Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
teljesen normális, ha leszárad a már elvirágzott szár. ha vannak a másikon még életképes alvó rügyek, abból virágozhat a növény vagy majd hoz tőből egy teljesen új szárat. türelem kell neki és sok fény a virágzáshoz.
Kedves tagok! Segítségeteket szeretném kérni! Kaptam egy gyönyörű orchideát áprilisban, mindkét szára tele volt virággal és bimbókkal, pár hónap múlva a virágok lehullása után az egyik szára elkezdett száradni és teljesen elszáradt, így azt levágtam. Amit látok most, a levele, gyökere egészséges, szép, viszont a megmaradt szár nem virágzik. Mi lehet a baja és mit kell tennem, hogy újra virágozzon és ne száradjon el? Előre is köszönöm a segítséget!! :)
Úgy látszik szeretik az idei őszt. Nálam is virágdömping lesz.
Nagy a kísértés, de ahányszor én beteszem oda a lábam sosem jövök el üres kézzel, úgyhogy most próbálok ellenálni :D
Képzeljétek, kinyílt az új hajtáson lévő virág is azon az orchimon aminek a virágai fekete pöttyösek. Szerencsére ezen nincs egy pötty sem. :)
Szia!
Sajnos Debrecenben lakom, így csak irígykedni tudok, de azt rendesen.
Sziasztok! Kaptam egy Epidendrum hajtást, szép gyökeres, elültettem.Hogyan locsoljam, mikor várható nagyjából hogy hoz új hajtásokat? Azt olvastam most kezdődik a nyugalmi időszaka, de neki gondolom a gyökeresedés még folytatódik.Egyébként egy szép nagy tőről lett leválasztva, nem külön lett gyökereztetve :) Ha valaki esetleg tud tanácsot adni vele kapcsolatosan, azt megköszönöm :)
ne felejtsétek, hétvégén orchidea kiállítás a vajdahunyadban!!!
Sziasztok!
Az én orchideáim nagyon szépen fejlődnek. Még az újakon is van hajtás. Minden nap figyelem őket ahogy fejlődnek. Nemsoká virágba borulnak ismét. :)
Hát akkor remélem továbbra is ilyen jól érzik majd magukat. :) Köszi hogy felhívtad a figyelmem rá, kevesebbet adok majd neki. Havonta elég olyankor?
ha jól érzi magát, hozhat akár ilyen gyorsan is újra virágot. télen sokkal kevesebb a fény, nem tudja felhasználni, majd kevesebb tápot adj neki, nehogy túl sok legyen.
Sziasztok! A múltkori kérdéses rügyről kiderült, hogy tényleg virágszár, nevelgeti szépen, van már vagy 7-8 cm. :) A másik lepkém is hoz virágszárat, de annak az utolsó virágai október 10-e körül estek le. Épp ma vágtam vissza a szárat, igaz nem kezdett el száradni, de nem is hozott sem virágot sem keikit. Ha jól látom egyszerre 3 virágszárat is megindított most, azért is vágtam vissza. 2 biztosan az, a harmadik még kétséges, de nekem annak tűnik. Nyáron hozott még 2 levelet, új gyökereket is. Lehetséges hogy ennyire szereti a helyét, vagy mitől bolondult meg? Kb 2 hetente kapnak tápot többszörösen felhigítva, minden nap permetezem őket (néha tiszta vízzel néha tápoldatossal), hetente-másfél hetente pedig áztatással locsolom.
Nem tudom, lehet. Most kíváncsi vagyok, hogy az új virágokon is lesz-e. Hátha nem. :)
Köszi, megnyugtattál. Igazi nagycsaládos anyuka lett belőle:)
döbbenetesen néz ki a növényed :-)
anyának elvileg nem lesz baja tőle, majd csak tavasszal szedd le, ha 4-5 db 4-5 centis gyökerük lesz legalább. vagy akár meg is várhatod, hogy meddig neveli így.
mi okozza? több mindent olvastam már, szerintem ez is genetika, egyszerűen olyan a fajta, ami hajlamos kölykezni :-)
valami kártevő. levéltetű, ilyesmi.
Nem tudom mi lehet. Az mitől lehet rajta?
Sziasztok.
Egyik orchideám az elvirágzott száron mindenütt új kis növénykéket növeszt, rengeteget. Még nem volt ilyenem, mikor érdemes leszedni? Az anyanövény túl fogja ezt élni? Tettem egy képet róla a virágos naplómba.
No és mitől lehet ez? Tápoldatot ugyanúgy kapott, mint a többi, szóval nem hiszem, hogy túladagolás, mert azok csak bimbót hoznak. És nem sok éves növényről van szó, kb egyidős mindegyik.
nem lehet szivogatásnyom?
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: Az egyik orchideám virágjain fekete pöttyök jelentek meg, szinte kivétel minden virágján. Mitől lehet ez? Ilyet még nem tapasztaltam egyiken sem.
spóra akart lenni csak a telefon átírja.
Köszi, kiszedegettem őket egyenként,remélem a szórás nem szóródtak szét.
nem kell vele foglalkozni, nekem is volt, semmi bajt nem csinált.
Sziasztok! Elég régen nem jártam felétek,de most nagy gondban vagyok nem tudom mit csináljak. Pont 1 éve kaptam ezt a bizonyos lepkét amiről szó van,utána 1-2 hónap és elvirágzott, az egész nyarat végig pihente,de közben észre vettem,hogy nagyon elrohadtak a gyökerei ,átültettem,levágtam az oda nem illőket,be fahéjoztam és vártam.Megerősödött és most két virágszárat hoz + egy levelet is. Ma reggel megdöbbenve láttam az átlátszó cserépben,hogy az ültető közegen gombák,rendes kalapos gombák nőnek,de egyenlőre csak ott. A kérdésem az lenne,hogy kockáztassak meg így egy átültetést vagy inkább hagyjam és várjam meg mi lesz,esetleg erre van valami gomba ölő? A levelek, hajtások, gyökerei gyönyörű szépek amúgy...még. :( Szerintetek??
Tudom sajnos :(. A gond az volt, hogy télen kezdtek el brutálul felszaporodni, de a lakásban nem akartam vegyszerezni és csak nagyon sokára lett olyan idő hogy ki tudtam vinni lepermetezni őket a teraszra. Tavaly Sanmitet használtam, de azt nem viseltél jól valamiért a növényeim. Idén először Axorissal próbálkoztam (van orchideákra való ami elvileg jó atkák ellen), de xart se ért. Most nekifutottam a Nissuronnal de lehet, hogy már késő :(. Az interneten azt írják, hogy a nagyon fertőzött növényeket el kell égetni, de nekem nincs szívem hozzá :(.
Akkor talán már elég lesz. :) Figyeld, mert az atka nagyon gyorsan szaporodik!
Ez már a második kör volt. Kaptak mindkét alkalommal jó vastagon.
Növekszik az a kis valami, úgy látom virágszár lesz tényleg. Hát akkor vár tavaszig az ültetéssel. Köszi a tanácsokat! :)
Nem kell lemosni! Sőt! Ha úgy látod, hogy kell, akkor inkább pár nap múlva ismételd meg! :)
További ajánlott fórumok: