Mit készítesz padlizsánból? (beszélgetős fórum)
EN van hogy olajban kisutogetem. Sultkrumpli, sult cukkini karikak. A padlizsant viszont hosszaban vagom fel, hogy ne szivjon fel olyan sok olajat.
Az anyosom szokott meg paradicsomot is reszelni, olajba suti egy kicsit es raonti a cukkinire es a padlizsanra. Igy is finom.
Vagy sutoben is lehetseges:
A felbevagott padlizsanokat berakom a sutobe egy kicsit sulni. Kesobb kiveszem es megtoltom (pl paradicsom, feta sajt, sonka, gomba,sajt zoldsegzoldje stb, ami epp van otthon es megint berakom a sutobe.
(valahogy igy kell csinalni szerintem, meg nem probaltam soha, de a nagyi istenien csinalja)
En van, hogy rantottaval eszem. Elotte felkockazom a padlizsant es besozva allni hagyom egy kicsit.
Majd hagyma, padlizsan, tojas.....Igy is finom pl reggelire.
Padlizsan salatat:
MEgsutom egeszben, utana lehuzgalom a hejat, feldarabolgatom egy talkaban, reszelek ra fokhagymat.
Majd meglocsolom olivaolajjal es ecettel. Ja, meg egy kis sot rakok ra.
Hát én a padlizsánból "vinetét" készitek, megsütöm, meghámozom, lefolyik a leve, kipotyolom, majonézet készitek, hagymát aprora vagdalom, majd bele az egészet egy nagy tálba, na meg egy kicsi olaj...és az egészet összekeverem! finom...
Padlizsán vagyis vinete..mi igy mondjuk Erdélybe vinete :D
Nagyon örülök, hogy ennyien leírtátok a recepteket.Én is először Erdélyben ettem vinettát. A megsütött,padlizsánt paradicsom darálón átdarálom-a mag és a héj kijön belőle.Kis üvegekbe lefagyasztom és télen többféleképpen készítek belőle szendvics krémet.Füszerezem,főtt tojással, májkrémmel,lehet gazdagítani.Olajjal kell kikeverni, mert a vaj kicsapódk belőle. A zakuszka nagyon tetszik, finom lehet.
Ha rántom a padlizsánt, fekszeletelve sós vízbe rakom, és lenyomatom egy kisebb tál vízzel, hogy ellepje a sós víz.Így kimegy belőle a keserű íz,nem is barnul meg. Lecsurgatás után rántható.
Padlizsános tésztát:
Olivaolajon megpárolok póréhagymát, felkockázott paprikát, padlizsáőnt és minimális paradicsomot, belezuttyantok egy adag kifőtt orsótésztát (vagy amilyent szeretsz), összekeverem és lehet tálalni. Jó étvágyat!
Zakuszkat is lehet csinalni, igaz egy kicsit munkasabb.
1 kg hagymat ledaralni, keves olajon parolni, hozzateszunk 3 kg (pucolatlan 3 kg)daralt piros paprikat (van aki elore megsuti, lehuzza a hajat es ugy teszi bele) meg egy fel liter olajat es paroljuk 5 kg padlizsant lesutunk, megpucolunk, ledaralunk majd hozzaadjuk a jol megdinsztelt hagymas paprikahoz. Baberlapi, szemes bors, orolt bors es so hozzaadasaval fozzuk egy fel orat, paradicsomlevel vagy suritett paradicsommal izesitjuk (ki milyen paradicsomosan szereti).
Telire el lehet tenni.Nagyon finom kenyerre kenve