Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Láttam a képeiden! Nagyon szépek a virágaid! Konkrétan milyen tipusu földbe ülteted őket, mert látom, hogy elég nagy "szemcsés"-Már egy jó pár fajta földet próbáltam, de úgy tapasztaltam, hogy majdnem mindegyik elég apró.
Nálam is volt hasonló, előfordult, hogy a keiki előbb virágot hozott, aztán a gyökeret.
Én heti 2-3 alkalommal COMPO orchidea táppal spriccelem a leveleit. Ezt virágos mondta nekem. Egy vízes tápoldat, mely a leveleken keresztül felszívódok, fényes lesz a levél, és nem látszik meg rajt száradás után a "vízkő". Probáljátok ki.
nekem elég sok orchideám van és mind szépen virágzanak is,növesztenek levelet,gyökeret,virágszárat,mikor mit kell.Viszont!!!keikit soha egyik sem hajlandó nevelni.Miért nem?????
Sziasztok!
Tavaly februárban kaptam egy orchideát /lepke/ ami azóta nem virágzik, csak keikiket hoz / 2 db-ot/ Az egyiken már két levél van kb. 4 cm és 1,5 cm. Vártam, hogy hozza a léggyökeret, de ehhelyett a kicsi keiki tövén 2 db bimbót hozott. Láttatok már ilyet, mert én még nem!?
Sziasztok!
nekem csak egy lepke-orchideám van,tavaly karácsonykor kaptam.Én soha nem szoktam spricckelni,és mértékkel locsolom,tavasszal lehullajtotta a virágait,de most szépen nyílik,két száron is:)
Alighanem "beszerzek" még majd párat,mert annyira szép virágok!
A spriccelőbe én is mindig felforralt vizet szoktam önteni, de az orchik levelének az alján ahol spriccelem, látszik h vízköves :(
Nálunk is borzasztó kemény a víz, hiába takarítom le, pár nap alatt megint minden vízköves lesz. Néha az az érzésem, hogy a forralás sem tökéletes megoldás nálunk, de sajnos más alternatíva nincs.
Biztosan jó az is, de nálunk annyira kemény a víz, hogy amíg csapvízzel locsoltam szita hetek alatt elpusztultak a növények.
Az enyémeknek jó az egy napot állott csapvíz is!
Rendben, köszi az infót, figyelek erre! :)
Szia!Vagy szénsavmentes ásványvíz, vagy felforralt és lehűtött vízzel probálkozz. Csapi vízet ne, mert én ezzel tettem tönkre régebben az összes orchideámat, meg a túlönözéssel.
Szia, köszi a segítséget. Márciusban tervezem átültetni őket, és reménykedem, h hamarosan fognak virágozni. Bár az egyik elég nem jó állapotban van, de bízok benne, h hamarosan helyrejön ő is.
Ha nincs esővíz, állott víz is jó?
Szia! OBI, vagy más virágkereskedésben lehet kapni speciális orchidea földet. Én minden orchideámat a vásárlás, vagy ajándékban kapottat azonnal átültetem. Óvatosan kiveszem a cserépből. Az összes "földet" szépen leszedegetem róla. Utána esővízben szépen lemosom a gyökerét. Hagyom megszáradni. Ollóval levagdalom az elszáradt, vagy esetleg megrothadt gyökeret, és a levágásnál fahéjjal bekenem. Utánna szép óvatosan eggyel nagyobb cserépbe teszem, és beletöltöm a spéci földet, nem nyomom csak szépen rázogatom bele. Én egy hétig utána nem locsolom. Csak 7-10 nap után.
Na még csak a virágszárat hozza kb. 15 cm-esek. Az egyiken 2 db van a mások kettőn egy-egy, Azt gondolom, hogy a virágzása még messze van. De türelmes leszek. Nagyon édik. Minden nap megnézegetem őket, spriccelgetem. Remélem most már meg fognak maradni, mert nagyon féltettem őket. ez volt az első ilyen kisérletem, de talán bevált.
Szia!Nekem ugyan ez a szitu most velük:(% db küll.fajtájú orchideám van pedig.Kb 3 éve vannak meg és ahogy tapasztalom ilyenkor télen alszanak,igen...Én úgy szoktam rásegíteni a virágzásra őket hogy önadagolós orchidea tápoldatot dugok egy éveb kb 2x a tőzegükbe,bőségesen meglocsolom,napfényes helyre állítom be őket és képzeld így kb 1 hónap múlva megjelennek az első rügyek vagy az új virághozó szár,aztán már megy minden magától:))Állt így a virágaik 3 hónapig is ékesítik őket!Persze addig míg fejlődnek a rügyek mértékkel locsolgatom és spriccelem is őket.Nekem ez válik be:)Remélem tudtam segíteni neked is?:)
OKtóberi keiki januárban virágzik???Wooow! GRATULA!!!
Az én első keikim virágzására 4 évet vártam...de megérte:))
Sziasztok orchidea barátok! Én évek óta, ahogy kaptam egy orchideát heteken, hónapokon belül tönkrement. Lemondtam róla, habár nagyon szeretem.
Tavaly kaptam februárban egy nagyon szép lepkét, és képzeljétek még októberben is nagyon gyönyőrű volt. Erre fellelkesedve ültettem 4 db keikit /kicsit/ amit ismerősnél kaptam, /mert nem tudott vele mit kezdeni/. Én szépen elültettem októberben. És képzeljétek ebből három db hozza a virágszárat. Na most jelenleg a gyűjteményem 13 db lepke, és 2 db csónak. Úgy belejöttem, hogy az összeset átültettem, már a barátokét is /mivel nem mernek hozzányúlni/ Nagyon szépek!
Szia, Eleinte én is stresszeltem, hogy biztosan valamit nem jól csinálok, hogy nem virágoznak az orchijaim :) De ők nem muskátlik, egy évben kb kétszer virágoznak. A fénypedig alapvetően fontos ehhez a művelethez, tehát ha nincs ablakban akkor kell neki pót fény, mert ha nincs elég, akkor bizony elmarad a virágzás. De én azt mondom tarts ki :)
köszönöm szépen, valahogy én nekem is ez volt az elképzelésem
Sziasztok! Tavaly nyáron kaptam egy orchideát! Őszre (kb. augusztus vége) lehullottak a virágai! De azóta nem virágzik! Nyáron az ablakban volt, de télen sajnos nem tudom oda rakni, mert ott a radiátor (központi fűtés van) és nagyon meleg van (25-28 fok), ezért elraktam onnan! Hetente egyszer locsolom szénsavmentes, tápoldatos vízzel, mert nekem azt mondták, az elősegíti a virágzást! Naponta 1-2x spriccelni szoktam a leveleit és a gyökereit! Szóval az lenne a kérdésem, hogy miért nem virágzik? Előre is köszönöm a segítséget
ha az orchideaföld-nek elkeresztelt valamihez keversz vörösfenyő kérget (nem mulcsot!) akkor jó lesz
Már meglocsoltam őket, volt állott vizem. Hagytam kb. 1 órát, majd kiöntöttem a vizet alóla.
Az átültetésről írnál nekem? Mi kell hozzá pontosan? Hogyan működik?
Köszi, h ilyen sokat segítesz.
Persze. Nincs rossz állapotban, de azért egy átultetés majd egy hónap múlva nem ártana neki. És engedj most valami edénybe vizet, holnap majd locsold meg, a tobbit már leírtam. A kaspóból meg én személy szerint kivenném.
Azt, hogy kevés vizet kapott.
De a fonnyadás már nem annyira jó jel!
További ajánlott fórumok: