Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
cherry: álomszépek az orchik, kettő is van olyan amilyen nekem is :) és nyílik is mindkettő. Nekem elemet kellene vennem, hogy tudjak fotózni de mire odáig eljutok lehet el is virágoznak :(
Fény : nálam a bimbópotyogás a "popcorn ball"-on odáig fajult, hogy levágtam a virágszárat. Majd legközelebb már több lesz a fény. Egyiken pedig mindössze két bimbó tudott kifejlődni. Ez a tél valóban nagyon sötét :S
Hát nem tudok képet csinálni sajnos, mert párom elvitte a gépet, de van 1-2 ami siralmas, fonnyadt, de van olyan is, ami szép egészséges, élénk zöld!!!
Nekem a 6. tetszik a legjobban :)
Sziasztok!
Raktam fol friss képeket az orchideáimról, a virágos naplómba, akit érdekel, nézze meg! 24 nyílik egyszerre!
Nem látszik jó, csinálj egy másik képet, a gyökereiről is.
a bimbók általában valami sokk-hatás miatt hullanak le:hideg-meleg,sok víz-kevés víz,túl sok tápoldat,huzat stb.
Szerintem ha egy szár ki akar nőni,annak nem állja útját a gyökés vagy úgy eleve semmi.Legfeljebb máshogyan kanyarodik
sikerült feltölteni a naplóba képet, ha megnéznétek azt a kis haldoklót!!!
egyébként ami benn van a képeimben az a kis lila, az hullajtotta le az összes bimbóját!!
A másik:: Ma voltam egy boltam, vettem egy elnyílotatt 500 ft-ért, vagyis ilyenem van már egy, ezek a kakukktojások!!-És hát elég megviselten néz ki, egy jópár levele el van fonnyadva, de rendesen. Elég hideg volt a bolban, ahol voltak a arokban, én arra gondoltam megfagyott, vagy nem öntözték tulzottan. Volt ott több is, hát még ezt az egyet megmenthetőnek láttam én!! Szerintetek túléli??
sziasztok!!! Itt mindig lyan sok jó tapasztalatot olvasok, hogy itt teszek fel megint egy-vagy 2-ujabb kérdést!!!
Nekem is van immár 9? db lepkém!!Abbol 5 bimbózik. Mindegyik 2 águ. Az egyiknek a 2 ága kihajtott, sőt mellékága is virágzik, a másiknak csak 1 ága hajtott ki, ott valószinű a gyökér elállta az utját (ha van olyan)és 2 bimbó hullott le, aztán van egy kisebb, de nem mini, amelynek szintén 2 szára nőtt, rengeteg bimbó volt rajta, egy száron olyan 15 de sorra potyog le min. Aztán van egy, amelynek csak a mellékága akat virágozni, delepotyogott az öszes bimbó, és mostmegint egy mellékága bimbózik, hát kiváncsi vagyok kifejlődnek e, és persze ugyanez uj virágszárat is növeszt!!! De nekem látványosan nőnek a bimbók!!! Mondjuk most van nekik egy sima halogén lámpa, de szerintem is több volt a fény tavaly, vagyis több szokott lenni!!! Szerintem az is sokat számít mióta vanak nálunk, mert az, amelyiknek egy bimbója sem hullott le, az vlt az első amit tavaly februárban kaptam, és a másik, amelyiknek csak 2 bimbója hulott le, azt valamkor utána, talán nőnapra!!! Vagy ez hülyeség?
Az viszont lehet,majd megnézem.köszi
Szia! Az nem lehet a bajuk, hogy túl kozel vannak az ablakhoz és hideget kapnak a bimbók? Ilyen esetekben kísérletezgetni kell, mert annyi minden állhat a háttérben, nekem most hirtelen ez jutott eszembe!
sajnos az idei télen szerintem még az átlagosnál is kevesebb a napsütéses órák száma. fogok keresni egy statisztikát, hátha le van írva valahol, de úgy érzem ennél azért több szokott lenni. az, hogy kéthetente egy nap 2-3 órára kisüt a nap, egy fényigényes növény számára babakacaj.
Teljes fényt kapnak,az ablakpárkányba vannak és nálam is elvan húzva a függöny.
Az enyémek azért bontogatják szépen a bimbóikat!
A fényhiány lehet az oka. Nem tudod kozelebb tenni az ablakhoz? Én sokszor a fuggonyt is elhúom, hogy tobb fény johessen be!
Most az enyémeken is van sok pici bimbó,de nem nőnek igazán és semmit nem csinálnak,a tél az ilyen....
Azt hittem csak az enyém nem akar vagy vmit nem jól csinálok,mert már jó pár hónapja van rajta 2 picike bimbó és megse moccan.
Sziasztok.Kérdezni szeretnék,hogy a kicsi bimbók mennyi idöre nyilnak ki?
az öntözés olyan, amit mindenkinél a saját körülményeihez kell igazítani. ezért olyan nehéz tanácsot adni, mert a heti egy locsolás egy átlag és nálam pl. a központi fűtés száraz levegőjében, vagy a nyári 40 fokban igen karcsú. spriccelni is szoktam, de inkább csak nyáron, amikor fél óra alatt el is párolog.
Köszönöm a segítséget.Dendrobium phalaneopsisom van, miután párképet végignéztem,sikerült beazonosítani. Egyébként ti hogy locsoljátok az orchideákat? Mert arról is több mindentlehet olvasni. Spriccelni szoktátok?
levélpuhulást okozhat túl sok és túl kevés öntözés is. kétlocsolás között megvárod, amíg ezüstös színűek lesznek a gyökerek? várd meg.
dendróbiumok közül melyik érdekel? rengeteg van. a két legismertebb a d. nobile és a d. phalaenopsis, na ezeknek helyből teljesen mmások az igényei.
Sziasztok!
Van 1 lepkeorchideám.Puhák a levelei. Mit tegyek vele? Gyökerei zöldek, hetente egyszer, van amikor csak 2 hetente locsolom. Dendrobiumot hogyan kell gondozni? Sokmindent olvastam róla, igazából nem tudom melyik a jó.
igen,mert felhalmozódik a só a közegben és azt nem igazán szeretik
Jajaj....A tápoldaton kívül még nem kaptak mást.
A kimosás azt jelenti, hogy felülről meglocsolom bő vízzel és hagyom kifolyni?
mikor kapott friss közeget a növényed? használsz tápoldatot? ha igen, kimosod időnként a felhalmozódó sókat?
További ajánlott fórumok: