Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Sziasztok!
Képzeljétek el, 3 lepkém hozott óriási virágszárakat, telis-tele bimbókkal. Azonban a bimbók kinyílás nélkül elkezdtek lehullani :(
Mind a három 1 világos hűvösebb szobában van, szoktam spriccelni is őket.
Szerintetek mitől lehet? Miért nem nyílnak ki?
Köszönjük :-)
Igazàból nyàri kèp , azt remèltem pihenni fog utànna de màr most 3 viràgszàrnàl tartunk megint. Remèlem nem rokkan bele...
Virágzó orchideák
Virágzó orchideák
Február 8-án szombaton a füvészkerti Orchidea gyűjteményben a látogatók virágzó orchideákban gyönyörködhetnek, s kérdéseket tehetnek fel a gyűjtemény vezetőjének. Szakvezetés 11 órakor és 13 órakor.
Jöjjön el, ha szereti a színpompás orchideákat!
ELTE Füvészkert
Budapest 1081 Illés u. 25.
www.fuveszkert.org
Sziasztok! Tettem fel pár új kèpet a naplómba :)
Viszont most nekem is van egy kèrdèses. Fogalmam sincs mi a baja. Megnèznètek? :) köszi
A heti két locsolás sok! Ki fog rohadni. Figyeld a gyökerét, hogy zöld-e akkor még nem kell locsolni.
Elég egyszer locsolni, én van amikor 1,5 hetente locsolok. Télen tápozni ritkán kell, havonta egyszer elég.
Szia!
Próbálok neked írni néhány tippet. Hát ha valamelyik segít.
De kezdjük először is az okokkal.
Ilyenkor télen nagyon kevés a fény még akkor is ha az ablakba teszed. Sajonos ez már önmagában elég ahhoz, hogy bimbó hullás legyen. Sajnos az enyémeknél is előfordult. A másik lehetséges ok pedig az, hogy megfázhatott amikor haza vittétek.
A harmadik és direkt hagytam utoljára a páratartalom. 30% alatti pára bizony elég kevés még a phaláknak is. Én a helydbe azt tenném, hogy az alátétbe "kavicságyat" készítenék és arra állítanám az orhikat. Ügyelj arra, hogy ne álljon rajta a víz, hanem nedves legyen. Ez folyamatos párolgást biztosít. Szokták ezt még agyagolyóval is csinálni. Én a sima kavicsos megoldást választottam. Van még egy olyan lehetőség is, hogy veszel egy nagyobb alátétet. Felöltöd vízzel, majd fejjel lefele beleállítasz egy kisebbet és arra teszed rá az orchit.
Még egy dolog ami szoktam csinálni. Kiteregetem a frissen mosott ruhákat és jól feltekerem a fűtést, majd rácsukom az ajtót. Elég jól szigetelő abalkoknál brutális tud lenni. Nálam szabályosan folyik a víz az ablakon. Ennek hátránya, hogy bepenészesedhetnek a falak. Ezért szoktam jól kiszellőztetni aztán. Szellőztetésnél is ügyelni kell, mert könnyen megfázhatnak, illetve huzatot kaphatnak. Nagyjából ennyi amit így hirtelen tudok mondani neked. Meg esetleg még egy párologtató, nekem van. De azt sem tudom mikor volt utoljára bekapcsolva. Igaz én már nem méregetem a páratartalmat sem. A kavicságyas dolog jól működik nálam. A lényeg és ez nagyon nagyon fontos, ne vízbe álljon a cserép, mert akkor könnyedén elrohadnak a gyökerek.
Remélem tudtam valamelyest segíteni. :)
Én is sorban dobom ki az orchikat, már csak kettő van nekem, de nem tudom, meddig lesznek. Én a magam részéről befejeztem az orchi vásárlást, marad az, ami anyósomé, azt is én gondozom mostmár, és azok szépek, jól érzik magukat, nem sokat kellett még kidobni belőle. Próbálom nem sokszor locsolni, viszont amikor locsolom, akkor több vizet adni nekik.
Én inkább maradok az olyan növényeknél, ami nem igényes, jobban megmarad.
Áradozni sajnos én sem tudok. Két hétig szabadságon voltam, mire hazajöttem minden orchideámon elkezdtek kinyílni a bimbók, de sajnos virág özönről nem lehet beszélni. A multiflórák egész tűrhetőek, de a többin max 4-5 bimbó lett abból is elsárgult 1-2 így átlagosan kb 2-3 virág van mindegyiken. Csalódott vagyok :((
Ami a károkat illeti: Dögrováson nálam egyelőre most csak egy van (túl sokáig vártam az átültetéssel sztem), de talán az is rendbejön. Az egyik lepkém levelén gyanus gombás vagy bakteriális fertőzés jelent meg, azt most levágtam és várom, hogy mi lesz. Ezen kívül itt ott penész foltokat véltem felfedezni egy-egy mini orchidea földjén, pedig nincsenek túllocsolva. Azt hiszem tavasszal lesz egy kis átültetési projectem, virágzás közben most egyelőre nem akarom őket bántani.