Milyen ütemezéssel, mikor utalják a járások az ápolási díjat? (tudásbázis)
Tudod, ezért lenne fontos ismerni a tiltás és inkasszó közötti különbséget, (meg a mentes rész fogalmát, hogy azt nem az ellátásokra érti a jogszabály az más kategória) mert az ellátásokat nem lehet tiltani.
Viszont az inkasszó és itt jön az amit eddig is próbáltam megértetni veled mindhiába a bank nem tudja felülírni. Ő megkapja a papírt a jegyző által elrendelt végrhajtó általi inkasszóról, ráteszi és a mentes részen kívül mást nem tud kiadni:
"Fontos, hogy hatósági átutalási megbízás esetén a számlavezető bank zárolja a bankszámlán fellelhető összeget. A bank azonban nem jogosult arra, hogy vizsgálja, bizonyos összegeket milyen jogcímen kapott az adós. Tehát ebben az esetben sajnos mindegy, hogy a beérkezett összeg az adós fizetése, családi pótléka, vagy más támogatása, a banknak kizárólag a fent részletezett összeghatárokat kell szem előtt tartania az eljárása során."
Nem végrehajtás alá vonható ellátások: "Azonban ebben az esetben megvan a lehetősége arra a számlatulajdonosnak, hogy rövid határidővel végrehajtási igénypert indítson a végrehajtást kérővel szemben a levont pénzösszegek visszafizetése iránt. "
Mentes rész: "200.000,-Forint feletti összeg korlátlanul vonható végrehajtás alá,
200.000,-Forint alatti összegből pedig a 60.000,-forint és 200.000,-forint közötti rész (140.000 Ft-nyi összeg) 50%-a, azaz legfeljebb 70.000,-Forint vonható végrehajtás alá. (Vht. 79/A. §)
Mentes a végrehajtás alól a természetes személyt havonta megillető pénzösszegnek az a része, amely nem haladja meg a 60.000,-forintot. Ha azonban a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására folyik, ennek az összegnek az 50%-a is végrehajtás alá vonható."
Nem köteles a végrehajtó visszautalni..te nem tudsZ olvasni??? ott van a törvényben.
OLVASSD MÁR EL PASZMEG
Amiket emg írsz annak semmi köze a témához, itt a mentes jövedelmek (GYOD FOT Ápolási stb) volt a téma, erre jössz a lefoglalással????
Képueld magam is voltam ilyen ügyben és egy ismerősöm is..aztaaaa....
és nem hazudok, menj te a picsbe ha személyeskedni tudsz csak, én senkinek nem szóltam be, törvényt nem ismered, nem olvasod amit belinkeltem..
mind ott van TÖRVÉNY paszmeg
Na ne röhögtess már...milyen szívás?
olvasd már el a berakott törvényt paszmeg..
komolyan felbosszantotok..TÖRVÉNY capisce????
Én nem értem? na ez vicces :) :) kösz jót nevettem
mentes rész, és mentes..az teljesen más
a mentes rész az a hivatalos jövedelem egy része ami nem vihető, az rendes bevételből van, amit letilthatnak magánál a munkaadónál, de a bankszámláról is inkasszózhatják.
a Mentes összegek (bevételek) lentebb lettek felsorolva, köztük az ápolási FOT GYOD stb..azok teljes összegében mentesek
DE ezt nem tudja se a bank se a végrehajtó, ezért ha nem jelzed időben a banknál hogy ezek mentes összegek, akkor elutalják a végrehajtónak, de ilyenkor a teljes összeget a banknak vissza kell tennie a számlára
ha nem érted, hagyjuk,
szajkózd az ostobaságokat ..
Engedd el. Nem érti. Se a folyamatot, se a jogszabályokat, mivel tévesen értelmezi a fogalmakat is.
Valószínűleg az ügyvéd ismerősök is ugyanazt mondják, csak tévesen dekódolta a fogalmakat. (mentes részt most se érti, hogy nem ugynaz, mint a nem végrehajtás alá vonható ellátás). Én már el se olvasom mit ír ezzel kapcsolatban, mert nem érti.
A végrehajtó köteles lenne visszautalni, de sajnos szeretnek szórakozni, ilyenkor kell jogi lépéseket tenni, amit nyilván tudnak, hogy aki végrahajtás alá került, valószínűleg nem lesz pénze/ideje erre, ezért szeretnek visszaélni vele. Ilyenkor valóban a leggyorsabb módja megegyezni, akkor 1-2 nap leveszi az inkasszót a számláról. Ha nem egyezel meg, 35 napig van rajta inkasszó, ami nyilván így két havit is elvihet. Szóval szeretnek szemétkedni. A legrosszabb, hogy ha van jövedelmed egyszerre tehet inkasszót és kérhet letiltást jövedelemből, plusz le is foglalhat tulajdonodban levő dolgokat, szóval semmi perc alatt kisemmiz és ehhez sajnos joga van.
Volt, és pontosan azt és úgy csináltam ahogy leírtam (ügyvéd is volt a buliban) a banmk szépen mindent azonnal visszatett
Képzeld nem okoskodom, tényeket írom le
Az hogy téged is megszivatott a banmk, magánügyed
ez a törvényből van idemásolva:
1994. évi LIII. törvény
a bírósági végrehajtásról 74.§ / B pont és 79/E.§ 3. pont
"a pénzforgalmi szolgáltató az adóst megillető, de végrehajtás alá nem vonható mentes pénzösszeget a 79/A. §-ban vagy a 79/D. §-ban foglaltak ellenére kifizeti a végrehajtást foganatosító hatóság rendelkezésére, a pénzforgalmi szolgáltató a mentesnek minősülő összegért felelős az adósnak és köteles azt részére visszatéríteni. A mentes összegért fennálló helytállási kötelezettség nem mentesíti a pénzforgalmi szolgáltatót a végrehajtásból eredő kötelezettségek nemteljesítése miatt e törvényben és más jogszabályokban meghatározott jogkövetkezmények alkalmazása alól."
Letiltás a munkaadónál történik rendes munkabérből, nem is lehet mentes az..semmi köze a bankhoz
Inkasszó a bankszámlán van
Tévedésben vagy, és ok bemásolom utoljára:
"Amennyiben a levonást végző bank az adóst megillető, de végrehajtás alá nem vonható, mentes pénzösszeget a törvényben foglaltak ellenére levonja és kifizeti, a bank a mentesnek minősülő összegért felelős az adósnak és köteles azt részére visszatéríteni. A törvényi szabályozás szerint az esetleges levonás alól mentes összeg levonása esetén – az adós felhívására vagy önként – a bank köteles azt haladéktalanul az adósnak visszatéríteni, ugyanakkor a túlvonásért a végrehajtó nem felelős, hiszen nincs tudomása arról, hogy az adott számlán milyen összegből milyen mértékű levonást teljesít a számlát kezelő bank."
értelmezd már ezt, kérlek
Felületesen aha :) ja..
Mentes rész az ellátásokra vonatkozik itt a lista:
a mentes összeg ezekre vonatkozik:
- a normál munkabérből 60.000,-Ft (Vht. 61. § – 63. §, 65. §)
– 13. havi nyugdíj
– a nemzeti gondozási díj és a hadigondozottak pénzbeli ellátása, valamint a nyugdíjfolyósító szerv által folyósított kárpótlási célú életjáradék,
– időskorúak járadéka,
– munkanélküliek jövedelempótló támogatása,
– gyermekek otthongondozási díja,
– ápolási díj, a tartós ápolást végzők időskori támogatása,
– anyasági támogatás,
– rokkantsági járadék,
– vakok személyi járadéka
– fogyatékossági támogatás
– egészségkárosodásra tekintettel járó keresetkiegészítés, az átmeneti keresetkiegészítés, a jövedelemkiegészítés, az átmeneti jövedelemkiegészítés, a bányászok egészségkárosodási járadéka,
– a törvényen alapuló tartásdíj, ideértve a bíróság által előlegezett gyermektartásdíjat is,
– a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényen alapuló gyermekvédelmi pénzbeli ellátások,
– a nevelőszülő részére a gondozásába ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek, utógondozói ellátásban lévő fiatal felnőtt ellátását szolgáló nevelési díj, külön ellátmány és családi pótlék,
– ösztöndíj
– kiküldetéssel, külszolgálattal és munkába járással összefüggő költségtérítés,
-a fogva tartott adós részére a kapcsolattartó által célzottan befizetett összeg
Ha ezekből a bank elutal a végrehajtónak, akkor ha jhelzed hogy mentes összeg volt, a bank köteles visszatéríteni a számládra
"Amennyiben a levonást végző bank az adóst megillető, de végrehajtás alá nem vonható, mentes pénzösszeget a törvényben foglaltak ellenére levonja és kifizeti, a bank a mentesnek minősülő összegért felelős az adósnak és köteles azt részére visszatéríteni. A törvényi szabályozás szerint az esetleges levonás alól mentes összeg levonása esetén – az adós felhívására vagy önként – a bank köteles azt haladéktalanul az adósnak visszatéríteni, ugyanakkor a túlvonásért a végrehajtó nem felelős, hiszen nincs tudomása arról, hogy az adott számlán milyen összegből milyen mértékű levonást teljesít a számlát kezelő bank."
Nem hibás amit írtam, a 60% kivételével, az véletlen elütés volt..
Nem ugyanaz a kettő, a végrehajtónak nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá...inkasszónál van mentes rész, letiltásnál nincs. Tiltásnál levonhatják a jövedelem 50%át és pluszban még inkasszót is tehetnek a számládra, sőt egyéb ingóságokra is. Úgyhogy te ne fárassz, mert azonkívül, hogy mindkettőt végrehajtó hajtja végre, de nem ő rendeli el.
És még mindig rosszul tudod. A mentes rész az nem az ellátások, hanem amihez 200ezer ft-os inkasszó alatt hozzáférsz. Ez a fogalma.
Amiről te beszélsz, az nem mentes rész, hanem nem végrehajtható ellátás és kurvára nem a bank dolga visszafizetni, a végrehajtóé. Hiszen ami inkasszó alá kerül, nem látják milyen összeg érkezik a számlára, az inkasszóhoz a bank nemt tud nyúli :D Az inkasszóval a bank nem tud mit kezdeni maximum a mentes összeget tudja kiadni.
Azt mindenképp viszi a végrehajtó. A végreahjtónak kell igazolni, hogy az olyan ellátás volt, amit nem vonhat. És köteles visszautalni.
Egyről beszélünk baszki, csak kurvára rosszul használod a fogalmakat és nem vagy vele tisztában, hogy a bank nem tud az inkasszóval rendelkezni, de azt se érted, hogy a tiltás és az inkasszó között óriási különbség van.
De nem tartom már fent ezt a vitát, mert nem erről szól a fórum, veszekedni sem akartam, csak helyreigazítottam a rosszul megfogalmazott mondataidat. Felületesen ismered csak a témát max a google által, de én ebben dolgoztam.
Körülbelül, csakhogy értsd olyan hülyeség azt állítani, hogy az inkasszó és tiltás ugyanaz, mint azt írni, hogy kártyára utalnak nem bankszámlára :D
Most olvasom az utolsó mondatod, baszki, milyen 60%??? Semmilyen 60% nincs, szezon fazon keverés megint.
60ezer forintig van meghatározva mentes rész 50% amit max tilthatnak jövedelemből, 60% kanyarban sincs sehol.
Az a baj, hogy nem érted a google-ről kimásolt dolgokat, mert rosszul értelmezed a fogalmakat: Mentes rész még mindig nem az ellátásokra vonatkozik.
A bank nem tud "túlvonni". Az inkasszót a jegyző rendeli el, és a végrehajtó szólítja fel a bankot. A banknak semmi köze az inkasszó összegéhez és mégegyszer mondom, az inkasszóhoz nem fér hozzá a bank, a beérkező utalásokat nem tudja külön kezelni, az a számlára érkezéskor levonódik az inkasszó által.
De már nem is tudom leírni mennyi ponton hibás, amit írsz. Nem is érdemes. Csak nézz utána kérlek, hogy mi a mentes rész fogalma, mielőtt elolvasol egy jogszabályt és aszerint élrtelmezd az arra utaló részt.
Sziasztok!
Hivatalos helyről kaptam a megerősítést,hogy Gy-S-M megye 2-án kapja számlára az ellátást.
Ne fárassz már..letiltás a jövedelmekből történő elvitel..az inkasszó a számlára vonatkozik, ezért ez a neve..de a lényege ugyanaz, és ugyanúgy vannak benne kivételes jövedelmek, amiket lentebb beraktam azok mentesülnek alóla
és amiket írsz, és bemásoltál az pont az amit beraktam én is..értelmezd már:
" túlvonásért a végrehajtó nem felelős, hiszen nincs tudomása arról, hogy az adott számlán milyen összegből milyen mértékű levonást teljesít a számlát kezelő bank."
igen a végrehajtó nem tudja és nem nézi mit von el, az a bank dolga, és felelőssége, de ezt már 5x leírtam, de te meg másról írsz..a BANK dolga ha jelzed neki hogy a pénzt ha elvitték elutalták a végrehajtónak visszategye a számlára:
"a bank köteles azt haladéktalanul az adósnak visszatéríteni, "
a 60% mentes rész a rendes jövedelemre vonatkozik, az teljes mentességet élvező egyéb jövedelmekre NEM vonatkozik
Nálunk március végén volt utalas nem április 2.-án
. Szóval, de furcsa mert tavaly nem hagyták ki egy hónapot sem. Fejer megye
Továbbra is kevered a fogalmakat.
1. Konkrétan leírtad, hogy az inkasszó tiltás ugyanaz. Nem! Két külön fogalom. Tudom miről volt szó, ettől függetlenül ezt külön kezeljük.
2. Írtam érthetően. Van mentes összeg, az amit írtál 60ezres téma. Így van. Amiről te beszélsz, az nem mentes összeg, hanem "végrehajtás alá nem vonható összegek".
A bank nem nézi honnan jön az összeg, az inkasszó alá vont számlára érkező összegből levonja. A végrehajtónak kell vinni igazolást, hogy amit levont, az milyen ellátás volt, amit nem vonhat végrahajtás alá. Ekkor köteles visszautalni azt. Ez a hivatalos menete.
Fogalmakat kevered.Mentes összeg és végrehajtás alá nem vonható összeg nem ugyanaz.
Ugyanazt írtam, mint te, csak te két-két fogalmat is keversz.
"Tájékoztatjuk, hogy az inkasszó egy bankszámlán lévő összeggel szembeni követelés, az önálló bírósági végrehajtó nem ismeri egy-egy összeg bankszámlára kerülésének jogcímét, és nem is jogosult azt megismerni (tehát nem látja, hogy a bankszámlán lévő összeg például CSED, nyugdíj, tartásdíj, munkabér, vagy ajándék stb. jogcímen érkezik a bankszámlára).
Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az önálló bírósági végrehajtók nem jogosultak az inkasszó visszavonásáról dönteni. Ehhez minden esetben bíróság határozata vagy a végrehajtást kérő írásbeli hozzájárulása szükséges."
"Mentes összegnek hívjuk: a végrehajtás alól a természetes személyt havonta megillető pénzösszegnek az a része, amely nem haladja meg a 60.000,-forintot. Ha azonban a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására folyik, ennek az összegnek az 50%-a is végrehajtás alá vonható."
1: banki dolgokról beszélgettünk..a munkahelyi letiltáshoz nincs köze..de ha a linket megnézed, látod is ezt
2: a mentes összeg ezekre vonatkozik:
- a normál munkabérből 60.000,-Ft (Vht. 61. § – 63. §, 65. §)
– 13. havi nyugdíj
– a nemzeti gondozási díj és a hadigondozottak pénzbeli ellátása, valamint a nyugdíjfolyósító szerv által folyósított kárpótlási célú életjáradék,
– időskorúak járadéka,
– munkanélküliek jövedelempótló támogatása,
– gyermekek otthongondozási díja,
– ápolási díj, a tartós ápolást végzők időskori támogatása,
– anyasági támogatás,
– rokkantsági járadék,
– vakok személyi járadéka
– fogyatékossági támogatás
– egészségkárosodásra tekintettel járó keresetkiegészítés, az átmeneti keresetkiegészítés, a jövedelemkiegészítés, az átmeneti jövedelemkiegészítés, a bányászok egészségkárosodási járadéka,
– a törvényen alapuló tartásdíj, ideértve a bíróság által előlegezett gyermektartásdíjat is,
– a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényen alapuló gyermekvédelmi pénzbeli ellátások,
– a nevelőszülő részére a gondozásába ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek, utógondozói ellátásban lévő fiatal felnőtt ellátását szolgáló nevelési díj, külön ellátmány és családi pótlék,
– ösztöndíj
– kiküldetéssel, külszolgálattal és munkába járással összefüggő költségtérítés,
-a fogva tartott adós részére a kapcsolattartó által célzottan befizetett összeg
és tévedésben vagy..a banktól kell kérned és visszakapnod a mentes összeget ha elvitték, idézek:
a bank köteles azt haladéktalanul az adósnak visszatéríteni, ugyanakkor a túlvonásért a végrehajtó nem felelős, hiszen nincs tudomása arról, hogy az adott számlán milyen összegből milyen mértékű levonást teljesít a számlát kezelő bank.""
Most két dologban is tévedsz.
1. A tiltás és inkasszó nem ugyanaz! A tiltás már a munkahely által levonásra kerül és ő már a különbözetet utalja, míg az inkasszó a számládra kerül.
2. A mentes összeg az nem a gyodra vonatkozik, hanem a tiltás alá vont összegnek a mértékétől függően van egy mentes rész, amihez az inkasszó alá került számláról ki tudsz kérni a bankfiókban a banktól, persze adott határideig. Valóban vannak olyan ellátások, amiket vissza lehet kérni, de azt nem a banktól, azt a végrehajtón kell leverni.
További ajánlott fórumok:
- Munkanélküli járadékot mikor utalják? (ezt valahol meg lehet nézni?)
- Mikor utalják a rendszeres szociális segélyt? (Aktív korúak ellátása)
- Mandulaműtét - étkezési, ápolási tanácsokat kérek szépen
- Akik utálják az anyjukat!
- Mikor utalják a plusz fizetést a közmunkásoknak?
- Van itt valaki, aki asztmás gyerekkel van ápolásin?