat találtak az egyik oldalon, emiatt is úgy döntöttem, hogy szeretném megcsináltatni a teljes pajzsmirigy labort.
Az alábbi vizsgálatokat néztem: TSH, szabad T3, szabad T4, anti-Tpo, Thyreoglobulin, Anti-Thyreoglobulin, TRAK, reverz T3. Szerintetek kellene még valamit nézni, vagy ezekből biztosan kiderül, hogyha esetleg van valamilyen pajzsmirigy probléma? Mivel endokrinológushoz januárra kaptam időpontot, így ezeket a vizsgálatokat ki írná ki TB-re, háziorvos vagy nőgyógyász? Az az igazság, hogy néztem a magánlaborok árait, de egy kicsit húzósak és amit lehet azt szeretném TB alapon megcsináltatni.
Mindenkinek köszönöm, aki tud segíteni ebben! :-)
Szia!
Ezt gugliztam ki:
Az autoimmun thyreoiditisre (AIT) limfocitás beszűrődés, pajzsmirigy elleni antitestek jelenléte és echoszegény ultrahangfelvétel jellemző. Az AIT a hypothyreosis leggyakoribb oka. A nők tízszer olyan gyakran érintettek, mint a férfiak. A T- és B-sejtes immunitás zavara antitesttermelődéshez és autoimmun sejtpusztuláshoz vezet. A pajzsmirigy autoimmun betegségei családi halmozódást mutatnak. A fiziológiás szintet meghaladó jódbevitel is autoimmun folyamatot válthat ki. Az AIT-hoz más autoimmun betegségek (pl. 1-es típusú diabetes mellitus, vitiligo, anaemia perniciosa) is társulhatnak. A pajzsmirigy többnyire kemény tapintatú, a laboratóriumi leletekben emelkedett thyreoidea-peroxidáz elleni (TPO-AT) és részben tireoglobulin elleni antitestek észlelhetők. A terhességek kb. 7%-ában lehet számítani szülés utáni AIT kialakulására. Klinikai tünetek esetén a post partum időszakban ellenőrizni kell a TSH-szintet. Citokinkezelés alatt ajánlatos rendszeresen ellenőrizni a TSH-szintet. Latens hypothyreosisban L-tiroxin-pótlásra van szükség, a cél a TSH referenciatartományának elérése.
Szia!
Majd csak novemberbe megyek orvoshoz,annyit mondtak hogy a fehérvérsejtet leviheti.
Azt tudom hogy aki alulműködik annak éhgyomorra kell bevenni de a túlmüködésnél nem tudom hogy van.
Sziasztok!
Pajzsmirigy túlmüködést állapítottak meg,3x1 metothyrint szedek.
1,Kérdésem éhgyomorra kell e bevenni?
2,Vérvétel elött be kell e venni a gyógyszert?
TSh:0,005
FT4:32,95
FT3:8,92 Ezek mennyire rosszak?
A trakk az negativ lett,de nem tudom az mit jelent.
Honnét tudják megállapítani hogy immun eredetü e a túlmüködés?Göb nincs
Amióta szedem megnagyobbodtak a nyirokcsomóim.
Szurkál a melkasom jobb oldalt,ami ugyott kisugárzik a hátamba.Ezek a gyógyszertől vannak?
Megköszönném ha valaki tudna válaszoni,még nagyon új vagyok a dologban!
Üdv:Barbi
Szia!Nálam most tart a kivizsgálás,de nekem alacsony volt a TSH,a T3 és T4 az jó volt.Szerintem fordítva nem is lehet.Ha jó a TSH-d,akkor a többi is.
Sajnos a tüneteim között nekem is van fokozott izzadás,ami engem is rettenetesen zavar!!!!
Ma megyek pajzsmirigy UH-ra.
Sziasztok! Nem voltam még orvosnál, de a nagyimnak anno pajzsmirigy alulműködése volt. Illetve volt, h túlműködésbe csapott át.
Mindig vizsgáltatom a véremet, de csak a TSH szintemet nézik, az pedig eddig mindig megfelelő volt. Van olyan köztetek, akinek megfelelő TSH mellett is rossz volt a T3 és T4 eredménye?
Tüneteim: fokozott izzadás. Télen-nyáron, nem bírom a meleget. Szakad rólam a víz. Zizi, ideges és feszült vagyok. A menzim mostanában megváltozott, pedig hosszú évekig nem volt vele probléma. A bőröm olyan száraz, hogy télen-nyáron krémeznem kell. A hajam már serdülő koromban megritkult. Gyerekként sok hajam volt, aztán kihullott. Azóta egy állapotban van. Meghíztam, de fogyni nem tudok. Ha megint jó lesz a TSH szintem, akkor mi tévő legyek? Legfőképp a nagy mértékű izzadás idegesít. :(
Sziasztok!
Van itt esetleg olyan akinek nagyon megritkult a haja pajzsmirigy túlműködés miatt? Mik a tapasztalatotok ezzel kapcsolatban? Idővel elmúlt, visszadúsult amikor elkezdtétek a kezelést? 6 hete szedem a Methotyrint, de még egyelőre semmi változás és már igencsak aggaszt, hogy meg fogok kopaszodni. Tudna esetleg valaki tanácsot adni? Előre is köszönöm!
Szia !
Nekem idén volt ! 03.25.én Miskolcon .
Intravénásan kaptam injekciót (izzotópot ) pár perc mulva behivtak ismét !Felfeküdtem az asztalra s az arcomba toltak a gépet ! 2 felvételt csinálnak ! Nem szabad mozogni ! Csak mikor felültem s felálltam akkor elszédültem kicsit .de pár perc s minden rendben volt
Sziasztok!
Ha a göb fölött suranás nincs az jót jelent?
Szia,
nekem ilyen barnás valami általában peteéréskor van, de mostanában a menszesz előtt jelentkezik pár nappal. menstruáció előtt mindig fáj kicsit a méhem.
Sziasztok!
több mint másfél éve pajzsmirigy túlműködésem van. 2013. decemberben kiderült, hogy ft3 ft4 értékeim mind 10xese a normálisnak. a tsh-m 0,004 volt. azóta a propycilt szedem, mert a methothirintől minden allergiám kijött. most már megmozdult most először a tsh. ft3 ft4 közül az egyik már a határértéken belül van. viszont még mindig napi kettő / napi három szem propycilt szedek felváltva és a fehérvérsejtem hónapról hónapra csökken. most már 2,91 a normál minimum 4-hez képest. A TRAK 2013 decemberben 40 volt, és 2014 decemberben is 40! MINDEN vágyam egy kis baba. 2 orvosnál is jártam és egyik ezt mondja másik azt. mi ez a TRAK egyáltalán? és az izotópos kezelés megoldás lehet az én problémámra? ki mit javasol? köszönöm!!!!
Sziasztok! Pajzsmirigy túlmüködésem van.Már 1 éve kezelnek.Metothyrint és Propanololt szedek.Már jobbak az eredményeim mint voltak.
Viszont..Két hete kb volt egy enyhe barna folyásom kisebb barna darabkákal..egy napig tartott.Majd ma együtt voktam a párommal és közben észre vettem,hogy megint folyik ez a barna valami..egész nap kis barna pötyök voltak,de nagyon kicsi mennyiségben és egy picit fájt a méhem is a nap folyamán.Elöző hónapban kimaradt a mensim.Ezzeket okozhatja a túlmüködés?
Kérd, hogy Propycilt írjon fel! Először álljon be stabilan az értéked,s akkor kezdjetek bele a baba projektbe.
Nyugi, a betegség nem akadálya a gyereknek, csak folyamatosan ellenőrizni kell az értékeidet.
Mi pont bele kezdtünk mikor ki derült tùlmüködök! Gyorsan fel is függesztettük a dolgot.
4 hònapja szedtem a methotyrint amikor minden elövigyázatosság ellenére pozitiv lett a tesztem.
Kaptam másik gyogyszert amit azóta már abba hagyhattam, rendszeresen ellenöriznek és tökéletesen müködik a pajzsmirigyem, a babavárás teljesen problémamentes ( 4 hét van még hátra) és a vizsgálatok szerint makk egészséges a picibabánk! :)
Nekem júniusban kell visszamennek a dokihoz, de közben azért nézetek tsh-t.
Ha műtétünk lesz, újra beszélhetünk!
Basedow vagy sem, valami nem jó.
Milyen dózisban szedted a gyógyszert?
Próbáltál alternatív gyógymódokat?
igen.
Először kb1 év gyógyszer szedés után akarták, akkor a munkám miatt nem engedtem.
Másodjára 2,5 év gyógyszerszedés után, kerestem más dokit, ő hagyatta velem abba a gyógyszert. Most várakozunk, hogy kiújul-e.
A tsh-m normális, szeptemberben néztem trak-ot csööken, de még mindig a határérték felett van.
Legközelebb májusban fogok nézetni.
Szeptemberben kiderült, hogy inzulinom sem jó.
Egyébként a Basedow kór egyik ismérve a nagyon magas TRAK. Mire alapozták hogy Basedow?
Nem hiszem, hogy neked Basedow kórod lenne. Ha van ellenanyag azt vérvétel útján ki lehet mutatni.
További ajánlott fórumok:
- Basedow kór, autoimmun pajzsmirigy túlműködés
- Kezdődő pajzsmirigy túlműködés és kezdődő PCO?
- A pajzsmirigy alul-, vagy túlműködése okozhat ilyen tüneteket...?
- Ha a TSH határérték alatt van a vérben, akkor pajzsmirigy túlműködésem van?
- Homeopátia pajzsmirigy túlműködésre
- Szed-e valaki METOTHYRIN tablettát pajzsmirigy túlműködésre? Tapasztalat?