Mit készítesz padlizsánból? (beszélgetés)
Elhiszem, hogy tudsz mit kezdeni egy padlizsánnal:)
Nagy csodálója vagyok a receptjeidnek! ❤️
Én nagyon meglepődtem, amikor a lányom azt mondta, hogy a bablevesemet meg lehet ismerni. És hogy őneki sose sikerül úgy.
Pedig még csak nem is mindig ugyanúgy főzöm. Azt mondja, tudja, persze, de akkor is van valami jellegzetes íze. :D
A türelmem és a paradicsomszeretetem ennyire terjed ki.
Biztosan finom lehetett Anyósod főztje, ahogy az én nagymamámé is az volt.
Azokból az akkori zöldségekből...
Ízlett?
Abból is van sokféle.. van aki tesz bele pl. krumplit, más recept szerint nincs benne.
Bármit lehet cifrázni 😁
De valószínű, hogy az etelkészítésben is megállja a helyét a "kevesebb több" elve. Anyósom egyszerű asszony volt, az ételeket se flancozta túl, divatos fűszereket sem használt, a leveseinek igazi zöldség íze volt, most is számban érzem ... :)
Szerintem az én francia lecsómra is csettintenél, ha eléd lenne téve :))
Lecsóba 1 paradicsom nagyon kevés ...
Ezt is lehet cifrázni...
Soha eszembe nem jutott, hogy a paprikáról eltüntessem a háját. Azt az egy paradicsomot, amit beletettem x éve a lecsóba, azt se hámoztam meg emlékeim szerint.
Jó lehet ez a ratatouille is, de nem fogom halvány utánzatát elkészíteni. Majd ha egy francia mesterszakács elém teszi, megkóstolom! ☺
Felhasználás előtt kicsit be kell sózni és állni hagyni, majd a levét leönteni, így nem lesz keserű.
Én imádom, ma is vettem.
Muszaka, töltött padlizsán, padlizsánkrém, ratatuille (francia lecsó)
Néha nekem is keserű és mindig a fém eszközre fogtam, de ezek szerint nem az a baj!
Én egyébként padlizsánkrémet készítek vagy grillezem és köretként esszük a férjemmel. (Gyerekek nem nagyon szeretik)
Én pár éve végeztem egy kísérletet.
Két padlizsán közül az egyiket faeszközzel, a másikat a szokásos fémmel aprítottam.
Tök egyforma volt.
Úgyhogy nem kell semmitől tartani, lehet a szokott eszközökkel feldolgozni. Aki meg nem hiszi, tegyen nyugodtan egy próbát.
padlizsánkrém, vagy
Töltött padlizsán:
Kicsit sütőben megsütöd a félbevágott padlizsánt.(pár perc)
A töltelékbe mehet csicseriborsó, rizs, lencse, bab, durváratört mandula, mazsola, friss, apróravágott petrezselyem, gomba, reszelt sárgarépa, reszelt cukkini, spenótlevél.
A babot, a lencsét és a csicseriborsót én külön szoktam előfőzni sós vízben, csak félkeményre. A gombát és a petrezselymet megfuttatom egy kis olajon. A rizst kevés vizzel be a mikróba, h ne legyen kemény.Összekevered őket, majd ráreszeled a sárgarépát és a cukkinit nyersen, beletéped a spenótleveleket, rázuttyantod a mazsolát és a mandulát, só, bors, tojással összedolgozod, megtöltöd a padlizsánokat, sajt a tetejére (parmezán, trapista, füstölt, ementali, cheddar ... bármilyen) be a sütőbe és nyami.
jó étvágyat
:)